Reklama

Reklama

Epizody(12)

Obsahy(1)

Než odešel hlavní hrdina seriálu, středoškolák Haruka Nanase, pro něhož je odmalička voda téměř vším, studovat na střední, zúčastnil se turnaje v plavání spolu s přáteli z plaveckého klubu – Makotem Tačibanou, Nagisou Hazukim a Rinem Macuokou, kteří jako tým také vyhráli. Po ukončení základní školy se však každý z kluků vydal jinou cestou, přičemž Rina zavedla až do Austrálie na střední plaveckou školu. Po čase se však Rin vrací a vyzývá Haruku na souboj, který vyhraje, ovšem s výsledkem není spokojen a chce Harukovi ukázat, jaký rozdíl je mezi jejich plaveckými schopnostmi. Haruka se proto rozhodne spolu s Makotem, Nagisou a nováčkem Reiem Rjúgazakim založit na střední škole plavecký klub, aby porazili konkurenční plavecký oddíl, jehož členem je právě Rin. (Hromino)

(více)

Recenze (16)

Zíza 

všechny recenze uživatele

Je to přesně tak teplé, jak se říká! Absolutně netuším, jaké to je se na to koukat sám, ale ve dvou a více lidech se to lépe táhne. Nejlépe pokud jeden z vás je posedlý seijú a ten druhý má místo mozku splašené hormony. Takže netuším, jestli bylo tak zábavné to anime, nebo naše kecy. Je to nenáročné, plné vody, svalů, tepla a jde vidět, že animátoři byli pekelně líní. Neřekla bych, že je to přímo sportovní anime, je se to čirou náhodou odehrává na "plavečáku". Tohle je přesně to, čemu se říká nízká kultura - spotřebovat a koupit něco dalšího. A nejoblíbenější postava? Ta, která nebyla vidět, ale měla pár vět, týpek za pultem v restauraci, kam se šli najíst před závodem. Pro pobavení doporučuji. ()

Jacinda 

všechny recenze uživatele

Něco mezi trojkou a čtyřkou. Tohle anime zahřeje a možná i namotivuje opět navštívit bazén. U mě si navíc šplhlo ztvárněním hrdinů, protože mi někho připomínají :D Hrdinové jsou sice sladší než sirup z agáve, avšak právě ta bezelstnost hraje určitý prim. Nebýt toho stupidního konce (Rina prostě fakt nemusím) dala bych ty čtyři. ()

Hromino 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jaké jsou mé dojmy ze sportovního anime, které zejména přítomností hlavních hrdinů coby chlapců s velkýma, jiskrnýma očima, vyrýsovanými těly, vlasy zářivých barev a sladkými úsměvy útočícími plnou silou zejména na libida žen solidně polarizovalo anime komunitu na ty, kdož ono anime prohlásili za teplou/gay/úchylnou sračku o vodě/ho*nu, a pak na ty, kteří při pohledu na nahé hochy vřele jihnou, nadšeně je porůznu párují ve svých yaoi představách a s jim podobnými individui vášnivě diskutují o tom, který pár je ten nejlepší? Slintám nad chlapci též, či odvracím od nich zrak, jsa přesvědčen, že jde o teplou sračku? Inu, dojmy nejen mé si můžete přečíst zde. ()

