Reklama

Reklama

Síla slov a fantazie je ukrytá v knihách. Ale jen pro toho, kdo je umí a chce přečíst. Film Zlodějka knih vypráví příběh Liesel (Sophie Nélisse), která se během druhé světové války dostane do pěstounské rodiny Hanse Hubermanna (Geoffrey Rush) a jeho ženy Rosy (Emily Watsonová), aby zde začala nový život. Liesel se snaží zapadnout – doma i ve škole, kde si z ní spolužáci utahují, protože neumí pořádně číst. Liesel je odhodlaná situaci změnit s jednostrannou posedlostí rodícího se učence. A získá k tomu pomoc svého dobrosrdečného nového tatínka. Hans se s Liesel učí dny i noci, během nichž se Liesel snaží podrobně prostudovat svoji první knihu, Hrobníkovu příručku, kterou si tajně „odnesla" z pohřbu svého bratra. Liesel se také spřátelí s jejich novým hostem, židovským uprchlíkem Maxem (Ben Schnetzer), kterého před nacisty skrývají ve sklepě. A právě Max je dalším, kdo ji povzbuzuje ve čtení a v touze po vzdělání. Postupně se mění i její přátelství s mladým sousedem Rudym (Nico Liersch), který Liesel sice škádlí, ale přitom se do ní zamiluje. Dobu plnou utrpení a strádání pak všichni společně překonávají pomocí knih, které nejen pro sebe Liesel krade v knihovně místního starosty. A postupně se naučí vážit si nejen síly slov, ale i moci nad nimi. (CinemArt)

(více)

Recenze (656)

Hennes 

všechny recenze uživatele

Nic nového v tomto žánru, ale platí mnohokrát opakované, že každá válka je děsná pro všechny a děti bohužel nejsou výjimkou. Je přínosné, že se německá kinematografie stále více nebojí tohoto tématu. Jsou to příběhy smutné a i když se tentokrát jedná o spíše nucený útok na naše city, už jen pro zvolené téma musím hodnotit spíš kladně. ()

Havaj8 

všechny recenze uživatele

Nejsem žádnej historik, takže moc tohle válečný a kort Hitlerovský období nemusim. Ale zase nějak extra důraz se na to nekladl, jenom taková vložka v pozadí. Ze začátku jsem se v tom dost hledal, ale jakmile se seznámíme se všema postavama, tak je z toho výborný a silný válečný drama. Prospěla tomu i délka, která byla přesně na míru. Skvělá rotace toho špatnýho s tim dobrým. Navíc, když se to točilo kolem dětí převážně, tak o to lepší z toho mám pocit, že se to povedlo takhle vyjádřit. ()

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Film končí a já mám přihlouplej úsměv na tváři. .. Tak to má u těchto filmů být. .... HODNOCENÍ: 85% (4*) ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Emotivní, herecky výborný, příběhově nenucený snímek, který i přes veškeré to napětí a strach o hrdiny v nelehké době přinesl i mnoho úsměvů, jenž vyvolaly charaktery postav, s nimiž se zde seznámíte. Je to válečné drama, rozhodně souhlasím. Ovšem válečné drama očima dospívající Liesel. Ta již nevidí svět tak dětinsky, jako tomu bylo například ve filmu Chlapec v pruhovaném pyžamu, ale ani ho nevidí zas až tak dospěle, jako například v Pianistovi. Jde prostě již spíše o adolescenta milujícího knihy. Další palec nahoru za výborného Geoffreyho Rushe, jenž zde exceluje na výbornou. Takového tatíka by si přálo snad každé dítě. Další palec vzhůru za Emily Watson za ztvárnění té nejtvrdší milující matky, kterou jsem zatím měl tu čest vidět. Sedla jí ta role jako můj zadek na záchodové prkýnko. A čtvrtou hvězdu posílám za doprovodný komentář smrtky či osudu, který do celku krásně doplňoval atmosférickou třešničku na dortu. Krásný to film. Doporučuji! 80% ()

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

Ani milovník předlohy se nemusí obávat, byť okouzlující použití Smrti jako vypravěče se specifickými literárními vsuvkami nenašlo ekvivalent ve filmovém vyprávění. Přesto film vypadá jako jedna z těch podívaných z dob války, v nichž můžeme obdivovat lidskost a dobrotu navzdory temnotě a která disponuje naplněným příběhem s emocemi. I tak byl děj zredukován, aby se co nejvíc času dostalo na ústřední téma knih, slov, čtení a jejich moci. Percival si z dob vedeni Panství Downton zapamatoval pár dobrých věcí ohledně herců, a tak nejen Rush a Watson jsou fantastičtí, ale sympatickým objevem je i Kanaďanka Nélisse. ()

