Reklama

Reklama

Síla slov a fantazie je ukrytá v knihách. Ale jen pro toho, kdo je umí a chce přečíst. Film Zlodějka knih vypráví příběh Liesel (Sophie Nélisse), která se během druhé světové války dostane do pěstounské rodiny Hanse Hubermanna (Geoffrey Rush) a jeho ženy Rosy (Emily Watsonová), aby zde začala nový život. Liesel se snaží zapadnout – doma i ve škole, kde si z ní spolužáci utahují, protože neumí pořádně číst. Liesel je odhodlaná situaci změnit s jednostrannou posedlostí rodícího se učence. A získá k tomu pomoc svého dobrosrdečného nového tatínka. Hans se s Liesel učí dny i noci, během nichž se Liesel snaží podrobně prostudovat svoji první knihu, Hrobníkovu příručku, kterou si tajně „odnesla" z pohřbu svého bratra. Liesel se také spřátelí s jejich novým hostem, židovským uprchlíkem Maxem (Ben Schnetzer), kterého před nacisty skrývají ve sklepě. A právě Max je dalším, kdo ji povzbuzuje ve čtení a v touze po vzdělání. Postupně se mění i její přátelství s mladým sousedem Rudym (Nico Liersch), který Liesel sice škádlí, ale přitom se do ní zamiluje. Dobu plnou utrpení a strádání pak všichni společně překonávají pomocí knih, které nejen pro sebe Liesel krade v knihovně místního starosty. A postupně se naučí vážit si nejen síly slov, ale i moci nad nimi. (CinemArt)

(více)

Recenze (656)

ZG2013 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem větší napětí, zvraty, více emocí. Z takového tématu se dalo vytěžit mnohem více. Příjemný snímek, ale nijak se mě nedotkl. ()

wick 

všechny recenze uživatele

Podařené válečné drama...z doby, ze které se zdá, že se už vyčerpala všechna témata, a proto tento originální námět zaslouží pochvalu. Zásluhu na tom má tradičně dobrý Geiffrrey R., zajímavý voice-over, ale zejména výborná Sophie N. ()

kleria 

všechny recenze uživatele

Před filmem jsem četla knižní předloha a hodně toho zanechali, čím film nezkazily. Ale přitom mi trochu přijde, že tomu filmu něco chybělo, nedokážu přesně říct co, ale vím že nejspíš něco jo. Z hereckým obsazením jsem byla moc spokojená a atmosféra filmu byla taky skvělá. Moc ráda se na tento film ještě někdy kouknu. ()

Sgt.Tracnik 

všechny recenze uživatele

Knížka se za film rozhodně nemusí stydět. Děsil jsem se toho, jestli je kniha zfilmovatelná, ale film se opravdu v rámci možností povedl. Výborné herecké výkony, Rush jako vždy perfektní, holt má štěstí na role. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Možná trochu moc dětský pohled, možná až moc hezké obrázky, možná až moc naivní, ale přesto silný příběh. Bohužel některá slova zůstala nevyřčena, a to filmu moc neprospělo. Přesto jsem spokojen z příjemného pocitu kvalitního filmového zážitku, který i když neoslnil, tak ani neurazil. V neposlední řadě také kvůli hereckému obsazení a velmi dobrým výkonům. ()

MrFarmer 

všechny recenze uživatele

Kéž by to nebylo tak pře-američtěný....Kdyby stejný film vznikl ryze v Evropě, věřím že bych sáhnul po vyšším hodnocení, takhle pouze lehký nadprůměr. ()

nefersobek 

všechny recenze uživatele

Na filmu mi dost vadilo, že se v něm chaoticky střídá němčina s angličtinou, jak v mluvené formě, tak dokonce ve psané.... původně jsem v tom hledala záměr, což mě dost mátlo, ale zjistila jsem, že to žádné pravidla nedodržuje... s plným využitím němčiny bych byla spokojenější... ()

WoodoX 

všechny recenze uživatele

Film v podstate o ničom. A to doslova. Názov je vehementne zavádzajúci (ale na tom by ani nič tak nevadilo), no samotné pozeranie tohto snímku ma nudilo čoraz viac a neprestajne ma obletoval pocit, že sa pozerám na film z druhej svetovej vojny určený veku 9+. Malo to aj svetlé momenty, resp. svetlé záblesky, ktoré sa len ligotali a nakoniec aj tak zmizli vo vzduchoprázdne. Potešil aj jemný humor na tému Hitlera, no to len potvrdzuje moje predchádzajúce tvrdenie. ()

david666 

všechny recenze uživatele

Příběh, který i přes dobu, ve které se odehrává na Vás dýchne pohodu a krásu. Díky hereckému obsazení je na co se dívat i přes místy patetické scény a dialogy. ()

