Reklama

Reklama

Síla slov a fantazie je ukrytá v knihách. Ale jen pro toho, kdo je umí a chce přečíst. Film Zlodějka knih vypráví příběh Liesel (Sophie Nélisse), která se během druhé světové války dostane do pěstounské rodiny Hanse Hubermanna (Geoffrey Rush) a jeho ženy Rosy (Emily Watsonová), aby zde začala nový život. Liesel se snaží zapadnout – doma i ve škole, kde si z ní spolužáci utahují, protože neumí pořádně číst. Liesel je odhodlaná situaci změnit s jednostrannou posedlostí rodícího se učence. A získá k tomu pomoc svého dobrosrdečného nového tatínka. Hans se s Liesel učí dny i noci, během nichž se Liesel snaží podrobně prostudovat svoji první knihu, Hrobníkovu příručku, kterou si tajně „odnesla" z pohřbu svého bratra. Liesel se také spřátelí s jejich novým hostem, židovským uprchlíkem Maxem (Ben Schnetzer), kterého před nacisty skrývají ve sklepě. A právě Max je dalším, kdo ji povzbuzuje ve čtení a v touze po vzdělání. Postupně se mění i její přátelství s mladým sousedem Rudym (Nico Liersch), který Liesel sice škádlí, ale přitom se do ní zamiluje. Dobu plnou utrpení a strádání pak všichni společně překonávají pomocí knih, které nejen pro sebe Liesel krade v knihovně místního starosty. A postupně se naučí vážit si nejen síly slov, ale i moci nad nimi. (CinemArt)

(více)

Recenze (656)

anti.rybka 

všechny recenze uživatele

Hudba nemá chybu, ale jinak pro mě film dost pokulhává. Scéna, která měla donutit diváky plakat mě spíš rozesmála a jak už psal honajz dá se dopředu odhadnout, kdo se jak ve filmu promění a vlastně co se stane. Takže dávám 3 hvězdy za hudbu a za to, že jsem nečetla knižní předlohu. ()

zigy 

všechny recenze uživatele

Vyprávěno tak citlivě a s láskou k dobrým lidem, jako kdyby to natočil Kachyňa....bohužel ve válce se ti zlí lidé dostali k moci a způsobili mnoho bolesti. Holčička a její válečný příběh, plný poznávání světa a válečných strastí, hodně smutný, ale lidský. Jen trochu monotónní a se sklony k bezvýraznosti. Na konci však jedno oko nezůstane suché. A kdo byl sakra ten vypravěč? ()

blezg 

všechny recenze uživatele

Děti nenesou tíhu světa a najdou dobré i v těžkých časech, pokud nemusí čelit zlu přímo sami. To je dobré znamení :) Naděje je dobrá. ()

kolly13 

všechny recenze uživatele

Pěkný film o nepěkné době. Přes dobrou kameru, herecké výkony a rozumný přístup režie, chybí mi určité fluidum (pár záblesků od Rushe) a zapamatovatelnost. ()

MrKrahujec 

všechny recenze uživatele

Rozhodně dobré, až velmi dobré, a to natolik, že mi to připomnělo i "Sophiinu volbu", ale ještě víc "Musíme si pomáhat" od Hřebejka, a v tom je právě ten kámen úrazu! (kupodivu). "Musíme si pomáhat" je totiž o dost lepší (bohužel, nebo bohudík - vyberte si). ()

Taliga 

všechny recenze uživatele

Gýč? Sem-tam. Stokrát obohratá zápletka? Áno. Nelogickosť podania niektorých postáv? Našlo by sa. A knižka je na tom podobne. Prečo sa mi film páčil? Nuž preto, ako ho Brian Percival natočil, preto, ako ľudsky Sophie Nélisse zahrala postavu Liesel a pre krásnu hudbu Johna Williamsa. Mám sto chutí tak trošičku pozmeniť scenár, vylepšiť pár dialógov, lepšie vykresliť charaktery niektorých postáv, jemne to prestrihať a dodať niektorým motívom hlbšiu pointu - a filmu by sa už nič nevyrovnalo. :) ()

