Reklama

Reklama

VOD (1)

Letadlo společnosti Pan Am Flight 73, chystající se letět z Bombaje do USA, bylo 5. září 1986 přepadeno teroristy. Na palubě letadla bylo v tu dobu přítomno 380 lidí. Neerja Bhanot, hlavní stevardka, varovala piloty, aby opustili letadlo. Sama pak převzala velení letu. Po sedmnácti hodinách strávených v letadle spustili teroristé palbu a odpálili výbušniny. Neerja otevřela jedny z únikových dveří a sama, za cenu vlastního života, kryla evakuující se pasažéry vlastním tělem. Film je rekonstrukcí skutečné události, kde se role Neerje Bhanot zhostila indická herečka Sonam Kapoor. Jedná se o první komerční film režiséra jménem Ram Madhvani. (PavelVanekArt)

(více)

Recenze (33)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Kdo nemá problém s Indii, tak tip na zajímavý Thriller dle skutečných událostí. Příběh se motá kolem letadla, které je uneseno teroristy a vyzdvihuje herecký výkon vedoucí stewardky, která svou kuráží získala medaili za odvahu a vlastně se stala i Ikonou Indie. Ono netřeba příliš, co dodávat, je to napínavé, hezky natočené a velmi reálně natočené. Kdo filmy na podobné téma má v oblibě neměl by váhat.75% ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Tomuto životopisnému filmu ublížila přespříliš dlouhá stopáž, ale jinak Neerju nesmírně obdivuji a vážím si její obětavosti. Neerja byla velmi krásná i když v manželství byla zklamaná, tak tady v nejkritičtějších chvílích v letadle dokázala téměř nemožné. Kdo ví, je možné, že jí pomohly právě zkušenosti nejen ty negativní z jejího života, ale i ty pozitivní z jejího rodinného zázemí. Pravdou je, že i přes mojí připomínku bych se o této dívce nikdy nedozvěděla, kdyby nebylo těch, kteří se rozhodli, že by se o jejím odhodlání zachránit tolik lidí mělo dozvědět víc lidí. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Určite si väčšina spomína na snímok "United 93". Pokiaľ má niekto v merku aj tento počin, pričom sa mu prvo spomínaný film pozdával rovnako ako mne (a to nemám rád Ameriku!), rozhodne by drámu "Neerja" nemal odkladať. Bolo mojou hlúposťou "držať ho v šuplíku" tak dlhú dobu. Skutočne veľmi (ne)príjemný zážitok, ktorý vyvoláva rôznorodé pocity. Od zlosti, nemohúcnosti, nenávisti, po lásku, nehu i rešpekt zároveň. Samotnému spracovaniu by sa dalo kadečo vytknúť, pričom "nesklamal" najmä "americky" poňatý záver. Avšak kvalita prevedenia, herecké výkony sú skutočne hollywoodske. Od úvodu vtiahnutý, v závere doslova vygrcnutý. Nemôžem teda inak, iba to mierne pri hodnotení prehnať, a udeliť oldomáš v podobe štyroch hviezd. Na záver už len dodám, kto nevie o čo sa jedná, (nakoľko je snímok natočený podľa skutočnosti), nech hlavne na internete nebáda (!), a nechá sa unášať vlastným zrodom pocitov nepoznania tohto príbehu. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Po obrovskej spokojnosti s indickým filmom Dangal som siahol po ďalšom dostupnom filme z bollywoodu, ten však priemer neprekonal. Obsah filmu navnadil, teroristi v lietadle je vďačná téma. Režisér však nedokázal udržať napätie a zbytočne trhá dramatické scény krátkymi spomienkami na šťastné momenty z minulosti. Nehovorím, že by to nemohlo fungovať, ale tu to nešlo. Záver som doslova pretrpel. Matka nebohej letušky cez slzy 10 minút melie o tom aká bola jej dcéra statočná. Divák to sledoval takmer 2 hodiny, divák vie, že bola dobrá a statočná, preto celý záver vyznieva úplne zbytočne a dlhá uplakaná scéna tomu nepomáha. Tesne pred záverečnými titulkami vidíme skutočné zábery a niekoľko viet o uznaní jej statočnosti od najvyšších predstaviteľov štátu. Škoda toho, výborný námet, život vie písať príbehy, ale nie každému režisérovi je súdené dobiť svet. 60%. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Kdesi na netu jsem zaznamenal to zvláštní jméno vonící dalekou Indií a zhlédl obrázek krásné dívky v uniformě dnes už neexistující letecké společnosti PAN AM. Zaujatě jsem si přečetl vše v článku a čelist mi padala čím dál níže čím více jsem se dozvídal o té neuvěřitelné odvaze mladé dívky. A jelikož jsem se o únosu letu PAN AM - 73 v roce 1986 chtěl dozvědět více, sháněl jsem na netu další články. A to už byl jen krůček ke zjištění, že Indie natočila film Neerja. Zprvu jsem si nebyl jist zda do toho jít. Lecos z bollywoodu jsem už viděl a i když nejsem proti písním a tancům, neuměl jsem si moc představit jejich případné zakomponování do letadla plného vyděšených lidí. Naštěstí nic takového se ve filmu neodehrávalo. Většina diváků asi bude vědět co Neerja vykonala (pisatel obsahu vše navíc jak je zde u obsahů zvykem tradičně vykecal) a tak nemá cenu v tomto případě psát spoiler! Že film špatně skončí a v podstatě mapuje poslední hodiny života statečné dívky navíc v předvečer jejích narozenin tedy divák ví. I kdyby to ale nevěděl, vytuší to z mnoha narážek v úvodu filmu, které se točí ohledně života a smrti jakoby mimoděk Neerjou pronášených při odjezdu z domova na letiště. Souběžně s tím sledujeme jako druhou dějovou linku přípravu islámských teroristů (jak jinak) na unesení letadla . Dál už se příběh spojí a divákům je naservírován drsný únos Boeingu 747 plného lidí mířícího z Indie do Německa. Kdyby to nevyznívalo tak blbě, tak řeknu rovnou že teroristé byli skvělí. Takhle dokonale zahrané sráče jsem už dlouho neviděl. Hlavně Jim Sarbh opravdu exceloval a jestli jsou nějaké ceny za perfektní herecké výkony v rolích teroristů, tak by měl dostat Zlatého Arafata ! Těžko posuzovat, zda se na palubě letu 73 odehrálo vše tak jak je ve filmu. Zachráněných byla většina a ti jistě vypověděli co zažili a viděli. I kdyby toho byl jen třetina co Neerja vykonala, bylo by toho i tak dost. Ano konec je plačtivý a kupodivu mne starého válečníka také dojal. Kdo má děti asi pochopí z projevu matky Neerji víc než ten kdo je nemá. Je moc dobře, že její hrdinství a nesobeckost světu tento film připomenul. Pouštím po vodě 4 žluté kvítky v barvě jejích šatů! * * * * ()

