Reklama

Reklama

1862 - v tomto roce doléhá na rolníky jedna rána za druhou. Epidemie, špatná úroda a hladomor. Šlechtici se starají jen o rozmnožování svého majetku a nepřestávají chudáky vykořisťovat. V té době je pro rolníky jedinou nadějí Kundo, bojechtivá skupina, která je schopná nahnat boháčům opravdový strach. Rodinu řezníka Dolmuchiho dá urozený pán Jo-yoon zabít a podobný osud chystá i samotnému řezníkovi, který neplní dvoustrannou dohodu. Ale řezník vražedný útok přežije, přísahá šlechtici pomstu a připojí se ke Kundu. (Film+)

(více)

Recenze (56)

verbal 

všechny recenze uživatele

Konečně korejský film, u něhož si našinec zapamatuje alespoň část názvu, protože mu mnemotechnicky připomíná německého „zákazníka“. V rozsypaném čaji to znamená něco jako „souostroví“, avšak abych nepokrytě demonstroval svou jazykovou zdatnost jako některé zdejší samolibé „souostrovnice“, budu samozřejmě v následujícím textu používat výhradně originální ťamanské výrazivo, tudíž dále jen „Kundo!“. Ačkoliv je to řádně patetická kundovina s téměř apokalypkundickou stopáží a mnohé ty kundy šikmooké se sem tam chovají, jak již bývá v korejských filmech zvykem, jako by prolezli kundou o pár měsíců před termínem, je to velmi kundifikovaně a taky moc pěkně natočeno, bitky a souboje jsou pokundách dobře choreograficky zvládnuty a nikdo tam nijak dramaticky neplachtí luftem deset metrů nad zemí jako nějaká zdivočelá Tygrodračí kunda. K tomu všemu je i charizmaticky slizký záporák totálně bezcharakterní kunda, hlavní hrdina předvádí se sekáčky vcelku originální vyfikundace, a tak v mých kritických očích tomu unikla čtyřka jen o kundí chlup. K dovršení vší té jazykové onanie jsem měl dnes i interesantní rozhovor se svým rýžožroutským kamarádem, jehož autentický překlad bez jakýchkoliv dramatizačních příkras následuje: „Tak jsem včera viděl nějaký ten váš nový film!“ - „Hm, ale název si asi jako obvykle zase nepamatuješ, co?“ - „Tentokrát naprosto přesně, kundo!“ - „Áááá, kundo, ajlajkit!“ ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Korejští výpravní historičtí easternoví Hanebný pancharti meets Robin Hood a jedoucí v mnohém dle pravidel chanbara samurajáren a spaghetti westernů. A když už jsou v tom vypůjčování/vykrádání, tak se rovnou nebojí zaštít se i neskrývanou "leone-goša-morricone-corbucci" stylizací tarantinovským způsobem. Což je risk, který málokdo ustojí, protože inspirovat se u těch vůbec nejlepších a sám nebýt sakra dobrý režisér, to je zahrávání si s ohněm v podobě výsměchu publika. Jong-bin Yoon si to však uvědomuje a tak vše výše zmíněné nestojí v cestě tomu, aby si nešel především svou vlastní cestou; speciálně pak v druhé polovině, kdy jednak zvýší tempo, jde až na dřeň a v dobrém slova smyslu se utrhne ze řetězu. Ovšem i ta pozvolnější a na postavy zaměřená první polovina má své opodstatnění. Právě díky ní to (nejen) během finále funguje i po emocionální stránce. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„JMÉNEM LIDU, MY, CHUSULSKÝ KLAN, TĚ ODSUZUJEME K TRESTU SMRTI!“… /// Příběh z časů, kdy na chudej lid musela bejt přísnost. Jenže i v Číně se našel někdo, kdo bohatejm pouštěl žilou a chudejm by se rozdal. Nenáročný filmový dobrodružství, který baví soubojema, příběhem (najde se zde prostor pro vtípky), kurevsky dobrým padouchem (jakože to umí s rukama i nohama) a tím, že se tady chcípá ve velkým (páč lidí je v Číně (a v Rusku) jako sraček). Škoda, že to vyznívá tak budovatelsky. Prostě takovejch 800 (plus mínus, nechce se mi to počítat…) žlutejch statečnejch. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jsem rád, když trpí státní úředníci. 2.) Sere mě, že Jánošík neumí lítat. 3.) Thx za titule „langi“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR * AKCE *** NAPĚTÍ ne ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Stylový, zábavný a excelentní blockbuster, přesně dle mého očekávání. Sympatický cásting ( hlavně parta banditů je vynikající) na druhé straně ohromí i charismatický záporák ovládající bojové umění na nejvyšším levelu, i přesto, že používá pouze katanu. Příběh je zajímavý, neohraný a vtáhne. Akce je překrásná, čistá až umělecky natočená, nechybí samozřejmě i krev, což je velkým plusem, takže za mě vynikající zábava za doprovodu příjemného soundtracku. 80% ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrá akčná historická dráma. Má dosť dobrý príbeh o skupine ľudí s dobrými bojovými schopnosťami, ktorí sa už nedokážu len tak pozerať na súčasnú situáciu, kedy chudobní kvôli zlým podmienkam umierajú od hladu, zatiaľ čo šľachte na čele s mladým tyranským vládcom sa darí. A tak spoja svoje sily, aby pomáhali chudobným, no hlavne odstránili tohto tyrana, ale ten sa len tak nedá a čakajú ich veľké problémy. Spracovanie nie je zlé, ale dalo sa to podať aj o dosť lepšie. Už od začiatku som sa nevedel zbaviť trochu rozporuplných pocitov, síce zápletka ako celok mi vyhovovala, ale dej dlhší čas nepôsobí až tak zaujímavo, ako by mohol, rovnako postavy ponúkajú slušný potenciál, ale väčšina z nich nemá dostatočný priestor, tu by som určite skôr uvítal, keby to bolo o rovnocennej skupine banditov, ale tvorcovia v tomto prípade uprednostnili rivalitu medzi jedným bojovníkom a tyranom a tak ostatní išli skôr do úzadia. Tiež mi prvú polovicu moc nesedelo to odľahčené podanie a pomalšie tempo, no aj tak sa tu nájde plno scén, ktoré sa mi páčili a tak sa na to dá pozerať aj v tejto časti. Ale našťastie v druhej polovici sa to výrazne vylepší, síce pár spomínaných nedostatkov sa nezmení, ale dej začne byť zaujímavejší, dynamickejší, konečne to zvážnie, navyše aj tá rivalita už funguje podstatne lepšie a tak tu sa už je rozhodne na čo pozerať až do konca. Akcie je tu priemerné množstvo a páči sa mi. Akčné scény majú slušnú choreografiu, sú výborne natočené a sadol mi aj výber prostredí, ale dlhší čas som mal pocit, že sa nimi šetrí, no vynahradí to záverečná tretina, ktorá ponúkne niekoľko veľkolepejších a dlhších sekvencií. A najviac sa mi páči útok na dedinu alebo celé finále. S hereckým obsadením som dosť spokojný, nájde sa tu množstvo známych tvárí, len ako som spomínal, väčšina nemá potrebný priestor, aby som si k nim vytvoril lepší vzťah. Ale aj tak nesklame Ha Jung-Woo v hlavnej úlohe, k tomu hlavný záporák Gang Dong-Won a z vedľajších postáv si ma najviac získala ženská bojovníčka. Réžia a technická stránka sú na tom dobre, je to jednoducho kvalitne natočený historický blockbuster. Takže keby bol celý film, ako tá druhá polovica, hodnotil by som aj lepšie, ale sklamaný nie som, slušná žánrová zábava. 67% ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Parádní mix westernů, Tarantina a klasických asijských bojovek. S trochou nadsázky by se dalo říct, že to má ne od každého něco, ale od každého všechno čili výbornou choreografii bojových scén, spoustu krve, nádech atmosféry Divokého západu, něco humoru a hlavně dokonalou muziku. Vydařený je i casting, přičemž prim hraje záporák, který by se mohl směle rovnat králi všech padouchů Frankovi z Tenkrát na Západě. Tohle jsem si vrcholně užil a možná by nebylo od věci pozvat režiséra do Hollywoodu, aby si tam střihl western v klasických reáliích. 90% ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Zoufalá doba si žádá zoufalý činy.." Robin Hood v kimchi westernu, který se nakonec hroutí pod tíhou vlastních ambicí.. V důsledku ovšem neskutečně inspirativní biják.. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Ten film je proste epic. Dokonaly mix samurajskych filmov mixnuty westernovou atmosferou. Kurosawa s Leonem by mali velku radost. Westernovy look je jedna velka lahôdka. Takisto pomale tempo mi k tomu sedelo dokonale. Vysledny zazitok je dost hutny. Niekomu môze vadit, ze to nema dynamicky spad. Kym sa dopracujeme k finale, tak sa film do velkej miery venuje postavam. Vdaka tomu dokonale funguje dramaticka cast a hlavny hrdina si ma uplne podmanil. Zaporak bol zase vykresleny ako natolko neporazitelny, ze som si nevedel predstavit ako ho hrdina zdolá. Naviac nebol podany jednorozmerne, co je tiez velke plus. Akcne sceny su famozne. Po technickej stranke bezchybne prevedene, velkolepe a choreografia spickova. Len strih je na môj vkus prilis rychly. Ale nie neprehladny. Tentokrat sa rychlost strihu da ospravedlnit ako zamer. Ako variacia stylu bleskovych westernovych prestreliek. Takze rozhodne tento film odporucam. 8/10. ()