Joshua2121 

všechny recenze uživatele

Píše sa rok 1944. Osamote vysedáva v zatuchnutej pivnici, dumá a píše. Slová, ktoré vytvárajú život, tvoria nový svet. Premieňajú myšlienky na skutočnosť. Vonku je zima a chlad jej otupuje zmysly. Zaspáva. Je to tá najhlučnejšia tichá noc akú doposiaľ zažila. Hluk sirén zaniká v rachote rúcajúcich sa domov a z nebies padajúcich diel skazy. Mesto zmizlo v prachu v priebehu pár okamihov a ten bez koho by život neexistoval, rozpráva svoj životný príbeh. Príbeh tak krutý, že by sám človek neveril, že sa dokázal naozaj niekedy stať. Príbeh druhej svetovej vojny. ()

Mates Hradecky 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně má srdcová záležitost. Dojímavý a hluboce lidský příběh ćetbychtivé siroty na pozadí událostí 2.svět.války. Znamenité obsazení-Rush/Watson korunuje i mladičká Sophie Nélisse. Zdařilá knižní adaptace netradičně vyprávěná samotnou Smrtí. ()

gabimka 

všechny recenze uživatele

Od filmu jsem nečekala nic, ale když jsem už přečetla knížku, chtěla jsem ho vidět. Příjemně překvapil. Herci nemohli být vybráni lépe, a i když se do filmu všechno nevešlo a místy byl trochu zdlouhavý, chytnul za srdce stejně jako předloha. Angličtina míchaná s němčinou umocňovala dojem autencity a vůbec mi nevadila. Smrt měla krásný hlas a mohla do děje vstoupit i častěji. Při čtení knížky mě trochu iritoval styl vyprávění a působil na mě dojmem snahy o efekt. Než jsem knihu dočetla, trochu jsem si zvykla a ve filmu to myslím po této stránce dopadlo lépe - podle mě byl přesvědčivější. ()

MartinSTFC 

všechny recenze uživatele

Jaké je to žít v tak hrozné době, to vědí pouze lidé, kteří něco takového zažili. Těžko říci, jak bychom se chovali my. Já vím jedno jistě. Já bych se choval tak, abych se po letech mohl postavit sám před svůj vlastní odraz v zrcadle a být hrdý na to, co vidím. Film ukazuje život obyčejných lidí v nacistickém Německu. Né fanatiků, avšak ani né flegmatiků. Lidí, kteří prostě jen chtějí žít poklidný život, a celý Hitler a jeho slavné Německo jim je přesně tam, kam slunce nesvítí. Samotný příběh Liesel a její adoptivní rodiny mi nepřišel nijak zvlášť silný, ovšem role Emily Watson byla vskutku vydařená. I konec mohl skončit zajímavěji, ale neskončil, tedy alespoň ne pro mě. Filmu by určitě prospělo, kdyby nás seznámil více s Lieselinou původní rodinou, tím pádem by si divák vytvořil i silnější pouto k hlavní hrdince, avšak ani to se nestalo. I přesto byl však film povedený, a mně se líbil. Myslím si, že lepší tři hvězdy si zaslouží. ()

pesbara 

všechny recenze uživatele

moc příjemná věc s takovým pomalým a dlouhým rozjezdem, ale ke konci graduje a graduje. Je to takový skoro český film svou atmosférou a hodně se to podobá Musíme si pomáhat. Přiznám se, že jsem ještě neviděl film, kde je vypravěčem MO smrt a dělá to velmi dobře a poeticky:o) ()