Larky 

všechny recenze uživatele

Už dlouho čekám na nějaké opravdu zajímavé sportovní Anime. Free! podle prvních ohlasů vypadalo, že by tento nevýrazný a velmi průměrný žánr mohlo svou kvalitou docela značně nabourat. Inu, nestalo se tak. To ale neznamená, že jde automaticky o špatný seriál, jen je plný rozporů. Skrz problematickou a rozporuplnou kvalitu vidím paralelu s loňským, nesmyslně přehypovaným, Kuroko no Baske. A tak si dovolím s ním některé věci srovnávat a tak trochu na obou seriálech dokázat, že sportovní Anime mají problémů sami ze sebou víc než dost. -------- Je docela škoda, že je jedno, jestli se sportovně pozitivní mladíci utkávají v hale, kde se snaží kulatý nesmysl prohodit tzv. košem anebo jestli je jejich bitevním polem pro porovnávání jejich dovedností a taky trochu pro pohonění ega, plavecký bazén. V obou případech totiž platí, že účástnící onoho porovnávání a zlepšování se, jsou jen zcela nezajímavě napsané postavy. V obou případech je spojuje touha po vítězství a rovněž problém, že jejich charakterové vlastnosti jdou na ruku spíš nenáročnému divákovi. Pro oba rovněž platí, že díky povedené animaci se budou líbit spíš něžnější části publika. -------- Docela zásadní rozpor je tedy fakt, že na jednu stranu se sportovní seriály přímo specializují na určitý sport, čili se v rámci toho pro jaké publikum jsou určeny docela vymezují, ale zároveň mají zcela nepropracované postavy a tak jakoby se snažili jít i do toho nejjednoduššího mainstreamu. Tenhle rozpor je možná způsobem tím, že se tvůrci snaží možná až moc tlačit na sportovní strunu, než na to, aby mezi charaktery, které ten sport provozují, byl alespoň někdo zajímavý. To bohužel právě Kuroko no Baske a Free! dokazují naplno. Všechny postavy bez vyjímky jsou jen velmi primitivně napsané a potěší spíš toho nenáročného diváka, než toho, který má k tomu určitému sportu nějakou citovou vazbu, ať už je důvod k té vazbě jakýkoliv. -------- Kdesi na netu zmíněná souvislost Free! z K-ON je samozřejmě naprosto mimo, protože oba seriály cílí na zcela rozdílné publikum. -------- Free! je tedy ve výsledku jen dalším naprosto obyčejným zástupcem sportovních Anime. Obsahuje nepříliš dobře napsané postavy, skvělou animaci, spoustu skoro nahých chlapů, což ocení zejména ženy a zženštilí mužové. Vy si ostatně neváhejte hvězdu v rámci mého hodnocení přidat. Pro ty ostatní může být Free! důkazem minimálního vývoje sportovních Anime, stejně tak jako vcelku bezkonfliktního odreagování po náročném dni. Čisté 3*. ()

SonGokussj

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Už od prvního dílu si říkám "jen jeden, kouku, ale už jen na jeden", no prozatím jsem u čtvrtého a myslím, že se ve mně probouzí má ženská / gayská stránka. Nedávné teplotní rekordy v ČR jsou na 100% způsobeny nadměrným hřejícím faktorem u lidí koukajících se na Free!. Chcete se stát gayem? Koukněte se. Nechcete? Nevadí, alespoň se pobavíte. (komentář bude doplněn) ()

Starletka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Odpočinková letní záležitost o plavání a přátelství, zaměřená na dámskou stranu publika, která se snaží mít i nějaký ten příběh. Postavy jsou sice ploché, ale sympatické, animace příjemná a soundtrack se dobře poslouchá (skvělý opening a ending). Kéž by bylo víc takovýchto kousků. 8,5/10 ()

kitsuchan97 

všechny recenze uživatele

Po každém díle si mám chuť jít zaplavat. Velice příjemné sportovní anime, které spíše víc osloví dívčí populaci než tu chlapeckou. ()

Gogo333 

všechny recenze uživatele

Jednoduché anime se sportovní tématikou, které určitě zaujme nádhernou animací. Bohužel jsem čekal kvalitní a zábavný příběh jako u Kuroko no Baske, což jsem bohužel nedostal. Postavy nijak nezaujmou, některé docela i otravujou. Konec předvídatelný. OP a ED je pěkný a anime občas i pobavilo, hlavně bonusové epizody. Jako výplň na čekání na druhou sérii Kuroko no Baske určitě stačilo i když se nejedná o nic extra. 65% ()

