Reklama

Reklama

Síla slov a fantazie je ukrytá v knihách. Ale jen pro toho, kdo je umí a chce přečíst. Film Zlodějka knih vypráví příběh Liesel (Sophie Nélisse), která se během druhé světové války dostane do pěstounské rodiny Hanse Hubermanna (Geoffrey Rush) a jeho ženy Rosy (Emily Watsonová), aby zde začala nový život. Liesel se snaží zapadnout – doma i ve škole, kde si z ní spolužáci utahují, protože neumí pořádně číst. Liesel je odhodlaná situaci změnit s jednostrannou posedlostí rodícího se učence. A získá k tomu pomoc svého dobrosrdečného nového tatínka. Hans se s Liesel učí dny i noci, během nichž se Liesel snaží podrobně prostudovat svoji první knihu, Hrobníkovu příručku, kterou si tajně „odnesla" z pohřbu svého bratra. Liesel se také spřátelí s jejich novým hostem, židovským uprchlíkem Maxem (Ben Schnetzer), kterého před nacisty skrývají ve sklepě. A právě Max je dalším, kdo ji povzbuzuje ve čtení a v touze po vzdělání. Postupně se mění i její přátelství s mladým sousedem Rudym (Nico Liersch), který Liesel sice škádlí, ale přitom se do ní zamiluje. Dobu plnou utrpení a strádání pak všichni společně překonávají pomocí knih, které nejen pro sebe Liesel krade v knihovně místního starosty. A postupně se naučí vážit si nejen síly slov, ale i moci nad nimi. (CinemArt)

(více)

Recenze (656)

FeriusParfax 

všechny recenze uživatele

Ještě, než film vyšel jsem četla knížku, a už tehdy se mi strašně líbila. Měla jsem ji přečtenou jedním dechem. Film mě potom vůbec nezklamal. Všechny postavy byly skvěle vybrané. Líbí se mi, že se zachoval originální vypravěč – Smrt. Ten neměl chybu. Pozorujete život a strasti dvou malých kamarádů v Německu, kdy zuřila válka. Děvčátko je roztomile zvídavé. Uhranul mě ale hlavně Rudy. Přirostl mi k srdci. Nejvíc na tomto snímku oceňuji jeho konec. Absolutní bomba. Jak kniha, tak film. U obou jsem brečela, jak malá želva. ()

siloalampa 

všechny recenze uživatele

Ako asi vyzerá a o čom je vlastne film, kde vládne nacizmus, rodičia si adoptujú malú komunistku, ukrývajú v pivnici žida a rozprávačom je samotná smrť? Pomedzi to hrajú blonďatí chlapci futbal, majú radi černošských šprintérov a neznášajú Hitlera, no a cez to všetko je snímok vlastne akousi ódou na knihu. Ešte som nevidel tak zaujímavo a celkove pôsobivo spracované piate cez deviate. Potešilo. ()

SamanthaM.M 

všechny recenze uživatele

Chcela by som svoj komentár k tomuto filmu začať niečím pozitívnym, napr. vtipom: viete, v ktorých dvoch filmoch Geoffrey Rush oslovuje hlavných hrdinov Vaša výsosť? (tento a Kráľova reč). Ale bol to smutný film a plakala som od začiatku až do konca. Našťastie som, keďže som čítala knihu, bola na to pripravená a mala po celý čas v ruke vreckovku. Oproti knihe je film oveľa prehľadnejší, hlavne spôsob, akým rozprávač podáva dej a to že film sa odohráva chronologicky. Vzťahy medzi postavami, ich vývin a komplexnosť sú však značne zjednodušené a tak človek, ktorý knihu nečítal, nemusí mať jasno v príčinách ich konania. Geoffrey Rush a Emily Watson sú vynikajúci herci, o ktorých výkone nemám pochybnosti. Aj Sophie Néliss je vynikajúca a určite ju čaká skvelá kariéra. Ja tomuto filmu nemám čo vytknúť – bol taký, ako som čakala, pravdivo ukázal desivosť vojny a absurditu nacistického režimu, nebol však prehnane dojímavý a nič dôležité z knihy tu nechýbalo (ale prečítajte si ju). ()

