Reklama

Reklama

Specialista

  • Itálie Gli specialisti (více)
Trailer 2

Pistolník Hud přijíždí do města Blackstone, aby zjistil, proč zemřel jeho bratr. Ten byl lynčován za domnělou zpronevěru peněz v bance. Hud chce očistit bratrovo jméno a zjistit, kdo za celou věcí stojí. Ve svém pátrání však narazí na celou řadu překážek... (oficiální text distributora)

Recenze (23)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Do kvalit Djanga, Žoldnéře či Velkého ticha od stejného režiséra má Specialista tedy daleko. Přestřelky v něm jsou skvělé a bitka v baru jakbysmet, jenže příběhově to žádná sláva není. Vždycky jsem si myslel, že film by ke konci měl spíše gradovat a ne být čím dál vyčpělejší... No, Sergio Corbucci měl tentokrát asi trochu jiný názor. Škoda. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Děj z amerického divokého západu v atraktivním prostředí krásné přírody se rozjížděl docela slibně. Nutno dodat, že postupem času gradace příběhu za mnoho nestojí. Byť závěr se snaží být hodně originální, žel je zakončen vyloženě hloupě. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Mario Adorf zase jednou sehrává úlohu pořádného bandity. Pěkné.. svěží spaghetti western slavného Corbucciho o střelic, který jede pomstít zbytečnou smrt bratra do zapadlého městečka, jenže netuší, že zrada a povod jsou v hloubi srdcí několika obyvatel města a ještě jsou tu "banditos"... :-) ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Tak 65 %. Ostatní se nepovedlo. Johnny vypadá poněkud růžově, tedy teple. Adorf a jeho banda jsou spíš pro smích, parta čtyř umouňenců je tu navíc, a ten konec s převzetím moci jsem nepochopil (ačkoliv scéna s kamerou v nadhledu, kdy obyvatelé Blackstone leží nazí na břiše, je na western dost ojedinělá). Celkově je tu zbytečně moc zainteresovaných postav, z nichž někteří jsou fakt zbyteční. Fór se sluníčkem a jeho svitem je dost blbost, nikdo nemohl vědět, v kterou roční dobu se Hud objeví. Ve filmu se objeví nahá Françoise Fabian (koupe se ve vaně), ale není tak pěkná jako v Etes-vous fiancée a un marin grec ou a un pilote de ligne?, a nesvlečená Sylvie Fennec, té to sluší mimořádně. O dabingu HCE radši nemluvím, po prvním delším dialogu jsem to přepnul na původní francouzštinu. Info pro dabingforum: Na českém znění spolupracovali: Libor Bouček, Libor Terš, Pavel Vondra, Petra Hanžlíková, Dagmar Čárová, Radek Hope, Radovan Vaculík, Ivana Měřičková, Šárka Vondrová, Marek Libert, Oto Rošecký, Hana Krtičková, Bohuslav Kalva, Nikola Votočková, Ladislav Cigánek, Ivan Jiřík, Ivo Novák, Ivana Korolová, Petr Nezkusil, Radek Škvor, Jakub Zdeněk a další. Dále spolupracovali: Anna Polanská, Zdena Sedláčková, Andrea Bodnárová, Martin Porubský, Vladimír Bodnár a Milan Soták. Pro HCE vyrobila Saga TV v roce 2010. ()

