Reklama

Reklama

Síla slov a fantazie je ukrytá v knihách. Ale jen pro toho, kdo je umí a chce přečíst. Film Zlodějka knih vypráví příběh Liesel (Sophie Nélisse), která se během druhé světové války dostane do pěstounské rodiny Hanse Hubermanna (Geoffrey Rush) a jeho ženy Rosy (Emily Watsonová), aby zde začala nový život. Liesel se snaží zapadnout – doma i ve škole, kde si z ní spolužáci utahují, protože neumí pořádně číst. Liesel je odhodlaná situaci změnit s jednostrannou posedlostí rodícího se učence. A získá k tomu pomoc svého dobrosrdečného nového tatínka. Hans se s Liesel učí dny i noci, během nichž se Liesel snaží podrobně prostudovat svoji první knihu, Hrobníkovu příručku, kterou si tajně „odnesla" z pohřbu svého bratra. Liesel se také spřátelí s jejich novým hostem, židovským uprchlíkem Maxem (Ben Schnetzer), kterého před nacisty skrývají ve sklepě. A právě Max je dalším, kdo ji povzbuzuje ve čtení a v touze po vzdělání. Postupně se mění i její přátelství s mladým sousedem Rudym (Nico Liersch), který Liesel sice škádlí, ale přitom se do ní zamiluje. Dobu plnou utrpení a strádání pak všichni společně překonávají pomocí knih, které nejen pro sebe Liesel krade v knihovně místního starosty. A postupně se naučí vážit si nejen síly slov, ale i moci nad nimi. (CinemArt)

(více)

Recenze (656)

@liska 

všechny recenze uživatele

velke zklamani, oproti knize rekneme slusne velka americka sladarna.... prepokladam, ze kdo knihu cetl, tak se mu film nemuze libit, neb si tvurci scenky prikresluji, aby byly vice srdce rvouci a divactejsi. Pribeh tak kompletne ztraci svuj styl. Dalsi hoolywoodska nuda. ()

Nio767 

všechny recenze uživatele

Nadstandardní herecké výkony, podmanivá hudba a příběh postavený na reálných základech. Akce je ve filmu sice pohříchu málo, ale svoje kouzlo tenhle doják nesporně má. 80% ()

lisbon 

všechny recenze uživatele

Zlodějka knih je prostě úžasný film, který už jen tak někdo nepřekoná... Krásný děj, který má konečně hlavu a patu... Ze všeho nejvíc mě ovšem dostal Rudi... :-) ♥ ()

Molerat 

všechny recenze uživatele

Protože to jde od srdce a vše jsem sledoval bez přivření víček, musím hodnotit arcidobře. Protože ač tenhle film možná podle ostatních není bůhvíjaký, mě arcisilně chytil za srdce. ()

Sadi 

všechny recenze uživatele

Nečetla jsem knižní předlohu, ale rozhodně se chystám. Obsazení Geoffreyho Rushe pro mě bylo příjemným překvapením, film na mě zapůsobil, velmi se mi líbil. Nejdojemnější byly scény Liesel a Hanse, ale asi nejvíc ta s její pěstounskou matkou na školní chodbě, kde šlo nejlíp vidět, jak se vztah těch dvou vyvinul, i díky Maxovi. V knize je to určitě lépe prezentováno, pokud je celá vyprávěna z pohledu Smrti, filmu to ale z mého pohledu spíš uškodilo. Smrt dostala prostor jen na začátku a na konci a právě jeho nedostatkem poselství tohoto charakteru bylo zastíněno. ()

lalailah 

všechny recenze uživatele

Pre mňa rozhodne sklamanie. Kniha pre mňa bola absolútne úžasná, no film ma minul. Bude to asi tým, že je určite ťažké dať filmu niečo z atmosféry knihy - zatiaľ čo monológy smrti pôsobili v knihe prirodzene a dodávali príbehu emotívnosť, vo filme jej monológy vyčnievali a do typu rozprávania sa nehodili. Emocionálny dopad bol nulový. Aspoň, že herecké výkony boli dobré - Geoffrey Rush celý film zachraňuje. ()

hanzikk 

všechny recenze uživatele

Větší část filmu se zdá poněkud sušší oproti jiným válečným dramatům ve kterých taháte kapesníky jak peníze na striptýzu, ale konec mne celkem přesvědčil o kvalitě filmu. Ke konci se z toho stane celkem srdeční záležitost kterou určitě většina diváků ocení. Nejlepší ve filmu je ovšem Geoffrey Rush jak díky svému umění, tak díky výborně napsanému charakteru jako na míru, dokonce mi to na něj velice sedí. Tak příjemný děda s optimisticky flegmatickým pohledem na svět se jen tak nevidí. Už je to nějakou dobu co jsem viděl ve filmu prostě sympaťáka. Nakonec je třeba připomenou, že po zaměření na detaily se toto dílo zdá lepší než na první pohled. ()

phoenix9 

všechny recenze uživatele

Filmy ktoré sa odohrávajú v období 2. svetovej vojny sú obvykle kvalitné a sú stavané na silnom príbehu, a tento nie je iný. Ale k úplnej spokojnosti to nie je , ale rozhodne poteší. 70 % ()

