Reklama

Reklama

Síla slov a fantazie je ukrytá v knihách. Ale jen pro toho, kdo je umí a chce přečíst. Film Zlodějka knih vypráví příběh Liesel (Sophie Nélisse), která se během druhé světové války dostane do pěstounské rodiny Hanse Hubermanna (Geoffrey Rush) a jeho ženy Rosy (Emily Watsonová), aby zde začala nový život. Liesel se snaží zapadnout – doma i ve škole, kde si z ní spolužáci utahují, protože neumí pořádně číst. Liesel je odhodlaná situaci změnit s jednostrannou posedlostí rodícího se učence. A získá k tomu pomoc svého dobrosrdečného nového tatínka. Hans se s Liesel učí dny i noci, během nichž se Liesel snaží podrobně prostudovat svoji první knihu, Hrobníkovu příručku, kterou si tajně „odnesla" z pohřbu svého bratra. Liesel se také spřátelí s jejich novým hostem, židovským uprchlíkem Maxem (Ben Schnetzer), kterého před nacisty skrývají ve sklepě. A právě Max je dalším, kdo ji povzbuzuje ve čtení a v touze po vzdělání. Postupně se mění i její přátelství s mladým sousedem Rudym (Nico Liersch), který Liesel sice škádlí, ale přitom se do ní zamiluje. Dobu plnou utrpení a strádání pak všichni společně překonávají pomocí knih, které nejen pro sebe Liesel krade v knihovně místního starosty. A postupně se naučí vážit si nejen síly slov, ale i moci nad nimi. (CinemArt)

(více)

Recenze (656)

readan 

všechny recenze uživatele

Vždy si rada pozriem film, ktorý sa odohráva v období prvej či druhej svetovej vojny a konkrétne tento film sa mi teda rovnako páčil. Hudba bola príjemná a herci odviedli perfektné výkony. Taktiež ma oslovili aj pekné citáty, ako napr. „If your eyes could speak, what would they say?“ Jediné čo by som však vytkla je asi to, že film sa z môjho pohľadu uberal trochu pomaly. ()

jandula00 

všechny recenze uživatele

Jelikož jsem knihu nečetla, nevidím to odchylky od scénáře, to vynechání důležitých pasáží, to, co vám dá jen kniha. Film, který jsem viděla já měl jednoduchý děj, skvělé obsazení a moc příjemnou hudbu. Líbil se mi vývoj postavy matky, líbila se mi každá scéna s Geoffrey Rushem, líbilo se mi vyprávění příběhu smrtí. Ani mi tentokrát ty dvě hodiny nepřišly jako věčnost. V podstatě vlastně nemám co vytknout. ()

Richie24 

všechny recenze uživatele

Ano, možná to skutečně je prvoplánový film. Ale co ještě v dojemném válečném dramatu vymyslet nového? Lze to vůbec ještě? Já si tam to své našel a jsem přesvědčen, že to dokáže každý! Rušivě, až skoro komicky, působí německá slůvka v anglickém originále, to je pravda. Ale – jako vždy – zde exceluje Geoffrey Rush. Součtem zcela zasloužené 4 ****. ()

Derny 

všechny recenze uživatele

Jak jinak zapět ódu na lidskost než na pozadí válečného konfliktu? Krásný film o síle lidskosti a zároveň poukázání na obyčejné žití života, kterého si je třeba vážit a žít ho radostně, žít ho naplno a žít ho dobře tak, abychom na jeho konci byli spokojeni, i se sebou. Já jsem byl z filmu opravdu nadšen. Hořkosladké, ale milé a přívětivé sledování. Trochu mě však mrzel konec, tím myslím vyprávění Smrti, protože bylo zdlouhavé a přemelancholizované, a mě zkazilo do té doby výborný zážitek. ()

