Reklama

Reklama

Pravdivý příběh muže, který dal mladým Afroameričanům z Washingtonu D.C. to, co díky násilí a městským gangům nikdy neměli - budoucnost.
Po dvaceti letech vězení vybudoval Eugene Brown v roce 1991 Big Chair Chess Club, šachový klub, ve snaze stáhnout mladistvé z ulic a dopomoci jim k něčemu, o čem se jim ani nesnilo - dostat se na vysokou školu. (MartinezZ)

(více)

Recenze (29)

misterz 

všechny recenze uživatele

Veľmi krásna myšlienka, ktorá je však zabalená do tlstého obalu z pátosu a nátlakovej sentimentality. No čuduj sa svete mi to v tomto prípade ani tak nevadilo. Možno preto, že ma šachy bavia (šachových scénok tu ale mohlo byť viac) a celkovo sa na snímok veľmi dobre pozeralo - výborne zahrané, zrežírované a v konečnom dôsledku príjemne pozitívne a motivačné. Na slabší nadpriemer to stačí, kto dokáže prekúsnuť ten sentiment, ten si príde na svoje. 70/100 ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,TOHLE JE KRÁL. VÁŠ ŽIVOT. STAČÍ JEDNA CHYBA A MŮŽETE O NĚJ PŘIJÍT.…“ /// Podbízivě dojemnej, nebo možná až opravdovsky skutečnej životní příběh Eugene Browna. Sportovní film (šachy vole, makačka jak kráva!), byť jinej, než když složej z negrů baskeťáckej tým. Sport je tady vedlejší produkt, taková pomůcka. Příběh je plnej ulice a života v černošský čtvrti, kde přežít znamená vyhrát. A kdyby se podařilo změnit myšlení… Závažný téma, který je jednoduše podaný, byť závěr už je opravdu jedno velký klišé (turnaj za účasti všech co nejsou zavřený, přijde i zfetovaná kurva – takže máma…). Ovšem vono i ponaučení, že život je boj, kterej se má hrát podle pravidel a nevzdávat to, je vlastně klišoidní ideologie. Já ale věřím, že její opakování je matkou moudrosti. Třebaže tady má za úkol nejen šířit osvětu, hlavně na ni (pro ni) vydělat prachy. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kousky podle skutečnosti. 2.) Jsem členem Big Chair Chess Club. Nebo chci jen přežít... 3.) Thx za titule ,,GaRaN_“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Další z těch filmů, kde se čerpá ze skutečného osudu jednoho člověka, který si kus svého života zpackal, protože ho prožil v kriminále. Takových filmů, které jsou z části pravdivé jsou mraky a tenhle nějak výrazně nevybočuje. Jake nám to naservíroval s velkou dávkou klišé a patosu, ale mně se na ty kluky Tahima, Sluníčka a celou tu partu, kterou si vzal do parády Eugen stejně moc příjemně dívalo, říkejte si co chcete. A i když jsem si byla vědoma té slzopudné podbízivosti, tak jsem se stejně té slze neubránila. Budu držet Eugenovi palce, ať to zvládá tak, jak se to píše před závěrečnými titulky a za Cubu tu jednu hvězdu klidně přidám. Když to srovnám možná s lépe hodnocenou Philomenou, tak si nemůžu pomoct, přes všechny ale, mě Life of a king chytnul daleko víc.. ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Přemýšlej, než uděláš tah. No já tentokrát jela ovladačem po harddisku úplně bez přemýšlení a stálo to zato. Život Krále jasně ukazuje, že šachy jsou právoplatně uznané za sport a filmy o nich mohou být stejně napínavé jako kousky z kteréhokoliv jiného sportovního odvětví. Záplava endorfinů ze mě vytáhla čtyřku. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Šachy ... to sme tu ešte nemali, ak nepočítam šachovú partiu z jednotky o Harry P. Príjemná, pozitívna záležitosť o to viac, že je na základe skutočného príbehu a nenudí. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Skvělý a hlavně opravdu zajímavý námět podle skutečné události, který je však značně pokřivený a zkažený režisérovou neschopností. Zaprvé se nevyvaroval schématičnosti a klišé, které doprovází skoro každý podobný příběh, zadruhé nedokázal filmu vtisknout žádnou zapamatovatelnou formu a zatřetí neumí vůbec budovat napětí a emoce. Takže bohužel film je předurčený k tomu, že člověkem jen rychle proletí a za 2 dny už nebudete vědět ani kdo hrál hlavní roli, natož o čem to bylo. Jsem zklamaný, protože námět se mi moc líbil a mám rád motivační filmy, ale režisér se svým týmem to zabili. 55% ()