Nemain1987 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film mám jen jediné slovo: WOW. Když jsem do toho kina šla, očekávala jsem doják u kterého si vybrečím oči. V tomto ohledu mě rozhodně film nezklamal a 2/3 filmu se mnou prořval i zbytek osazenstva hlediště, včetně těch nejdrsnějších chlapáků. Film mě nezklamal ani v ostatních ohledech... Dobře vymyšlená zápletka, dobře zpracovaný a rychle ubíhající děj bez zbytečného natahování, dobře zpracované dialogy a i postavy jsou zahrané zcela věrohodně. Netradiční vypravěč v podobě smrti je jakousi třešničkou na dortu... Jediné co mě na celém filmu trošku vadilo je konec (což je ale asi jen můj subjektivní dojem věčného romantika). Film mohu vřele doporučit a na cestu do kina přidávám jednu radu: Nezapomeňte si vzít dostatečné množství kapesníků. Budete je potřebovat. ()

injoy 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem víc, chvílema jsem se nudil... a některé scény mi přišly zbytečné, strojené a těžko uvěřitelné... ()

Lord.Filipus 

všechny recenze uživatele

Příliš pomalé tempo v kombinaci s tím, že se ve filmu vlastně ani nic neděje, bylo uspávající. Navíc ani ty postavy mi nepřišly příliš sympatické. Čekal jsem něco víc. ()

Icarrus

všechny recenze uživatele

Knižní předloha od Zusacse je naprosto geniální. Pro mně je to jednoznačně nejlepší kniha co jsem kdy četl. Přenést bezchybné knižní zpracování do filmu to je jistě tvrdý oříšek, se kterým se Percival úspěšně popral. Herecké výkony všech obsazených se mi líbily, především Sophie Nellise fakt válí. Smrtka jako vypravěč v knize bylo něco neuvěřitelně originálního a je škoda, že do děje nevstupovala ve filmu častěji ...... BTW nemůžu si pomoci ale ke smrtce mi více sedí uchraplaný hlas nějaké staré babky :) ()

Krokyno 

všechny recenze uživatele

I přesto, že patřím spíše k fanouškům akčnějších děl, tento film mě doslova pohltil, krásně natočeno, atmosféra trefně vystihovala zfanatizovanou německou mládež, dětské nechápání války, ochotu i strach pomoci a taky kdo jiný by nás měl provázet filmem, jenž začíná i končí smrtí než smrt samotná? 5 hvězdiček! ()

Ivuska71 

všechny recenze uživatele

Zlodějku jsem četla, je to asi půl roku, možná víc. Dobře si ji pamatuju - smutné i veselé vyprávění, velmi silné a zajímavé. Vyprávění z pohledu Smrti. Kniha byla výborná. Smutná, surová, zvláštní, jiná a hlavně poctivá. Nějak jsem v ní brala vše, jak přicházelo a byla jsem s tím smířená. Film mě mnohem víc zasáhl. Hrál na city a to u mě funguje. Nevím, jestli je to dobře nebo špatně, je to prostě tak. ()

tereza.k 

všechny recenze uživatele

knihu jsem nečetla, takže neporovnávám. Fil jako takový mě nadchl a vlastně ani nevím proč. Zajímavá byla starostovo žena , celkově vedlejší postavy měli charisma a nebyly jen do počtu. Je to asi miliontý film o druhé světové, ale ukazuje, že i během války se dál žilo, na což v jiných filmech nebylo místo, asi pro to u mě zabodoval.... ..... dneska jsem to viděla v češtině, mám ráda náš dabing opravdu jo, ale co provedli s timhle je trestuhodný, všechno dobrý... ale co Lisel.. z oduševnělé postavy je ukníaná a hloupá holka, která mi je protivná stejně tak jako její macecha... to je taky hrozný... škoda... ()

Související novinky

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

71. Zlaté glóby - výsledky

71. Zlaté glóby - výsledky

13.01.2014

71. udělování Zlatých glóbů v hotelu Beverly Hilton skončilo. Moderátorská dvojice Tina Fey a Amy Poehler dala rychle zapomenout na nepříjemnost, kdy prasklý vodovod kolem poledne zatopil červený… (více)

71. Zlaté glóby - nominace

71. Zlaté glóby - nominace

12.12.2013

V odpoledních hodinách našeho času vyhlásila Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu nominace na 71. Zlaté glóby. Největšími favority se staly se sedmi nominacemi filmy 12 let v řetězech a… (více)

Reklama

Reklama