figliar 

všechny recenze uživatele

Krásny pribeh o tom, že v zlých časoch môže byť kniha najlepší priateľ a aj prostriedok na únik pred krutou realitou. Netreba zložitý a do detailu premyslený pribeh, špeciálne efekty za milióny dolárov... Stačí nahodiť tú správnu atmosféru, čo sa v tomto prípade podarilo. Film o vojne, ktorý v podstate nie je o vojne, ale o adaptácii mladej Liesel do novej spoločnosti, pôsobí tak nevinne, že človek pomaly zabúda na zlé casy, počas toho najhoršieho obdobia. Až na podľa môjho názoru nie príliš premyslený koniec ma film príjemné prekvapil. ()

Drom 

všechny recenze uživatele

Zloději jsou. Ale nekradou. Asi proto je ve Zlodějce knih krádeží jaķo šafránu. Mé rozpaky počínají již u překrásných a sugestivních kulis. Tak typické, nejmalebnější z malebných, skoro malované pohlednice. Kýč nestydatě vystrkuje prsty a s celým scénářem je to, bohužel, podobné. Hlavní představitelku sice naučili pěkně ráčkovat a echt německé Ü, uniforma jí sedla, ale to pocit íber dojče rajchu neudělá. Hlavní závadou filmu totiž je, že v zájmu líného anglicky mluvícího diváka, je Třetí Říše plná anglicky mluvících němců. Asi etnických, přesídlených? Tvůrci sice vystužují audio německými výrazy, ba i celými větami v němčině, všichni správně (ač někteří křečovitě) křiví huby, když říkají schöchëwäjnischübungentlichendentich (nebo co), ale je to naprosto umělé, noha naroubovaná na jahodovej puding, der Katzenhund (nebo die Hundenkatze?). Zcela rušivé a otravné. Neméně otravný je žid ve sklepě, naprosto nesympaticky nezahraný Benem Schnetzerem (který se hodí spíše do módního časopisu). Ten dokresluje celkový patos, lemovaný kýčem, s pěknou porcí nelogických situací. Za shlédnutí naopak stojí rodiče hlavní hrdinky, kteří (ač jako ostatní) pronášejí někdy prapodivné repliky, jsou oba výborně zahráni. Realita celého filmu je spíše levně srdceryvná, než depresivní či empatii vyvolávající. A rozhodně málo gestapáků i propagandy, človek by si řekl, že to v Říši byla sice drsná ale pohoda. Kromě jednoho mlácení židů a pálení knih dohromady nic (i když íbrsong hitlerjungentíků se povedl). Za pokřikování v lese, že Hitler je opičí zadek (či co) žádnej koncentráček, natož popravička. No asi jim tu englišdojč donašeči nerozuměli. Vlastně tam byl jenom jeden práskač. Malej. Našly by se tam i dobré scény, ale ta všechna negativa to dobré ubíjí a proto nejlépe průměr. Hajtla! ()

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nejde o klasickej film z 2. světový války ve znamení židi vs. nacisti - jde předevšim o život lidí v době probíhající války. V první polovině se toho moc nestane a scénář se do styku s válkou/nacistama dostává jen okrajově. Pak ale přijde druhá polovina, ve který se to zásahama válkou do života lidí a potřebnejma emocema (bez větší porce patosu) jenom hemží. Osudy hlavních postav jsou (jak už to ve válce bývá) jen těžko předvídatelný a typickej hollywoodskej konec se nekoná, což je jenom dobře. Tentokrát mi ani nevadil netradičně pojatej "vypravěč", kterej udělal sympatickou tečku za celym příběhem. Škoda nepříliš zajímavý první poloviny snímku, lepší žánrovej průměr. ()

deLaFere 

všechny recenze uživatele

Bohužel je celý snímek ortodoxně prvoplánový, jednoduchý a v podstatě nudný, závěrečná scéna vyžadující kapesníčky se dala očekávat od začátku. Film postrádá více dramatických prvků a nezachrání ho ani Rush či Emily Watson, jejíž postava postrádá více logiky a odhalení jejího dobrého srdce je tak jasné, jako, že film je nudný a bohužel místy až hloupý. Je to škoda, připadá mi, že si Percival nemohl vybrat zda natočí méně atraktivní artový snímek či mainstreamovou záležitost a vznikl z toho kočkopes, který je snadno čitelný a mě osobně svojí jednoduchostí až uráží. ()

