Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sandrův (Michel Constantin) parťák Matteo neprojde zdravotní prohlídkou. A tak společně se Sandrem usedá do kamionu jeho nový kolega řidič Nino (Giancarlo Giannini). Sandro je změnou znechucen, Mattea měl rád, ale Nino na něj působí dojmem frajera. Ninovi se však časem podaří si získat Sandrovo přátelství a společně začnou plánovat, že se osamostatní. Shánějí peníze na vlastní náklaďák a spřádají velké sny. (Snorlax)

(více)

Recenze (13)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Road movie s prvky hořké komedie. Film o tvrdém a únavném světě řidičů kamionů (lidský vztah muže spjatého s kamionem je tu naservírován naprosto přesvědčivě), v tomto případě dvou sicilších parťáků (opravdu skvělý Constantin a Giannini), společně naladěných na stejné vlně, oba vyjíýději na vyčerpávající a riskantní cestu, plnou překvápek a různých nástrah, velká zábava a dobrodružství, skvělý scénář, díky kterému se tu střídají vtipné okamžiky s jinými, mnohdy s velmi hořkými situacemi a pocity, neúspěchy. Finále je parádně dramatické a vypjaté a hudba od bratří De Angelisů se taky krásně poslouchala. Corbucciho další parádní efektivní filmík, tento režisér opravdu málokdy zklame. Povinnost pro všechny kamioňáky, ale nejen pro ně:-) ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem natrefil úplně náhodou a rozhodně jsem rád, že se mi tahle náhoda přihodila. Dvojice řidičů cestuje po Evropě a zažívá celkem vtipný příhody. Zároveň tak trochu oba hledaj svoje místo na světě. A když už to vypadá, že se jim podaří společně uskutečnit svůj sen, začne se jim to poněkud srát. Já nevim, jestli je to komedie nebo drama. Opravdu je dost obtížný tenhle film zařadit. Ať je to, co je to, mně se to líbilo. Herci v hlavních rolích jsou sice pro mě naprosto neznámý, ale ono to možná bylo dobře. Ze začátku bych si na jejich místě dokázal představit třeba sympaťáka Terence Hilla a nepřehlédnutelnou figuru Buda Spencera (písnička Oliver Onions - Dune buggy mi hned připomněla jeden z jejich filmů), ale ke konci by taková neporazitelná dvojka působila asi trochu jako pěst na oko. Ještě bych chtěl pochválit hudbu. Sice jsou ve filmu dohromady asi 3 písničky, ale pro mě docela chytlavý melodie "made in Italy". Pokud si vzpomenu na americký filmy o řidičích náklaďáků (např. Konvoj), tak je to samý brnkání na kytaru ála kotlíkáři bratři Nedvědové. Tady je hudba nesrovnatelně lepší. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Rozhodně se nejedná o jednu z mnoha bláznivých komedií, kterou v sedmdesátých a osmdesátých let Italové točili jak na běžícím páse. Spíše jde o ryze lidsky zpracovaný příběh dvou mužů, které spojuje stejná profese a později i přátelství. Film nepostrádá nadhled, proto je mu možná vnucováno to zaškatulkování do žánru komedie. De Angelisové obohatili film báječnou hudbou. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