johnymdoe 

všechny recenze uživatele

Herecké výkony a styl vyprávění 100%. Scénář a originalita bohužel jen tak na 65%...přece jen mnohokrát viděné(Musíme si pomáhat,Schindlers list). Nicméně strašně krásné a váhal jsem, dík konci, přiklonit se k 5* i přes tragický skorokonec. ()

mclovin077 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem pohádku, místo toho když film skončil a začaly titulky, tak celý kinosál seděl a nikdo se neodvážil vydat ani hlásku... slyšel bylo jen občasné smrkání do kapesníku. Tak silný to byl příběh. Pět hvězd zcela zaslouženě ()

owwidius 

všechny recenze uživatele

Fajn pribeh, o dobrych povahach v zlych casoch. Ale skor na taky nedelny televizny vecer, ako seriozny film. Navyse dve tretiny hercov rozpravaju lubozvucnou anglictinou s nemeckym prizvukom a preto aj ich dialogy su otrasne. Zaver celkom uspesne zautoci na city, ale ako celkom len niekde medzi 3 a 4. [#8/2014] ()

BathoryMan 

všechny recenze uživatele

Smrt ako rozpravac pribehu? Preco nie....Dalsi dojimavy pribeh z jedneho z najtemnejsich obdobi ludstva ( 2.svetova vojna) .Viac ako vojne sa ale pribeh venuje teme nacizmu,priatelstva, lasky ku kniham......Predstavitelka Liesel vyborne vybrata,rovnako aj predstavitelia jej kamaratov Rudy a Max...a samozrejme zaver silno vhanal slzy do oci.SPOILER:Len skoda toho odflaknuteho zaveru ked sa Liesel na konci vojny stretne s Maxom. ()

matkoulko 

všechny recenze uživatele

Zlodejka kníh je film, ktorý ma prekvapil svojím záberom. Dokázal prepojiť svet vojny a svet detí, ukázať ho bez veľkého odstupu ale zato s nahľadom nezaujatého rozprávača. Malé detaily vytvorili príbeh, ktorý ma zaujal od začiatku do konca, pospájal rôzne postavy, ktoré ma dokázali milo prekvapiť, tak ako to v živote býva. Pár nervydrásajúcich scén, pár scén pri ktorých sa tlačili slzy do očí, a to zakončenie filmu, hmmmm... Opäť dobrá výprava, herecké obsadenie i hudobný doprovod. ()

Brody01 

všechny recenze uživatele

Historické filmy a filmy, ktoré opisujú niečí život sú moje obľúbené, tento sa mi teda páčil tiež. Počas celého filmu som sa síce vôbec nepozrel na čas kedy to skončí, no dej mohol byť podľa mňa viac "rozvinutý", pretože sa tam vlastne nič zvlášť napínavé nestalo a ani ma to nejako veľmi nedojalo. Herecké výkony ale boli skvelé a hudba ešte lepšia. Ak sa zaujímate o obdobie 2. svetovej vojny tento film si určite nemôžete nechať ujsť. ()

mala_kea 

všechny recenze uživatele

Jakkoliv to pojednává o těžké době, která krutě zasáhla miliony životů, a jakkoliv vážně se o blížícím počátku války na plátně mluví, ve finále nám z rovnice vypadne pozitivní kousek plný dojemných momentů o síle lidskosti a psaného slova. Nic víc, nic míň. Myslím to tak, že ta nálož tragična nikdy nejde skutečně na krev. Když se s čistou hlavou ohlédnu zpět, Zlodějka knih je schématická a bohužel i plochá podívaná, která se bere nesmírně vážně a má nespočet utahaných pasáží. Jsem přesvědčený, že si život uprostřed nacistického Německa zasloužil větší péči. Podivná je v téhle dražší televizní adaptaci i angličtina se zřetelným německým přízvukem. Moc jsem se ve smyslu neorientoval. Kameraman Florian Ballhaus předkládá patřičnou výpravnost, John Williams zase křehkou hudbu, která se musí líbit. Herecky přichází kromě dětských herců kvalita hlavně s Geoffreym Rushem a Emily Watson. On má srdce na dlani, ona hroší kůži. Ale zase jen na oko. Její tvrdá slupka stejně jako u samotného filmu není opravdová. Mladé herecké naděje mám rád a fandím jim. Ne, že bych si z filmu nic neodnesl nebo mě film nudil, Ale tyhle filmy na pozadí druhé světové války se dají zvládat lépe.. ()