ConanVJ 

všechny recenze uživatele

Film s vtipným názzves skrývá pěký historický přiběh, který i přes svojí délku nenudí. Je zde spousta krvavých soubojů které jsou pěkně a přehledně natočené. Za mě 80% :) ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Tenhle chytlavý a cool Easternovský styl chtěl mít asi Miike ve svém Sukiyaki Western Django. Co však nezvládnul Mikke ani za tarantinovského našeptávání, to korejci zmákli zcela přirozeně. Výsledek sice žádnou díru do světa neudělá, ale je to férová zábava od začátku až do konce. Skoro 4 ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Nezvyklý jihokorejský historický "eastern", kterému škodí jen jeho skoro dvou a půl hodinová délka, rozložená mezi několika kapitol, vyprávějících příběh tyrana a postupně se proti němu stavícího lidu v čele s tzv. bandity a řezníkem. Vůbec to nevypadá špatně, rozhodně to špatně nezní (u jihokorejského historického filmu trochu nezvyklé ale dobré westernové skladby), ale minimálně tak dvakrát jsem si říkal, že už by to tady mohlo nějak končit a ono ne, čekala mě ještě další příběhová kapitola, což už začínalo být skutečně trochu moc., protože vyprávění bylo dosti pozvolné. Chtělo by to trochu sestříhat a uhladit dějovou linku, aby děj gradoval jen jednou a pořádně a ne několikrát a pak se s další kapitolou jelo zase od začátku, pak přidám čtvrtou *. Nicméně to vypadá to a zní skutečně překvapivě dobře. ()

Ellmariachi 

všechny recenze uživatele

Film, který našince určitě zaujme díky názvu v sobě ukrývá opravdu epickou, historickou podívanou. Přiznám se, že na podobné věci musím mít chuť a že mi často trvá než si vlastně utřídím postavy. Když se mi to v tomto případě konečně povedlo, tak jsem si film hodně užíval. Postavy jsou zde vcelku sympatické a nepamatuji si na žádnou otravnou. Záporák byl vykreslený jako prakticky neporazitelný nadbojovník a o to více jsem byl zvědavý, jak vše dopadne. Další plus je westernový nádech tvořený jak obrazem tak hudbou, která byla často vynikající. Souboje výborné. S minimem provázků a hlavně žádné létání. Choreografie si poradila bez toho a to je dobře. Střihač přeci jen nemusel být tak zběsilý, ale naštěstí to vše až na výjimky působí přehledně. Jedno procento za ten název prostě dát musím takže celkově za 80. ()

PP66 

všechny recenze uživatele

Jihokorejský western aneb koncert pro dva sekáčky a touhu po spravedlnosti. Viděno v rámci Challenge Tour 2015. ()

dee-key 

všechny recenze uživatele

Tři až čtyři. Délka mi přišla docela přepálená a ke konci jsem se i trochu nudil. Ale jinak Marx by byl hrdý. Třídní boj a rolnické povstání na jih od země vycházejícího Kima bylo zpracováno docela dobře a obešlo se to i bez poetického plachtění prostorem. ()

Chen 

všechny recenze uživatele

Po delší době historický akční film z Asie, který nesází jen na používání závěsných lan v každé druhé scéně. Bojové scény jsou svižné, ale přehledné, ústřední hrdinové i záporák zapamatovatelní, projekt umí být i docela temný, jen by možná nebylo od věci ho lehce prostříhat a musím se přiznat, že mě úplně neoslnila westernově laděná hudba. A také se mi těžce přistupovalo na to, že jedné z hlavních postav má být něco kolem dvaceti, vypadala tedy o dost starší. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Vůbec mi nevadila stopáž, což je svým způsobem pochvala sama o sobě. Herci byli vynikající a postavy byly vymyšleny/napsány také na jedničku. Velmi mě potěšil look filmu, kamera, zvuk, režie...ale co mě dráždilo, byla hudba. Tvůrci jsou buď ukrutní fanoušci westernů, nebo mělo jít o snahu vymezit se z produkce podobných historických filmů...těžko říct. Samozřejmě je to na vkusu každého diváka, ale já bych prostě víc ocenil asijský podmaz a to i když uznávám, že ta paralela s westernovým příběhem tam je. I když....Goondo působí mnohem tvrději, surověji, realističtěji, než většina westernových filmů, které jsem viděl. A snad právě proto mi vadilo, že ta hudba to tak nějak zlehčuje; a přitom se děly opravdu vážné věci. Záporák je opravdu sviňa, resp. chová se jako sviňa, hlavní hrdina je správnej magor, rubaček je dost a mají slušnou úroveň...líbilo se mi to. 4 a čtvrt hvězdy a doporučuji. Vždycky dám přednost takovému filmu, před úchylárnou a la Tarantino. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Kruto vypeckované a k tomu ešte aj vtipné. Skôr som čakal nejaké klasické pojašené "lietačky" ale príjemne ma film prekvapil. 7/10 ()

Reklama

Reklama