Reklama

Reklama

Jedda

  • USA Jedda the Uncivilized

Obsahy(1)

Jedda rozpráva príbeh o aborigénskom dievčati adoptovanom majiteľmi dobytčej farmy Sarah a jej mužom Dougom v Severnom teritóriu Austrálie potom, čo jej matka umiera pri pôrode. Sarah, nakoľko sama v rovnakom čase stráca svoje novorodenca kvôli chorobe, sa tak ujíma výchovy a snaží sa integrovať dieťa do bielej spoločnosti. Jedda je tak chytená medzi dvoma kultúrami a aj keď má zakázané učiť sa o vlastnom pôvode, bojuje sama so sebou a s tým, čo má v sebe zakorenené. Navyše, vyzerá to, že nikdy nebude prijatá spoločnosťou ako jedna z nich. V tínedžerskom veku je Jedda fascinovaná tajomným cudzincom menom Marbuck, ktorý pochádza z aborigénskeho kmeňa v buši, a hľadá si na farme prácu.
Film, ktorého hlavnými postavami sú títo dvaja Aborigéni, bol v roku 1955 nominovaný na Zlatú palmu prestížneho filmového festivalu v Cannes. (ČSFD)

(více)

Recenze (2)

kory9 

všechny recenze uživatele

S ohledem na to v jakém období a roce byl film natočen tak stojí za zhlédnutí. Byl to jeden z prvních filmů, které upozorňovaly na ztrátu identity při převýchově aboridžinských 'míšenců', která byla dokonce legální do osmdesátých let minulého století (vymazání jejich mateřského jazyka a kultury, aby byly nahrazeny křesťanskou západní kulturou a angličtinou; takovéto dívky pak většinou zkončily jako výpomoci v domácnosti bělochů a zneužívání/znásilňování nebylo ojedinělé). Takže bych tento film hodnotila určitě jako kulturně přínosný/edukativní. ()

Reklama

Reklama