Eluin 

všechny recenze uživatele

Natočené hezky (byť už trochu stereotypně), až mě celkem chvílemi mrzelo, že jsem nečetl tu knihu.. ()

hazaba 

všechny recenze uživatele

Moc pěkná adaptace stejnojmenné knihy, se skvělými hereckými výkony. Člověka dojme, ale netlačí příliš na pilu a po skončení filmu zavládne určitý pocit smíření se světem. ()

Ombak▼Penari 

všechny recenze uživatele

Jeden z mnoha příběhů zasazených do válečných časů, který mě potěšil především nečekanou dávkou pozitivna. Dětský svět, který aspoň tentokrát není válkou zašlapán do země tak brutálně jako obvykle ve válečných snímcích a který se soustředí na ty malé pozitivní věci a záblesky světla na dně lidských duší. Výborný Georffrey Rush i Emily Watson. Hezké. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Ďalší film z obdobia II. svetovej vojny, čiastočne zameraný na zločiny, spáchané nacistami. Zaujímavý a srdcervúci príbeh, kde pre dievča kniha a čítanie znamenajú útočisko pred hrozbami obdobia. Na konci som takmer neudržal slzy. Jedna z najmilších rolí pre G. Rusha. E. Watson stále ukazuje, že je herečka mnohých tvár. Hudba od J. Williamsa nemá ani tú najmenšiu chybu. Osobné hodnotenie: 84% (****) ()

Heroine odpad!

všechny recenze uživatele

Nudný a sladkobolný příběh, o nejšťastnější holce za světové války. Zapamatování hodný tam byl snad jen ten podivný detail, že se navzájem postavy velmi často uráželi výrazem "čuně". ()

oli009 

všechny recenze uživatele

Takové malé komorní drama o válce očima obyčejných lidí, které je mi ale daleko sympatičtější než kdejaký velkofilm až po okraj naplněný válečnou vřavou. Bez zbytečných vyšperkovaných frází nebo hrdinného přetvařování se nám ukazuje obrázek netradiční rodinky, jejíž nejdůležitější členkou se stává malá uličnice Liesel. Ačkoli faktem zůstává, že film těží především z fantasticky napsané knižní předlohy, pocit téměř dokonalého díla, který ve mě film vyvolává, je z velké části podpořen i precizní režií a skoro až k dokonalosti dovedenými hereckými výkony. ()

Ben Nevis 

všechny recenze uživatele

Po 70 letech film o Němcích, kteří nebyli jenom dobří nebo špatní, jenom byli. Pro ty děti se Hitler prostě stal, stejně tak jako se pak staly osvobozování a nálety. Stejně se pak děti Liesel musely po celý život omlouvat celému internetu za Hitlera. Jsem zvědavá, jak to bude za pár desítek let s Rusama, kterým jsme ještě neodpustili. ()

Související novinky

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

71. Zlaté glóby - výsledky

71. Zlaté glóby - výsledky

13.01.2014

71. udělování Zlatých glóbů v hotelu Beverly Hilton skončilo. Moderátorská dvojice Tina Fey a Amy Poehler dala rychle zapomenout na nepříjemnost, kdy prasklý vodovod kolem poledne zatopil červený… (více)

71. Zlaté glóby - nominace

71. Zlaté glóby - nominace

12.12.2013

V odpoledních hodinách našeho času vyhlásila Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu nominace na 71. Zlaté glóby. Největšími favority se staly se sedmi nominacemi filmy 12 let v řetězech a… (více)

Reklama

Reklama