Reklama

Reklama

Vraždy v kruhu

(seriál)
  • angličtina The Zodiac Murders (festivalový název)
Z natáčení  - Ivan Pokorný, Ivan Trojan
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Česko, 2015, 15 h 16 min (Minutáž: 74–85 min)

Režie:

Ivan Pokorný

Scénář:

Iva Procházková

Kamera:

Lukáš Hyksa

Hudba:

Jiří Hájek

Hrají:

Ivan Trojan, Richard Krajčo, Marek Němec, Hana Vagnerová, Jiří Štrébl, Adéla Petřeková, Pavel Oubram, Martina Eliášová, Petr Panzenberger, Simona Stašová (více)
(další profese)

Epizody(12)

Vraždy v kruhu se chtějí přiřadit k detektivkám klasického společensko-psychologického charakteru. Nepřinesou divoké střílečky ani chladnou analytickou práci laboratoří, souhru širokého týmu neosobních kriminalistů, ale především silnou osobnost hlavní postavy – majora Holiny (Ivan Trojan). „Holina není drsňák, ale řídí se svou intuicí. Během své práce pochopil, že zločin vyrůstá stále ze stejného podhoubí, že je ve své rozmanitosti prostý," popisuje svého hrdinu spisovatelka a scenáristka Iva Procházková a dodává: „Úvahy o pohnutkách vraha ho v průběhu jeho profesní kariéry přivedly i k astrologii. Chápe ji jako psychologický rozbor osobnosti a to mu pomáhá úspěšně sledovat stopy zločinu." Diváci spolu s vyšetřovateli zabrousí do všech možných zákoutí společenského i politického života. Hlavními postavami jsou kromě majora Mariána Holiny také jeho nejbližší spolupracovníci – poručík Diviš Mrštík (Marek Němec) a kapitán Rosťa Bor (Richard Krajčo). Společně v každém z dílů řeší jeden případ násilné smrti. Záhadné vraždy jsou navíc volně propojeny se znameními zvěrokruhu, jejichž podstatu pomáhá objasňovat Rosťova manželka Sábina (Hana Vagnerová). „Na postavě Sábiny mě nejvíc bavila ta osobní rovina," říká její představitelka Hana Vagnerová a dodává: „Stála před složitým rozhodnutím ve vztahu s Rosťou, který nefungoval. On se však zranil natolik, že nebyl schopen normálního života. A to dilema, jestli má člověk být sobecký, nebo tam má být pro toho druhého a vykašlat se na to, co by sám chtěl, to se mi moc líbilo." Ivan Trojan o své postavě říká: „Holina je inteligentní chlapík, který si umí dávat věci do souvislostí a oplývá velkým talentem pro policejní profesi. Důležité pro něj je, že nerad prohrává a má vůli věci dotahovat do konce. Zároveň je v něm ale určitá svobodomyslnost a nadhled." (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele IvcaSammet k tomuto seriálu (7)

Pohřbený rozvod (2015) (E01) 

Pilotní díl Vražd v kruhu se bohužel moc nepodařil. I když se jednalo o zajímavý námět, rozjezd byl spíš pomalejší, chování některých postav mě vyloženě vytáčelo a Sábina v podaní Hany Vagnerové mi přišla jako naprosto zbytečná postava. Čekala jsem spíš něco ve stylu Labyrintu nebo Ďáblovy lsti, k mému překvapení ale astrologie zas až tak velkou roli v Pohřbeném rozvodu nehrála. A v tomto směru je to opravdu dobře, i když oba zmiňované seriály miluju. Takže průměr. ()

Kamarád v nouzi (2015) (E02) 

Kamarád v nouzi je o něco lepší než předchozí epizoda, přece jenom mi tam ale pořád "něco" vadilo. I samotný námět mě zaujal o něco víc a postavy mi postupně začínaly sedat. I když teda dějová linka se Sábinou je fakt úplně zbytečná a nudná. ()

Zlíbám tě, až zabiješ (2015) (E03) 

Naprosto luxusní epizoda, která měla úplně všechno, co bych od kriminálky očekávala. Nevím, jestli bylo "vše ostatní okolo" spíš potlačeno a nebo mě zápletka natolik zaujala, že mi ta nudná omáčka okolo stupidního románku nevadila, ale Zlíbám tě, až zabiješ mě ale naprosto dostal. ()

Láska je černý kůň (2015) (E09) 

Skvělá epizoda s úžasným námětem, bohužel tam ale na mě bylo až příliš romantiky. Proto hvězdička dolů. ()

Mrtvý v síti (2015) (E10) 

Fakt miluju, když začne ČT cpát do seriálů velmi aktivní novinářky, které samy od sebe dokážou vyřešit celý případ a ještě ho bez cenzury předvést celé České republice. Že takových zpravodajů v té televizi máme, že ano? Automaticky díky takovým stupiditám ubírám jednu hvězdičku. Námět taky zajímavý, ale našly se i zajímavější případy. Hodnotím čtyřmi, je to ale spíš tři a půl hvězdičky. ()

Budu v tvých vzpomínkách (2015) (E11) 

Mou okamžitou radost, když jsme se konečně zbavili té nejzbytečnější postavy, vystřídalo velké zklamání. Paradoxně to byl jeden z nejnudnějších dílů, jehož zápletka sice zajímavá byla, to zpracování ale nějak pokulhávalo. Na mě tam bylo příliš mnoho emocí, což by se dalo pochopit, ale ve finále to úplně zabilo celou epizodu. Dějová linka s paní domácí ale naopak naprosto dokonalá, díky ní hvězdička navíc. ()

Na nejvyšší úrovni (2015) (E12) 

Zajímavý námět s nepřekvapivým koncem, jde vidět, že takové případy si nemůže odpustit snad žádná kriminálka. Jako závěr seriálu to ale postačilo a naprosto čistě vysloužilo seriálu čtyři hvězdičky. Vlastně ani nevím, co mě tam chybělo, možná akce, možná detailnější řešení případu a nebo tam prostě bylo jenom moc "vedlejších soukromých dějových linek", které mě vlastně ani nijak nezajímaly. ()

Reklama

Reklama