Reklama

Reklama

Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti

  • USA Miss Peregrine's Home for Peculiar Children (více)
Trailer 1

Díky tajemným stopám, které Jakeovi zanechá jeho milovaný dědeček, a které poodhalují tajemství jiných světů a doby, Jake objeví kouzelné místo, známé jako sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti. Jeho tajemnost i nebezpečí se začnou prohlubovat, jakmile Jake pozná jeho obyvatele a jejich zvláštní, neuvěřitelné schopnosti, ale i jejich strašlivé nepřátele. Jake nakonec zjistí, že jen jeho vlastní a výjimečná "podivnost" může zachránit jeho nové přátele. (CinemArt)

(více)

Recenze (821)

verbal 

všechny recenze uživatele

Když čaroděj ze země Koz potká v zemi za zrcadlem Petra Panice, je z toho další idiotská a nudná anglosaská patlanice se sériovou poetikou přihřátého medvídka Pú, kterou z oddělení sterilního krmiva pro nevkusné obézní homosexuály tentokráte nevyexpedoval ani jindy pohádkově temný Tim. V upjatém, po bradu zašněrovaném viktoriánském límci nijak neoslnila ani Evka, protože v mantinelech všeobecné přístupnosti nemohla tasit svůj luxusní páreček nesporných hereckých kvalit. Dvě hodiny takové klišovité otravy by jed na krysy zvládnul za deset minut. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Kdysi hodně, hodně dávno jsem viděl film Nekonečný příběh, který mě naučil milovat filmy. Uběhlo mnoho let a já viděl spousty krásných filmů, ale i spousty sraček. V posledních letech jsem však začínal mít pocit, že jediná fantazie, které jsou filmařští kouzelníci je vidina nadité peněženky…. Až jednoho dne přišel Sirotčinec a já při něm zase cítil ten dávno zapomenutý pocit, radosti z každého záběru, dětského naivního nadšení z toho co přijde v příštím okamžiku. Pasáž kdy Jake poprvé prochází sirotčincem a poznává podivnosti podivných děti mohla být klidně nekonečná, protože tolik nápadů, originálních i vtipných momentů na sekundu jsem snad v žádným filmu neviděl. Za všechny zmíním jeden, zahradnický odkaz na Střihorukýho Edvarda, pád veverky, hraní fotbalu, neříkal jsem jeden ? Film nenudí ani chvíli, šikovně střídá dynamické a vyprávěcí pasáže. Některé scény, třeba když se děti potápí k lodi, budu mít v paměti ještě hodně dlouho, něco tak nádherně nasnímaného se nevidí každej den. Takže s euforií a totálním nadšením se dostáváme do finále, do finále který chci vidět ještě jednou, dvakrát, třikrát, no zkrátka budu ho chtít vídat po každý, když na mě přijdou chmurný myšlenky, že jsme ztratili tu krásnou dětskou schopnost snít, představovat si a věřit ve vítězství dobra. Jsem nadšený z toho, že v době filmařských nejistot, tu přece jen jednu jistotu máme, Tima Burtuna, díky za to Time ! A vlastně ještě jedna jistota, Evička je nejkrásnější a nejlepší herečka na světě. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tim Burton se zhostil další hororové pohádky, která mu svým příběhem přímo padla do noty. A také je vidět, jak krásně se v tomhle filmu rochní. Například závěrečná scéna v lunaparku je asi ta nejšílenější scéna, kterou Tim Burton kdy připravil v kombinaci obraz a zvuk. Na druhou stranu jsem měl trošku problém s vysvětlením světa. Popravdě jsem se v těch minulostech a přítomnostech trošku ztrácel a ani po několika dnech od shlédnutí jsem si vlastně v hlavě nesrovnal, jak ta dominka Evička ohýbala ten čas. Na druhou stranu jsem dostal přesně to, co jsem chtěl. Tim Burton se v tomto příběhu zase krásně vyřádil se vším všudy a já měl opět možnost si to využít se vší parádou. Začátek filmu v Americe je přesně jak ze světa Střihorukýho Edwarda, jehož narážky se v tomto filmu objeví víc než jen jednou. Stará Anglie je pak přesně tak, jak byste si dokázali z Timova filmu představit. Svízelná, tajuplná, děsopudná. Všechno v jednom. No co víc dodat. Já byl v tomto ohledu náležitě spokojen. Nechápu tu ale zdejší názory evidentně odborných poradců dvorního šaška Ovčáčka, kteří mají pocit, že Tim svými filmy za poslední léta vyčpěl. Rozhodně s tím nesouhlasím. Naopak. Když točí na svoji zodpovědnost a ne na zodpovědnost velkých studií, je stále radost na jeho filmy koukat. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $110miliónovTržby USA $87,242,834Tržby Celosvetovo $296,485,719Tržby za predaj Blu-ray v USA $11,520,237Tržby za predaj DVD v USA $11,788,170║ Tak to trvalo dokiaľ sa Tim Burton opäť našiel, aj keď miestami pekne drsné, či zvrátené ale má to pre príbeh svoje čaro a miesto. Herecky príjemné zahrané a dejovo podmanivé, prekvapilo. /80%/ ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,TY DĚTI MUSÍ BÝT STEJNĚ ŠÍLENÉ JAKO JEJICH ŘEDITELKA. NICMÉNĚ STVŮRY BUDOU MÍT Z POTRAVY RADOST.“… /// Tohle není typickej Burton! Už jen netypickým obsazením. Taky umírněnejma fantasmagoriema, kterejma přistupuje k příběhu, jenž nevychází z jeho hlavy, ale z knižní předlohy. Už ta je plná časoprostorovejch smyček, díky kterejm film není jen další odnoží X-Menů nebo Hrdinů. Ovšem tohle by natočil každej, trochu zručnej rejža. Není to votrava, ale ani Burton. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou v roce 2011 napsal Ransom Riggs, neznám. 2.) Jsem podivnej. 3.) Thx za titule „mark82“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE ** NAPĚTÍ * ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Burtona v lásce příliš nemám. Miss Peregrínová je jeho první film, kde za posledních 16 let uděluji nadprůměrné hodnocení. Film má takovou tu správnou kouzelnou, tajemnou a pohádkovou auru, která je postupem času čím dál víc temnější. Eva Green je k sežrání, Jackson úžasný a mladý Asa Butterfield má zaděláno na herce budoucnosti. Líbil se mi námět i monstra, možná by neuškodilo film lehce zkrátit, ale čert to vem spokojenost. Další díly jsou vítány. Jediná výtka snad jen k tomu Time Loopu, který je poslední dobou téměř všude. 80% ()

