Reklama

Reklama

Případ Wagner

(TV film)
  • Německo Wagnerwahn (více)
Německo, 2013, 90 min (Director's Cut: 55 min, Alternativní 30 min)

Obsahy(1)

Wilhelm Richard Wagner byl mnohými považován za největšího skladatele všech dob. Zemřel roku 1883, krátce po hádce se svou ženou. Poznejte, co jí předcházelo a jaký byl jeho život... Případ Wagner dopodrobna dokumentuje dílo a život Richarda Wagnera. Úvod netradičně začíná skladatelovou smrtí a tím, co jí předcházelo. Třináct let žil se svojí druhou manželkou Cosimou Bülow. 13. února se podle očitých svědků údajně odehrála mezi manžely hádka. Wagner zemřel následně o několik hodin později. Úmrtní list uvádí jako příčinu smrti srdečný záchvat zapříčiněný psychickým rozrušením. Cosima svolává své dcery a poručí jim, aby ji převlékly do růžové noční košile. Poté ulehá ke svému mrtvému manželovi do postele, kde ho po dobu 24 hodin objímá a odmítá ho opustit.
V další části filmu se dozvídáme nečekaná fakta o Wagnerovi a jeho výstřední povaze. Jeho díla byla velmi nákladná a prakticky nešla realizovat. Dozvídáme se, že neuměl hospodařit s penězi. Celý život se neustále zadlužoval, což ho nutilo k častému cestování, aby se tak zbavil svých věřitelů. Velice rád nakupoval drahé oblečení. Často falšoval doklady a používal nekryté šeky. Byl známý svými antisemitskými názory. Měl fetišistické a transvestitské sklony. Z počátku byl velice neúspěšný, a o jeho díla neměl nikdo zájem. Jeho cílem bylo dobýt svou hudbou Paříž, opět neúspěšné. Zde se ale setkal se svojí budoucí manželkou Cosimou Bülow. Ze zoufalství se zúčastnil Květnového povstání, kde se snažil vzbudit zájem o jeho dílo. Byl na něj vydán zatykač a hrozil mu trest smrti. Na útěku nalézá azyl ve Švýcarsku.
Druhá část filmu se vrací k Wagnerovi a jeho velkým plánům. Chtěl dokončit svoji tetralogii Prsten Nibelungů. Dále měl rozepsané Mistry pěvce a Tristana a Isoldu. Vše to byly velmi nákladné opery, ale Ludvík II. mu všechnu jeho práci financoval z královské pokladny. Ludvík II. dokonce sám uvede v Mnichově první dva díly opery Prsten Nibelungů. Opera je ovšem na 19. století velmi erotická a kritika operu nepřijme. Mezitím se milenecký vztah mezi Cosimou a Wagnerem dál prohlubuje. Její manžel Bülow začíná mít podezření. Přistihne totiž Cosimu, jak ráno vstupuje do ložnice Wagnera. Nakonec se z toho psychicky zhroutí. Po zotavení úplně otočí a dělá, že nic nevidí. Za několik měsíců se narodí Cosimě a Wagnerovi dítě. Podstrčí ho Bülowovi a ten uvěří, že dítě je jeho. Tisk se ale dozví o jejich milostných pletkách a také o jejich nákladném životě. Obviňují Ludvíka II., které vše hradí z královské pokladny a požadují, aby zakročil. Wagner je obviněn z vlastizrady a je nucen opustit Mnichov. Přichází do Lucernu, kde mu Ludvík II. koupí vilu. Wagner je v kontaktu s Cosimou a Ludvíkem. Cosima se rozhodne, že opustí manžela, a odejde za Wagnerem. Ludvík chce abdikovat a žít s Wagnerem. Podle dostupných pramenů se ukazuje, že Ludvík II. byl homosexuál a měl pro Wagnera slabost. Wagner sice idealizovanou lásku mezi dvěma muži sám ve svých dílech používal, ale odmítal fyzický kontakt, který po něm Ludvík II. žádal.
V další části se dozvídáme o Wagnerových úchylkách. Měl slabost pro růžovou barvu. Zbožňoval hedvábí a satén. Rád se oblékal do ženských šatů, když se nikdo nedíval a byl sám doma. Pomáhalo mu to v jeho tvorbě, kde se často vyskytuje slovo růže a je hodně erotická. V roce 1870 se ožení s Cosimou. Manželství ale není ideální, často se hádají a Cosima mu vyčítá zradu a dává najevo pochybnosti. V tomto období se naplno začnou projevovat Wagnerovy antisemitské sklony. Židé jsou podle něj špína, jiná rasa, která neumí zpívat, mluvit a nemají hudební sluch. Mají jen špinavé peníze. Cosima ho podporuje a sdílí jeho názory. Paradoxně jeho nejbližší spolupracovníci a mecenáši byli všichni Židé. V roce 1876 založil Bayreuthské slavnosti. Zde postavil luxusní vilu Wahnfried. Dále se prohlubují problémy mezi Wagnerem a Cosimou. Cosima ztrácí chuť k sexu, byla katolička a sex považovala za něco nízkého. Wagner měl kvůli tomu milostnou aféru s Judith Gautierovou. Nechtěl, aby to ohrozilo jejich vztah s Cosimou, a poměr ukončil.
Po druhých hudebních slavnostech se vydávají do Benátek, kde Wagner začíná poprvé v kariéře psát dramata. Pronajímají si zde jeden z nejluxusnějších paláců. Ve svých dopisech se kvůli problémům s Cosimou začíná zaobírat ženskou sexualitou. 13. února 1883 Cosima poslala jejich dceru Danielu do města na pochůzky. Mezi Wagnerem a Cosimou došlo k velké hádce. O co v ní šlo, dodnes nikdo neví. Wagner nakonec o několik hodin později umírá na srdeční záchvat. Cosima po jeho smrti dokončila mýtus o bezchybném mistrovi. (TV Prima)

(více)

Recenze (3)

sehe 

všechny recenze uživatele

Dozvedela som sa zaujímavé informácie z Wagnerovho života.To,že bol antisemita,vieme všetci,ale to ,že sa rad obliekal do ženských hodvabnych šiat,tak takéto pikosky som netušila.Avšak realizácia dokumentu bola pre mna trochu smiešna. ()

karnifex 

všechny recenze uživatele

No, prapodivná kaše, ve které asi nejvíc pobaví hrané scény, které mi připomněly absurdní humor Trierova Kdo je tu ředitel (i když tady byly asi myšleny vážně), občas se mihnou odpudivé animované sekvence a taky jsou zde odborníci, kteří všechno moc pěkně vysvětlí. Ten zbytek naštěstí tvoří klasicky zpracovaný dokument, který je i zajímavý. A můj celkový dojem z toho všeho byl nakonec velmi dobrý, což bych v prvních minutách určitě nečekal. ()

Reklama

Galahad 

všechny recenze uživatele

Na začátku dokumentu mě upřímně vyděsila jeho forma, ale celkem rychle si to sedlo a já mohu dokument vřele doporučit všem, kteří se zajímají o život a dílo Richarda Wagnera. Pokud ho ovšem některá z našich stanic uvede. Já jsem dokument shlédl na německé kanále 3sat. Dokument je hraný moderní formou, proložený animovanými pasážemi a doplňovaný komentáři odborníků a také Wagnerovou pravnučkou. ()

Galerie (17)

Reklama

Reklama