Reklama

Reklama

Výpravný velkofilm z 1. světové války. Výborné herecké obsazení i zpracování podle skutečného příběhu, kde najdete velkolepé bojové scény, příběh, duši, romantiku i skvělou filmovou výpravu. Mladý Dave Mitchell miluje koně a nechá se zlákat jako rekrut australské lehké jízdy. Je převelen do Arábie a nasazen proti německo-tureckým jednotkám v pásmu Gazy. Dave je vynikající střelec, ale mírumilovná povaha. Odmítá střílet na lidi a je díky tomu považován za zbabělce. Tento potupný cejch zmizí teprve tehdy, když během leteckého útoku při záchraně koní prokáže neobvyklou statečnost. Sám je ale raněn, v lazaretu se zamiluje do ošetřovatelky a nechá se převelet k sanitní jednotce, aby nemusel zabíjet, ale mohl zachraňovat. Při útoku na Be-er-Shebu, obsazenou tureckými jednotkami, je zahájen masivní jezdecký útok proti dělostřeleckým liniím a Dave se přidá ke svým kamarádům v první linii. Nejbližšímu příteli zachrání vlastním tělem život a turecký voják, kterého ušetřil, vrhá granát. Dave je těžce zraněn a Be-er-Sheba je dobita. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (21)

Ampi 

všechny recenze uživatele

Takové rádoby pokračování Galipolli s jinými Australany (místo Západní Austrálie pochází z Victorie). Je tu jinoch, který je nováčkem a touží po vavřínech slávy a dobrodružství, ale i válkou ostřílení veteráni, kteří si váží svého života a svých koní. Film viděn poprvé myslím na Nově s kvalitním dabingem i obrazem. Koupené DVD od Moon Picture má mnohem horší obraz i nekvalitní dabing. Další film ke 100. výročí konce první světové války. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Nevím proč, ale vždy jsem měl pro Australáky slabost a to v obouch válkách. Snad je to jejich syrovostí a nepoddajností. Za první světové se vojáci z Britských dominíí museli hlásit do tohoto konfliktu jako pomoc koruně za druhé války to už bylo dobrovolné. To ve snímku postihlo i Australany ač se válka odehrávala na druhé polovině světa. Film je o lehké jízdní kavalérii bojující kdesi v Arábii proti Němcům a Tureckým jednotkám. Film nás blíže seznámí se čtveřicí kavaléristů. Jednoho z nich posléze vystřídá nováček, který ač vyniká přesnou muškou na terč a velmi dobrým ovládáním koně, nedokáže vystřelit na člověka. Není to zbabělostí, ale odporem zabít. Tento handycap kamarádi v boji brzy odhalí a doporučí mu se nechat převelet jinam. On se raději dobrovolně nechá převelet k sanitě kde je třeba také odvahy při odnosu zraněných z pole a kde se zamiluje do zdravotní sestřičky. Jednotka posléze dostane rozkaz dobýt důležitou oázu s jediným zdrojem vody široko daleko. Generalita si uvědomuje, že pokud se to mužům nepodaří, všichni zemřou v poušti žízní. Úkol dobýt oázu připadne pěchotě, ta je ale zmasakrována zakopaným dělostřelectvem a střelbou ze zákopů. Velící důstojník pošle proti všem tehdejším zvyklostem proti opěvněným pozicím lehkou jízdu Australáků. Obránci si myslí, že útok kavalérie bude jako vždy - dojezd na dostřel karabin, sesednutí a pokračování pěšmo k nepříteli s nasazenými bajonety. Velitel jízdy ale rozhodne k útoku za jízdy až k pozicím nepřítele. To zcela překvapí obránce oázy, dělostřelectvo není schopno na rychlý úder tryskem jedoucí jednotky včas reagovat náklony děl a většina palby jde mimo. Ke ztrátám dojde až při překonávání zákopů. Přesto tato jednotka s minimem ztrát oázu dobila a zajistila tolik důležité studny. Film je natočen podle skutečné události. Jediné co mi kazilo dojem byla špatná kvalita obrazu (koupeno na stánku na DVD) a šílený dabing kde mi vadil hlas Pomejeho a užívání hlasu jednoho dabéra pro více postav... Finální útok a pohled jedoucí kamerou na jednotku tryskem jedoucí na krásných koních byl fantastický a dechberoucí! Velmi povedený válečný film! Dávám poctivé 4 hvězdičky. ()

Reklama

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Film, ktory sa odohrava pocas 1. svetovej vojny, ktorych zas nie az tak moc a to este v Afrike, kde spojenci utocia na Turkov, ktory sa spolcili s Nemcami. Film je sustredeny na lahku jazdu Australcanov a preto sa aj dej upriamuje priamo na nich. Pocas plynutia filmu tych bojov ani nebolo skoro ziadnych, az na koniec filmu sa odohral taky troska vacsi utok proti Turkom, kde bola ich vytuzena voda v studniach. Takze tuto osadu museli dobit Australcania za kazdu cenu, aj ked ich umrelo docela dost. Najprv ich obstrelovala delostrelecka bateria a potom sa na nich zamerali pesiaci, ktori bojovali ale marne, pretoze rychly presun Australcanov sa tam aj tak dostal. To by aj asi bolo vsetko a za okamih nabehli vytuzene titulky, ktore ukoncili tento film:) Pre mna je tento film docela dobry a da sa bez problemov pozriet az do konca. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Trošku zklamání. Hlavně proto, že mi to celé připadalo nějaké zmatené. Těžko se orientovat, proč se zrovna teď o co bojuje, navíc typy hlavních představitelů si byly velmi podoboné, takže se postavy dlouhou dobu vzájemně pletly. I soukromá linka v příběhu mi připadala poměrně banální, s pointou, která se nabízela už v polovině filmu. Prostě mi to nesedlo. ()

helrohir 

všechny recenze uživatele

Ďalší veľmi kvalitný austrálsky vojnový film z prostredia prvej svetovej vojny. Z počiatku je trochu pomalší a málo záživný, ale postupne sa z neho vyvinie dramatické divadlo s naozaj excelentným vyvrcholením v podobe jedného z najpamätnejších jazdeckých útokov vo svete filmu. Je pravda, že herectvo je skôr priemernejšie a scenár skôr jednoduchší bez nejakých výraznejších odbočiek od hlavného diania, ale na druhej strane tu máme výbornú prácu s kamerou, kvalitnú výpravu a ja osobne mám k tomuto historickému obdobiu určité sympatie, preto hodnotím pozitívne. 75%. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (4)

  • Během natáčení filmu nezemřel žádný kůň. (Yardak)
  • V závěrečné bitvě zobrazující útok australské lehké jízdy v Beershebě jsou někteří jezdci ve skutečnosti ženy oblečené v mužských uniformách. (Marek06)

Reklama

Reklama