Reklama

Reklama

Život je pohoda

  • Irsko Life's a Breeze
Trailer

Obsahy(1)

Rozverná komedie sleduje členy jedné dublinské rodiny, z nichž se každý může přetrhnout, aby jako první našel vyhozenou matraci s babiččinými celoživotními úspory v hodnotě milionu eur. Třináctiletá dubliňanka Emma je pověřena úkolem, z něhož není zrovna dvakrát nadšená. Musí totiž denně navštěvovat svoji bezmála osmdesátiletou babičku Nan, nezkrotnou individualistku, jejíž povaha je - mírně řečeno - "svárlivá". Irsko zasáhla ekonomická krize a mít se alespoň trochu dobře se zdá být čím dál složitější. Tato skutečnost se negativně odráží i na rodině malé Emmy. Její strýček Colm, kterému je něco málo přes třicet a stále žije u Nan, má jeden nepříjemný zlozvyk - od Emmyny matky si totiž neustále půjčuje peníze. Tahle rodina prostě potřebuje najít způsob, jak se zaopatřit. A má ho možná přímo před nosem. Vyjde totiž najevo, že si babička Nan dlouhá léta ukládala veškeré úspory do staré matrace. Teď by tam podle ní mělo být něco kolem milionu eur. Všechno by bylo v pořádku, kdyby se jen rodinka jednoho dne nerozhodla, že Nan překvapí kompletní předělávkou domu, v rámci níž se zbaví i nadité staré matrace. Není divu, že jsou teď všechny místní skládky brány útokem a záhy se do pátrání po matraci zapojí snad celé Irsko. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (13)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Do filmu se skvěle podařila vplesknotu irská sverázná povaha. Nějaká bába má v matraci tři prdele peněz, ale její synáček rozpoutá akci modernizujeme byt a této akci podlehne i ikriminovaná matrace. Protože Colm je takovej zasotalej racek situaci nezvládne a rozkecá to po celým Irsko. Takže celý Irsko hledá bábinu matraci s prachama, jenže se ukazuje že vůbec není jistý jestli je ještě bába při smyslech a celý si to nevymyslela a kolem matrace začíná bejt čím dál tím větší haló. Solidní humor je občas narušen nějakým tím vztahovým prvkem, ale to se dá překlenout s lehkostí Twiggy. Irská svérázná pohodička zkrátka umí zafungovat. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Irsko mně opět připravilo krásnou dublinskou půdu pod nohy, která se nazývá Život je pohoda. A největším pohodářem v tomto filmu byl zaručeně Colm. Člověk, co chtěl mamince udělat radost a tak jí obnovil byt z posledních peněz, co ještě nepropil. Jednou z těch nových věcí byla i nová postel s novou matračkou. Ale ejhle, maminka v té staré měla zašitejch pár stovek...tisíc...euráčů. A najednou je absurdita na světě. A Irové to do mě sypali vcelku poctivě, to se musí nechat. Krásně jsem si u téhle komedie odpočinul, ale zároveň jsem zase viděl kus Evropy a pár klasických irských nátur. Film, na který bych se klidně rád podíval zase. Život je s ním prostě jedna velká pohoda. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Žiadna veľká veda! Obyčajná pohodová jednohubka pre celú rodinu, ktorá dobre odsýpa a ešte vám urobí i dobre na duši. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Taký menší kolotoč v tej zaujímavej rodinke. Nikto nenavštevuje starú mamu, lebo je divná a nepríjemná, ona je ale len osamelá, a tak trošku nepríjemná, lebo ju nikto nenavštevuje, a tak dokola. Fakt príjemný vánok tento film a muzika tiež nie na zahodenie. Fionnula a Seána sympatické baby. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Dobre vystihnutý charakter súčasnej spoločnosti, teda zameraný priamo na rodinné vzťahy. Takáto situácia odkryla naozaj charaktery všetkých postáv a v závislosti od toho sa aj správali. Možno niekomu prišiel Colm ako nevďačný a chamtivý, no mne ho bolo v podstate dosť ľúto, pretože on sa veľmi snažil, až tak že to vyznelo občas neprirodzene a vypočítavo. No aj tak sú mojimi favoritmi medzi postavami jednoznačne vnučka Emma a jej starká Nan. Vlastne tie medzi sebou mali najúprimnejší vzťah od začiatku až do samého konca, a nič na tom nezmenilo ani tá matracová mánia, ktorá postavila do pozoru celý región. No aj tak mohol byť potenciál využitý ešte lepšie a niektoré postavy dostali nesmierne málo priestoru. ()

