Reklama

Reklama

Vraždy v kruhu

(seriál)
  • angličtina The Zodiac Murders (festivalový název)
Z natáčení  - Ivan Pokorný, Ivan Trojan
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Česko, 2015, 15 h 16 min (Minutáž: 74–85 min)

Režie:

Ivan Pokorný

Scénář:

Iva Procházková

Kamera:

Lukáš Hyksa

Hudba:

Jiří Hájek

Hrají:

Ivan Trojan, Richard Krajčo, Marek Němec, Hana Vagnerová, Jiří Štrébl, Adéla Petřeková, Pavel Oubram, Martina Eliášová, Petr Panzenberger, Simona Stašová (více)
(další profese)

Epizody(12)

Vraždy v kruhu se chtějí přiřadit k detektivkám klasického společensko-psychologického charakteru. Nepřinesou divoké střílečky ani chladnou analytickou práci laboratoří, souhru širokého týmu neosobních kriminalistů, ale především silnou osobnost hlavní postavy – majora Holiny (Ivan Trojan). „Holina není drsňák, ale řídí se svou intuicí. Během své práce pochopil, že zločin vyrůstá stále ze stejného podhoubí, že je ve své rozmanitosti prostý," popisuje svého hrdinu spisovatelka a scenáristka Iva Procházková a dodává: „Úvahy o pohnutkách vraha ho v průběhu jeho profesní kariéry přivedly i k astrologii. Chápe ji jako psychologický rozbor osobnosti a to mu pomáhá úspěšně sledovat stopy zločinu." Diváci spolu s vyšetřovateli zabrousí do všech možných zákoutí společenského i politického života. Hlavními postavami jsou kromě majora Mariána Holiny také jeho nejbližší spolupracovníci – poručík Diviš Mrštík (Marek Němec) a kapitán Rosťa Bor (Richard Krajčo). Společně v každém z dílů řeší jeden případ násilné smrti. Záhadné vraždy jsou navíc volně propojeny se znameními zvěrokruhu, jejichž podstatu pomáhá objasňovat Rosťova manželka Sábina (Hana Vagnerová). „Na postavě Sábiny mě nejvíc bavila ta osobní rovina," říká její představitelka Hana Vagnerová a dodává: „Stála před složitým rozhodnutím ve vztahu s Rosťou, který nefungoval. On se však zranil natolik, že nebyl schopen normálního života. A to dilema, jestli má člověk být sobecký, nebo tam má být pro toho druhého a vykašlat se na to, co by sám chtěl, to se mi moc líbilo." Ivan Trojan o své postavě říká: „Holina je inteligentní chlapík, který si umí dávat věci do souvislostí a oplývá velkým talentem pro policejní profesi. Důležité pro něj je, že nerad prohrává a má vůli věci dotahovat do konce. Zároveň je v něm ale určitá svobodomyslnost a nadhled." (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Z natáčení  - Ivan Pokorný, Ivan Trojan

Recenze (289)