HDeer 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Priznám sa než som sa odhodlal nazrieť do seriálu Free! - Iwatobi Swim Club mal som mierne obavy ohľadom jeho celkovej výstavby, nakoľko plavecké súťaže jednoducho nestačia na to, aby pokryli celú zápletku série. Našťastie seriál toho ponúka omnoho viac, než človek vôbec dokáže čakať. V prvom rade je to nenahraditeľné vykreslenie slobody v podobe plávania, ktorá z postáv doslova srší a my tak aj keď len plytko máme možnosť uzrieť kúsok z ich psychológie. Daný obraz dotvárajú rozmanité skúsenosti úvodnej štvorice ako napríklad ich výlet na neďaleké ostrovy s cieľom zdokonaliť sa plávaním cez oceán. Narozdiel od iných športových seriálov, každá postava je úplne odlišná preto divákovi nerobí žiadny problém si ich dokonale zapamätať. V druhom rade ide o komplexný vzťah medzi Harukom, Makotom, Nagisou a ich odvekým priateľom a spoluplavcom Rinom, ktorý sa postupom kompletne odhaľuje až po dlho očakávané finále, kde sa napokon ukáže, že nebol vôbec zbytočným ako si mnohí mohli myslieť. Všetko nakoniec vyzdvihuje nádherná, pestrofarebná animácia, ktorá môj názor ešte viac ovplyvnila. Nech sa však akokoľvek snažím, päť hviezd z toho jednoducho vykúzliť nedokážem. V hlave mi totiž stále leží isté znepokojenie, ktoré ma prenasleduje hádam už od prvých epizód. Ide skôr o zdanie, že kvôli deficitu ženských postáv začali tvorcovia ovplyvňovať hlavné postavy tak, že reagujú tak ako reagujú. Práve kvôli tomu zo vzájomných reakcií/konfrontácií plynie akýsi zvláštny, neprirodzený pocit a postavy aj keď by som dal ruku do ohňa za to, že sú úplne normálne, miestami pôsobia naozaj homosexuálne. Pokiaľ by sa jednalo o výnimku, možno som ešte schopný to akceptovať, lenže nakoľko tým trpí väčšina interakcií, považujem to za značný prešľap, bez ktorého by si seriál istotne hravo vystačil. ()

loveless 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Víte, jak to dopadá, když si připravíte jen jeden díl (ten první), abyste nekoukali zas celou noc na anime... Takže jsem nekoukala celou noc na anime, ale do stropu ve snaze po tom prvním díle usnout, a na anime až další noc :D Free! je totiž značně zábavné, neskutečně energické, postavy jsou milé, kresba hezká, barvy super, spíš (ale ne výlučně) pro holčičky (a tak trochu utrpení pro fans do shonen-ai či yaoi, přestože fantazie pracuje naplno...) a určitě po něm budete mít chuť si jít zaplavat, protože "voda je živá... jakmile se do ní ponoříš ukáže své tesáky a zaútočí... ale není se čeho bát..." Není to geniálně intelektuální zábava, na což si to ani nehraje, je to o přátelství, lásce k vodě a plavání, obsahuje neskutečně neamerický závěr a koneckonců proč si někdy (stejně jako Gou) jen tak neužít nějaké ty svaly. ()

FunnyXis 

všechny recenze uživatele

Tento seriál je velmi příjemný, odpočinkový. Nemohu si vynachválit krásnou hudbu doplňující krásné barvy. Past pro oči i uši. Jediné co mi na seriálu vadilo bylo relativně "teplé" chování některých postav. Možná to byl účel autorů, psané pro holky... Kdo ví, pro mě ale 4,5/5 ()

karolina.val 

všechny recenze uživatele

Free! - Iwatobi swim club. Japonské anime dějově postavené na skupině mladých plavců na střední škole. Haru, Makoto, a Nagisa se rozhodnou na své škole založit plavecký klub, aby obnovili styk s jejich kamarádem ze základní školy - Rinem, který se vrátil z Austrálie. Zdá se ale, že se hodně změnil, co se týče povahy. K plavání v týmu na závodech potřebují však ještě čtvrtého člena ekipy a tak Nagisa doslova udolá Reie, aby se k nim přidal. Celému týmu dělá manažerku Rinova sestra, aby pomohla svému bratrovi najít jeho staré já a vyléčit rány, které se mu usadily v srdci. Rozmanitý seriál, kde s každým novým dílem divák odhaluje další a další skutečnosti z minulosti, které poodkrývají další kusy skládačky, aby nakonec vyvrcholil v dojemný happy end. ()