Haide 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem nečetla, ale nikterak mi to nevadilo. Film je sice dosti klišoidní a na ohrané téma, ale na druhou stranu hezky natočený s překrásnou hudbou. Pokud máte rádi historické filmy, určitě to stojí za to. ()

redwik 

všechny recenze uživatele

Prednedávnom som dopozeral Band of Brothers, ktorý mi ukázal vojnu trochu inak ako väčšina iných filmov. No a teraz tu bol Book Thief, ktorý to dokázal opäť. I keď v závere som čakal čosi viac, alebo aspoň čosi, film ma skutočne upútal a ani raz som v pozornosti nepoľavil. Geoffrey Rush sa mi v posledných filmoch páči čoraz viac a viac, v tomto najviac asi jeho prízvuk, no Sophie Nélisse bola asi ešte o kúsok lepšia. A z celého filmu najlepšie bolo to, že som dlho predlho nevedel kto to je ten rozprávač (mimochodom porovnateľný napríklad s Morganom Freemanom alebo Liamom Neesonom). Roger Allam - narrator /:/ Sophie Nélisse - Liesel Meminger /:/ Geoffrey Rush - Hans Hubermann /:/ Emily Watson - Rosa Hubermann /:/ Nico Liersch - Rudy Steiner /:/ Ben Schnetzer - Max Vandenburg /:/ Levin Liam - Franz Deutscher /:/ Rainer Bock - Burgermeister Hermann /:/ Barbara Auer - Ilsa Hermann ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Nejdříve negativa. Film působí značně nevěrohodně. Nad některými scénami jsem kroutil hlavou. Např. to "kradení knih" ze starostovy vily jsem Líze fakt nevěřil a takových logiku postrádajících momentů je tam víc. Největší slabinou jsou však dialogy. Je to jen mechanické odříkávání obecných pravd, stokrát slyšených. Prostě tomu chyběla nějaká hlubší neotřelá myšlenka. Nejlepší scéna je asi ta "koulovačka" ve sklepě a také to postupné "roztávání" Rózina ledového srdce se mi líbilo. Proč dávám tomuto ne příliš povedenému filmu čtyři hvězdy? Protože jsem už starý dojímavý blb a tento film je prostě doják, který mě dostal. ()

Nail 

všechny recenze uživatele

Pěkný příběh i když téma je neskutečně ohrané. A neskutečně zahrané hlavně od Geoffreyho Rushe. ()

cartwheel 

všechny recenze uživatele

Nemám nic proti multilingválním filmům, viz třeba W ciemności. Jenže tady to bylo křečovité, nepochopitelné a absurdní. Absurdní asi tak jako celý film. A) vypravěč je smrt, klišé číslo jedna. B) děti jsou děti a budou dělat hloupé věci, ale ta hlavní dvojka je rozhodně retardovaná, protože řvát u řeky, že nenávidíte Hitlera, je v rocích 42/43 dost stupidní nápad, i když si myslíte, že vás nikdo neslyší. C) Moc hezká procházka transportovaných židů po městě. S malými kufříky a vycházkovým tempem. Škoda, že by se to NIKDY nestalo. Stejně jako D) celá historka s židem ve sklepě. Ani nemám sílu to kritizovat. Nečekala jsem od filmu nic, a nic jsem ani neobdržela. Kromě banalizované historie, romantizované hudby Johna Williamse a naštěstí aspoň skvělé dvojice Watson a Rushe. SPOILER. A samozřejmě všechno dobře skončí a pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí a ten malý árijský hošík řekne slečně, že jí miluje v minutě poslední. ()

Joppo88 

všechny recenze uživatele

Okrem toho, že ide o námet 1000x použitý a neraz oveľa lepšie zvládnutý, tento film má - nedá sa to napísať inak ako - čaro. Okrem všetkých sentimentom nasiaknutých pasáží a klišé viet, je tam niečo silné, jedinečné, čo spôsobuje zimomriavky... Je to Hlas, ktorý zaznieva občas, v úvode a závere... a .... ()