špaček421 

všechny recenze uživatele

Hlavní hrdina je pistolník Hud (Johnny Hallyday), který přijíždí do městečka Blackstone, aby zjistil, co se stalo jeho bratrovi Charliemu, jenž byl zavražděn. Ovšem nejde o klasický mstitelský film, neboť vinen není bandita, ani šílený vrah, ale obyvatelé městečka v čele s přihlouplým šerifem (Gastone Moschin) a svůdnou vedoucí banky (Françoise Fabian). Film se natáčel v Alpách, takže krajina spíš vypadá jako Nevada, Wyoming, nebo Utah, ovšem do toho nesedí banda mexičanů. Vůdce bandy El Diabla si zahrál (jako vždy skvěle) Mario Adorf, který si svojí roli jednorukého trhlého bandity vyloženě užívá (skvělá scéna zápasu Adorfa s Moschinem). Ovšem co nezapadá do celého příběhu je část s dětmi (něco kolem 15-17 jim může bejt), které chtějí změnit svět, a jasně připomínají hippies. Má to být narážka na dění v Západní Evropě a USA v té době, ale tady to nějak nesedí a závěr, kdy ovládnou město a donutí obyvatele, aby se nazí plazili po ulici, prostě nefunguje. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Western? Všechny ty žánrové stereotypy s nepřesvědčivým hrdinou a nevýraznou hudbou bez atmosféry na mě působily, jako by je někdo v rychlosti posbíral z jiných filmů a neumně poslepoval. Corbucci? Incroyable! ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Když on Hallyday není Eastwood, ačkoliv se o to snaží seč mu síly stačí. Bohužel to stačí jen na průměrnou známku. 50% ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Budu hodný a dám tři hvězdičky. Je to tuctový špageťák, tady navíc bez charismatického hrdiny, což je hodně na škodu. Corbucci má prostě trochu smůlu, že se mu podařilo udělat Velké ticho. Vedle něj tohle vypadá jako mayovka vedle Sedmi statečných. Nic proti mayovkám, mají své kouzlo a některé mám velmi rád. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Film začíná velmi zajímavě. Řekla bych, že prvních 40 minut zapomenete i na dobrůtky na stole. Potom však jako by byl režisér buď unaven nebo ztratil inspirací, sklouzavá to do "nikam ". A konec filmu je tak překvapující, že sáhnete po obalu, zda to nemá 2.díl a pokračování, protože takhle zakončit film , a ještě k tomu western, tak tomu říkám buď odvaha nebo hloupost. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Dobrý drsňácký spaghetti western o spravedlivé odplatě, který má dobrou atmosféru napětí, ale také plno prazvláštních doplňků. Charakterní drsný pistolník Hud (dobrý Johnny Hallyday) na své pouti spravedlnosti a odhalení pravdy o domnělém zločinu svého krutě a demonstrativně zavražděného bratra. Hud je tvrďák spravedlivého ražení a jeho nezlomná vůle po nastolení spravedlnosti si nebere s nikým servítky a tvrdě a neohroženě dosahuje svého zaslouženého cíle a odhalení skutečnosti. Z dalších rolí: provozovatelka banky Virginia Pollywood (šarmantní Françoise Fabian), využívající své ženské zbraně k zamaskování skutečnosti zločinu, bývalá přítelkyně Hudova bratra Sheba (půvabná Sylvie Fennec), nacházející zastání jen u Huda, idealistický šerif (dobrý Gastone Moschin), snažící se udržet oblast beze zbraní, velitel mexické loupeživé bandy El Diablo (dobrý Mario Adorf), toužící po nalezení ukrytého pokladu, násilník Boot (Serge Marquand), stojící za zločinem, a prostitutka Valencia (Angela Luce) s velkou nákloností k Hudovi. Příjemné ztvárnění drsného života tvrdých, ale spravedlivých mužů, kteří zjednávají spravedlnost na požádání. Čím větší překážka, tím je to pro ně větší a zajímavější výzva k prokázání svého správného lidského charakteru. Chtivost vede k zločinu a tragédii a díky spravedlivým tvrďákům bývá i potrestána. Idealisticky naivní pohled na spravedlnost a mužnost. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Začiatok sľuboval viac, než sa nakoniec urodilo. Chýbajú výraznejší klaďasi i záporáci - väčšinou si Adorf ustane svoje, v tomto prípade mu však tvorcovia vtisli prílišnú komedionálnosť. Klasicky chýba silnejšia zápletka a svižnejšie tempo. Naopak, akcia je slušná a pár devušiek by stálo za hriech...na 60-tkový western sa tu vyskytuje pomerne dosť nahotiniek, záverečnú megavyzliekaciu scénu som však nepochopil. No a naviac je tu partička húliacej mládeže, ktorá sa po celý čas len neškodne potuluje ako niekde na sídlisku, aby sa v závere chopila banditských chúťok - proste scenáristický úlet, typická pre taliancku kinematografiu. ()