maneki_neko 

všechny recenze uživatele

Má to myšlenku. Má to skvělou hudbu. Má to propracované postavy - jak po psychické, tak po fyzické stránce. Pány nejspíš při sledování tohohle skvostu začne sžírat ješitnost a už po pár minutách prvního dílu nasupeně odejdou. Zato dámy si budou muset připravit hodně silný, nejlépe látkový kapesník, aby jím zacpaly nosní dírky při pohledu na vysekaná těla mladičkých plavců. Ale co, Free! je jedno z mála anime, kde se místo gigantických poprsí a nevím čeho ještě, objevují krásná pružná těla cílevědomých plavců. Pokud se ovšem najde pár jedinců drsnějšího pohlaví, kteří budou ochotni zkouknout všechny díly, rozhodně to nebude na škodu. Dějová linka je velmi poutavá a na rozdíl od některých anime, kde jsou hlavními postavami děvčata s neforemně obdařenými přednostmi a vymetenou hlavou, se zde setkáváme s partou sympatických nerozlučných kamarádů, jejichž pevné přátelství spojuje jejich největší vášeň - plavání. ()

Youngova 

všechny recenze uživatele

Roztomilý, krátký kousek, který mi zabral jedno odpoledne. Rozhodně stojí za zhlédnutí, už kvůli tomu chytlavému openingu a poměrně dobrému endingu. Osobně jsem si oblíbila hlavně Rina, ale to už tak u mě bývá, že si neoblíbím ty nejkladnější postavy. K popukání byl třeba i Nagisa a Makoto ušel, dokud nebyl až moc s Haruem (přeci jen, já jsem tým Rin/Haru). Kdo mi teda lezl na nervy byl Rei... mimochodem, asi si dám brzy makrelu. Každopádně doporučuji všem, kteří nemají žádné předsudky vůči homosexualitě. Ač se tam nic takového nevyskytuje přímo, moje gaye-milující dušička tam toho viděla až moc (a že pár takových dušiček znám i mimo tu svou). ()

IronicY 

všechny recenze uživatele

Free mohlo být fajn anime, kdyby nebylo několika věcí. Postavy (hlavně jejich vztahy a osobnosti) jsou jedno ubrečené klišé vedle druhého, děj pokulhává, animace stejně nevýrazná jako u Ballroom e jókoso (TV seriál) (2017). Jediný bazén, který po tomto zážitku navštívím, tak bude bazén mých slz. ()

Katakimiku 

všechny recenze uživatele

Já nějak nevím. Něco mi říká, že bych ten seriál vlastně měla mít ráda o dost víc, ale stejně se nemůžu zbavit pocitu zklamání. Není to pořád nic hrozného, jenom jednoduchá záležitost na oddech s fajn prvky komedie a příjemnými postavami. Čím by to ovšem mělo vynikat, ale nevyniká je ta sportovní část. Dobré sportovní anime se pozná tak, že zvládne divákům předat alespoň minimální nadšení pro daný sport, což se tady úplně neděje a navíc postavy vyhrávají přesně podle mého očekávání. Co taky musím zmínit je to vzniklé "drama" ke konci, na mě to působilo jak z nějaké shoujo mangy (i když, co si budem, mladé holky jsou přece hlavní cílovka) a to zrovna není nic moc pro mě. A teď mě napadá další věc - co měly znamenat ty shipy? No dobře, já jsem s tím samozřejmě počítala, ale nic mi nepije krev víc než "BL" seriály, kde viditelně dávají najevo, že vztahy postav jsou víc než kamarádské, ale reálně s tím vůbec nic neudělají. A kdyby to bylo aspoň jako Yuri on Ice nebo SK8, kde ty postavy alespoň měli nějakou viditelnou chemii, tak neřeknu nic, ale tady to prostě působí jen jako nucený fanservice pro určitou část (většinu) publika, což to ale vlastně i je. 6.8/10 ()

Reklama

Reklama