Mayaku 

všechny recenze uživatele

Z knižní předlohy jsem byla paf (ostatně jako 99% všech, kdo ji četli), o to větší jsem měla obavu, jak tohle zfilmování dopadne. A k mé velké úlevě to dopadlo opravdu velmi dobře, a to hlavně díky výběru ústředních protagonistů. Goeffrey Rush, Emily Watson i Ben Schnetzer byli skvělou volbou, ale alfou a omegou je naprosto fantastický výběr dětských protagonsitů - vážně, Sophie Nélisse se pro tuhle roli snad narodila a díky ní film šlape jak švýcarské hodinky. Nezaujatému divákovi se může zdát, že jde jen o jeden z bžiliónu válečných filmů, které tu už stokrát byly, ale já jsem divák Zusakovsky zaujatý a jsem toho názoru, že film dělá předloze čest a tomu také odpovídá mé hodnocení :) A Rudyho maminku hraje Simírova manželka z Kobry 11, chachá :D ()

RedFox 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že jsem jako první četl knihu, nemohu se vyhnout srovnávání. A v tom mě film dost zklamal. Chápu, že kniha, která má přes 400 stránek se do dvouhodinového filmu vtěsnat nedá, ale mrzelo mě, že se filmařům nepodařilo zachytit atmosféru místa ani vlastnosti jednotlivých postav, tak jak byly vykresleny v knize. Celý film působí jako rychlý průřez knihou s vynecháním spousty podstatných okamžiků, takže divák neznalý knihy vlastně ani neví, proč se to či ono stalo. V knize byly výborně vykresleny vztahy Liesel k otci, matce, Maxovi, Rudymu a ženě pana starosty a bohužel ve filmu se ani jeden z těchto vztahů nepodařilo zobrazit tak, jako v knize. Zejména vztah Liesel k paní starostové je jedním z nosných pilířů příběhu a ve filmu se mu nedostalo prakticky žádného prostoru. A když už, tak naprosto jinak než v knize, takže ani označení "zlodějka knih" nepůsobí jako ústřední pojem. Takže za mě hodnocení - slabší průměr, film jako takový špatný není, zejména po vizuální stránce se na něj kouká dobře, ale zatímco u knihy jsem se neubránil slzám, film mě nechal chladným nezúčastěnným divákem. Bohužel. ()

Hpatrik 

všechny recenze uživatele

I přes všechen ten nádherný vizuál, kouzelnou hudbu J.W. a s výbornými herci, je to takový prázdný příběh, který nenabízí nic, co už bysme někde několikrát (a mnohdy lépe) neviděli, a protože jde o pohled na válku očima roztomilé dívenky, je to příliš pohádkové, bez jasného směru, tahu na bránu, bez potřebných emocí. Prostě to kolem mě jen z lehka prošumělo, a bohužel, nezanechalo nic nezapomenutelného... ()

Torgal 

všechny recenze uživatele

Typ filmu, na ktorý sa dobre pozerá a pritom vlastne nie je ničím výnimočný. Hercov ale musím vyzdvihnúť, hlavná hrdinka je sympatická a Geoffrey Rush s Emily Watson sú zábezpekou hereckej kvality. Téma mohla byť každopádne vyťažená zaujímavejšie, na tak dlhý film sa toho veľa nestane. Na druhú stranu zas nemôžem povedať, že by som sa čo len sekundu nudil. 7-/10 ()

Související novinky

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

71. Zlaté glóby - výsledky

71. Zlaté glóby - výsledky

13.01.2014

71. udělování Zlatých glóbů v hotelu Beverly Hilton skončilo. Moderátorská dvojice Tina Fey a Amy Poehler dala rychle zapomenout na nepříjemnost, kdy prasklý vodovod kolem poledne zatopil červený… (více)

71. Zlaté glóby - nominace

71. Zlaté glóby - nominace

12.12.2013

V odpoledních hodinách našeho času vyhlásila Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu nominace na 71. Zlaté glóby. Největšími favority se staly se sedmi nominacemi filmy 12 let v řetězech a… (více)

Reklama

Reklama