Reklama

Reklama

Síla slov a fantazie je ukrytá v knihách. Ale jen pro toho, kdo je umí a chce přečíst. Film Zlodějka knih vypráví příběh Liesel (Sophie Nélisse), která se během druhé světové války dostane do pěstounské rodiny Hanse Hubermanna (Geoffrey Rush) a jeho ženy Rosy (Emily Watsonová), aby zde začala nový život. Liesel se snaží zapadnout – doma i ve škole, kde si z ní spolužáci utahují, protože neumí pořádně číst. Liesel je odhodlaná situaci změnit s jednostrannou posedlostí rodícího se učence. A získá k tomu pomoc svého dobrosrdečného nového tatínka. Hans se s Liesel učí dny i noci, během nichž se Liesel snaží podrobně prostudovat svoji první knihu, Hrobníkovu příručku, kterou si tajně „odnesla" z pohřbu svého bratra. Liesel se také spřátelí s jejich novým hostem, židovským uprchlíkem Maxem (Ben Schnetzer), kterého před nacisty skrývají ve sklepě. A právě Max je dalším, kdo ji povzbuzuje ve čtení a v touze po vzdělání. Postupně se mění i její přátelství s mladým sousedem Rudym (Nico Liersch), který Liesel sice škádlí, ale přitom se do ní zamiluje. Dobu plnou utrpení a strádání pak všichni společně překonávají pomocí knih, které nejen pro sebe Liesel krade v knihovně místního starosty. A postupně se naučí vážit si nejen síly slov, ale i moci nad nimi. (CinemArt)

(více)

Recenze (656)

nenudin 

všechny recenze uživatele

Celkom som sa na tento film tešil a nemohol som sa konečne dočkať nejakej poriadnej zápletky, ale.... neprišla. Film natiahnutý do 131 minút sa dá prakticky prerozprávať v 90 sekundách, ak by som chcel spomenúť veľa detailov, tak 120 sekundách. Dávno sa mi nestalo, že som sa už nemohol dočkať konca. Nuda, nuda, nuda. Herecké výkony dobré, ale nuda. a k tomu to miešanie nemčiny a angličtiny! Koho to vôbec napadlo. Oveľa autentickejšie by pôsobila len nemčina. ()

Jarisko2 

všechny recenze uživatele

Půlku páté hvězdy bych si nejraději uloupl zpět. Ale ne za naivitu příběhu ( je pořád důležité, dokázat se na svět dívat dětskýma očima ), ani za plochost některých postav, ale za ty texty a knihy v anglickém jazyce.. Cožpak by nenašli pár knih v němčině, kdyby hledali? A Lieselin sklepní (ná)stěnný slovník to samé... Ale kvůli překrásné hudbě pana Williamse a kvůli dalšímu Židovi, jenž přežil, nechám plný počet. A film si uchovám mezi těmi oblíbenými, ke kterým se rád vracím ()

studentice 

všechny recenze uživatele

Prijemne prekvapeni. Film byl skoro tak stejne dobry jako knizka. Ze zacatku mi trochu vadilo pomale tempo vypraveni, ale postupne jsem si na nej zvykla a pribeh me naprosto vtahl do deje. Uzasna byla nejen hlavni detska predstavitelka, ale i ostatni herci. Po delsi dobe vyborny filmovy zazitek:) ()

zdenoush 

všechny recenze uživatele

Myslím že se povedl po dlouhé době jeden film z války, takhle nějak to přece obyčejní lidé mohli prožít ať si kdo chce a co chce říká. I v Německu žili a žijí jen obyčejní lidé kterým byla válka na obtíž, potřebovali práci aby měli peníze, zkrátka obyčejní lidé. Film je natočený citlivě, a je smutný až je krásný a stojí za to se na něj podívat vícekrát. Určitě není pro TY kdo očekávají střílečky a hrdinné americké zachránce kteří spasí celý svět. ()

lineker 

všechny recenze uživatele

Bohužel vítězství patosu nad obsahem. Snaha dojímat nemůže fungovat jako pilíř filmu. Někdy jsem měl dojem že to co bylo již stokrát jinde podáno a fungovalo to, zde vyšumělo do ztracena. Několik světlých momentů, hudba a herecké výkony bohužel atmosféru neudělají. ()

