Reklama

Reklama

Síla slov a fantazie je ukrytá v knihách. Ale jen pro toho, kdo je umí a chce přečíst. Film Zlodějka knih vypráví příběh Liesel (Sophie Nélisse), která se během druhé světové války dostane do pěstounské rodiny Hanse Hubermanna (Geoffrey Rush) a jeho ženy Rosy (Emily Watsonová), aby zde začala nový život. Liesel se snaží zapadnout – doma i ve škole, kde si z ní spolužáci utahují, protože neumí pořádně číst. Liesel je odhodlaná situaci změnit s jednostrannou posedlostí rodícího se učence. A získá k tomu pomoc svého dobrosrdečného nového tatínka. Hans se s Liesel učí dny i noci, během nichž se Liesel snaží podrobně prostudovat svoji první knihu, Hrobníkovu příručku, kterou si tajně „odnesla" z pohřbu svého bratra. Liesel se také spřátelí s jejich novým hostem, židovským uprchlíkem Maxem (Ben Schnetzer), kterého před nacisty skrývají ve sklepě. A právě Max je dalším, kdo ji povzbuzuje ve čtení a v touze po vzdělání. Postupně se mění i její přátelství s mladým sousedem Rudym (Nico Liersch), který Liesel sice škádlí, ale přitom se do ní zamiluje. Dobu plnou utrpení a strádání pak všichni společně překonávají pomocí knih, které nejen pro sebe Liesel krade v knihovně místního starosty. A postupně se naučí vážit si nejen síly slov, ale i moci nad nimi. (CinemArt)

(více)

Recenze (656)

laik_60 

všechny recenze uživatele

Som rád, že sa točia takéto filmy. Som rád , že sa píšu také knihy. Nech pripomínajú nezmyselnosť ľudskej namyslenosti a zloby, ale aj krásy ducha. Som rád, že sa na produkcii zúčastnilo aj Nemecko, je dobré, keď si národy sami sebe vystavia zrkadlo, už dnes sa teším (ak dožijem) na filmy z Ukrajiny a Ruska o konfliktoch, ktoré teraz „lomcujú“ nielen východnými krajinami ale snáď pol svetom. Obraz, keď nacisti pálili knihy židovských (nielen nemeckých) spisovateľov bol až neskutočne verný. To ako detský zbor spieval, „nehráme sa so žiadnymi židmi“ a v duchu piesne ukazovali zábery z „kryštálovej noci“ bol natočený s nemeckou precíznosťou s dôrazom na typický germánsky sentiment, ktorý v tomto prípade počas celého filmu ale vôbec neškodil. Celý príbeh akoby vyrozprávaný milosrdnou smrťou ma priviedol rozhodnutiu snáď prvý krát, popozerať sa po originály - knižke a prečítať si príbeh ešte raz. Už jedna z úvodných myšlienok stojí za to "KEĎ SA PRIBLÍŽI TVOJ KONIEC, NEMAJ PANIKU, AJ TAK TI TO NEPOMÔŽE". Vďaka úžasnej Emmily, skvelému Rushovi a zaujímavo peknej a okatej Nelisse dávam filmu s pocitom vďaky 5. b. ()

Riley 

všechny recenze uživatele

Nějaké mouchy by se asi našly. Ale tem film byl tak úžasně zpracovaný, dojemný a hlavní hrdinka tak úžasná, že se nedalo nic jiného než ho celý prožít a probrečet. ()

RickDeckard 

všechny recenze uživatele

Herecký koncert ústřední trojice, který by si s přibývající stopáží zasloužil lepší scénář i dramaturgii. Tvůrčí nápad s motivem personifikované smrti je zprvu (za)jímavý, ale na konci trestuhodně nevyužitý. Řemeslně a technicky je film na výši, děj ale bohužel představuje jen další variaci na téma přechovávání osob určených nacismem k likvidaci, která nemá čím překvapit a má navzdory tomu, že se odehrává přímo v Něměcku, zbytečně obroušené hrany. 70% ()

animaxis 

všechny recenze uživatele

Další film o hrůzách druhé světové války, ale tentokrát podaný trochu jinak, než obvykle. Filmy o 2. světové mám celkem rád, ale moc je nevyhledávám. Nějaké mají dobré zpracování, ale některé ne a ukazují jen to, co už ukázal jiný film nebo dějiny. Ale Zlodějka knih je pro mě něco tak nějak zcela nového. Příběh filmu je dojemný a to takovým příjemným způsobem. Čím dál se děj vyvíjel, tím více se mi film líbil. Pravděpodobně je to nejlepší film odehrávající se v průběhu 2. světové války jaký jsem kdy viděl. Hodně lidí asi bude něco namítat, ale je to jen můj názor. Herci byli výborní a nemám co vytknout ani dětským hercům. Ze začátku mi Sophie Nélisse nebyla tolik sympatická a upřímně jsem si začal říkat, která herečka by se do její role hodila víc. Ale po pár minutách filmu mi začala být sympatická a to přetrvalo až do konce filmu. Hudba tu je pěkná a příjemná. Nejvíce se mi líbilo zpracování, kterým jsem docela nadšený. Hlas Smrti bych si představoval jinak, ale sem se hodil. Hodně zajímavý nápad. ()

