Reklama

Reklama

Romeo a Julie

  • Velká Británie Romeo and Juliet (více)
Trailer

Obsahy(1)

V italském městě Verona spolu znepřátelené rodiny Monteků a Kapuletů vedou věčný spor. Když Romeo (Leonard Whiting), pohledný mladý Montek, poruší společenské konvence a navštíví bál Kapuletů, zamiluje se do Julie (Olivia Husseyová), krásné Kapuletky. Ti dva spolu po krátkých námluvách uprchnou, čímž ještě prohloubí napětí mezi svými rodinami. Snímek oscarového režiséra Franca Zeffirelliho je považován za jednu z nejslavnějších filmových verzí Shakespeareova klasického milostného příběhu. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (297)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Zeffirelliho je v Rómeovi a Júlii vidieť v každom zábere, čo je vzhľadom na vernosť predlohe veľký kompliment. Jednoducho sa jeho štýl na podobné témy hodí. Na samotnej látke je zaujímavé okrem jej osudovosti aj to, že všetko, čo sa môže posrať, sa aj poserie a tak mnohí dnešní diváci môžu brať Rómea a Júliu skôr ak tragikomédiu, kde si z príbehu a osudov hrdinov robil srandu aj sám Shakespeare. Ako tu bolo spomenuté, Whiting má dnes kópiu v Zefronovi a Michael York je celý Marlon Brando. Nebol som počas filmu presvedčený o plnom hodnotení, avšak záver je tak silný a pravdivý (pozrite sa, čo vaša nenávisť spôsobila vašim deťom), že inak hodnotiť nedokážem. Ešte mi nedá spomenúť, že samotný príbeh mi ani po storočiach od hry a desaťročiach od filmu neripadá staromódny a je to zásluhou ako spisovateľa, tak scenáristu a režiséra. ()

Alqarin 

všechny recenze uživatele

Když přihlédneme k jasně divadelnímu zpracování, ani ty patetické přednesy (a že se nejedná jen o dialogy, hrdinové s oblibou deklamují nahlas i niterné pocity), nepůsobí nepatřičně a můžeme si tuhle ujetou podívanou i velmi užít. Pro mě to bylo po dlouhé době "zas něco jiného". Po všech moderních filmech mi starosvětskost a dramatičnost tohohle padesát let starýho dílka opravdu ulahodily. Olivia Hussley je navíc až pedofilně k sežrání, no ne? ()

Reklama

poz3n 

všechny recenze uživatele

Po celou dobu se ve mně přely protichůdné pocity a emoce. Na jednu stranu mi přišla výprava, kostýmy a celé ztvárnění filmu chvílemi úsměvné, jenže zároveň mě příběh přitahoval a působil velkou silou. Sice jsem měl problémy rozluštit kdejaký ten verš, co vlastně znamená, ale zároveň jsem vnímal emoce a fatalitu příběhu. 6/10 ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Verzií tejto legendárnej tragédie sa nedá spočítať, ale žiadna shakespearovská dvojica okrem Oivie Hussey a Johna McEneryho ma tak nekatapultovala. Pozdáva sa mi aj básnický scenár s divadelnými patetickými hereckými prejavmi, úchvatná balkónová scéna s prílivom nadpozemskej hudby filmový zážitok iba podtrhovala a herci sú podmaniví či svojím zovňajškom alebo vnútrom. Veľmi krásna romantika. ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

I když se ve filmu mluví starým slovem, tak se povedlo prostředím, herci i chováním oslovit dnešního diváka - tedy mě. Vášeň mezi mladou dvojicí přímo tryská. Zamilovanost a láska v tom nejkrásnějším věku vzdoruje proti všem. Neb tragédií končí tento skvost od Shakespeara. Olivia Hussey nejkrásnější ! ()

Galerie (68)

Zajímavosti (17)

  • Laurence Olivier propůjčil svůj hlas nejen vypravěči, ale bez nároku na honorář také mnoha anonymním postavám ve filmu. To vše jen pro svou velkou lásku k Shakespearovi. (Kulmon)
  • Hlavné postavy vo filme sa rozhodli podať žalobu po vyše 50 rokoch. Tvrdia, že boli zneužití. Olivia Hussey (Júlia) a Leonard Whiting (Romeo) boli v čase natáčania tínedžeri. Podľa portálu Variety im režisér Franco Zaffirelli sľúbil, že vo filme nebudú musieť byť nahí. Sľuboval, že aj keď bude potrebná nahota, ich telá budú zakryté predmetmi telovej farby. Napokon ale slovo nedodržal a tvrdil, že ak sa nevyzlečú, z filmu bude prepadák. Olivia a Leonard Zaffirellimu verili, urobili preto všetko, čo im prikázal. Herecká dvojica tvrdí, že ich Zaffirelli ako mladistvých zneužil, čo im spôsobilo vážnu emocionálnu ujmu. Myslia si, že práve tento film ich obral o ďalšie pracovné príležitosti. Žiadajú odškodné od štúdia Paramount vo výške 500 miliónov dolárov. V roku 2018 Hussey dodala, že Zaffirelli jej na pľaci dával aj nevhodné prezývky. Žalobu podali herci koncom decembra 2022. Stalo sa tak tesne pred koncom dočasného zrušenia premlčacej lehoty týkajúcej sa prípadov sexuálneho zneužívania detí v Kalifornii. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel režisér Franco Zeffirelli

Zemřel režisér Franco Zeffirelli

15.06.2019

Slavný italský scenárista a režisér Franco Zeffirelli zemřel ve věku 96 let. Zprávu médiím potvrdil jeho syn. Zeffirelli byl známý především adaptacemi Shakespearových her a taky pojetím klasických… (více)

Reklama

Reklama