tatanapope 

všechny recenze uživatele

Krásně přirozený příběh. Když jsem na to koukala, vzpomněla jsem si na někoho jak mu vyhodili křeslo, kde strkal přebytky s výplaty. Jo jo jistojistě to potěší a bábě místo aby udělali radost na narozeniny skoro přivodili infarkt, tak nějak jsem v ději už už čekala pohřeb, ale byla to holt silná babička a zvládla to s chladnou hlavou ustát. Viděno v rámci Zahraniční výzva 2016/Irsko ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Odpočinková irská rodinná "stmelovačka" vyšeptalých vztahů mezi 4 sourozenci a mrzoutskou matkou sledovaná pohledem její 13leté vnučky. Žádné sociální drama, místo něj odlehčené hledání vyhozené matrace se zašitými úsporami po skládkách, poněkud humpolácky zapojující těch pár vážnějších tónů. ()

Dlubal David 

všechny recenze uživatele

Strejda Colm: "A nejlepší kousek: Stará smradlavá matrace je fuč. Zbrusu nová postel." ... Babička Nan: "Kde je ta stará?" ... Strejda Colm: "Jo, a vyhodili jsme všechen bordel zpod postele. Takže vidíš až na druhou stranu. Podívej se! Mnohem lepší feng-šuej!" ... Babička Nan: "Kde skončila?" ... Strejda Colm: "Tím se vůbec nemusíš zabejvat, mami, přesně o to šlo." ... Babička Nan: "Kde je?" ... Strejda Colm: "Proč tě to tak zajímá?" ... Babička Nan: "Protože jsem v ní měla všechny peníze." ... A právě zde začíná anabáze: Life's a Breeze aneb Roadmovie za matrací. Po trochu rozpačitém začátku se vše dá do pohybu a celá rodinka se sjednotí tak, jako ještě nikdy předtím a příběh pokračuje v příjemném tempu s maličkým přerušovaným hudebním doprovodem... Když skončíme na skládce, tak to chvíli vypadá, že film sklouzne k nechtěné černé komedii, aby se pak zase rozeběhl a nechal nás si o sobě myslet, že se vlastně jedná o komediální drama s podtextem: samota, stáří, senilita kontra samota, mládí, naivita. ■ Vše se nakonec ukáže býti trochu jinak a mladičká Kelly THORNTON mě zaujala natolik, že se podívám i na její další filmy. ■ Life's a Breeze aneb Taková normální irská rodinka. ■ (R) [72/100] (K) [69/100] ■ (V) [60/100] ■ (H) Fionnula FLANAGAN [69/100] ● Kelly THORNTON [72/100] ● Pat SHORTT [70/100] ● Eva BIRTHISTLE [63/100] ■ (♫) [69/100] ■ (E) Rat Race (2001) ● Discopříběh 2 (1991) ● Zítra to roztočíme, drahoušku...! (1976) ● Co je doma, to se počítá, pánové... (1980) ● My Old Lady (2014) ● Značka: Na dožití (1989) ● Four Weddings and a Funeral (1994) ● Tôkyô monogatari (1953) ● Arven (2003) ● Karami ai (1962) ■ (Č) 1 ■ (P) [Pondělí, 25-IX-2017; 05:11] [1080p] [ϿϾ] [PZ-cz] [68/100] ■ (CSFD) markottertatanapopesochoking ■ (C) [68/100] ()

markotter 

všechny recenze uživatele

Babička mi nepřišla moc svárlivá, jak se píše v synopsi - jen osamělá, tedy do té doby, než se zjistilo, že má možná 1 mega v posteli. To pak začla jízda a dost jsem se bavil, jak se celá rodina najednou mohla přetrhnout. Víc než bláznivé hledání ztracené matrace mě ale oslovil vyvíjející se vztah mezi babičkou a vnučkou, která asi jediná chtěla tu zatracenou matraci najít, aby udělala babičce radost. Prima film. ()

vitac. 

