Reklama

Reklama

Epizody(13)

Obsahy(1)

Vítejte v Kjótu 21. století, kde stále mezi lidmi žijí mytologičtí tvorové tanuki a tengu. Ústředním hrdinou dění seriálu je Jasaburó Šimogamo, mladý tanuki, který postupně odhaluje pravdu o smrti svého otce, jenž byl vůdcem kjótského společenství tanuki a skončil na talíři spolku takzvaných pátečníků. Jasaburó se však po smrti otce musí také umět postarat o rodinu a svého učitele, jímž je starý tengu, a vyřešit spory s ostatními tanuki. (Hromino)

(více)

Recenze (5)

yenn 

všechny recenze uživatele

Mám velice rád městskou fantasy a v jejím rámci mě nenapadá atraktivnější varianta než městská fantasy tradičně japonská. Když navrch toto prostředí osadí svými postavami Tomihiko Morimi, autor předlohy k Jodžó-han šinwa taikei, je téměř vyhráno. Kjóto má jakožto dávné hlavní město Japonska bohatou historii, na jejímž utváření se nepodíleli pouze lidé, nýbrž také japonští mytologičtí tvorové tanuki a tengu. Hlavním průvodcem bude Jasaburó, třetí nejstarší syn z extatické rodinky Šimogamových, jejíž členové mají povětšinou lidskou podobu, avšak patří mezi psíky mývalovité, kteří na sebe dovedou brát i dosti bizarnější podoby. Zpočátku se divák seznámí především s městem, kde se dějí věci, o nichž běžný lid nemá tušení, s výraznými osobami, které jej obývají, a s každodenním i slavnostním životem tanuki. Postupem času se pak vyprávění začne soustředit na Šimogamovy, poutavé rozplétání nešťastné události, která je postihla v nedávné minulosti, i na jejich současný život v době, kdy se blíží jednak volby nového vůdce společenství psíků, jednak novoroční hostina Páteční party, lidského sdružení, které si svůj večírek zpestřuje dušeným tanuki. Jak jsem v úvodu naznačil, kromě prostředí jsou hlavním trumfem seriálu postavy, jejich vztahy a interakce. Těmi nejzajímavějšími jsou Jasaburó, který si chce život především užít, mrzoutský mistr Akadama a obzvláště elegantní, leč nebezpečná Benten. Seriál má spíše odlehčený ráz, ocenil bych však kdyby závěr byl vážnější a napínavější, neboť desátá a jedenáctá epizoda naznačovaly, že takový mohl být. To jediné scházelo k páté hvězdě. 8/10 ()

Hromino 

všechny recenze uživatele

Paráda. Učóten kazoku představuje na první pohled možná nikterak výrazné dílo, ale pokud se do jeho sledování ponoříte, dýchne na vás i přes pár menších zaváhání kouzlo nenuceného vtipu, výtečně napsaných postav, kopy nápadů a uvolněné, příjemné atmosféry. Tvůrci vsadili jak na komediální, tak i vážnou stránku, a obojí seriálu padne velmi dobře. Svižná úvodní znělka, příjemná znělka závěrečná. Pro mě spolu s Gin no sadži určitě nejlepší letní anime 2013. Studio P.A. Works mi tak předkládá další důkaz toho, že momentálně nemají na poli žánru slice of life konkurenta, což navíc i jejich další kousek z podzimní sezóny – Nagi no asukara – zatím jen potvrzuje. –– Více v mé recenzi zde. ()

skretik

všechny recenze uživatele

hm... tu ma odradza od pozerania styl kresby... ani po 10 min pozerania sa nesustredim na nic ine ako na ich divne usi a podobne... ()

q66 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Za románovou předlohou Uchouten Kazoku stojí Tomihiko Morimi, autor The Tatami Galaxy, a jde to vidět, jak v humoru, tak v narativním stylu a postavách. Kromě výborně napsaných postav a vyprávěcího stylu, ze kterého vychází celá komediální stránka (funguje stroprocentně, je inteligentní, nevynucená a má nadhled) stojí za zmínku i grafika a animace - hlavně pozadí a designy postav (ty měl na starost Kouji Kumeta a mají podobný unikátní styl jako v Sayonara Zetsubou Sensei) - a velmi dobrý soundtrack. V určitých směrech je Uchouten Kazoku seriálem vcelku vážným, i když to tak většinou nevypadá a vše je obaleno v typickém humorném a přemýšlivém přístupu, a ke konci se dostane i na drama. Jinak už je všechno zmíněno i v ostatních komentářích. 9+/10 ()

Reklama

Reklama