Ketri 

všechny recenze uživatele

Technické provedení 3, umělecký dojem 6. Je dobře, že se svět dozví o statečnosti této mladé dívky, nebýt filmu, těžko bych se k těmto informacím dostala. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

To by som naozaj chcel vedieť, či sa to fakt takto idiotsky odohralo, alebo iba Indovia zase len predviedli svoje filmové zručnosti... No a za ten luxusný americký záver som fakt musel siahnuť na dno svojich síl, aby som to nehodil do odpadu! ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Podobné filmy s tématem únosu či přepadení mám obvykle rád a dokonale mě vtáhnou do děje. s tímto filmem jsem měl trochu problém. Jednak jsem úplně nepočítal s tím, že se bude akce odehrávat sice v letadle, leč před vzlétnutím na zemi a jednak byl děj poměrně stereotypní a trochu zbytečně roztahaný do 2 hodin. Uměl bych si představit podstatně intenzivnější 90minutovou zábavu. Hlavní hrdinka byla sympatická a hrála velmi uvěřitelně. Ostatní výkony byly podstatně horší, ale vcelku snesitelné. Čin samotný působivý a hrdinství hlavní letušky neskutečné, ale to není úplně součástí tohoto hodnocení. Určitě si tato událost zasloužila atraktivnější zpracování. [50 %] ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Tušila jsem, že mě tenhle film rozseká, a taky že jo. Neskutečný příběh neuvěřitelné odvahy jedné krásné dívky je zpracovaný do velmi dobrého snímku. Zpočátku mě moc neoslovilo přímočaré a trochu mechanické srovnávání přípravy teroristů na útok a přípravy letušky na let, ale tahle linie měla pak smysluplné pokračování v krátkém vylíčení jejího nešťastného manželství a jejího jednání v uneseném letadle. Možná to tak ve skutečnosti úplně nebylo, ale ona už se se zlem a nenávistí setkala a věděla, že ustupovat mu jí přinese jen další utrpení. ____ Někdo tu píše, že se teroristi chovali jako hlupáci. Neřekla bych. Jen byli nepřipravení a ve stresu jim tekly nervy. Ono, jak se taky připravit na únos letadla v době bez internetu, na kterém si můžeš všechno najít? _____ Nevadil mi ani ten závěr, protože určitě zazněly nad její rakví vzpomínkové řeči, a ať už byly v reálu, jaké byly, určitě měly být dojemné, vznosné a oslavující, protože Neerja si takové plně zasloužila. ____ Možná bych vynechala poslední mysteriózní objetí, ale jak jinak takový příběh ukončit? Napadá mě třeba natočit výpovědi přeživších, co dělají, co dokázali, jaké mají rodiny, aby bylo vidět, že ta hezká letuška nezachránila jen cestující, ale ovlivnila stovky dalších lidí, kteří s nimi byli spojení. No, ale já tenhle film netočila. ___ Ještě bych vyzdvihla odvahu i dalších cestujících, včetně té první oběti, protože i jiní v tom letadle se zachovali jako hrdinové. ()

