Reklama

Reklama

Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti

  • USA Miss Peregrine's Home for Peculiar Children (více)
Trailer 1

Díky tajemným stopám, které Jakeovi zanechá jeho milovaný dědeček, a které poodhalují tajemství jiných světů a doby, Jake objeví kouzelné místo, známé jako sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti. Jeho tajemnost i nebezpečí se začnou prohlubovat, jakmile Jake pozná jeho obyvatele a jejich zvláštní, neuvěřitelné schopnosti, ale i jejich strašlivé nepřátele. Jake nakonec zjistí, že jen jeho vlastní a výjimečná "podivnost" může zachránit jeho nové přátele. (CinemArt)

(více)

Recenze (825)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

U domove slečny Peregrinovej pre podivné deti si potenciálny fanúšik musí dať pozor na prehnané očakávania. Ľahko môže prísť sklamanie. Dej je v prvej polovici trošku tiahly. Drvivú väčšinu však Tim Burton nesklame a zavedie nás zas raz do čarovného farebného sveta, ktorý obýva široká škála dobrých aj zlých postáv v bizarných kostýmoch, medzi ktorými si každý nájde favorita. Na mňa je ten film veľmi temný a veľmi zvláštny, ale mladšej generácií sa asi bude páčiť, hlavne s tým množstvom záhad a príšer, ktorými tu tvorcovia naozaj nešetria. Slušná výprava, v druhom pláne je vidieť vplyv Tima Burtona. Na mňa to bolo šialene pomalé. Zbytočne veľa postáv. Asa Butterfield mi bol protivný. Ukecané. Nudil som sa ako dlho nie. Ale nedá sa film úplne zahodiť. Aj keď ma to nebavilo, musím jednoznačne ohodnotiť pochvalne efekty a pár nápadov. Miss Peregrine's Home for Peculiar Children ani nenadchne, ani neurazí. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Tim Burton ma poslednú dobu moc nebavil, ale toto ma celkom zaujalo. Aj bez hudby Dannyho Elfmana. Celkom fajn príbeh, prvá polka zaujímavá, ta druhá rozprávkovo čarovná. Asa Butterfield skvelo zapadol a Tim Burton po dlhšom čase konečne natočil niečo zaujímavé, bavil som sa. Obľúbený soundtrack: Go to Her. 75% - 4* ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Námět zajímavý, nicméně Burton tentokráte příliš neodhadl, jaké věkové kategorii chce výsledný produkt věnovat. Některé záběry by dvanáctiletí rozdýchávali se zvýšenou námahou, většina vyprávění ale působí jako civilnější verze přeplácané Alenky. Prvním dvěma třetinám se nedá upřít magická atmosféra a láskyplný řemeslný kumšt, závěr upadá do tisíckrát ohrané sterilní fáze, kde je vše dopředu čitelné a ve vztahu k osudům postav tedy nezajímavé. Eva Green tu dostala trestuhodně krátký štěk a Jackson je coby záporák veskrze hodně srandovní (což je také důsledek zbytečné snahy o moderní zpřístupnění). Největší dojem tak zanechá kromě tradičně krásného vizuálu okatá Ella Purnell, tu holčinu se v budoucnu určitě vyplatí sledovat... 65% ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Mistr světa ve filmových omalovánkách je ve formě. Fantazie Tima Burtona jsem si užil, i když vlastnosti některých z postav zůstaly bohužel nevyužity (třeba taková dvojčata mohla z fleku zastavit celou válku). Pasáže v Sirotčinci neměly chybu, moje výtka by směřovala na prolínání s reálným světem, to trochu rušilo moji pohádkovou náladu. Kdyby za mých časů takhle vypadal Dům dětí a mládeže v našem městě, určitě bych do něj chodil častěji, než jen na vlastivědnou poznávačku. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Filmy Tima Burtona vždy sází na tři věci: Podivné postavy, podivný vizuál a podivný příběh. A přesně v těchto věcech se jeví i Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti. Dočkáme se i podivných postav, i podivného vizuálu i podivného příběhu. Tim Burton je pořád ten stejný šílený režisér který býval a po slabé chvilce u Big Eyes se vrátil k látce která mu jde. Pro člověka který je namlsaný z Harryho Pottera to nic velkého nebude. Pokud ale pro někoho je Sirotčinec první fantasy musí to pro něj být zážitek jako když jsem ve 3 letech viděl poprvé prvního Harryho Pottera. Sirotčinec je především fajn zábava s temnými okamžiky (hlavní záporáci jedí oči podivných dětí!) tak jak jsme u Burtona zvyklí. Obsazení je fajn (Eva Green super, Asa Butterfield fajn, Judi Dench je brutálně nevyužita a Samuel L. Jackson si svého padoucha Barona užívá) a Burton je po průšvihu Big Eyes zpátky na špičce. Tak ať mu to vydrží. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Úprimne ma to bavilo, Eva Green bola úplne majstrovská, Samuel L. Jackson diabolský, deti solídne obsadené a zápletka viac než obstojná (a navyše s niekoľkými scénami s veľkým potenciálom nahnať husiu kožu deťom). Problémom je, že podobne ako vo všetkých Burtonových filmoch za ostatných desať rokov (azda s výnimkou Dark Shadows), to budí dojem, že Burton sa autorsky vyčerpal a robí už len na autopilota a to tak čo sa týka vizuálu ako aj "srdiečka". Kým kedysi boli jeho filmy svojským naratívom, vizuálom i vedením hercov jasne odlíšiteľné, v prípade Slečne Peregrinovej je ťažké na prvý pohľad odlíšiť, či to točil Burton alebo niekto z jeho nespočetných imitátorov. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Tim Burton je jedinečný a jsem rád, že po několika letech přišel s něčím originálním. Postavy nebo hudba fungují ve všech směrech. Příběh rozhodně zajímavý, děj místy kolísal a tempo pomalejší, takže se divák trochu nudí. Přesto dobře zvládnuté fantasy .. 7/10 = 75% ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Bylo to takové odlehčenější než knihy. Krapet mě teda zmátlo (a nepochopila jsem naprosto důvod), proč měli dvě hlavní hrdinky prohozené schopnosti. První půlka filmu byla docela dobrá, jenže pak se to zlomilo a šlo to do kytek. Naprosto vymyšlené, pohádkové a totálně absurdní. Když se podívám na celek, tak se mi to vlastně docela líbilo, ale mohlo to být udělané mnohem líp. Smrsknout triologii do jednoho filmu očividně nebyl zrovna ten nejlepší nápad. I tak ale 4* ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Knížku jsem nečet, takže se nemusím rozčilovat nad úpravama v postavách ani věrností obsazených herců. Burton rozhodně mým favoritem není, sám od sebe bych do kina na jeho film nešel, ale jeho nezaměnitelná grafická aura mi nevadí, spíš u něj vždy záleží na příběhu, který zde nebyl z jeho pera, což me plnilo optimismem. Výsledek je přeci jen (a dle očekávání) rozpačitý. Výtvarné zpracování je super, tady se nedá vytknout nic. Příběh=kniha je vymyšlený taky super, bohužel film by zasloužil vykleštit minimálně o dvacet minut a hlavně první půlka by potřebovala zásadní facelift, protože nechybělo moc, abych se začal proklínat, na co jsem to vlezl. A dá se to považovat za velký Burtonův fail, protože zpravidla ty části filmů, které představují jednotlivé postavy, bývají zaručeně tím nejzábavnějším. A zrovna tady třeba ani nebylo nutné se věrně držet předlohy, bylo-li by to zapotřebí. Věkovka se určuje dost těžko, protože v první půli se neděje nic připosráníhodného, zato vše nahrazuje mnohem drsnější polovina druhá, kterou bych malým dětem asi těžko mohl doporučit. Ale to není od Burtona nic nového. Mně osobně Sirotčinec vyevokovat docela silnou vzpomínku na El Laberinto del Fauno, kde Burton s del Torem prohrává po deseti letech a s adaptovaným scénářem způsobem signifikantním, nikolivěk zásadním. Do červených to patří. 75% ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Stále znova a znova dáváme Timovi další a další šance a jak se nám odvděčuje? Na Disney VOD mu bude asi nejlíp. K nám undergrounďákům ale už nesmí. I když příběh se smečkou netvory, co požírá dětské oči .. jako jo, je to furt tam. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Je prijemne videt od Burtona dalsi povedene detske fantasy po tolika letech co tocil jen samou smiru. Nevynika uz tolik svou vymazlenou stylizaci, ale odvypravet dobry pribeh umi. 8/10 ()