Dragonlanc 

všechny recenze uživatele

Film bol natáčaný uprostred nádhernej prírody Talianskych Dolomitov, v okolí Cortiny D´Ampezzo, v národnom parku Dolomiti Ampezzane. Prírodnú scenériu vo filmu tak vytvárajú horské masívy Toffany de Roses, Monte Cristallo, Monte Sorapis, Monte Pomagnanon. ()

odpadlik123 

všechny recenze uživatele

Nuda až na půdu a velké zklamání v mistrově filmografii. Hlavní hrdina obzvláště nezaujme (možná by udělal líp, kdyby se dal alespoň do zpěvu), přijede pomstít svého zákeřně oddělaného bratříčka a najít uloupené prachy, čímž ale vlastně tak celá zápletka končí. S kým se potká, prohodí pár slov, zakončujíce slovy „nemám žádné přátele", jen tak si projíždí kolem, nenechaje se vtáhnout do žádného problému, takový nezničitelný týpek kterému neublíží ani dvojitý průstřel žaludku (neb nosí neprůstřelnou vestu). Stává se ochráncem nedůležité dívky (s násilným otcem S. Marquandem) a po roztržce v saloonu (vzduchem prolétne i Pizzuti) objektem zájmu šerifa, u něhož divák až do konce pochybuje, zda to, jaký je trouba, jenom nehraje. Bezcharakterní obyvatelé hříšného města s jednou krutou courou v čele, která má náramně snaživého ctitele G. Perniceho, jemuž je protentokráte necháno i to ucho na svém místě a přes svou epizodnost mě zaujal víc, než hlavní hrdina. Kromě El Diabla, ovšem! Mario Adorf lpící na písemných záznamech svých hrdinských skutků až do poslední chvíle jakoby sem zabloudil z idilické mexické selanky. Srší vtipem, optimismem, sympatičností a nic mu nevadí, že nemá ruku, potřebný příběh, solidní protihráče ani důvod se tam vlastně vyskytovat. Jakože tohle všechno okolo není zábavné, alespoň se to pokouší vypadat tradičně. A do toho hippies. Odporná skupina zdrogovaných teenagerů napadající své okolí, okrádající nebohé občany, nabádající nevinné dívky k omamným látkám, nejasné příslušnosti a nejasného určení, přestože jsou svému okolí nebezpeční a na pohled neúnosní, nikomu to evidentně nevadí. Tahle hříšná skupina narušuje sice nudné, ale alespoň jakž takž normální vyznění filmu. Závěrem, Corbucciho by v tom člověk sotva našel - nic osobního, žádné typické násilí, žádná krev. Hrdinové mi byli ukradení. A o nahých obyvatelích se mi bude ještě dlouho zdát v nejhorších snech. Upřímně, nebýt Adorfa, nedokoukala bych to... ()