tron 

všechny recenze uživatele

Do Domova pre neobyčajné deti slečny Peregrinovej sa mi absolútne nechcelo, ale nakoniec som bol prekvapený, že sa celkom dal. Čo samozrejme nie je bohvieaká pochvala, Burton kedysi robil fenomenálne pecky a nie iba filmy, ktoré "sa dajú". Nestačilo povedať „zavri oči Jake“, na čo by Jake zavrel oči, dvojičky by si dali dole masky, Samuel L. Jackson by „skamenel“, Eva Green by všetkých netvorov postrieľala kušou a bol by koniec? Schopnosti detí sú alebo WTF a hodné okamžitého a nemilosrdného vystrihnutia (chlapec premietajúci svoje sny, „včelár“) alebo celkom fajn, ale absolútne nevyužité. Toľko deciek s takými megaschopnosťami by sa logicky malo so situáciou vysporiadať prakticky okamžite. Ale nie, to by sme nemohli byť v ďalšom slabom filme Tima Burtona. Už ani neviem, kedy naposledy som od neho videl dobrý film. Aha, vlastne viem – v roku 2005. Film mal zrejme zákulisné problémy, vidno to z absencie kľúčových scén. Ako sa vysvetlili tie šialené udalosti, ktorých sa v lunaparku stali svedkami desiatky nič netušiacich civilov? Ako dopadlo vyšetrovanie vraždy vozíčkara na ostrove? Alebo kvôli „časovým slučkám“ sa nič z toho nestalo? Film nie je čistou katastrofou, no je strašne dlhý. Finále je vcelku vynaliezavé, vzhľadom na schopnosti postáv (dobrých aj zlých) však mohlo byť vynaliezavejšie. V strede to výrazne stratí na tempe a mimo Evy Green to po hereckej stránke nie je žiadny zázrak, rovnako tak ako logika univerza (dievča dokáže ovládať vzduch, ale keby nebola priviazaná, tak by odletela - tak potom ho teda vlastne neovláda...?). Nad likvidáciou hlavného zlosyna som radšej ani nepremýšľal. Potešili ma burtonovské drobnosti (záhrada ako od Nožnicovorukého Edwarda, „oči“, „bábky“, Jacksonovo absurdné namaskovanie), ale ako celok je to kuriozita. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Pro Burtona naprosto idealni latka, ale nemuzu si pomoct, nejak jsem ve filmu nemohl najit tu jeho typickou morbidnost a hravost. Ale krome tohohle vlastne nemam vyhrady. Krome ujetyho a zbytecne akcniho finale se film verne drzi predlohy. Uprimne divim se, ze se nedrzel i v zaveru, takhle si lehce zazdili pudu pro pripadny pokracovani. Kdyz divak precka lehce nudnej a ukecanej uvod, rozjede se fajn hororova pohadka, ktera je viditelne cilena na mladsi publikum, i kdyz obcas je tu nejaka scena pro otrlejsiho divaka (oci vedou). Dej sice neni buhvijak slozitej, ale svizne odsejpa, triky jsou fajn a herci prekvapive sympaticky v cele se super Evou Green a Terencem Stampem. Nekdy zhruba po hodine a pul jsem si uvedomil, ze se vlastne skvele bavim a ze uz utekla hodina a pul. Takze za me spokojenost, s chuti bych si dal dalsi dily. ()

Asia_Power 

všechny recenze uživatele

Podivuhodní fakani, co jim monstra, co jako by z prdele vypadly Slendermanovi, strach nahání. A že je to sebranka tragédů - Jedna má pořád hlavu v oblacích, druhej sní o oblecích a rozhodně i plastické operaci nosu, další borka si může nechat narůst mrkev či třeba okurku dle své aktuální potřeby (ehm) , psychouš co robí panenky co se kuchaj, věčně nažhavená holka, steroidová liliputka, dvojčátka jak z Ku-klux-klanu, holka s hubou na temeni, neviditelnej co určo šmíruje ve sprchách...no fakt jsou podivní. A k nim se přidá náš HERO. Vychrtlej přizdisráč, kterýho má rád dědeček a pak už nikdo a kterej jako jedinej dokáže vidět Slendermany. Na všechny dohlíží Eva Zelená, které je z nich dle všeho špatně, jelikož se celej film tváří až extrémně nasraně a v hlavě má ptáka. No a Slendermanům velí Samuel Jackson, kterej zde vypadá jako černej Amadeus a spolu s pár podobně hnusnejma kámošema chce dětem žrát očička. Tak se smičkuje, prchá, bojuje a pak když naskočí titulky tak se The Enduje. Do chuje s tím, já čekala od Tima víc, daleko víc. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Úmornost tohohle filmu je až nepochopitelná. Nesympatické a sotva definované postavy chodí špatně vysvětleným světem a dělají věci, které jako by nudily i je. Dvě hodiny každopádně nikdy netrvaly déle. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Trailer navnadil, protože je v něm téměř všechno, co je na tom filmu výborné. Film zklamal, protože téměř vše, co v traileru není, stojí za starou belu. Vypadá to, že Tim Burton od dob Sleepy Hollow hodně upadl. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