misterz 

všechny recenze uživatele

No nádhera. Tim Burton ma opäť raz zaviedol do svojho čarovného sveta a opantal svojou jedinečnou atmosférou. Navyše príbeh je veľmi chytľavý, má to hlavu i pätu, a tiež tu sú aj motívy mojich obľúbených filmových prvkov, ako napr. hranie sa s časom a časové sľučky. Tiež tu behajú bubáci (výborne urobení), takže v tomto smere veľká spokojnosť. A čo je hlavné, všetko dokopy to divákovi nenútene ponúka veľmi príjemný pocit, akési detské poblúznenie a romantickú predstavu, že i z najväčšieho lúzera sa raz môže stať hrdina, že sny sa môžu stať skutočnosťou. Toto Burton vie majstrovsky, pričom sa dokáže vyvarovať trápneho klišé. Výborná záležitosť. 85/100 ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Snad první Burton, který mě vyloženě nebavil. Ten film mi přišel úmorně dlouhý, postavy v něm odříkávají neuvěřitelně debilní repliky, a celé mě to prostě minulo, ačkoli trailer vypadal velmi slibně a objevuje se tam celá řada skvělých herců (jimž podle mě zcela kraluje fantastická Eva Green). Osobně si myslím, že to je prostě proto, že ta předloha bude strašný shit - odjakživa jsem krajně skeptický k filmovým adaptacím celosvětových bestsellerů, a tohle je podle mě přesně ten případ, kdy prostě nemohl vzniknout dobrý film, ani kdyby se všichni rozkrájeli, protože bych takovou knihu zkrátka v životě nevzal do ruky. Za pár let po tomhle filmu i jeho předloze podle mě neštěkne ani pes a sám si už po pár hodinách od projekce nevybavuju, o čem to vlastně bylo - za mě strašné zklamání a nekonečná nuda. ()