Demon.N 

všechny recenze uživatele

Komíhání němčiny a angličtiny filmu ubližuje. Krom toho doplácí na sílu původní předlohy. Ale jak pravili moudří, každý převod knihy do jiné sféry je interpretací. Čekal jsem víc...ale skončil jsem jak prostitutka v dešti...bez kunčafta i prachů na výlet do nekonečna...a to bude asi to jádro pudla, proč zlodějce na její nebesky klenuté hýždě nepřipnu víc hvězd... ()

PanZahadnyCZ 

všechny recenze uživatele

Závěrečné hraní na city bohužel nevynahradí přetrvávající neměnnost a nudu, jenž doprovází tento film, a tím ho odsuzuje k opovržení. Zanedbatelný kousek, který nenabídne nic kromě Geoffreyho Rushe v nezáporné roli, což je u tohoto herce trochu rarita. U mě je to bohužel jen lehký nadprůměr. ()

nineweh 

všechny recenze uživatele

Kniha mě rozbrečela. Film taky. Takže příběh svoji sílu neztratil, ale jinak mě filmové zpracování příliš nenadchlo. Přitom není moc co vytknout - herecké obsazení na jedničku, malebné záběry kamery... nejvíc mi vadil německý přízvuk. Jako vážně? Proč? Buď to natočte německy, nebo prostě na začátku stanovte "toto se odehrává v Německu" a nechte herce mluvit bez přízvuku. Divák není idiot a nezapomene na to, neboť mu to budou připomínat všudypřítomné rudé vlajky se swastikou. ()

Noviik 

všechny recenze uživatele

Nádhernou hudbou doprovázený smutný a zároveň nezapomenutelně krásný film plný výborně napsaných postav, jež navíc hrajou skvělí herci. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Stačil mi jediný pohľad na upútavky ZLODEJKY KNÍH, kde to nádherné dievča s veľkými, úprimnými očami obkolesené hákovými krížmi, ukradomky dvíha obhoretú knihu z čadiacej hromady papierového popola, a vedel som, že tento film budem milovať. Už viem, čo si pustím, keď si budem potrebovať poplakať ľútosťou nad márnosťou ľudských dejín a radosťou z prostej veľkosti človeka a krásy samotného žitia. ()

URBAN 

všechny recenze uživatele

Skvělý nadprůměrný průměrný film . Chci říct tento film je v jádru skvělý . Má svůj příběh , který je vypravován opravdu báječně spolu s dialogy vypravěče smrti a taky má skvělé herce . Malá zlodějka opravdu překvapila . Navíc je to jeden z historických filmů který mě dokázal zaujat , ale má to jedno velké ALE . Celé to pojetí mi připadalo tak pomalé a 2.světová určitě takové pomalé obrátky neměla . No ve zkratce to byl skvělý film kdyby přidal na svižnosti , ale i přesto se mi líbil , kdybych věděl že se mám připravit na pomalejší tempo , určitě by se mi líbil více . ( 1.3.14/MAC ) ()

misulka03 

všechny recenze uživatele

Už dlouho si mě žádný film neomotal kolem prstu jako toto válečné drama.Brilantní provedení a podání příběhu mně v nezvyklé podobě. Možná mám jen tu výhodu v tom, že mě minula knižní předloha, ale to už se samozřejmě stává. Pro mě osobně se mladičká Sophie stala nejlepší herečkou pro rok 2013. Nemůžu si pomoci, ale jsem z ní unešená. A když to vezmu kolem a kolem, tak herecké obsazení je v této projekci pro mě dokonalé, všechny osoby mi tam skvěle zapadli a celému filmu dodali na autentičnosti. ()

wendelin9 

všechny recenze uživatele

Tento snímek v čele se Sophii Nélisse mi učaroval hned na začátku. Válečné téma je už prožrané skrz na skrz, ale film mě i přesto překvapil. Příběh malé Liesel, se kterou život neuvěřitelně zametá, se vás prostě dotkne a zanechá v hlavě spoustu úvah a otázek. Musím také smeknout před výkony mladých, ale i těch zkušených herců... ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se dožil toho, že z druhé světové války v paměti 21. století zbyla akorát hrůza bombardování a schovávání Židů ve sklepě. Podle toho se asi ta válka pozná :-). Trošku chudá bilance na tak velký konflikt...ale teď vážně. Nástup fašismu v Německu, rok 1938. Válka očima malé holky, to všechno už tu bylo a líp. Sophie Nelisse hraje ale dobře a oba rodiče (Rush a Watson) jsou šperkem filmu. Obraz války je ale drasticky zjednodušen, a to i na vnímání dítěte. V naší kinematografii je nepochybně o dvě třídy výš Vlak dětství a naděje. Ohledně schovávání Židů zase kraluje Musíme si pomáhat. Pro nás tedy nic nového ani převratného. Kamera ovšem příjemná. Smrťákův komentář se mi bůhvíproč spojil s Pratchettovým Otcem prasátek....Takže nakonec mi v paměti krátce zůstane možná klaustrofobie bombardování a výborný Geoffrey Rush. 60% ()

