Reklama

Reklama

Vraždy v kruhu

(seriál)
  • angličtina The Zodiac Murders (festivalový název)
Z natáčení  - Ivan Pokorný, Ivan Trojan
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Česko, 2015, 15 h 16 min (Minutáž: 74–85 min)

Režie:

Ivan Pokorný

Scénář:

Iva Procházková

Kamera:

Lukáš Hyksa

Hudba:

Jiří Hájek

Hrají:

Ivan Trojan, Richard Krajčo, Marek Němec, Hana Vagnerová, Jiří Štrébl, Adéla Petřeková, Pavel Oubram, Martina Eliášová, Petr Panzenberger, Simona Stašová (více)
(další profese)

Epizody(12)

Vraždy v kruhu se chtějí přiřadit k detektivkám klasického společensko-psychologického charakteru. Nepřinesou divoké střílečky ani chladnou analytickou práci laboratoří, souhru širokého týmu neosobních kriminalistů, ale především silnou osobnost hlavní postavy – majora Holiny (Ivan Trojan). „Holina není drsňák, ale řídí se svou intuicí. Během své práce pochopil, že zločin vyrůstá stále ze stejného podhoubí, že je ve své rozmanitosti prostý," popisuje svého hrdinu spisovatelka a scenáristka Iva Procházková a dodává: „Úvahy o pohnutkách vraha ho v průběhu jeho profesní kariéry přivedly i k astrologii. Chápe ji jako psychologický rozbor osobnosti a to mu pomáhá úspěšně sledovat stopy zločinu." Diváci spolu s vyšetřovateli zabrousí do všech možných zákoutí společenského i politického života. Hlavními postavami jsou kromě majora Mariána Holiny také jeho nejbližší spolupracovníci – poručík Diviš Mrštík (Marek Němec) a kapitán Rosťa Bor (Richard Krajčo). Společně v každém z dílů řeší jeden případ násilné smrti. Záhadné vraždy jsou navíc volně propojeny se znameními zvěrokruhu, jejichž podstatu pomáhá objasňovat Rosťova manželka Sábina (Hana Vagnerová). „Na postavě Sábiny mě nejvíc bavila ta osobní rovina," říká její představitelka Hana Vagnerová a dodává: „Stála před složitým rozhodnutím ve vztahu s Rosťou, který nefungoval. On se však zranil natolik, že nebyl schopen normálního života. A to dilema, jestli má člověk být sobecký, nebo tam má být pro toho druhého a vykašlat se na to, co by sám chtěl, to se mi moc líbilo." Ivan Trojan o své postavě říká: „Holina je inteligentní chlapík, který si umí dávat věci do souvislostí a oplývá velkým talentem pro policejní profesi. Důležité pro něj je, že nerad prohrává a má vůli věci dotahovat do konce. Zároveň je v něm ale určitá svobodomyslnost a nadhled." (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Z natáčení  - Ivan Pokorný, Ivan Trojan

Recenze (289)

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Těšila jsem se na nový český krimiseriál, ale zatím budu zdrženlivá. Snaha napodobit zahraniční vzory se všemi těmi mentalisty, spiritisty, senzibily, jasnovidci, věštci a vykladači snů s nějakou tou závěrečnou akční honičkou je evidentní, ale neodpovídá to české realitě a působí krajně nevěrohodně. Čemu uvěřím v zahraničním seriálu, že se to mohlo stát, protože tamější poměry neznám, to v českých reáliích odporuje zdravému rozumu. Pokud by místo astroložky požádali o charakteristiku vrahovy osobnosti psychologa, bylo by to snad akceptovatelné, ale astrologické vsuvky shazují jinak docela zajímavý příběh mezi silně nepravděpodobné. Trojan je dobrý, tak uvidíme. ()

SaNcHeZ_cz 

všechny recenze uživatele

Po prvním díle: Ivan kráječ a Rosťa garážník, soukromé očko. Vraždy v kruhu jsou zatím docela nepříjemným vystřízlivěním z potenciálu, co tahle česká kriminálka měla. Pár docela zajímavých postav kazí spousta zbytečností, úklonů k samolibé efektivnosti a celkově trochu zbytečné jednotvárnosti a přímočarosti. To co mohl být atmosferický seriál se tak zatím zdá jako průměrná kriminálka bez atmosféry nebo jakékoliv míry invence. A ne, několik záběrů na hodinu astrologie tomu vážně nepomůže. ()

Reklama

joker.george 

všechny recenze uživatele

Na seriál jsem se docela těšil, ale první díl byl pro mě spíše zklamání, ale Trojan, který mě k seriálu hlavně lákal mě naštěstí nezklamal... Ale co tam měla dělat ta astrologie?! Naprosto zbytečné a odvádí to pozornost od hlavní zápletky, tak doufám, že se to v příští dílech zlepší... A co měl znamenat ten konec s výbuchem?! To byl opravdu hrozný vtip! Jinak mám u detektivních seriálů radši, když na zločince přijde prvně vyšetřující než divák... P.S. Jinak tipuji, že Trojan nějaké zločince opravdu zabíjí... : )) ()

Liam 

všechny recenze uživatele

Uplně mě to přestalo zajímat a ani Ivan Trojan to nezachrání. Je to mdlé, bez nápadu, nezajímavé postavy a jejich vztahy, které mě vlastně vůbec nebaví sledovat. A to "obohacení" o zvěrokruh je vyloženě směšné. 40 minut dílu se vyšetřování obejde bez zvěrokruhu, pak se to zmíní v jedné blbé větě, aby se neřeklo, a je vymalováno. Nemluvě o tom, že je to bráno jako seriózní součást vyšetřování... Takhle ne. ()

baribal 

všechny recenze uživatele

Po dvou dílech.. plno sympatických herců (i když ten Krajčo tam fakt vůbec nesedí). Bohužel to celé stojí na vyšetřování vražd prostřednictvím astrologie... COŽE?? "SMÍCH".. JAKO FAKT ASTROLOGIE??? JO.. takovýhle idioty se z diváků snaží dělat. Ještě bych to dokázal přijmout, kdyby byl Trojan soukromé očko, ale detektiv od cajtů? WTFuckt? PS: proti vstupování angličtiny do češtiny nijak radikálně nejsem.. ale říkat "džogovat" místo "běhat je přinejmenším kekel ()

Galerie (273)

Zajímavosti (37)

  • Když major Holina (Ivan Trojan) v prvním dílu vystupuje z taxíku, je vidět licence na dveřích s registrační značkou 1AB 5965, zatímco vozidlo má značku 2AZ 3715. (milaneg)
  • Jenovéfa Boková v roli houslistky svůj houslový part nahrála sama. Absolvovala totiž Pražskou konzervatoř obor housle. Hrála v uskupení Comenius Quartet a v kapele Wunder Bar Band. (sator)

Reklama

Reklama