Reklama

Reklama

Phar Lap: Národní hrdina

  • Austrálie Phar Lap (více)

Obsahy(1)

Phar Lap byl závodní kůň, kterému nikdo nevěřil. Naději a víru v něj měli jen zkušený trenér Telfort a malý chlapec Tommy, který se o něj staral. Snili o tom, že se kůň stane šampionem bez ohledu na jeho pět prvních porážek na začátku jeho závodní kariéry. Byla to právě dětská láska a emotivní sepětí mezi chlapcem a zvířetem, která udělala z Phar Lapa neporazitelného závodního koně. Jeho výsledky však byly mnoha lidem trnem v oku... (Mercury Praha)

(více)

Recenze (114)

golfista 

všechny recenze uživatele

Skvělý film z prostředí chovatelů koní a dostihového sportu. Skutečný příběh "neporazitelného" koně se stal předlohou pro tento vyjímečný snímek. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Nostalgie? To taky, ale především je to krása a jímavost tohoto filmu, který mě stále utvrzuje o svých kvalitách a nadčasovosti - o tom, že zvíře se ve své čistotě žene přirozeně dopředu, protože mu to "velí jeho srdce", zatímco hlavouni od dostihů běsní za plnou šrajtoflí - "když je někdo dobrej, je to ok, ale když je moc dobrej, naruší to systém". Jak tu někdo trefně napsal: Phar Lap je vynikající film, který zasáhne nejen lidi od koní. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Skutečný příběh bojovníka v koňském těle, nejlepšího dostihového koně v historii. Skvěle nasnímané dostihy. Hezký film pro každého, bez rozdílu věku. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Vynikající australský snímek z dostihového prostředí. Příběh neporazitelného koně je natočen s citem a porozuměním pro tato zvířata, i pro sport, který reprezentují. Divák si po jeho shlédnutí koně prostě zamiluje a uvědomí si, že bohužel ne tato ušlechtilá zvířata, ale často lidé "tvoří" výsledky dostihů. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tvůrci si marně v roce 1983 myslli, že Phar Lap je ten nejslavnější kůň, kterého kdy dostihy objevily. Jenže to se u nás neměl objevit Josef Váňa se svým Tiumenem. Ten jim totiž se svým životním příběhem okamžitě natrhnul prdel. Kromě osmdesátkovýho feelingu tak film přinesl klasickou sportovní zápletku, ale i skutečnost, že dostihy ukázal z té nejtěžší stránky..ze stránky koně. A za to si film pozornost určitě zaslouží. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $2,878,404Tržby Celosvetovo $10,500,000║ Pekne spomalené zábery pri dostihoch sledujúce cval koňa, nejaké to napätie s tým späté urobia peknú atmosféru, škoda že okolo toho je nastavaný dosť rozvláčny dej a taktiež že výzor filmu vyznie skoro televízne, lebo mohlo to mať v konečnom výsledku na viac, svojou priemernou úrovňou dosť zhodné z tématicky podobným Dreamer: Inspired by a True Story / Snílek. /60%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Konkurence pro Seabiscuit, ale pro mě je tento film asi maličko vítězem. Nečerpá tolik z lidskosti a politování okolí, ale z koně a o tom to je. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Čestný člověk je ten, kdo nedostal dobrou nabídku." Dostihový sport je zkrátka synonymem pro čest a o zákeřnou praktiku tam ožebračený sázející nestihne ani zakopnout. Dobře se mi na to koňské cválání koukalo, protože mám rád sportovní filmy o silné vůli, zvědavě pokukuji pod pokličku nejednoho odvětví a doufám, že se mi jednou splní sen nakopat zadnici všem sportovním funkcionářům, kteří si svou přirozenou bezcharakterností mastí naditou kapsu. O prachy jde přece až v první řadě a on se ten sport sám neudělá. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Nezajímavé a neosobní. Phar Lap je tu jen objekt bez charakteru, který by (i jako zvířecí hrdina) dost potřeboval. Místo jemu se ale snímek věnuje nudným zákulisním machinacím a průměrnému románku. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch filmů mého dětství, které když jste tenkrát neviděli, jako byste nebyli (asi jako komixový pakárny dneska - ach, jak se doba mění). Všichni to tenkrát ořvali. Jak nemám rád filmy o zvířatech (páč je často dělají lidi co nemají o zvířatech ponětí) tak tohle byla jedna z těch výjimek. Je to tak dvacet let, docela rád bych si tyhle filmy zase zopáknul namísto toho, co je v bedně dneska. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Sportovní filmy (V zajetí rychlosti, Legenda o slavném návratu, Těžká váha) asi nikdy nebudou mým šálkem kávy. Navíc ty ze světa koní a hluboce emotivních lidí okolo (Seabiscuit) jakbysmet. Holt, asi nejsem tím nenapravitelným idealistou!! ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem se docela těšil, protože mám koně upřímně moc rád. Sledoval jsem závody s napětím, jako bych přímo byl na dostihové dráze. Myslím, že samotný děj filmu je hodně dobrý, nicméně se nemůžu ubránit dojmu, že maličko chyběly takové ty vizuální scény s krásným koněm, které by vyloženě polapily za srdíčko. Přesto vše se domnívám, že jde o jeden z nejhezčích filmů z prostředí závodních koní. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Keď je nejaký kôň dobrý, je to v poriadku, ale keď je veľmi dobrý, môže narušiť systém..." Prvý pohľad na koňa menom Phar Lap nebol práve lákavý, ale rodokmene niečo napovedajú. Z lenivého koňa treba vydolovať to najlepšie, čo v ňom je. A niekde tam hlboko v zakorenenej lenivosti sa skrýva šampión... Film Phar Lap je klasikov a od jeho vzniku pribudlo niekoľko podobných filmov, no najviac sa mi pozdával Seabiscuit. Atraktivitu filmu zosilňujú silné zákulisné boje i večné spory medzi trojicou tréner, opatrovateľ a majiteľ, ktorý koňovi nikdy neveril. Aspoň do tej doby, kým nevyhral prvý závod... Phar Lap je výborný film o výnimočnom koni. "To nebol iba kôň. Bol najlepší." 100%. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Tento film se mi líbil, ale není to zásluhou jeho tvůrců. Ti se vydali cestou detailního až kronikářsky vše vysvětlujícího, převyprávění osudu jednoho úžasného koně a se snahou dojímat až na dřeň natočili popisný a místy sentimentální snímek. Příběh Phar Lapa by se dal určitě ztvárnit lépe, na druhou stranu i mnohem hůře. A i přes určité nedostatky se může divák kochat úžasným pravdivým příběhem, který je tak silný, že jej naštěstí nelze jen tak zazdít. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Všeobecně filmy z osmdesátek sbírají body už jenom svoji jedinečnou atmosférou. Když k tomu do hlavní role obsadí koně opředeného legendou, těžko se něco namítá. Sice jsem se nejednou kroutil v křesle při pozorování toho, kterak tupá hlava člověčí dělá z čistého sportu špinavou hru, jenže za to ani tak nemůže film, jako spíš nedostatečný stupeň lidské evoluce. Rád bych takový biják jednou viděl o Váňovi a některém z jeho koní. Nebo klidně o všech. (Challenge Tour 2015, film č.20) ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Nemusíte mít rádi koně, stačí, když máte úctu před silnými příběhy, aby vás tenhle film uchvátil. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Priemerná dráma s dostihovou tématikou. Film je natočený nudnou, nezáživnou formou, možno aj to je dôvodom, prečo som si k hlavným hrdinom nezískal skoro žiaden vzťah. Samozrejme, preto o nejakej vypätejšej emotívnej atmosfére nemôže byť ani reči. Jednoducho ako prišlo tak aj odišlo. Pár scén, hlavne v spojení s dostihmi, však dokázali vytrhnúť zo šedivosti priemernosti, takže lepší priemer. 65/100 Videné počas Challenge Tour 2015: 30 dní so svetovou kinematografiou. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Tak před tímto filmem jsem o dostizích věděl velmi málo. Moje znalosti by se daly shrnout na jediné jméno - žokej Váňa. Vůbec jsem se na dostihy nedival a nechápal jsem, co na nich všichni vidí. Po zhlédnutí tohoto filmu už je mi to jasné. Nečekaně povedený australský film, který divákovi ukáže, jak dostihy kdysi fungovaly. Tento film je natočen s opravdu opravdovým citem. Krásně ho doplňuje hudba. Dokonce i zcela neznámí herci jsou zde skvělí. Trošku mě překvapuje, že film zde zatím hodnotilo tak málo lidí. Asi spousta z nich trpí předsudky vůči australské kinematografii. Film neustále graduje, graduje a graduje. Přibližně poslední půlhodinka je totální psycho. Přiznám se, že mě docela obměkčila. K slzám samozřejmě ne. Ale i tak jsem to nečekal. 4* ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Ak mám hodnotiť emocionálny zážitok tak je to za plný počet hviezdičiek. V tom prípade sú mi  réžia, kamera, herecké výkony a obdobné kritériá hodnotenia úplne ľahostajné. Smutné je, že príbeh o veľkom koňovi, je nutne aj filmom o malých chamtivých korunách tvorstva. Phar Lap mi pripomína konského Amadea, obklopeného ľudskými Saliermi. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Poctivý kus dobré filmařiny, dneska už se takové filmy netočí, doba si žádá více akce, emocí, vizuálních serepetiček apod. ..no to asi patří k přirozenému vývoji, nicméně zastavit se, vrátit se do starých časů a nechat si vyprávět je někdy moc příjemné a tenhle příběh koně bojovníka za to stojí. ()

Reklama

Reklama