Joges 

všechny recenze uživatele

JEDNA Z NEJLÉPE ZFILMOVANÝCH KNIH, CO JSEM KDY VIDĚL. Po výborném románu M. Zusaka jsem nevydržel déle čekat a vyrazil jsem do kina. Nelituju! "Přepis" na filmové plátno je téměř shodný s dějem knihy. Zfilmování knize však vůbec neuškodilo. Atmosféra je jedinečná, dobové exteriéry bezchybné a věrné, hudba velmi příjemná a herci dokonalí. Trojice Rush, Watson, Nélisse (a mnozí další) hraje tak dobře, jako by do té doby patřili. No jo, samá chvála, samé nadšení. Ale ten film si uznání dle mého názoru prostě zaslouží. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Nedojalo mě to tolik, jak asi mělo, ale přesto jsem byl z tohohle nenápadného filmu vyloženě nadšený. Doba II. světové války zde sice byla pouze prostředkem, ale i tak se tvůrcům povedlo špičkově zachytit všechno důležité. Nejvíc mě ale oslovil přesah, který Zlodějka měla, protože poselství filmu bylo opravdu silné a pravdivé. 95% ()

sulimo 

všechny recenze uživatele

Si člověk řekne, že si dá chvíli voraz u kvalitního filmu (ano, já idiot se ještě řídim procenty na čsfd) a pak se z tý očekávaný kvality vyklube přehrávaná kýčovitá blbina, ve který jsou všechny postavy tak dobrosrdečný a děti tak uvědomělý, že to nutí diváka přemýšlet o sterilizaci a zároveň doufá, že z toho ti blonďatí andílci vyrostou tak rychle, aby je někdo ještě stačil do konce války (a tedy do konce filmu) s těmi jejich telenoveláckými dialogy poslat na východní frontu. Mimochodem samotný název filmu je zavádějící, neboť se zde knížky kradou minimálně, vlastně nekradou vůbec, jelikož uvědomělé superblonďaté děti si je samozřejmě jen občas půjčí od dobrosrdečných nacistů. Achjo ()

campix 

všechny recenze uživatele

Stačí když uvedu, že Zlodějka knih je světový knižní bestseller a odehrává se během druhé světové války. A máme zaděláno na kvalitní film. A opravdu Bruce Percival natočil kvalitní knižní adaptaci s příjemnými a dobrými herci a hezkou dobovou stylizací. A přesto to není úplně tradiční pohled na druhou světovou válku. Všechno je vidět ze strany malé dívky v nacistickém Německu. A dalo by se také čekat, že se z tohoto filmu udělá blockbuster, ale není tomu tak. Hodně příjemně strávené dvě hodiny a dokážu si dobře představit, jak dobrá ta původní kniha musí být. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Mě se to líbilo, i když je předem jasné, že když jde o válečný film, tak zároveň půjde i o dojáček. Takže jsem tak nějak čekal, že Geoffrey Rush nezažije happyend, i když je fakt, že konec jako takový jsem úplně nečekal. Na druhou stranu, když to vypráví Smrt. Jednou věcí, která mi celou dobu vadila a nepřišel jsem ji na kloub byla, proč se mluvilo anglicky s chvilkama němčiny. Zpočátku jsem si myslel, že to má ukázat, že Liesel je odněkud z ciziny, ale když to pak pořád nezmizelo, tak jsem to vážně nepochopil a možná, že i tím, jak jsem nad tím přemýšlel mi to trošku pokazilo zážitek z filmu. Jinak je to pro mě silnější průměr. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Krome hereckych vykonu nema film cim prekvapit. Otrepane tema, slaba vyprava a zaver me taky zanechal chladnym... ()

Flynn 

všechny recenze uživatele

Musím uznat že Geoffrey Rush má poslední dobou skutečně čich na příjemné postavy a hlavně je dokáže úžasně zahrát ( Králova řeč, Best offer atd). Tady si opět získal mé sympatie a film byl zasazen do nelehké doby a ne zrovna veselých podmínek, přesto měl sílu a dokázal mne vtáhnout. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Člověk je jenom tak dobrý, Lízo, jako jeho slovo." ----- Velice stylový, atmosférický - až mystický příběh. Stojí na straně života a dívá se na svět očima dítěte, třebaže jeho vypravěčem je Smrt. Jeho neprůstřelnost utrpí až v samotném závěru, neboť konečná porážka Hitlerovského Německa je odbyta přece jenom poněkud zkratkovitě a vyobrazena snad až příliš idylicky - i když přihlédnu k tomu, že je letmo zachyceno (a zmíněno !!!) jen jeho obsazení americkou armádou. ()

1frida2 

všechny recenze uživatele

Nebýt tak "nepohadkoveho" tématu, řekla bych, že to byla pohádka pro děti. Dojemné to sice bylo, ale tak strašně kýčovitě si nepředstavuji válečné drama, jak zřejmě bylo myšleno. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Jednoduchosť scenára Michaela Petroniho sa na prvý pohľad javí ako nevýhoda. Ale skúsený režisér Brian Percival pomaly, efektívne uťahuje skrutky, keď zlo zasahuje do života tohto dieťaťa. 6/10 ()

Související novinky

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

71. Zlaté glóby - výsledky

71. Zlaté glóby - výsledky

13.01.2014

71. udělování Zlatých glóbů v hotelu Beverly Hilton skončilo. Moderátorská dvojice Tina Fey a Amy Poehler dala rychle zapomenout na nepříjemnost, kdy prasklý vodovod kolem poledne zatopil červený… (více)

71. Zlaté glóby - nominace

71. Zlaté glóby - nominace

12.12.2013

V odpoledních hodinách našeho času vyhlásila Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu nominace na 71. Zlaté glóby. Největšími favority se staly se sedmi nominacemi filmy 12 let v řetězech a… (více)

Reklama

Reklama