kkarx 

všechny recenze uživatele

Další z Corbucciho excelentních westernů, jehož preciznímu zpracování se vyrovná jen máloco, přesto je velmi podceňovaný. Člověk musí k posouzení jeho vysokých kvalit dospět, možná i vidět spousty jiných italských westernů. Režisérsky jde tedy naprostou špičku, která překonává všechno, co autor do té doby natočil, snad s jedinou výjimkou Žoldnéře, ale srovnání není moc spravedlivé, protože Žoldnéř měl mnohem větší rozpočet. To Django je sice z pohledu vlivu na žánr mnohem důležitější, ale nemá tak vynikající kameru ani tak dobré akční scény. Děj se odehrává v překrásných horských lokacích (Alpy), kde je položeno i městečko Blackstone, do kterého přijíždí zdejší rodák a známý pistolník Hud. Obyvatelé městečka mají z Huda strach, protože před dvěma měsíci zlynčovali jeho bratra kvůli krádeži peněz z banky. Peníze se nikdy nenašly. Hud se vrací, aby objasnil, co se opravdu stalo, nevěří, že by jeho bratr byl vinen. Je tu tedy rozhráno téma viny při lynčování a důvod proč máme soudní systém založený na rozdělení pravomocí. Film je pojmenován v italštině Specialisté, těmi specialisty jsou míněni právě měšťané - jsou to specialisti v lynčování. Je to i politický film, měšťané jsou vylíčeni jako buržoazie, které záleží více na penězích, pro které jsou schopni čehokoliv než na lidském životě. Téma, které bylo koncem šedesátých let stále více aktuální. Jediné dvě kladné postavy z města jsou šerif a prostituka. Pak se tu ještě objevuje skupina mladých "rebelů", kteří jsou jasným odkazem na dekadentní styl života hippies. Představitel Huda slavný zpěvák Johnny Hallyday (prodal desítky milionů alb) hippies nesnášel, dokonce napsal písničku, která je nekompromisně a velmi trefně kritizuje. Mnozí Hallydayovi vyčítají, že neměl dost vypracovanou postavu na pistolníka a že mu nevěří rvačky. Je to nesmysl. Média lidi už natolik zmanipulovala, že nedokáží přijmout normální typ postavy, který se vymyká něčemu jinému než je jim neustále médii podsouván. Reální pistolníci necvičili hodiny v posilovně a při "pěstních" soubojích záleží mnohem více na schopnostech než na objemu svalů. O rozdílu mezi funkčním svaly a svaly z tělocvičny by se dalo také diskutovat. Film ubíhá velmi svižně (odsýpá lépe než třeba Django), obsahuje spoustu skvělých nápadů, inteligentního pátrání a promyšlených zvratů. Atmosférou typická corbucciovka, tu on uměl navodit skvěle. Lavagnino opět nezklamal, používá efektivně dechové nástrojů, pro mě to je jeden ze tří nejlepších autorů hudby spaghetti westernu (spolu s Morriconem a Nicolaiem). Dohromady všechno do sebe pěkně zapadá. Původně jsem dal 3,5; Teď bych změnil hodnocení o jednu hvězdičku nahoru. ()

Tormentor665 

všechny recenze uživatele

Přijde mi to jako taková tvůrčí kocovina. Některé nápady mi přijdou skutečně z nouze a ve výsledku nezaujmou. Závěreční plazící se naháči jsou sice vizuálně podaření, ale do konceptu vůbec nezapadající. Dělá to na mě dojem, že se sešlo víc nápadu, jež se prohnaly mlýnkem a zmuchlaly do konečného výtvoru. I tak si to ale drží svou úroveň. ()

pebe73 

všechny recenze uživatele

Sergio Corbucci dokázal natáčet řemeslně skvěle udělané westerny. Gli Specialisti jsou toho důkazem. Bohužel jsem od něj jako první viděl Velký klid (Velké ticho) a tuhle metu podle mého už nikdy nepřekonal. I když se i tento snímek snaží být "drsný", něco tomu k uvěření chybí. Ale pro milovníky žánru docela lahůdka. ()

blekekeke 

všechny recenze uživatele

Jemný, ale drsný střelec. Zlobiví Mexičani. Spravedlivý šerif. Pár zkažených měšťanů. Jedna kupička peněz. Jen nevím k čemu tam byla ta partička pankáčů. Jinak slušný rozjezd, tak do půlky. Pak to uvadalo a na konec, no právě, že konec byl tak nějak nepochopen ... ()

Reklama

Reklama