Handle 

všechny recenze uživatele

Na Neerju jsem se díval pozdě v noci, ale snímek mě naprosto vtáhl do děje, byl jsem pořád v napětí. Po skončení filmu mi bylo fakt smutno - až se mi z toho všeho chtělo brečet, emočně mě to dostalo fakt na 100 %. Musím ale říct, že mě snímek překvapil i svými filmařskými kvalitami, od Indie jsem takhle slušné zpracování nečekal. Celkově opravdu extrémně silná nálož, dost mě mrzí, že se takto zajímavý film nedostane více mezi lidi, určitě by si zasloužil mnohem větší pozornost. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Na prvý pohľad to vyzeralo ako napínavý thriller o únose lietadla. Na začiatku nám narýchlo predstavia letušku, ktorá si hneď získala moje sympatie. Popritom sledujeme ako sa banda teroristov vyzbrojuje, čo tiež naháňa strach. No ale keď sa po nutnom predstavovacom úvode rozpúta únos, tak sa z toho stane tragikomédia v ktorej teroristi pôsobia jak neschopná banda detí, ktorej sa nedarí jedna vec za druhou a tak sú len k smiechu. Nepodarilo sa im vzlietnuť s uneseným lietadlom, nepodarilo sa im vyjednať, aby pustili ich spolubojovníkov, nepodarilo sa im pozabíjať všetkých rukojemníkov, nepodarilo sa im skoro nič. Normálne som ich celý čas ľutoval. Film skoro pôsobí ako inštruktážne video pre teroristov ako neunášať lietadlo. Paradoxne ma viac ako celý únos zaujímala vedľajšia línia v ktorej si statočná letuška spomína na svoje manželstvo v ktorom trpela pod terorom krutého manžela. Z obyčajného ich rozhovoru o tom, že nenavarila išiel stokrát väčší strach ako zo srandovných teroristov a to aj vtedy, keď občas niekoho zabili a potom sa z toho tešili, že sa im konečne aspoň niečo podarilo. Takže výsledkom je podpriemerný film, ktorý poteší snáď len na Indické pomery striedmou stopážou a absenciou nezmyselných hudobných výstupov. 4/10. ()

lioncel 

všechny recenze uživatele

Kozomrdi z Pákistánu v akci _(já tedy viděl na netu, jak si tři užívají v noci s ovečkou, ale říká se kozo***i, tak)_ ... Ano, já tomu věřím, že ti běžní, řadoví bojovníci Alláha (nejen z Pákistánu) jsou na tom s inteligencí tak, jak ukazuje tento film a v mnoha případech ještě mnohem hůř. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

O hrdinke menom Neerja z letu Pan Am 73 som doteraz ešte nepočul, takže na mňa čakala napínavá dráma. Príbeh, ktorý sa odohral 5.9.1986, bol pre mňa teda úplnou novinkou a napätie sa vďaka tomu udržalo až do úplného koncu (aj keď som mal tušenie, že to takto napokon skončí). Námet aj posolstvo tohto filmu bolo výborné, akurát to bolo zbytočne natiahnuté do príliš dlhej stopáže. Dalo by sa to kľudne skrátiť aj do 90-minútového filmu. A niektoré momenty žiaľ pôsobili dosť nedôveryhodne, ba priam neuveriteľne. Možno zas zbytočná hyperbolizácia niektorých činov nebola až tak nutná. Ale asi chceli ešte viac tým zvýrazniť posolstvo celého diela. Ale u mňa to skôr ubralo z celkového dojmu, ale tak na solídne 3* to predsa len bolo! ()