student_P321 

všechny recenze uživatele

Je radost koukat na Sophii Nélisse, ale film samotný mi, až na dvě, tři scény, nijak neučaroval. Prostě jsem celou dobu čekal že se "něco" stane abych po tom mohl napjatě sledovat jak se příběh vyvrbí, ale místo toho se prostě jen "posunujete" (a docela zdlouhavě) ke konci (dobrý je motiv vypravěče, ale tenhle nápad je využitý taky jen tak na půl). Resume: film jede celou dobu na půl plynu, což je škoda, protože potenciál by měl... P.S. Bez těch až možná trapnejch dvou "akčních" scén by se to fakt obešlo. ()

petr.mrazek 

všechny recenze uživatele

Nafilmovat tento malý příběh o jakési německé dívce, které čtení v podstatě zachránilo život a pomohlo jí vydržet trauma při němž přišla o matku, byl výborný nápad! Fascinující poselství tohoto filmu a skvěle zahrané role výsledek jen podtrhují. Konec jsem sice čekal o něco méně smutnější, ale rozhodně člověka dojme. Jediné, co jsem nepochopil je fakt, že herci do své angličtiny mísí německá slovíčka. Výsledný jazyk je tedy jakási směs germánských jazyků, která sice navozuje atmosféru Německa, ale finální dojem spíše kazí. Dle mého by úplně dostačoval pouze německý přízvuk. Důraz je také kladen na fakt, že ne všichni Němci byli z války nadšeni a sami se báli o své životy, nejen díky spojencům, ale i díky vlastním lidem, což je jistě plus. ()

Edwin44 

všechny recenze uživatele

Ach jo poslední dobou mám ale pech na zdlouhavé filmy. V tomhle případě jde o více jak dvouhodinový historický exkurz do nacistického Německa, které právě vstupuje do války a začíná vyhlazovat židy. Malá holka má neuvěřitelný štěstí, hodná rodina, hodný kamarád, hodná starostova žena a hodný sklep!! A taky nemá ráda pana Hitlera, stejně jako její kamarád Rudy, který se o nic tak moc snaží ale ona na to nějak moc nebere, proto mu nikdy nedá pusu....no vlastně jediný pro mě dobrý z tohohle filmu byl právě Rudy, ten malej herec byl fakt super, takovej prototyp Arijce. Kdyby ten celej děj vtěsnali do hodiny a pul monžá bych šel s hodnocením vejš, ale tady sem místama zkrátka skoro usínal. ()

sobol1 

všechny recenze uživatele

pěkný dojemný válečný příběh z trochu jiného pohledu.I když se mě to chvílemi zdálo trochu dětské ale ditě tam hrálo hlavní roli tak je to v pořádku.Sophie Nélisse, Geoffrey Rush, Emily Watson skvěle zahrané. ()

Tomur 

všechny recenze uživatele

Ano spoustu Němců nesympatizovalo s vůdcem. A tenhle film podle knižní předlohy. Skvěle vypraví jak se žilo v Německu za války a že i pro ně to nebylo vůbec lehké. Smrt vypráví příběh tak duchaplné a klidně. Že vás v táhne do silného příběhu. Hlavní hrdinka Liesel (Sophie Nélisse) která na začátku filmu přijde o bratra při cestě do pěstounské peče. Mě dojal a začíná je ji příběh. Který je blízko smrti a strachu. Užasni herecké výkony herců. Jenom mě vadilo že v originálním znění mluvily anglicky. Podle mě by to bylo určitě lepší německy, ale to není u takovéhoto dramatu zásadní problém a i přesto je film skvělým zážitkem. ()

vixina 

všechny recenze uživatele

Vskutku umne zvládnutý ponor do zázemia druhej svetovej vojny (atď, atď.) - až nad očakávania slzupotný (áno, slzy vám potečú aj z podpazušia). Napriek tomu, že som tu osobne pociťovala niektoré prvky ako mínus, musím sa prikloniť k štvrtej hviezdičke, lebo napriek všetkému je Zlodejka kníh stále hlbšie ako mnoho iného, čo sa spolu s ňou v multiplexoch (!) premieta. Veľká škoda len toho konca, kde majú autori potrebu všetko dopovedať (malo to všetko úderne a katarzne skončiť scénou pri tých sutinách). ()