Marsik 

všechny recenze uživatele

Jj, šachy hraju, šachy znám, šachy jsou moje :) Po pravdě, ani jedno z toho. Ale i přes to mě film bavil. Cuba je jeden z mých neoblíbenějších herců tmavé pleti. Zde svůj talent pouze dokazuje. 75% ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Kdyby si odpustili tu spoustu "nutných klišé", mohlo to být i lepší. Jinak ale filmově nejde o nic převratného, jako o další film z tuctu dalších o tom, jak póvl z ulic naučit být v něčem lepší a vždycky se tam kupodivu objeví i někdo s extra talentem. Jinak ale co čekat od filmu na základě skutečného příběhu o záchraně mladistvých od kriminálu nebo nabrání pár gramů olova. ~ 2,5* ()

erased 

všechny recenze uživatele

NERDS!!! To jsem si po závěrečné fotce opravdového šachového klubu, který tomuto filmu stál inspirací, nemohl odpustit. :) Samotná autorská práce Jake Goldbergera je sice naprosto schematickou sladkobolnou směskou snad všech klišé, která se ve školských/youth dramatech založených na reálných událostech kdy objevila, ale scénárista a režisér v jedné osobě je dohromady skládá tak že žádná z nich nevadí, ba ani neruší. Cuba Gooding Jr. a míhání se šachových figurek díky tomu diváka protáhne, když ne strhujícím, tak alespoň zajímavým a fungujícím, stokrát viděným příběhem. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Jsou filmy, kde když zjistíte, že je to podle skutečné události, najednou dostává celý příběh nový smysl. Tohle jsem měl v případě snímku "Life of a King". Přišlo mi to jen jako neskutečně naivní snímek o člověku, který chce dětem z problémové čtvrti vrátit smysl života a dát jim vůbec směr tím, že je naučí hrát šachy. Jenže on tenhle klub funguje v reálu, a to tak, že opravdu funguje a dětem pomáhá. Cuba zase jednou ukazuje, že je to dobrý herec a že je ho docela škoda pro akční blbiny jako "Deception". Není to velký film, ale je lidský, a to je taky pěkné. ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Hezký jímavý snímek o tom, jak je to v dnešním světě těžké, ale i přesto se některým po spoustě nesnází podaří to nejhorší překonat a někdy... někdy se poštěstí i víc, ačkoliv se řídíte pravidly /prý je hrozně důležitá hrát život podle pravidel.. říkali teda, mě se to nezdá/. Šachy jsem vždycky chtěla umět hrát, ale na to nemám asi dost trpělivosti a neuvažuju dostatečně logicky a nedokážu promýšlet a předvídat tahy. Proto jsem zůstala nejdál u Dámy a stejně mám furt nejradši hry s kartami nebo Mikádo /takové ty tyčinky, co zvedáte aniž byste pohli s jinou, nikoliv účes/. Jediné, co mi celou dobu vadilo by to, proč Peanut přeložili jako Sluníčko... já nevím, ale Buráček by znělo stejně debilně mile a bylo by to aspoň adekvátní. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Nenápadný sportovní film (a teď se nechci přít o to, jestli jsou šachy sport nebo stolní hra, myslím tím žánr, do kterého Life of King nesporně spadá), který doplácí jako naprostá většina těchto snímků na závěr plný klišé. Ono už se jich pár objevilo i v průběhu filmu, ale na konci to už Jake Goldberger fakt přehnal. Jinak je to po většinu času takový docela chytrý fajn příběh s výborným Cubou Goodingem Jr. v hlavní roli, který by celkem oprávněně mohl aspirovat na čtyři hvězdy, nebýt již zmíněné přemíry klišé. ()