Andrea1717 

všechny recenze uživatele

Smutný a tragický film, veľmi dobrý, ale stačilo mi ho vidieť raz, drámy zo skutočného života nie je to čo by som mala rada. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Hodne slusne drama, ktere je natoceno podle skutecnych udalosti. Dobre propletene stripky ze zivota Neerjy s aktualnim denim na palube uneseneho letadla. Vyborne herecke vykony teroristu a Sonam Kapoor, ktera Neerjy Bhanot jakoby z oka vypadla. Skoda citove prepaleneho konce, jinak by se dalo uvazovat i o plnem poctu. ()

viperDavid 

všechny recenze uživatele

Film určitě přikrášlili jak to šlo. Nedivím se tomu, nicméně to nemění nic na to že Neerja byla hrdinkou v právém slova smyslu. K únosu letadla došlo v roce 1986, ale až teď je natočet film o jejím hrdinském činu. Trošku pozdě, ale přece. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Znalec indické kinematografie rozhodně nejsem. Tento film posuzuji v rámci globálních měřítek. Stopa specifické indické kultury tam samozřejmě je, ale v rozumné míře. Nastíněné rodinné problémy přirozeně souvisí s tamějším vývojem společnosti. Ohledně dramatu v letadle se režie hlavně zaměřuje na Neerju, což je škoda. Určitě tam bylo spoustu jiných interesantních okolností. Cílilo se na indického diváka a ten silné citové zabarvení potřebuje. Snímek určitě neposílí už tak napjaté vztahy mezi Pákistánem a Indií. 54%. /Nová vlna napětí mezi Pákistánem a Indií znepřátelila i ty, kteří dosud čile spolupracovali - bollywoodské filmaře. Zatímco producenti v Indii bojkotují pákistánské herce, kina v Pákistánu odmítají promítat indické filmy. "Už žádné Pákistánce angažovat nebudeme! Nikdy!" rozčiloval se TP Aggarwal, prezident Indické asociace producentů filmového průmyslu (IMPPA) poté, co muslimští ozbrojenci zabili při útoku na základnu v Kašmíru 17 vojáků. Krize mezi separatisty podporovanými Pákistánem a indickou armádou se táhne už od prvního z konfliktů mezi oběma státy v roce 1947 a stála 68 tisíc životů, především z řad civilistů. Čas od času napětí eskaluje, naposledy se tak stalo letos v červenci v reakci na násilnou smrt jednoho ze separatistických vůdců. zdroj: Týden 17/10/2016/ ()

Silwer 

všechny recenze uživatele

A ja to tam hldim za 5* Zacatek jsem myslel ze me ceka dalsi indicka blbost kdyz vsichni tanci..ale ja pak dostal skvele drama s tak intenzivnim koncem co bych od indu necekal... Ta holka musela byt uzasna.. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Velmi zdařilá realisticky působící dramatická rekonstrukce únosu letadla, kde se velkou hrdinkou stala stewardka Neerja. I přes dlouhou stopáž to vtáhlo do děje, bylo to napínavé, dojemné ( ikdyž ten dlouhosáhlý dojímací konec byl trochu přes čáru ) . Po technické stránce velmi vyspělý film ( poprvé v životě cítím respekt k indické kimematografii, kterou jsem měl ve škatulce barevných veselých asexuálních romancí ) , herecky velmi dobrý ( nejen hlavní hrdinka, ale ten palestinskej psychouš byl výbornej ) zkrátka film, který ve své kategorii únosů je nej, co jsem kdy viděl. I za respekt ke skutečné Neerje dávám pět hvězd. ()

FeriusParfax 

všechny recenze uživatele

Hned mě překvapilo, že se celý incident odehrával na zemi.  Letadlo nestačilo ani vzlétnout a banda neorganizovaných bláznů se vetřela na palubu. Hlavní letuška byla vynikajíc, stejně tak výběr její představitelky. Jako by z oka vypadla Neerji Bhanot. Je hezké, že byl tento hrdinský čin zfilmován, tudíž zůstane nezapomenut. Konečně je známé jméno a čin hrdinky, a ne teroristů a vrahů, jak tomu bývá běžně zvykem. Konec byl už trošku utahaný. Při pohledu na zničenou rodinu Neerji mi ukápla slzička. Bylo to natočeno opravdu velmi citlivě. Chvílemi byl ale snímek trošku utahaný a nudil. ()

Reklama

Reklama