Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Příběh J. M. W. Turnera, anglického romantického malíře, mistra akvarelu a grafika. Přestože byl ve své době kontroverzní postavou, dnes je považován za umělce, který povýšil krajinomalbu na umění dosahující úrovně řady historických děl. Snímek Mr. Turner se soustředí na poslední čtvrtstoletí v životě skvělého, i když poněkud výstředního britského malíře J. M. W. Turnera (1775 - 1851). Umělec, jehož hluboce zasáhla smrt zbožňovaného otce, bydlí v domě se svou hospodyní Hannah Danbyovou, která je do něj zamilovaná. On s ní ale udržuje jen sporadický sexuální poměr. Záhy naváže blízký milostný vztah s bytnou z jednoho přímořského městečka, se kterou se rozhodne žít inkognito v Chelsea, kde nakonec také umírá. Během toho všeho Turner cestuje, maluje, stýká se s místními aristokraty, navštěvuje nevěstince, je oblíbeným, i když neukázněným členem Královské akademie umění, nechá se přivázat na lodní stěžeň, aby mohl co nejlépe namalovat bouři na moři, a je veřejností i smetánkou oslavován a zatracován současně. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (57)

eye candy

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že jsem Turnera ani na druhý pokus nedokázal dorazit do konce, proto se zdržím hodnocení. V první řadě mě neskutečně iritoval Spallův herecký přednes (možná kdyby se Timothy soustředil spíš na vnitřní projev než na doslovné pitvoření se a chroptění, tak by Turnerovi prokázal větší službu), v druhé řadě celé to komorní, neduživé lehce senilní pojetí mi nedělalo vůbec dobře, zvlášť při představě, že film by měl být občas i zábava a hlavně, že jde o životopisné drama pravděpodobně nejznámnějšího britského malíře, který byl počat v romantické době pohádkových frigat a bílých napnutých plachet, zatímco svět opouštěl v časech parních strojů. Fascinace novými objevy a vynálezy, stejně tak jako konfrontace přírodních živlů a pokroku byly aspekty celkem zásadní v celém jeho životě i tvorbě. To, že se jich film prakticky vůbec nedotýká si lze asi nejjednodušeji vysvětlit nedostatkem finančních prostředků. Tím nechci říct, že bych nutně vyžadoval výpravné monstrum typu Amadea (ačkoli by to bylo příjemné). Jen něco odvážnějšího, myšlenkou i provedením více Turnerovského pro publikum co nebaví sledovat 2 a půl hodinovou vypalichanou artovou konverzačku. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Mike Leigh si pro svůj portrét Williama Turnera nastavil velmi úzké mantinely, ale mezi nimi se pohybuje naprosto jistě a suverenně. Turnerův všední - mohdy až banální - život zobrazuje s pochopením, citem i nadhledem. Každý záběr je promyšlený, propracovaný a pečlivě začleněný do výsledné kompozice, která se jmenuje "Turner". Navíc "objevil" a natočil skutečné turnerovské krajiny, které mají barevnou i kompoziční kvalitu jeho obrazů. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ono je sakra těžký natočit životopisný film a natočit ho tak, aby zaujal a byl něčím originální. Mr. Turner není originální, za to je historicky přesný jak hodinky. A k tomu Timothy Spall, kterýho znám spíš jako krysu z Harryho Pottera, zde ukázal, jak dobrý herec umí být. Bohužel přesnost a solidní herecký výkon pořád nezaručí kvalitní podívanou. Problém je totiž v tom, že tenhle film je tak moc historicky přesný, až místy dost brutálně nudí. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Tma je tu zcela záměrně......... Příjemný příběh plný krásných barev a skvělých hereckých výkonů. Hlavně dialogy jsou ostré jako břitva. Například ten okolo 18 minuty. Hudební doprovod je sice trochu "uječený" (housle), ale do příběhu se hodí a jako celek to funguje. CITÁT - Obraz, který vytvoříte není z barev, tak z čeho (Mluví se o foťáku) ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Rozhodně to není film, po kterém byste nadšením skákaly do vzduchu. Timothy Spall má v podstatě celý film jeden výraz, což je ale součástí jeho výkonu, který je obdivuhodný. Celému filmu pak trochu chybí vypjaté okamžiky, protože ono je to všechno podáno v jednom tempu, ale přesto je život malíře Turnera zajímavý. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (8)

  • Jeden z Turnerových obrazov možno vidieť vo filme Skyfall (2012), keď sa Q stretne s Bondom v Národnej galérii v Londýne. (Pat.Ko)
  • Na začiatku filmu holí otec syna Turner. William Turner starší bol v skutočnosti holič a výrobca parochní. (Pat.Ko)

Související novinky

Oscary 2015 - výsledky

Oscary 2015 - výsledky

23.02.2015

Oscarová plichta. Víceméně. Americká akademie umění a věd vybrala nejlepší film minulého roku a je jím Birdman mexického režiséra Alejandra Gonzáleze Iñárritu. Birdman získal celkem čtyři sošky,… (více)

Oscarové nominace 2015

Oscarové nominace 2015

15.01.2015

Oscarové nominace jsou na světě. Letošní 87. ročník bude především duelem Grandhotelu Budapešť a Birdmana, jež čeká zápolení o devět sošek. Osm si jich může odnést Kód Enigmy, šest Chlapectví nebo… (více)

Reklama

Reklama