všechny recenze uživatele

Life's sice not a Breeze, aspoň dočasně... doufejme, ale některé filmy ho dokážou celkem zpříjemnit:) I když tento dosti zvláštním způsobem - je to taková nekomediální komedie, hodně suchá... možná vtipná právě tou nekomediálností (a samosebou irským přízvukem:)). Funguje to ale poměrně dobře a zajímavě - např. asi nejvtipnější scénka, s losováním, žije vlastně ve dvou rovinách - průměrně všímavý divák dopředu ví pointu a baví se sledováním sledujících bavících se sledováním oběti:) Herecky film také zaujal, hraní je sice také lehce netradiční, ale sympatické. Slabší tři, pohoda:) ()

kolodej1 

všechny recenze uživatele

tak, já tento film považuju za průměr, sice zde byly momenty vtipné, kterým se dalo zasmát, většinou to byly ovšem spíše úsměvné situace. Taky jsem se nemohl zbavit pocitu, že i přes krátkou stopáž, měl příběh spíše parametry námětu do Bakalářů. Ale jinak nápad to byl hezký, potěšila třeba i akce s losováním. Hezkou figurkou byl Colm. Vcelku kvalitní, příjemný film s dobrou atmosférou ()

sedlis 

všechny recenze uživatele

Povedeny filmek o babe, ktera mela cely film stale stejne nemozny vyraz, o silenych detech, ktere bych nechtel ani za sousedy, o synovi, ktery se v padesati drzi maminy sukne a jedinou starosti je dojit si pro podporu a jehoz jedinym kamosem je cerny Guinness v mistni putice...jednoduchy a pritom usmevny scenar ve spojitosti s neokoukanymi tvaremi s irskym nadechem mne ale rozhodne pobavil a pekne jsem si to uzil, vcetne myslenky neudrzet tajemstvi,majici za naskedek tisicovku rodin hrabajicich se po skladkach v hovnech mezi odpadky v prochcanych matracich s cilem zbohatnout.. ()

Tonula 

všechny recenze uživatele

ŽIVOT JE POHODA je nenáročný film o jedné rodině, která chce udělat u babičky pořádek a způsobí tím obrovský problém. Babička (Fionulla Flanagan) má totiž ve staré matraci uložené veškeré životní úspory a ty skončí na neznámém místě. Její vnučka Emma (Kelly Thornton), která zatím není v popiscích vůbec uvedena, spolu s babičkou a celou rodinou pátrá po penězích a myslím, že rodinu to stmeluje. I když je film uváděn jako komedie, je to spíš sociální drama s mírně komediální příchutí. Polovina rodiny je totiž na dávkách pro nezaměstnané a nevypadá to, že by se na jejich životě něco zásadního měnilo. A když se díky strýci Calmovi (Patt Short) dostane příběh do médií, nastává celostátní honička za pokladem. Matrace je nalezena, ale je v ní jen několik set Eur a tak národní šílenství končí a babička je prohlášena za senilní stařenu. Jenže babička ví, že nalezená matrace není ta její a ještě stále existuje šance, že se peníze najdou... Film je docela příjemný, i když některé reálie Irska nám mohou připadnout zvláštní (třeba když děti na Hallowen ukradou z babiččiny zahrady boudu a hodlají ji spálit nebo vystoupení striptéra na babiččiny narozeniny...). Ale jiný kraj, jiný mrav. Slušných 80% ()

Reklama

Reklama