Kovcaaa 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem nečetl,ale byl to krásný pohled na válku ze strany občanů fašistického Německa a Geoffrey Rush opět excelentní.Na konci jsem měl na krajíčku. ()

aannemer 

všechny recenze uživatele

Film milý, místy laskavý. Brilantní výkon G. Rushe i hlavní hrdinky. Jen ta němčina mi tam chyběla. V Německu se mluví německy, ne anglicky. Jenže to debilní Amíci zkrátka ignorují! ()

m.arta 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že pustit si tento film na nedělní deštivé odpoledne bylo to pravé. Příběh plný lásky a odhodlání. Takové filmy mě vždycky donutí přemýšlet a uvědomit si spoustu věcí, na které se v dnešní době zapomíná. Dostal mě vypravěč příběhu, nikdy by mě nenapadlo přemýšlet nad tím, jak si smrt uvědomuje, koho si vybírá. To mě naprosto dostalo. Celou dobu jsem řešila, jak to asi skončí...Doporučuji a řadím mezi své nejoblíbenější filmy. ()

Spoiler 

všechny recenze uživatele

Velice doporučuji přečíst si stejnojmennou knihu od Markuse Zusaka. Myslím, že tato kniha bude mít v mém srdci svoje místo už napořád. No a k filmu: Percival vystihl úplně výborně atmosféru a nádherné prostředí. Na pět hvězdiček to asi není ale jsem ovlivněn výbornou knihou a nemůžu zkrátka jinak. Na závěr ještě něco k Geoffrey Rushovi. Naprosto v něm vidím toho milujícího otce, kterého popisoval Zusak ve svojí knížce. Nedoceněný herec. ()

VideoTuti 

všechny recenze uživatele

Pořádná dávka válečného dramatu z pohledu dětské duše a smrti. Překvapivě působivý válečný film v který není pouze o hrůze války, ale i o lásce jednoho člověka k druhému. Herecký výkon Geoffrey Rushe stejně jako ve filmu Nevyšší nabídka je strhující. Emily Watson hrající nevlastní matku Rosy ukazuje, že za nepřístupným povrchem je dobrá žena - rovněž výborný výkon, stejně jak ve filmu Válečný kůň nebo Anna Karenina. Herečka Sophie Nelisse ztvárňující hlavní hrdinku Liesel, bude pro mnohé určitě stejně milé překvapení jako pro mě. ()

whimsy 

všechny recenze uživatele

nostalgia a vojna. melodráma hrajúca na city. tá angličtina to robila 1. neprirodzené, neuveriteľné; 2. nelogické - hlavne keď hlavná hrdinka použila nemecké slovo. príjemný film, ktorý môžete pozerať s celou rodinou - od malých detí až po starých rodičov. v takejto konštelácii dokonca môže vyvolať podnetnú diskusiu o vlastných zážitkoch z obdobia vojny, bombardovania (pamätám si, že raz som pozerala Narniu s dedkom a jeho na tom najviac zaujalo práve bombardovanie Londýna. počúvať o skrývaní sa deciek v pivniciach a hrobkách počas toho, ako sú na mesto zhadzované bomby, a počuť to z vlastnej skúsenosti človeka, ktorého poznáte, však môže byť pôsobivejšie a reálnejšie (v konečnom dôsledku aj emocionálne silnejšie - môžno práve preto, že nepatetické). a opäť sme pri tej spomienkovosti a nostalgickosti. tvári sa to ako dramatický rodinný film a ním to aj je. takže dostanete presne to, čo očakávate. len to malo byť v nemčine. (ale potom by v tom už nebola Emily Watson.) ()

Mr_Corny 

všechny recenze uživatele

Je to rozprávka s prvkami vojny, priateľskej oddanosti, nespokojnosti s tamojším režimom... Celý film mi prišiel ako z produkcie Hallmark, preto som chápal účinkovanie Cariny Wiese aka Andrea Gerkhan z Kobry 11, no výskyt Geoffrey Rusha som nechápal. Dalo sa na to pozerať, ale skrz hmlu nereálnosti, bezchybnosti, presladenosti by som si to viackrát už nepozrel. Okrem toho, pointa používania angličtiny s lámanou nemčinou a naopak mi totálne nešla do hlavy. ()

Související novinky

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

71. Zlaté glóby - výsledky

71. Zlaté glóby - výsledky

13.01.2014

71. udělování Zlatých glóbů v hotelu Beverly Hilton skončilo. Moderátorská dvojice Tina Fey a Amy Poehler dala rychle zapomenout na nepříjemnost, kdy prasklý vodovod kolem poledne zatopil červený… (více)

71. Zlaté glóby - nominace

71. Zlaté glóby - nominace

12.12.2013

V odpoledních hodinách našeho času vyhlásila Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu nominace na 71. Zlaté glóby. Největšími favority se staly se sedmi nominacemi filmy 12 let v řetězech a… (více)

Reklama

Reklama