Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Příběh J. M. W. Turnera, anglického romantického malíře, mistra akvarelu a grafika. Přestože byl ve své době kontroverzní postavou, dnes je považován za umělce, který povýšil krajinomalbu na umění dosahující úrovně řady historických děl. Snímek Mr. Turner se soustředí na poslední čtvrtstoletí v životě skvělého, i když poněkud výstředního britského malíře J. M. W. Turnera (1775 - 1851). Umělec, jehož hluboce zasáhla smrt zbožňovaného otce, bydlí v domě se svou hospodyní Hannah Danbyovou, která je do něj zamilovaná. On s ní ale udržuje jen sporadický sexuální poměr. Záhy naváže blízký milostný vztah s bytnou z jednoho přímořského městečka, se kterou se rozhodne žít inkognito v Chelsea, kde nakonec také umírá. Během toho všeho Turner cestuje, maluje, stýká se s místními aristokraty, navštěvuje nevěstince, je oblíbeným, i když neukázněným členem Královské akademie umění, nechá se přivázat na lodní stěžeň, aby mohl co nejlépe namalovat bouři na moři, a je veřejností i smetánkou oslavován a zatracován současně. (Cinemax)

(více)

Recenze (57)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Stařecky nabručený biják s roztomile sentimentálním podtextem umělce, který pomalu opouští milovaný a nepochopený svět. Postavit dvě a půl hodiny biografie na postavě malíře, který bořil formy, ale jinak většinu času jenom naštvaně mručel a občas pohejtoval snaživé kolegy, je brilantní a Leigh se ho drží až do konce důsledně. Navíc je Mr. Turner film nesmírně vtipný a nakažlivě žlučovitý k figurám, které Turner nenávidí. To ale neznamená, že všechny scény jsou tak jiskřivé jako třeba kroužení kamery a Turnera po galerii. Film občas trochu příliš upadá do své uzavřené letory. Jenže Timothy se postará o to, aby člověk nikdy nezaSpall. Jeho podivín, který k bouření emocí používá výhradně plátno, na něž fluše jako kůň a nanáší zbytky od oběda, je jednoduše dojemný. Nemohu si pomoct, ale vidím v tom i kus autobiografie Leigha. Vizuál je svým důrazem na protisvětlo a červánky krásný, ale ne manýristický. Slunce je bůh a světlo mystérium. Humph. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ono je sakra těžký natočit životopisný film a natočit ho tak, aby zaujal a byl něčím originální. Mr. Turner není originální, za to je historicky přesný jak hodinky. A k tomu Timothy Spall, kterýho znám spíš jako krysu z Harryho Pottera, zde ukázal, jak dobrý herec umí být. Bohužel přesnost a solidní herecký výkon pořád nezaručí kvalitní podívanou. Problém je totiž v tom, že tenhle film je tak moc historicky přesný, až místy dost brutálně nudí. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Tak jako se dokáži několikrát s obdivem podívat třeba na obraz Velkého kanálu v Benátkách, tak žel zhlédnutí životopisného filmu tohoto malíře mě stačilo jednou. Proč? Přiznávám se, že místy byl ukrutně nudný a musela jsem vynaložit obrovské úsilí vytrvat až do konce. Škoda. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Z čistě objektivního hlediska asi Mr Turner mnoho lidí bavit nebude. Mike Leigh vsadil na historickou přesnost, přičemž Turner rozhodně nebyl osobností, jejíž život by byl nějak ojedinělý nebo výjimečný. Narozdíl od lorda Byrona nebojoval v Řecku, narozdíl od Vincenta Van Gogha netrpěl psychologickými problémy a narozdíl od Salvadora Dalího nebyl excentrický. Jediná zajímavost, kterou tak divák o Turnerovi může zjistit, je, že často místo běžného jazyka odpovídal ostatním jakýmsi podivným vrčením a chrčením, což z něj upřímně řečeno nedělá postavu, kterou byste si snadno zamilovali. Subjektivně mě nicméně i tak Mr Turner bavil. Snad proto, že J. M. W. Turnera považuji za sympatický přechod mezi mým oblíbeným Claudem a impresionisty. Nebo proto, že v něm hlavní role hráli Timothy Spall a Paul Jesson, dva herci, kteří zatím před kamerou moc prostoru nedostali (Spall jakožto herec vedlejších rolí, Jesson proto, že se jeho kariéra doposud točila především kolem divadla). Nebo snad kvůli obrazové stránce, která místy připomíná Turnerovy malby. Anebo snad pro tu krásnou scénu, kdy mladý John Ruskin kritizuje Clauda pro jeho neschopnost zachytit okamžik, aby se o několik let později začal kritizovat Turnera přesně v momentu, kdy Turner této kvality dosáhl. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Nemôžem tvrdiť, že by Mr. Turner nemal zaujímavý život, ale film ako celok ma nenadchol tak, ako som čakal, myslím, že po režisérskej stránke to išlo natočiť s väčším driveom a s väčšou pútavosťou. Veľa vecí je tu len naznačených a povrchne odbitých, tiež to chcelo pridať na konfliktných situáciách, ktorých mal Mr. Turner počas svojho neobyčajne bohatého života viac než dosť, určite si bolo z čoho vyberať. Na druhú stranu oceňujem historickú rigoróznosť a najmä fantastického T. Spalla, ktorý sa pre takéto postavy na prvý pohľad mizantropických a mrzutých dedkov priam narodil. Nikto na svete by túto rolu nezvládol zahrať lepšie ako on, klobúk dole. 65/100 ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Nečekaně strhující tělesný portrét skvělého britského malíře, jednoho ze skutečně vidomých. Mezi trsy anekdot, situujících výtvarníka v jeho generaci, v pluku zručných akademiků řečnících týmiž tahy, tvary a barvami, se zvláště silně nasvěcují okamžiky, v nichž se tvůrce vyslovuje, a tyto chvíle, podepřené jinými fyzickými výkony – chůzí, stisky, pláčem, doteky – a silnou vnímavou kamerou, patří k těm nejsilnějším. Slova ustupují poryvům vzduchu, který se nezdržuje s hlasivkami a nezadá si ani s mluvidly. Tělo se hýbe a řeč se pohybuje spolu s ním – a před očima nedefilují známé tvary, ale světlo rozptyluje všechny hrany předmětné skutečnosti v tok sil, jimž žádná geometrie nemůže svými topornými nástroji čelit. Chropot a pohyb – ty vedou k nové kráse a naplnění. Jako Turner dokázal z dechu skutečnosti vydobýt nepoznané rajské tvarosloví bytí, tak i Leigh jakoby náhodou těží z přesýpání slov sublimované definice lidské skutečnosti: samota, osamocenost, láska, temná abstrakta hrozí malíře zadusit, ale on je velkoryse vrhá do hluchoty mrtvé společnosti. Jak ale Leigh kontextualizuje, mně nepřijde odpovídající – například karikatura Johna Ruskina, velkého Turnerova zastánce, sice skvěle účinkuje ve struktuře filmu jako kontrapunkt ke vzpomenutému ústřednímu tělesnému znění, ale jakou měrou odpovídá skutečnému předobrazu? ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Cynismus do hodnocení umění nepatří.." A to je právě ta mejlka..;) Dost slušný biografický kus filmařiny, u něhož jsem vzdor počáteční nedůvěře i dík tradičně jistému Timothymu ani omylem nezaSpall.. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Tma je tu zcela záměrně......... Příjemný příběh plný krásných barev a skvělých hereckých výkonů. Hlavně dialogy jsou ostré jako břitva. Například ten okolo 18 minuty. Hudební doprovod je sice trochu "uječený" (housle), ale do příběhu se hodí a jako celek to funguje. CITÁT - Obraz, který vytvoříte není z barev, tak z čeho (Mluví se o foťáku) ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Nie je jednoduché natočiť taký biografický film, ktorý by ešte dokázal niečim zaujať, ak nepočítame herecké výkony. Videl som viacero sfilmovaných životných príbehov významných maliarov, no išlo o podstatne známejšie mená, o tomto chlapíkovi som predtým nepočul. Ako každý umelec, aj tento bol podivín, no žeby bol jeho život nejako extra zaujímavý sa povedať nedá. Timothy Spall je samozrejme skvelý, no inak ma ma na tomto filme nič nezaujalo. ()

