Reklama

Reklama

Jason Bateman uvádí svůj režijní debut - podvratnou komedii Sprosťárny. Bateman představuje Guye Trilbyho, čtyřicátníka, který objeví skulinku v pravidlech národní soutěže v hláskování a rozhodne se soutěž vyhrát. Rozhodčí, rozzuření rodiče, ani přemotivovaní osmáci nemají šanci, protože Guy nemilosrdně ničí jejich sny o vítězství a slávě. Když se reportérka (Kathryn Hahn) pokusí zjistit jeho opravdové motivy, Guy vytvoří nečekané spojenectví s jiným soutěžícím: nešikovným desetiletým Chaitanyou (Rohan Chand), kterého Guyův přístup vůbec nevyvádí z míry. Kritici nešetří chválou a považují Sprosťárny za „nejlegračnější, nejchytřejší a nejzábavnější komedii za dlouhá léta!" (Pete Hammond, Movieline) (Bontonfilm)

(více)

Recenze (118)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $9,5miliónaTržby USA $7,779,614Tržby Celosvetovo $7,843,145Tržby za predaj Blu-ray v USA $1,072,867 //počet predaných kusov 28,896Tržby za predaj DVD v USA $1,452,340 //počet predaných kusov 53,218║ len taká malá ďalšia americká zbytočnosť, ktorá chce byť aj zábavná aj dokonca hrať na city ale účel sa tu úplne stráca /25%/ ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,…ALE VÍTE, JÁ JSEM SEM NEPŘIŠEL PROHRÁT. A TAKY NEPROHRAJU. JE TO HRA, VE KTERÉ HRAJU, A JSEM NA CESTĚ VPŘED...“ /// Flustrovaný Guy Trilby dráždí děti, jejich rodiče a organizátory Golden Quill national spelling bee. Válečný epizodky plný sprostých slov a bitvy plný písmen… Připravte se na humor drsnějšího ražení – dalo by se říct, že je vobčas i černej. I když konečný vyznění je spíš dramatičtější… Po seriálovejch píčovinách konečně Bateman kápnul na rozumnej scénář, kterej přetavil na strávitelnej (celovečerní) debut. Je to jednoduchý, krátký a vobčas i vtipný. Co by člověk chtěl víc? /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Nedokončil jsem základku. 2.) Rád se účastním všelijakých soutěží. 3.) Thx za titule ,,Fingulka“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ** AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// S l u m d o g m e e t s d r h o u s e i n a f a i r l y s t u p i d b u t a l s o k i n d o f f u n n y c o m e d y a b o u t h u r t f e e l i n g s. I g i v e i t f o u r o u t o f f i v e. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Základní školu jsem zvládl bez opakování jediného ročníku, takže jsem všemi obdivovaný intelektuál, kterému je naprosto k ničemu, že umí odhláskovat slovo "nejkulaťoulinkatější" maximálně se třemi chybami. Kdybych však byl méně geniální, základku bych nezvládl a někde v okolí by se konala nějaká podobná soutěž v hláskování, tak bych na ni taky vyrazil. Vždyť, co je zábavnějšího, než se vytahovat nad školáky a kazit náladu jejich rodičům? Asi nic a tento snímek určitě ne, protože i mě při jeho sledování bliklo hlavou 1.354 nápadů na to, jak by se mohl stát mnohem vtipnějším. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Jasona Batemana jsem si už oblíbil jako herce a tentokrát mě potěšil i v roli režiséra. Natočil komedii na poněkud bizarní téma, kterym je soutěž v hláskování. Opravdu jsem nevěděl, co od toho mám čekat. Ale vylezla z toho výborná komedie plná černýho humoru a sarkasmu. Ke konci film teda trochu ztrácí dech, ale celkově to na 4 hvězdy dá. Bylo to ještě lepší než epizoda South parku s akustickou opicí, kde se taky soutěžilo v hláskování. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Soutežit se dá v lecčems. Třeba v hláskování. Právě tento "contest" nám Jason Bateman ve svém nesmírně vyspělém režijním debutu představuje. Pro naše končiny těžko myslitelná věc má své kořeny v USA, kde se v roce 1925 konala první oficiální soutěž. Tzv. Spelling B(ee) si dnes užívá mezinárodního věhlasu a popularity. Soutěže se konají napříč kontinenty - přes USA, Kanadu, Blízký východ, některé asijské státy až po Austrálii. Jednotlivé národní šampionáty bývají často velmi prestižní záležitostí a není divu, že je účastník na soutěž připravován dlouhé měsíce. O to vtipněji vyznívají Sprosťárny, které skrze geniální postavu Guye Trilbyho tento specifický model systematicky nabourávají. P.S. Velmi dlouhou dobu jsem ve filmu neviděl tak nesympatickou a záměrně asociální a škodící postavu, se kterou bych se ihned ztotožnil a celou dobu ji fandil. Bateman je vskutku dobrý herec. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Fucking Spelling Bee, aneb co v AZ-kvízu s Alešem Zbořilem neuvidíte.. Bateman se ve svém režijním debutu celkem úspěšně snaží udržet balanc mezi oplzlým humorem a morální rovinou, nicméně sám se převtělil v takového asociálního šmejda, že při odhalení jeho motivů cítíte spíš lítost než uspokojení (mimochodem c-o-m-p-l-a-c-e-n-c a nakonec y). Ten plakát pro odečítače ze rtů je ovšem prvotřídní.. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Sympatická komedie, která působí zpočátku hodně podivně, pak ale malý Ind začne vesele fuckovat a kontrovat Batemanovi verbální chuťovky. Nabere to nový dech a výborná dvojka dojede v policejním voze do cíle hrdě a s úctou. V originálním znění skvělé na obohacení slovní zásoby. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"A kde budem šťať a srať?..." Komédia , ktorú Bateman nielen odohral , ale i zrežíroval má solídny scenár, hoci je založená na tak , pre nás nepochopiteľnej súťaži akou je hláskovanie slov. Treba si ale uvedomiť, že v angličtine sa slová inak píšu a inak vyslovujú, preto to nie je tak ľahké, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Navyše súťažné slová podľa toho aj vyzerajú. Niekedy je ťažké ich vôbec správne vysloviť, nie to ešte odhláskovať. Komédia je fajn, úroveň humoru kolísavá, ale občas sa dá dobre zasmiať a hlavne v závere zistíte, že nie je úplne blbá. Bateman nešľapol vedľa, len to chcelo humoru pridať ešte viac. 60%. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Nechápu, proč takováto soutěž vůbec existuje, ale jak znám třeba ze Survivora, pro amíky je potřeba si nějakým způsobem trénovat gramatiku. Naštěstí nudná soutěž to v tomhle filmu vůbec není. Humorných situací tu je dostatek, Bateman svou postavu zahrál dobře, stejně tak dětští herci a Rohan Chand je tady naprosto bezvadnej. S Batemanem mu to skvěle klapalo a jejich vycházky do nočních ulic neměly chybu. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Jako vstup do režijního světa se Jasonovi Batemanovi tento komediální snímek povedl. Není nic extra, ale divák se párkrát od srdce zasměje. Jedná se o nevšední komedii, která je o hláskování. Příběh je od začátku docela chytlavý, ale děj místy nudnější, což vyrovná délka .. 6/10 = 68% ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Očekával jsem, že se moje bránice bude třást mnohem intenzivněji. Alespoň nápad s touhle hláskovací soutěží je poměrně originální a hlavnímu hrdinovi nechybí pořádné zapálení. Také jsem očekával, že hlavní hrdina bude terorizovat a šikanovat děti mnohem intenzivněji. Soudě dle okolních komentářů. Na pozadí mě docela obtěžovala vážná dějová linie o samotě a přátelství. Celkově se nejedná o žádný filmový zázrak, ale pouze o průměrnou komedii. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Jason Bateman je blázen. Tahle totálně nekorektní komedie si nebere servítky, takže tu máme menstruační kečup, sázku o bradavkách, pití alkoholu dětmi a senza televizní vysílání i s přerušeným přenosem. Jason se naštěstí nepustil do moralitky, kterou každý divák očekával jako jedinou možnou cestičku ven, a dotáhl to až do konce. Odvázanej nejsem, a z Kathryn Hahn ani žhavej, ale sem tam něco nechutnýho až pobavilo. Když nic, ukázalo se, že angličtina má i zajímavá slova, naprosto infantilní námět lze dotáhnout až na celovečerní film a soutěž v hláskování opravdu existuje dokonce i u nás. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Batemanův pokus o režii nekorektní komedie se vůbec nevydařil. Ani vtipné, ani jinak zajímavé vyprávění o setkání vulgárního, cynického čtyřicátníka a malého chlapce při soutěži ve spellingu. P.S. český dabing patří k tomu nejhoršímu co jsem za poslední dobu slyšel. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Jsem mile překvapenej a potěšenej. Je to vtipný, Bateman je luxusní a zábavnej asociál a vůbec to celý dobře funguje. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Coby režisér je Jason Bateman kvalitní rutinér, coby dramaturg vybral hodně bizarní příběh a sám sebe obsadil do hlavní role velmi netypicky. Opustil svoji obvyklou škatulku hodných chlapíků, aby předvedl, že dokáže podat i poměrně nepříjemného maníka, zjevně trpícího kromě geniality také emoční nevyrovnaností a nedospělostí. Guy je sociopat, který je většinou na facku, ale taky k politování a sem tam dokonce i k pomilování. ___ Hlavní hrdina posedle a přitom neochvějně pokračuje v hláskovací soutěží bez ohledu na všeobecné opovržení a urážky, které vzbuzuje coby čtyřicátník soutěžící se školáky. Je evidentní, že Guy je nešťastný, svět lidských emocí je pro něj strašidelným labyrintem a on na něj nereaguje dětinsky, ale rovnou jako dítě. Vzdorovité, vzteklé, kopající kolem sebe a neohlížející se na následky. ____ Jeho na odiv vystavované opovrhování světem a záměrná uzavřenost, ale začnou pozvolna roztávat, když si vytvoří zvláštní vztah s osamělou novinářkou a tvrdošíjně optimistickým chlapcem, se kterým soutěží. Ti dva se spolu baví jako vrstevníci, protože i když je Guy čtyřicátník, pořád je ještě kluk, který možná poprvé v životě dostal příležitost vyblbnout se se stejně starým (emočně) kamarádem. _____ I když Guyův motiv pro účast v soutěži je zprvu chladně vykalkulovaný (a já ten důvod beru), nakonec se pro něj stala soutěž lekcí, kterou potřeboval. Konečně dospěl a může jít dál. ---- MOTIV mi připomněl moji oblíbenou scénu ze Simpsonových, když dospělý Homer vyhraje školní soutěž na vylepšení jaderné elektrárny, a když přebírá hlavní cenu, někdo z publika zakřičí: "Ale ta soutěž byla pro děti!" a Lenny na to: "Jo, a Homer jim to natřel!" /9. 2. 15./ ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