Immortal17 

všechny recenze uživatele

Po tomto filmu asi přehodnotím názor na šachy a sama se je asi naučím hrát. Z tohohle úhlu pohledu jsem se na tuhle hru nikdy nedívala, tahle skutečnost mě hluboce poznamenala a lituji každého dne, kdy jsem opovrhovala šachem. Už dlouho mě Cuba Gooding Jr. ničím nepotěšil, jsem ráda, že jsem tenhle film nevypustila, i když jsem se bála zklamání, nakonec jsem ráda, že to dopadlo naopak. :) ()

venison 

všechny recenze uživatele

Mám ráda klasické americké sportovní drama a je mi jedno jestli se jedná o fotbal, baseball, basketbal nebo třeba krasobruslení.. Tenhle film se zaobírá hry v šach, ale aby to nebylo tak jednoduché, tak je děj zasazen mezi černošskou pouliční spodinu.. Takže něco ve stylu "Nebezpečných myšlenek" nebo "Mezi řádky".. Cuba Gooding Jr. se snaží seč může, ale Morgan Freeman by byl asi mnohem přesvědčivější ;-) Příjemná "true story", která mění svět (nebo alespoň čtvrť) ;-) ()

Pump 

všechny recenze uživatele

Skvělé a inspirativní drama. Skoro malý zázrak v dnešní době sledovat něčí snahu o zlepšení takovým způsobem. Předpokládám, že kdyby nebyl osobně zainteresován, nenašel by v sobě tu sílu tohle uskutečnit. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Víceméně standardní, nijak speciální sportovní drama, které ale velmi dobře šlape. Snaha z vězení čerstvě propuštěného sympaťáka nesklouznout zpátky a založením šachového klubu ukázat místní mládeži z afroamerické komunity směr, naději a budoucnost (protože přemýšlet dopředu a hrát podle pravidel se musí i v životě) je sice hollywoodsky jímavá i klišoidní, zůstává však upřímně opravdová a inspirativní. ()

Dixiee 

všechny recenze uživatele

Takové trochu klišé, ale přesně tenhle typ filmů mám ráda. A ještě ke všemu podle skutečné události. Je neuvěřitelné co někteří lidé dokážou. ()

TSZ 

všechny recenze uživatele

Velké překvapení. Velmi dobré drama z celkem neokoukaného šachového prostředí, zpočátku mi to trochu připomínalo Dangerous Minds, ale je to mnohem lepší. A Cuba Gooding Jr. je kupodivu poměrně dobrý herec, když ze sebe nedělá za každou cenu kokota. ()

Ashnobe 

všechny recenze uživatele

Vždycky, když film začíná upozorněním ve smyslu, že "To, co uvidíte, je založeno na skutečných událostech," zbystřím. Autoři se tím snaží diváka zmanipulovat k tomu, aby se do filmu víc vžil, víc ho prožíval a tím se mu i víc líbil. Což o to, příběh je to docela zajímavý, ale nejedná se zase o nic, co bychom už neviděli. Vlastně celé si to jede takovým tím šablonovitým stylem "Máme tady partu ztracenejch existencí, kterejm nikdo nevěří, ale pak přijde náš hrdina a obrátí jim život naruby." Najdeme zde obligátní vzestupy a pády, ale vždycky je jasné, že se všechno v dobré obrátí. Při takových filmech se mi vždycky vybaví kouč Carter, který byl podle mého o dost lepší. Celkově mi přišlo, že Life of a King nejde příliš do hloubky a klouzá jen po povrchu problému, který byl už mnohokrát zpracován lépe a zajímavěji. Pěkný herecký výkon Cuby Gooding Jr. ()

Reklama

Reklama