Zeebonk 

všechny recenze uživatele

"Autentické", to je ten správný výraz. Alespoň z pohledu osoby nepříliš políbené znalostmi života Williama Turnera a dobových reáliích Anglie v první polovině 19. století a . Soudím tak jednak podle dobové hantýrky, jejíž "dobovost" vyvozuji z faktu, že jsem zhlédl prvních patnáct minut, rozuměl jsem naprosté hovno a musel si měsíc počkat na české titulky. Druhak je tu vskutku pestré charakterové spektrum pana Billyho, které potvrzuje odvěkou pravdu a to, že každý velikán od počátku věků byl tak trochu svinský čůrák. Tedy alespoň pokud to netočí ta kunda ryšavá Ron Howard, který by dokázal i křížence Hitlera s Caligulou vykreslit jako svatého Jirku... Celé je to navíc točené jaksi nezaujatě, z povzdálí s velmi úsporným použitím střihačských nůžek, díky čemuž vynikají přesné herecké výkony v neméně přesných kulisách. Snad jen ta občasná rozvleklost... ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Objektívne nebude Mr. Turner vyslovene zle natočený film. Subjektívne som však už dlhú, veľmi dlhú dobu nevidel film, ktorý by ma tak iritoval. Veď tu nie je jedna sympatická postava, každý buď nezrozumiteľne mrmle pomedzi zuby, kričí, má podivný jazykový prejav, chodí naštvaný alebo minimálne pôsobí neatraktívne a tak sa buď mračí alebo má nejakú inú vadu (krivé zuby, oči a podobne). A to neplatí len o hlavnej postave Mr. Turnera v podobne Timothyho Spalla, ktorého herecký prejav možno bol dôveryhodný, ale mňa to jeho vrčanie a nechutné pľuvanie na obrazy permanentne znechucovalo. Problémom bude to, že samotný Turner ani nebol kto vie akou zaujímavou osobnosťou o ktorej by sa dali točiť strhujúce biografie. Väčšinu času sa tu tak chodí z miestnosti do miestnosti, občas niečo namaľuje, do toho prídu otravné postavy (napr. ex-manželka s dcérami) a celé dve a pol hodiny sú neskutočne rozťahané, bez výrazného deja, bez jedinej emócie (pokiaľ nepočítam tú nechuť). Neviem, skutočne neviem čím by mohol Mr. Turner potešiť bežného diváka v tejto podobe v akej je. Pokiaľ niekto nie je fanatickým študentom britského umenia, tak mu asi nič neponúkne. CELKOVO: 2* (4/10) ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