Grandimir 

všechny recenze uživatele

"Rudy?! Nain Rudy, kiss me!!!" Já nevím proč, ale v životě mě žádný film nerozbrečel. Maximálně jsem cítil lehký smutek. Tenhle z nějakého důvodu jo... Těžko říct proč. ()

eexDon 

všechny recenze uživatele

Für mich - 80%, - /nějak tam chyběla ta německá zfanatizovanost, která se v průběhu války/filmu mohla vytrácet, ikdyž to asi v knize není, do filmu se to mohlo přidat, vypadal by seriózněji, takhle to bylo pořád jenom zlí papaláši a chudáci obyčejní Němci, kteří se nestačili divit, do čeho se dostali a neměli co do huby - takové románově černobílé a taky je poznat, že předloha je román, je tady od všeho něco, fantazie, válka, zlá maminka/než otočí/, hodný tatínek, hodný/zlí klouček a láska hlavní hrdinky, ale tak je to podle románu a nedá se čekat nic jiného, romantickému filmu se také nedá vyčítat, že to s reálem nemá moc co společného a jsou tam jenom emoce/láska/, + /povedeně natočeno - tak, aby se to líbilo, Sophie/Geoffrey povedená dvojka, dobrý konec u filmu podle románu docela potěšil - zvlášť po tom srdceryvném náletu/, hodnocení - hezoučký a líbivě natočený film o válce a knihách, jenž se mi docela líbil, ale také je pravda, že už jsem zažil lepší filmy s podobnou tématikou ()

stret 

všechny recenze uživatele

Zcela zbytočný film, nudný, bez príbehu, založený na peknej tváričke hlavnej postavy, 1000x recyklovaná téma bez pridanej hodnoty. Jedna hviezdička za veselú scénku na konci: "miluju t...." - a exit. Tak to ma skutočne zabavilo. Ale ani tato vtipná scénka stratu času nijak nevyváži. ()

Aklena 

všechny recenze uživatele

Více či méně stejný příběh 100x omílaný dokola...zpracování kvalitní a hudba špička, ale 2* strhnuty za hlas Boha na konci. ()

andydufrsn 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem něco malinko jiného, něco jako Clařinu válku, ale film mě rozhodně nezklamal (i když také nijak extra nenadchnul). Jako pohled na život obyčejných němců v době války je to rozhodně zajímavé. Film vyprávěný smrtí by si asi zasloužil jiný než tradiční happyendový konec!! ()

@liska 

všechny recenze uživatele

velke zklamani, oproti knize rekneme slusne velka americka sladarna.... prepokladam, ze kdo knihu cetl, tak se mu film nemuze libit, neb si tvurci scenky prikresluji, aby byly vice srdce rvouci a divactejsi. Pribeh tak kompletne ztraci svuj styl. Dalsi hoolywoodska nuda. ()

Nio767 

všechny recenze uživatele

Nadstandardní herecké výkony, podmanivá hudba a příběh postavený na reálných základech. Akce je ve filmu sice pohříchu málo, ale svoje kouzlo tenhle doják nesporně má. 80% ()

Související novinky

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

71. Zlaté glóby - výsledky

71. Zlaté glóby - výsledky

13.01.2014

71. udělování Zlatých glóbů v hotelu Beverly Hilton skončilo. Moderátorská dvojice Tina Fey a Amy Poehler dala rychle zapomenout na nepříjemnost, kdy prasklý vodovod kolem poledne zatopil červený… (více)

71. Zlaté glóby - nominace

71. Zlaté glóby - nominace

12.12.2013

V odpoledních hodinách našeho času vyhlásila Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu nominace na 71. Zlaté glóby. Největšími favority se staly se sedmi nominacemi filmy 12 let v řetězech a… (více)

Reklama

Reklama