Reklama

Reklama

Staronové věže

(pořad)
všechny plakáty
Česko, 2010, 25 min

Obsahy(1)

Malostranská beseda na Malé Straně bývala v minulém století oblíbeným kulturním centrem, kde se hrálo divadlo, jazz, konaly se výstavy. Historie budovy:
1478 – malostranští konšelé koupili pozemek na severovýchodním rohu rynku od Jana Tovačovského z Cimburka a postavili na něm Malostranskou radnici
1541 – obrovský požár zničil dvě třetiny malostranských staveb, ale radnice vyvázla téměř nepoškozená
1611 – pasovští vojáci vydrancovali Malou Stranu včetně její radnice
1617–1622 – přestavba budovy do dnešní pozdně renesanční podoby
1628 – mezi lidmi se začínají vybírat peníze na vztyčení tří věží
1648 – radnice poničena po vpádu švédských vojsk
1660 – barokní úpravy objektu, podle jedné z hypotéz byly tři věže vztyčeny právě v této době
1784–1793 – po sloučení čtyř pražských měst a přenesení správy na Staroměstskou radnici už nemá Malostranská radnice uplatnění; její budova se přestavuje na sídlo fiskálního úřadu a berního archivu
1828 – odstraněny tři věže
1868 – vznik Malostranské besedy

Malostranská beseda byla od konce 15. do sklonku 18. století radnicí Menšího Města pražského. V roce 1575 v ní představitelé nekatolické šlechty sepsali společné vyznání víry, takzvanou Českou konfesi. Od druhé poloviny 19. století sloužila jako kulturní a spolkové centrum Malé Strany. Původně věže neměla. Ty byly na střechu dodatečně umístěny po roce 1628, ale o dvě stě let později byly zbourány.
Po rekonstrukci má být otevřena 1. 3. 2010.
V rámci zkušebního slavnostního znovuotevření Malostranské besedy požehnal kardinál Miloslav Vlk 160kilogramový zvon, který bude umístěn do střední věže nově opravené budovy na Malostranském náměstí. Ta se má stát novým centrem kulturního a společenského života.
Zhotovením nového zvonu byla pověřena firma Manoušek, nejstarší zvonařství v České republice. Pro uchycení zvonu byla nakonec zvolena varianta statického upevnění s elektromagnetickým bicím kladivem. Tato varianta se obvykle využívá v prostorově nebo staticky obtížných podmínkách.
„Zvon je upevněn centrálním šroubem v koruně přímo do vazby krovu a při zvonění se nehýbe. Rozeznívá se uvnitř umístěným elektromagnetickým bicím kladivem, které dostává impulsy z elektronických řídících hodin,“ vysvětlil zvonař Petr Rudolf Manoušek.
Nový zvon samozřejmě bude muset být v akustickém souladu s ostatními zvony v blízkém okolí – zejména s jedním zvonem kostela sv. Mikuláše a souborem čtyř zvonů kostela sv. Tomáše. Pokud by nebyl besední zvon odlit v přesné tónině, uším lahodící zvonění by se mohlo proměnit v nepříjemnou kakofonii.
Místní obyvatelé se nyní obávají, že jejich oblíbené zařízení již nebude znovu sloužit jako dříve, nekomerčním kulturním akcím. O nové podobě Malostranské besedy a jejímu budoucímu využití se věnoval ve svém dokumentu Jan Soukup. (oficiální text distributora)

(více)

Reklama

Reklama