AndreiRanger 

všechny recenze uživatele

Zajímavý příběh o tom, že lidé žili i za 2ww, bohužel celý film v mém hodnocení bude trpět srovnává s knižní předlohou, které se bohuže nevyrovná. Když pomineme upravený (nijak razantně) děj, zahrané to bylo na hodně vysoké úrovni a celý film má ten opravdový nádech válečného období. ()

vilanella 

všechny recenze uživatele

Když jsem viděla upoutávky docela jsem se na tenhle film těšila. První půlhodinu se to tvářilo jako vcelku pohodový nedělní film při kterém se člověk poveze na nenáročném příběhu. Pak mi došlo že se dívám na naprosto zpackanou verzi našeho českého Musíme si pomáhat. Jako by někdo vzal tuhle českou klasiku a osekal z ní vtip, zahrabal herecké výkony, příběh proměnil v táhnoucí se nudu prošpikovanou nacistickými výjevy a všechno to utopil v emocionálním balastu. Výsledkem jsou dvě hodiny nudy. Abych nepůsobila jako úplný exot dávám * ale upřímně bych napsala odpad, sorry. ()

clubland 

všechny recenze uživatele

Prečo sú všetky filmy o Židoch z čias druhej svetovej vojny úplne rovnaké a ich dej predvídateľný od samého začiatku? Prečo sú v týchto filmoch všetci Židia tí dobrí a nacisti sú tí zlí? Kedy už konečne príde film, ktorý by aspoň trochu zodpovedal skutočnosti? Pravdu nech si hľadá každý sám, nie je riešením bezhlavo udeľovať filmom s touto tématikou vysoké hodnotenie. Tento film som, bohužiaľ, nedokázal dopozerať do konca a sám sebe som sľúbil, že je posledný o Židoch a vojne. ()

yarca 

všechny recenze uživatele

Už dlouho se mi nestalo,abych se stejnou měrou poskládala z knížky i filmu zároveň..tady se to povedlo..a mimo jiné za to může i naprosto dokonalé obsazení - věřila jsem všem postavám každé slovo,prostě neuvěřitelný!btw ,- jedna z hvězdiček je pro geoffreye rushe a jedna pro představitele rudyho steinera :-).. ()

machopoltar 

všechny recenze uživatele

ludia tu pisu, ze tento film je kopia toho ci hentoho,,,,kazdy jeden film o zverstvach z II sv vojny je iny,,,dnesní mladí ludia ktori nepoznaju historiu, ani len nemaju sajnu,moznost ci zaujem po tom patrat, ake to bolo len formou filmu,,,,videl som dost filmov tejto tematiky, no ani jeden nedokazal poukazat na krajne tazku clivost, atmosferu ktora v danej dobre exzistovala,,,,mal som podobny pocit, ako ked som sedel starej mame na kolenach a bez dychu pocuval co zazila pocas vojny,,,,a prave o to ide vo filme zlodejka knih,,,,tak vzacny film,,,este na zaver ako vzdy- fantasticky G.RUSH ()

RosieKing 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný film, který mně doopravdy dojal. Další moc pěkné zpracování života za války. Opravdu krásná je postava Rózy. Pod přísnou, nepříjemnou, protivnou slupkou se přece jen nachází milující žena a matka. Také se mi velmi líbil konec filmu. Takový jemný, žádný velkolepý americký 'hepáč', ale tiché dovyprávění. které člověku krásně doplní celkový zážitek a prožitek z filmu. ()

Rajca 

všechny recenze uživatele

Napriek obľúbenému Geoffrey Rushovi a Emily Watson ma film nezaujal. Nepresvedčivý dej a vykreslenie postáv. Najlepšia asi len hudba. Nenáročný film k žehleniu :) ()

pelerin 

všechny recenze uživatele

Bez patosu, dramatických či spektakulárních válečných scén věrohodně popsány očima německého děvčete hrůzy nejstrašnějšího období v dějinách lidstva. Povinně pouštět žákům osmých a devátých tříd po celém světě! ()

Související novinky

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

71. Zlaté glóby - výsledky

71. Zlaté glóby - výsledky

13.01.2014

71. udělování Zlatých glóbů v hotelu Beverly Hilton skončilo. Moderátorská dvojice Tina Fey a Amy Poehler dala rychle zapomenout na nepříjemnost, kdy prasklý vodovod kolem poledne zatopil červený… (více)

71. Zlaté glóby - nominace

71. Zlaté glóby - nominace

12.12.2013

V odpoledních hodinách našeho času vyhlásila Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu nominace na 71. Zlaté glóby. Největšími favority se staly se sedmi nominacemi filmy 12 let v řetězech a… (více)

Reklama

Reklama