"Film Mika Leigha je horkým kandidátem na nejvyšší filmová ocenění" - souhlasím. Snad u žádného filmu dosud se mi totiž nestalo, že jsem se při dělání něčeho jiného přistihl, že jsem úplně zapomněl, že vlastně koukám na film. Moje pozornost ho v nějakou tu chvíli naprosto a zcela opustila a já začal mimoděk něco prostě dělat, uklízet, číst si. Zapomenout, že koukáte na film... to se stává fakt málokdy, to je skutečně na to nejvyšší ocenění filmu. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Rozhodně to není film, po kterém byste nadšením skákaly do vzduchu. Timothy Spall má v podstatě celý film jeden výraz, což je ale součástí jeho výkonu, který je obdivuhodný. Celému filmu pak trochu chybí vypjaté okamžiky, protože ono je to všechno podáno v jednom tempu, ale přesto je život malíře Turnera zajímavý. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Mike Leigh si pro svůj portrét Williama Turnera nastavil velmi úzké mantinely, ale mezi nimi se pohybuje naprosto jistě a suverenně. Turnerův všední - mohdy až banální - život zobrazuje s pochopením, citem i nadhledem. Každý záběr je promyšlený, propracovaný a pečlivě začleněný do výsledné kompozice, která se jmenuje "Turner". Navíc "objevil" a natočil skutečné turnerovské krajiny, které mají barevnou i kompoziční kvalitu jeho obrazů. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Na film jsem se podívala bez titulků, což byl pro mě docela risk vzhledem k tomu, že Timothy Spall když ve filmu mluví, tak přitom vrčí a vychází z něj divné zvuky. Ale byla jsem ráda, že Timothy konečně dostal šanci si zahrát hlavní roli a k tomu roli slavného malíře. On se mi na filmu líbil nejvíce. Jinak jsem se u filmu dost nudila. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Turnerove maliarske diela mám rád, a tak som bol celkom zvedavý čo so sebou prinesie tento film. S poľutovaním však musím povedať, že to bolo nudné, fádne, bez zápletky - proste 150-minútový kolotoč Turnerovej ľudskej podivnosti a jeho netypických manierov. Čakal som však niečo epickejšie a zaujímavejšie, keď už sa to rozhodli podať ako životopisný film. To už by mal akýkoľvek dokument oveľa väčší prínos ako tento film. Aj keď treba pochváliť kostýmy, kulisy a tú atmosféru, kde sa to celé odohrávalo. No ale aj tak, sklamanie... ()

campix 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že pro průměrného diváka a především diváka, který nemá své pole zájmu v historii umění, je Mr. Turner téměř nekoukatelnou záležitostí. A může za to především rozvláklý a nezajímavý děj, který se táhne zhruba dvě a půl hodinovou stopáží. Problémem je také, že podle mého názoru nebyl Turner až tak zajímavou osobností. Rozhodně byl lehce výstřední, ale v 18. století znamenalo výstřední téměř cokoliv. Malíř z ranku, kterých bylo v dané době desítky ne li stovky. Ani nemá cenu rozebírat dobovou výpravu nebo kostýmy, jelikož ta vás u filmu rozhodně neudrží a tím kdo by vás uhranul nebude ani věčně nesrozumitelně mručící Timothy Spall v hlavní roli. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Neznala jsem ho ... J. M. W. Turnera - malíře, který proměnlivé tváři světa propůjčoval své umělecké vize a spolu s tím i dotek nesmrtelnosti ... neboť obyčejně právě jen on a jemu podobní dohlédnou až někam daleko za obzor, ohraničený prostým vnímáním reality, v níž žijeme my ostatní. Jakoby vyprávění vedla jeho ruka ... a dávala zdánlivému chaosu velice osobitou kompozici a malebným scenériím další, netušený rozměr. Snad byl podobný svým obrazům ... introvert, který všechny bouře svého života promítl na plátno ... podivín, který se striktně odstřihl od nevyhovujícího manželství ... a přitom celým svým srdcem toužil po spřízněné duši - aby se vymanil ze samoty, kam ho uvrhla jeho uzavřená povaha a určitá těžkopádnost v komunikaci. Vyprávění ho zastihlo až na sklonku života - což je možná trochu škoda, nicméně možná i díky tomu je jeho atmosféra nezaměnitelná ... zádumčivá až trochu zatrpklá, poznamenaná neurčitým smutkem, ne nepodobným pošmournému, mraky obtěžkanému dni, kdy se vám budoucnost nejeví zrovna v těch nejrůžovějších barvách. ()

Související novinky

Oscary 2015 - výsledky

Oscary 2015 - výsledky

23.02.2015

Oscarová plichta. Víceméně. Americká akademie umění a věd vybrala nejlepší film minulého roku a je jím Birdman mexického režiséra Alejandra Gonzáleze Iñárritu. Birdman získal celkem čtyři sošky,… (více)

Oscarové nominace 2015

Oscarové nominace 2015

15.01.2015

Oscarové nominace jsou na světě. Letošní 87. ročník bude především duelem Grandhotelu Budapešť a Birdmana, jež čeká zápolení o devět sošek. Osm si jich může odnést Kód Enigmy, šest Chlapectví nebo… (více)

Reklama

Reklama