"Kdo nechčije s náma, chčije proti nám!" Tuhle luxusně nahláškovanou dobrodružnou chlapskou jízdu na cestách kamionem, dokonce i přes hranice východního bloku(!) na trati Itálie – Západní Německo – Polsko, jsem si hodně užil... možná i mírně nad očekávání. Zvláště poslední půlhodina přinášela stále více zábavných situací stejně jako napětí a přestože to má v rámci road movie žánru vyloženě tradiční námět (jen v odlehčenějším podání) o vzájemném se hledání a budované přátelství nově sešlé dvojice přes různé konflikty, určitě na mě dobře fungoval. Michel Constantin coby kamioňák s drsnou ránou, ironickými poznámkami a věrným citem k parťákovi i své milované mašině zůstává skvělým tahounem filmu, přestože mi spočátku chvili trvalo, než jsem si na jeho předabování cizím hlasem do italštiny. [85%] ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Poctivá kamionová road movie ( svoj kamion volajú Il Bestione ) o tvrdých chlapíkoch, ich ťažkej práci šoférov, priateľstve a snoch o lepšom živote. Srandy je tu pomenej, ale nie je to na škodu, film je zábavný tak či onak. Zásluhu na tom majú predovšetkým uveriteľní Giannini a Constantin. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Vyborny taliansky film a road movie zaroven. Nerad pouzivam slovko "movie" na europske snimky, tam sa predsa len viacej hodi klasicke pomenovanie film. No nic, Serggio Corbucci natocil krasny film o nakladakoch a o trampotach s nimi spojenymi. K tomu vyborne dialogy a herci ako Giannini. Mimo serie Fantozzi je toto suverenne najlepsi film vtedy este krasnej Anny Mazzamauro. Presne taketo filmecky kvalitnej europskej tvorby milujem : 100 % ()

charge 

všechny recenze uživatele

Perfektní road-movie z prostředí evropské kamionové přepravy, plná různě napínavých i humorných situací a profesních vztahů mezi řidiči. Zkušeného řidiče Sandra nedobrovolně opustí jeho dlouholetý kolega, který neprošel lékařskou periodou, proto mu je za parťáka přidělen o dost mladší Nino, kterým Sandro opovrhuje, jelikož si na svého trochu výstředního kolegu nemůže zvyknout, proto mu provádí nejrůznější zlomyslnosti. Jsou zde dokonce i naprosto stejné situace jako ve filmu Šimon a Matouš, který byl zřejmě tímto neznámým skvostem inspirován. ()

Kubaso 

všechny recenze uživatele

Srovnání s eskapádami Šimona a Matouše z jejich cesty na Riviéru vážně není docela od věci, jenže tenhle film má duši, o níž se Carnimeově snímku nemůže ani zdát. A navíc to není primárně komedie. Dvojice Giannini/Constantin je naprosto špičková - zvlášť prvně jmenovaný mě velice přijemně překvapil. Na cestu jim hraje absolutně fantastický song "Una vita a metà" bratří Angelisů (zpívaný právě Giancarlem Gianninim), a kdyby náhodou nestačil, zaznějí i fláky "Dune Buggy" a "Flying Through The Air" z filmů se Spencerem a Hillem. Zvláštní zmínku (a hvězdu navrch) si vydupal opravdu napínavý závěr - takhle vypjatou scénu snad svět neviděl od dob legendární "Mzdy strachu". V žádném případě se nedejte odradit civilní stylizací, to je jedna z největších deviz Corbucciho filmu. Fakticky se mi to děsně líbilo. ()

Slimak 

všechny recenze uživatele

Zábavná kamioňácká komedie.....Dá se přeložit jako CHYTROLÍNI nebo TLUČHUBOVÉ a jistě kdo neviděl nepřijde na to že je to v mnoha sekvencí přímá předloha legendárního Šimona a Matouše....Sergio Corbucci nezapřel svůj talent.Z filmu který má lacinou výpravu a naprostou civilní jednoduchost, udělal za pomoci výborných herců a energické kamery excelentní záležitost.Zde předvádí skutečné umění jak dát obyčejnému příběhu neobyčejný kabát...Sergio Corbucci je zárukou kvalitního filmu! Ať už jde o jakýkoliv žánr ()

Drslw 

všechny recenze uživatele

Neskutočne prirodzený film. Stručný a drsný, taký ako šoféri náklaďákov. Ak sa dá za žáner považovať (taliansky/európsky) kamionistický road-movie, tak totálne maximálne žánrový. Edit: Piata hviezdička je za pôvodné znenie. Pri tomto filme sa dá naučiť, čo to znamená "kecať" (furt hovoriť a nič nepovedať) po taliansky :D Keby som to videl v dabingu, asi by bol dojem menší... A predsa len, nebyť trochu nasilu záveru... ()

Reklama

Reklama