yakoob 

všechny recenze uživatele

V den premiéry jsem se díval na poslední díl seriálu Most, takže jsem byl v očekávání, že i český seriál s Trojanem může konkurovat...Vůbec ne...Severští kolegové jsou v tomto směru daleko za námi, takže toto bylo naprosté zklamání, zvlášť když do toho dávají mystiku horoskopů, která jim pomáhá vysvětlit chování záporáka...Jako by naznačovali, že sice Česko není ateistické, ale spíše modlářské...Toto opravdu ne...Hvězdy dávám za Trojana (i když se do té role moc nehodí), ale další pokračování si nechám ujít...Tak ani Cirkus Bukowski nedosahuje severského standartu... ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Díly: 1. Pohřbený rozvod, 2. Kamarád v nouzi, 3. Zlíbám tě, až zabiješ, 4. Vítěz nejde do finále, 5. Smrt nad zlato, 6. Duch zákona, 7. Ve jménu otce, 8. Vražda s odpuštěním, 9. Láska je černý kůň, 10. Mrtvý v síti, 11. Budu v tvých vzpomínkách, 12. Na nejvyšší úrovni. Slušná česká detektivka se zbytečně přemrštěnou stopáží, slušným hlavním obsazením v čele s tradičně dobrým Trojanem a zbytečnými zvěrokruhy. Ve druhém díle zaujme obsazení modelky Vlaďky "Řepky" Erbanové jako manželky vlivného politika a bohužel také to, že je to zcela, ale úplně zcela bez akce. Slabý díl. Třetí díl se mi moc líbil, napínavý až do konce, velmi podařený díl. Také čtvrtý díl si drží docela hutnou atmosféru, na styl seriálu jsem si už zvykl, líbí se mi to čím dál víc. Pátý díl opět zajímavý a napínavý, navíc se zajímavě rozjíždí vztah mezi majorem Holinou a Rosťou na vozíčku. Také pátý díl byl dějově zajímavý, vztahy hlavních hrdinů tentokrát hodně ploché. Šestý díl byl zasazen částečně do hokejového prostředí, ale bylo to zajímavé i dál, napínavé až do konce, rozhodně výborný díl. Sedmý díl napětí moc nepobral, do Holinova života zasahuje nová milenka zamotaná do případu o vraždě důchodce v šalině. V osmém díle pokračuje Holinův vztah s doktorkou z minulého dílu, je zavražděn jeden z policejních vyšetřovatelů a setkáváme se s náboženskými fanatiky, kteří si své náboženství upravují podle svých pravidel. Výživný díl až do konce a velmi dobrý. Devátý díl je vynikající, ale hrozně smutný a krutý. Ukazuje krutou lásku mezi studentem a jeho učitelkou a také vztah jeho homosexuálního spolužáka. Výsledky jsou více než tragické, přitom hodně pochopitelné. Nejlepší díl z reálného života. Desátý díl nepřinesl nic nového do vztahů hlavních postav, snad jen že mladí detektivové, kteří se spolu minule vyspali, se dohodli, že to spolu zkusí. Jinak pátrání se zaměřilo na případ mladého muže, který spadl ze střechy domu a zabil se. Je otázka, zda to byla vražda, kdo za tím stojí a co s případem má společný jakýsi výzkum mozku. Díl zbytečně náročný na hlavu, málo napínavý. Slabý díl. Jedenáctý díl přichystal pro diváky zbytečnou podpásovku a pěkně se vyrovnal s jedinou ženskou hlavní postavou. Neskutečně smutný příběh vraždy Rosťovy manželky se po slušném pátrání na konci rozpliznul v smutný lidský osud a v krutou chuť pomsty. Sice velmi silný díl, ale pohodový seriál se nám tak dostal na úplně jinou kolej. Poslední dvanáctý díl se zabývá vraždou mladé dívky, která dělala společnost osobě na vysokých místech a vraždou mladého novináře, který do toho začal šťourat. Díl uzavírá vztah Holiny se svou bytnou a Rosťovi otvírá nový vztah s policejní kolegyní z jiného útvaru. Slušný závěrečný díl jen potvrdil, že celá série nebyla vůbec špatná. ()

Reklama

Petfruf 

všechny recenze uživatele

Seriál, kde pozorný divák odhalí vraha dřív než vyšetřovatelé. Slušně natočené, ale bohužel mě hrozně hnětou dialogy, ta prapodivně vsunutá astrologie, nevýrazný Krajčo, zbytečná Vagnerová a ještě zbytečnější Petřeková. Zdá se to jenom mě, nebo fakt hraje tak toporně až to bolí? Ve finále se na to dá kouknout, ale nebýt Trojana a zajímavě obsazených herců ve vedlejších rolích, tak by to bylo o hvězdičku méně. ()

Firebug 

všechny recenze uživatele

"Zadržený je lev, ale profil našeho vraha odpovídá spíše vodnáři. Myslím, že jsme zatkli nevinného..." OMFG! Na první pohled mě k seriálu přilákal Trojan a Krajčo, ale jejich hereckého talentu je pro tuhle pytlovinu škoda. Zvláště když kolem nich odříkávají papírem šustící repliky s nulovým zaujetím o několik tříd horší herci. Člověka, co vymyslel profilování pachatelů na základě znamení zvěrokruhu (a postavil na tom celý seriál) bych nejradši nakopl do rozkroku a o divácích, co to se zaujetím a plnou vážností sledují, se radši vyjadřovat ani nebudu. Zkrátka provar za 1*. Ta druhá je za ucházející technickou stránku a sem tam nějakého slušnějšího herce... ()

baribal 

všechny recenze uživatele

Po dvou dílech.. plno sympatických herců (i když ten Krajčo tam fakt vůbec nesedí). Bohužel to celé stojí na vyšetřování vražd prostřednictvím astrologie... COŽE?? "SMÍCH".. JAKO FAKT ASTROLOGIE??? JO.. takovýhle idioty se z diváků snaží dělat. Ještě bych to dokázal přijmout, kdyby byl Trojan soukromé očko, ale detektiv od cajtů? WTFuckt? PS: proti vstupování angličtiny do češtiny nijak radikálně nejsem.. ale říkat "džogovat" místo "běhat je přinejmenším kekel ()

Galerie (273)

Zajímavosti (37)

  • Neurologický výzkumný ústav je Ústav organické chemie a biochemie AV ČR. V roce 2017 prošel rekonstrukcí a stavbou nepřehlédnutelné přístavby připomínající ptačí hnízdo. Stavba pochází od Kateřiny Maškové a Ivana Šroma. Nachází se na adrese Flemingovo nám. 542, Praha 6. (sator)
  • „Vraždy se nepromlčují, ani po půl století,“ říká Holina (Ivan Trojan). Promlčení vraždy v České republice je 15–20 let podle okolností. V Evropě jsou státy vůči promlčení závažných trestných činů mnohem méně tolerantní než u nás. V českém právu se institut promlčení objevil již v 17. století. (sator)

Reklama

Reklama