V magické době filmů, kterým se skoro vždy podaří mě něčím rozčílit, přichází tento osvěžující film, který mne jenom nebavil a přišel mi prostě nijaký. Už o knize jsem si myslela, že vypadá jako pěkný nápad proměněný v nepříliš dobrý příběh, a film tento dojem jenom posiluje. A nejsmutnější ze všeho mi asi připadá, jak neinspirovaný se Tim Burton zdá. Psychedeličtí kostlivci ano, děkuji pěkně, ale ve zbytku filmu jako by on i jeho štáb zapomněli na své řemeslo. Dostala jsem dvě hodiny, ve kterých se pocitově skoro nic nestalo, a když už se něco dělo, však víte: láska, nenávist, přátelství, fascinace, strach o přežití, tak to nedostalo patřičný čas, aby to mohlo zasáhnout srdce. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Burton jede ani ne na neutrál a místo okouzlující podivnosti servíruje ucházející, ale ničím výjimečnou rodinnou podívanou. Sice se tu ve velkém baští vytrhané dětské oči, ale chybí tomu atmosféra a slečna Peregrinová a záporák působí jako vyčichlé odvary až karikatury Burtonových excentrických postav. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

První Burton, kterého jsem po hodině prostě vzdal, usnul a pak se probral do finále, kde dělá přehrávající Jackson humory jako od kolotočů. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Sirotčinec slečny Peregrinové pro nadanou mládež:) Tim Burton nikdy nepatřil mezi mé nejoblíbenější režiséry, jeho osobitý, weird-bizarre-dark-colourful styl a přínos kinematografii je však nezpochybnitelný. Zvláště v posledních letech jsem už měla dojem, že se s ním stalo to stejné, co třeba s Tarantinem. Začali být nechutně mainstreamoví a komerční. Jakoby tak trochu přišli o svou vlastní "nezávislou" osobnost, tvůrčí svobodu a nevázanost. Začali dělat víc filmy pro masy, dle Hollywoodu, začali do nich vrážet mega rozpočty a ohromný marketing. Člověk si tak jen povzdechl a zavzpomínal na Tarantinovy Gaunery, Kill Billa a na Burtonova Střihorukého Edwarda. Filmy natřískané prachama a CGI, ale už tak nějak celkově nabubřelé, a prázdné. Proto jsem se trochu obávala i slečny Peregrinové. Už jsem viděla tu pestrobarevnou omalovánku, na pozadí zeleného plátna:) Rozčarování však bylo nečekané a velmi příjemné. Vůbec jsem nepoznávala Burtonův typický rukopis. Nekřičelo na mě zelené plátno z každého záběru, jak jsem čekala. Tento Tim Burton je velmi decentní a umírněný. Překvapil mě. Předlohu jsem nečetla, ale snímek se mi moc líbil. Obsazení je perfektní. Asa (mám slabost pro černovlasé chlapce s blue eyes:), se od Chlapce v pruhovaném pyžamu opravdu hodně vytáhl:) i herecky posunul. A Eva Green je královna temných a podivných rolí. Krásná hudba a nádherné lokace. Člověk si zde může povšimnout několika odkazů ke kultovním filmům. Já našla X-Meny, Harryho Pottera, Armádu temnot a ti děsiví tvorové mi připomínali kreatury z šílené Frankenstein's Army. A Samuel L. Jackson dokonce řekne něco o očích, takže Nick Fury je jasný:) Potěšila mě loutková animace v začátku filmu, jako ze starých dob, Švankmajer by i zaplesal. A kolotočový monster battle je epický:) Sirotčinec slečny Peregrinové je jediný film, který jsem ze všech Burtonových děl zhlédla v kině. A jsem moc ráda, že to byl právě tento. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Tim Burton sa u mňa síce nikdy nezaradil medzi režisérsku špičku, ale aj tak mám jeho filmy dlhodobo rád, len v posledných rokoch som už nadobudol pocit, že sa vyčerpal, kvôli čomu prešiel do úplného mainstreamu a tak už radšej od jeho nových filmov nemám mať veľké očakávania. No práve Sirotčinec slečny Peregrinové pre podivné deti pôsobil dojmom, že by sa konečne zase mohlo jednať o niečo lepšie z jeho filmografie, ale výsledok predčil všetky moje očakávania. Síce tiež je to len čistý mainstream, ktorý navyše obsahuje množstvo prvkov, ktoré inak vôbec nemusím a väčšinu filmov s nimi rovno vynechávam, ale v tomto prevedení mi to perfektne sadlo. Mám rád toho prepojenie reálneho sveta s fantasy, takže už od začiatku som mal z toho veľmi dobrý pocit, no úroveň filmu ide očakávane dlhší čas len hore a po príchode do sirotčinca ma to už začalo veľmi baviť. Zápletka ma na prvý pohľad zase tak moc neupútala, ale dejovo je to skvelo podané a celé to univerzum ma dosť zaujímalo, no film aj tak boduje hlavne v tých iných aspektoch. Ponúkne výborné postavy a vzťahy medzi nimi, Asa Butterfield už viackrát dokázal, že týchto hlavných mladých hrdinov zvláda bezchybne, Ella Purnell s ním vytvorí veľmi sympatický pár, Eva Green je perfektná ako vždy, Samuel L. Jackson ma tiež nesklamal a túto úlohu si celkom užíva, ale aj celé zvyšné detské osadenstvo aj so svojimi vlastnosťami sa vydarilo. Rovnako celá prvá polovica sa nesie v perfektnej magickej atmosfére, ktorá si ma získala, postupne sa odhaľuje všetko dôležité a ponúkne viacero scén, ktoré sa mi mimoriadne páčili, napríklad také potápanie alebo sledovanie náletu. V druhej polovici sa z toho stane pomaly iný film, divák už vie všetko dôležité, pribudnú záporáci a film zakčnie, pričom to už pôsobí možno aj tak trochu preplácane, ale ja som bol z toho aj tak už úplne nadšený. Tu jednoducho cítiť tú lásku k filmu, hravosť a citlivý prístup ku každej scéne, opäť sa našlo pár sekvencií, na ktoré len tak nezabudnem, hlavne štartovanie lode alebo akciu pri kolotočoch. A práve pri nej najviac vyniká ten rozdiel medzi tvorcami, v drvivej väčšine filmov by ma nejaká bitka kostlivcov s netvormi prinajlepšom vôbec nezaujímala alebo by mi prišla rovno trápna, no tu ma tá hravosť, skvelé striedanie záberov a ešte v zaujímavej kombinácii s hudbou z kolotočov nadchla a celú túto sekvenciu som si nadmieru užil. Takže vizuálne tu nemám absolútne čo vytknúť, atmosféra je perfektná a hudba tiež. Takže síce sa objektívne určite nejedná o najkvalitnejší a ani najosobitejší Burtonov film, ale pre mňa rozhodne ten najobľúbenejší. Som maximálne prekvapený, ako ma to bavilo a neviem sa dočkať opakovaného pozretia. 88% ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Eva Green byla jedinou ozdobou tohoto filmu, na kterém jsem nebyl schopen najít jediný další klad (a to jsem se snažil). Postava hlavního hrdiny byla odpudivá a příběh nezáživný se zbytečnými a hloupými zápornými postavami. I jako pohadka je to špatné. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Nejen krásně temné, záhrobní a strašidlácké ale i vtipné. Časoprostorová zápletka zapletena tak dobře, že bylo nutno vyvinout nemalé úsilí k jejímu rozuzlení. Všechno v pohybu. Závěrečná bitka na pouti mě pobavila asi nejvíc. Moc ráda jsem se ponořila do těchto dobrodružných vln a s potěšením to udělám znovu. Těch pár úsměvných momentů, které jsem zaregistrovala, mi nemohlo pokazit celkový dojem. Jsem nadšená. ()

Související novinky

Eva Green znovu u Burtona

Eva Green znovu u Burtona

29.07.2014

Francouzská herečka Eva Green letos dráždí diváky hned v pěti projektech: V mysteriózním seriálu Penny Dreadful, v akčňáku 300: Vzestup říše, ve westernu Salvation, v dramatu White Bird in a Blizzard… (více)

Reklama

Reklama