liskam 

všechny recenze uživatele

Nadstandardně pozitivní záležitost u které člověk zapomene na tuhle stoku ve které je nucen žít. Za mě 83% ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Má to všetko čo má mať správna burtonovka a možno aj niečo naviac. Akurát, že Burton už od Sweeneyho Todda nedokázal vdýchnuť život jedinej postave. Neviem jak to lepšie vyjadriť; proste film, čo mal nato byť kult, keby aspoň minimálne fungoval v emocionálnej rovine. Nie je to tam, nie je tam spätná väzba, nie je tam ani ten kúsok nostalgie za vecami ktoré ste nazažili (ako v závere Alenky), a ten pocit, s ktorým ma Timove filmy sprevádzali celé detstvo, ten už asi nezažijem nikdy. Pár dní po zhliadnutí už si vlastne detailnejšie vybavujem iba Jacksonovho záporáka. No, ale furt je to film Tima Burtona... 75% ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Nový film Tima Burtona sice nezklamal, ale bohužel mě ani vysloveně nenadchnul. Balancuju ve své nerozhodnosti, jestli si přece jenom nezaslouží o něco vyšší hodnocení, protože kladů se tam najde poměrně hodně - zprvé, oproti například Alence v říši divů mi tento film přijde klasicky burtonovský a líbily se mi taky odkazy na jiné burtonovy filmy (např. záporácké příšery nám mohou svými zubatými obličeji připomenout nějaká monstra z Beetlejuice, nebo ostříhané keře na zahradě sirotčince poměrně jasně odkazují na Střihorukého Edwarda), navíc celý film byl hodně nápaditý a vizuálně se na něho pěkně koukalo. Dále potěšila Eva Green v jedné z hlavních rolí, a Samuel L. Jackson naopak velmi pobavil v roli záporáka, který nejdřív působil veskrze zlověstně, ale rázem se z něj vyklubala postavička s vtipnými průpovídkami. Je fajn, že i když burtonovy filmy mají temné, děsivé a někdy až nechutné prvky, vždycky je v tom určitá nadsázka a vtip, která nedovolí filmu působit vysloveně hororově, ale uchovává si ten děsivý šmrnc. To se povedlo i tomuto filmu. Bohužel, pokud odhlédneme od stránky vizuálu a atmosféry, příběhově to na mě zanechalo jen velmi slabý dojem. Navíc jsem nečetla knihu a možná i proto jsem byla v příběhu o to víc ztracená. Přišlo mi, že v rámci děje a chápání celého toho světa časových smyček a podivných postav, toho bylo do filmu nacpáno až moc, a myslím si, že nemluvím pouze za sebe, pokud řeknu, že to bylo těžké pobírat. V pouhých dvou hodinách délky se sice hlavní postava přesune z pozice obyčejného kluka do pozice odvážného dobrodruha, který chápe všechny podivné okolnosti a dokáže pobíhat mezi časovými smyčkami, ale myslím, že běžný divák se tak v polovině filmu v ději ztratí a všechno mu to přestane dávat smysl. Mně to tedy smysl nedávalo a tak jsem si pak už prostě jen užívala ten vizuál a nápady. Ale to mi pak ke skvělému filmovému zážitku zkrátka nestačilo. Proto se nakonec kloním k o něco málo nižšímu hodnocení. ~(3,4)~ ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Možná, že knižní předloha je zajímavá a má své kouzlo... ale Burtonova adaptace nemá ani jedno z toho. Technicky je tenhle film v pořádku - lokace, herci, kostýmy, tohle všechno je krásné a povedené. Ale co z toho, když tenhle film je jedno velké nafouknuté nic. Absolutně mě nezajímalo, co se s hrdiny stane, jaké mají schopnosti a kdo koho má rád. Není to chyba herců, ale kapitána za kormidlem: Tima Burtona. Sirotčinec slečny Pelegrinové totiž postrádá živost, zápal, jiskru, zkrátka to, co máme na starším Burtonovi rádi. Tohle je jen další z jeho filmů, který postrádá srdce - zkrátka mi připadá, že Burtona už nebaví točit a strašně to fláká. A když je vypravěči (chápej režisérovi) jedno, co a jak vypráví, proč by to mělo zajímat nás? ()

Související novinky

Eva Green znovu u Burtona

Eva Green znovu u Burtona

29.07.2014

Francouzská herečka Eva Green letos dráždí diváky hned v pěti projektech: V mysteriózním seriálu Penny Dreadful, v akčňáku 300: Vzestup říše, ve westernu Salvation, v dramatu White Bird in a Blizzard… (více)

Reklama

Reklama