kocik1 

všechny recenze uživatele

Já vám nevím, on je to v podstatě pěkný film, má dobrou kameru, má svůj příběh, ale.... je to takové instantní, bez emocí. Zlodějka knih mi trochu připomíná Babičku od Boženy Němcové. Tam prý ve skutečnosti taky nebylo všechno takové černobílé. Zkrátka a dobře mi film přijde až moc zidealizovaný a pěkný je nějak moc. I když je točen očima malé Lízy a ta už třeba po těch létech nemá kdovíjakou paměť, jsou věci, které člověka zarazí. Třeba deník, který se ve vodě nerozmočí anebo mrtví, kteří zůstávají tak hezoučky celí, neporušení.Prostě film, který je sice precizně natočený, ale chybí mu to zásadní: srdíčko. ? Mezi 2 a 3*. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Naučila jsem se, že život nic neslibuje... Pokud byste pátrali po knihách které malá Liesel čte, zjistíte že naprostá většina z nich jsou fiktivní. ()

Šuplík 

všechny recenze uživatele

Príbeh o tom, ako si dievča menom Liesel požičiava knižky. Vďaka úžasnej hudbe, dialógom a v nemalej miere i Sophiinou zásluhou sa z filmu stáva lyrická báseň. "If your eyes could speak, what would they say?" Inak, mal som pravdu v tom, že Sophie Nélisse hrá očami... Plusom je tiež kamera a monológ voľákeho týpka s kosou. Ani niektorí ďalší herci nie sú na zahodenie. Len ten námet je trošku klišoidný a niektoré postoje hrdinov. Hej, hej, to sú veci, ktoré to bežne pokazia. No v tomto prípade sa stávajú temer zanedbateľnými. V porovnaní s tým, čo boduje. Priznám sa, že istú dobu som si na filmíku dosť fičal. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Lidsky velmi silný a moudrý příběh zasazený do syrové reality nacistického Německa. Film se sice hodně točí kolem myšlenky síly slov a čtení knih, ale neméně důležité mi ve filmu připadají veškeré zápletky spojené právě s tou dobou, ve které se film odehráva (ukrývání židovského mladíka, permanentní strach z nacistické persekuce, pálení "závadných" knih, posílání mladých německých hochů do války, válečné hrůzy očima civilního obyvatelstva). Asi mohu souhlasit s názorem, že se jedná tak trošku o "mládežnický" film, ale v tom nejlepším slova smyslu. Myslím, že je to vhodný film pro to ukázat dnešní mladé generaci zrůdnost nejen nacismu, ale i jakékoliv ideologie založené na rasismu/antisemitismu. Skvělé herecké výkony podávají představitelé obou hlavních dětských postav. Skvělý je i Geoffrey Rush v roli náhradního otce hlavní hrdinky. Jinak jak tu někdy zmiňoval paraelu s Pianistou, tak s tím bych naopak úplně nesouhlasil. Ne, že by jeden z těch filmů byl horší či lepší, ale spíše proto, že v Pianistovi je ta tématika nacistického Německa a pronásledování Židů zpracována mnohem drsněji. A upřímně řečeno jsem byl docela i rád, že až tak daleko tento film nešel. Myslím, že by to bylo spíše na škodu. Spíš se mi v části filmu vyprávějící o ukrývání židovského mladíka, vybavil skvělý Hřebejkův film Musime si pomáhat. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

To je ale šajze, majn got! Kdybych byl býval pobýval v nacistickém Německu a měl dostatečný kapitál, tak bych si jistojistě založil es-er-óčko (GmbH) nebo mix akciovky a k-ó (GmbH & Co. KG) a pustil bych se do vyrábění těch roztomilých červeno-černých vlaječek, jež by definitivně šly na odbyt jako svině! A přesně na takovéhle nesmysly vás tahle nezáživná a nepoutavá komedie donutí myslet! Jinak dobrý skluz Lízo! Mít kolíky, tak mu zlomíš holenní kost a disciplinárka tě jako Suareze vyautuje na 10 zápasů! 12% Celosvětový výdělek k 3. 2. 2014: $44,115,854 ()

Související novinky

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

71. Zlaté glóby - výsledky

71. Zlaté glóby - výsledky

13.01.2014

71. udělování Zlatých glóbů v hotelu Beverly Hilton skončilo. Moderátorská dvojice Tina Fey a Amy Poehler dala rychle zapomenout na nepříjemnost, kdy prasklý vodovod kolem poledne zatopil červený… (více)

71. Zlaté glóby - nominace

71. Zlaté glóby - nominace

12.12.2013

V odpoledních hodinách našeho času vyhlásila Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu nominace na 71. Zlaté glóby. Největšími favority se staly se sedmi nominacemi filmy 12 let v řetězech a… (více)

Reklama

Reklama