"S jakým slovem jsi vyhrál?" "Byla to autofelace." "Takové slovo neznám, co to znamená?" "Samota." Jo, Bateman konečně v nějaké agresivnější roli. A ve výborné roli. Takový ten zkurvený hajzlík, kterého si zamilujete. Tímhle u mě postoupil o notně velký stupínek výše. Námět parádní, hrozná sranda, spousta (svým způsobem inteligentního) humoru. Dost jsem se nasmál. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Napoprvé jsem filmu přiklepl čtyři hvězdičky, dvě z nich ale reprízu nepřežily. Celá záležitost mohla být celkem slušnou komedií říznutou dramatem, to by se k ní tvůrci ale museli postavit jinak. V první řadě by museli použít větší množství nekorektního humoru, a pak by museli od základů přebudovat celou dějovou linii o přátelství s chlapcem, jehož jméno bych opravdu hláskovat nechtěl. Takhle totiž celý snímek vyzníval jako při zdi se držící a patosem zavánějící pokus o hořkou komedii, který po dlouhém běhu padl k zemi ještě před cílovou páskou a potupně uhynul na nedostatek odvahy. Jo, jo, důležité je držet krok a nevybočovat z řady. My starší si pamatujeme a už se to zas vrací jako módní vlna (jen přichází z opačného směru). Film mě každopádně jen utvrdil v mém odporu vůči všem těm pošahaným dětským soutěžím, hláskováním počínaje a dětskou miss konče. Mít ve Státech (a už nejen tam) ambiciózní rodiče, kteří si na dětech ventilují vlastní selhání a touhu po slávě, musí být peklo. P.S. Pro lepší zážitek doporučuji videoklip skupiny Clawfinger: Biggest & The Best. / Poučení: Nikdy není pozdě pověřit někoho splněním svých snů. ()

Reklama

Reklama