Reklama

Reklama

Simon Bolivar svedl se španělskou říší více než sto bitev za nezávislost Jižní Ameriky. Za svůj život ujel v sedle více než 70.000 mil a obsadil téměř dvakrát tak velké území jako svého času Alexandr Veliký. Je považován za jednoho z největších vojevůdců v lidských dějinách. S tím rozdílem, že Bolivar nebyl dobyvatel, nýbrž osvoboditel. (AMC Czech)

(více)

Recenze (25)

Vančura 

všechny recenze uživatele

KOMENTÁŔ MŮŽE OBSAHOVAT LEHKÉ SPOILERY. Pompézní nuda, která by uspala i mrtvého. Film jsem si vyhledal kvůli herecké přítomnosti mého miláčka, mé velké lásky, zbožňované a nejdražší M. Valverde, to jsem si ovšem trochu naběhl - její prostor je zde omezen na nějakých 20 minut a pak šlus, finito, její postava umře (jak je u postav, které tato herečka ztvárnila ve svých dřívějších rolích, velmi časté), ale aspoň za tu dobu stihne ukázat prsa, což potěší (opět - u této herečky velmi časté), a ukáže se pak už jen v jedné retrospektivní scéně v záběru. Film u mě dojel na neatraktivním námětu a celkovém zpracování - životopisné filmy mě obecně nudí snad ještě víc než historické (ne, vážně nevím, proč v 21. století točit filmy o dávno mrtvých lidech, jejichž jména dneska nikomu - minimálně v našich zeměpisných končinách - nic neřeknou a jejichž život je důkladně popsán v hromadě zdrojů, takže je vlastně děj takových filmů "prozrazen" dopředu a nemá čím překvapit; film je navíc uvozen krátkými titulky, v nichž se sděluje, že Bolívarova armáda nebyla nikdy poražena - kde je potom jaké překvapení? Kde je důvod koukat na film, který svým unylým tempem pomalu spěje až do nevyhnutelné smrti hlavní postavy? Pokud jde o zmíněné zpracování, film jde tou nejkonvenčnější možnou cestou - jakákoli fimařská invence je zde eliminována na minimum a každý záběr, každá scéna musí každému jen trochu zběhlému divákovi nutně evokovat přehršel filmů jiných - pocit, že sledovaný film člověk viděl už stokrát předtím v trochu jiné podobě je pro mě tím hlavním důvodem, proč se domnívat, že je tenhle film veskrze ztrátou času. Film dává tušit, že rozpočet určitě nebyl malý - natočení takového kostýmnímu spektáklu se všemi těmi davovými scénami a nespočtem exotických lokací muselo stát balík - ale vzhledem k velikosti cílového trhu španělsky mluvících zemí si na sebe jistě bez problémů vydělal. Koupit takový film do české distribuce by ovšem musel jen blázen - nedovedu si představit, kdo normální by u nás šel do kina na dvouhodinový film o chlápkovi, který v 19. století osvobozoval Jižní Ameriku od španělského jha. A tak znalost tohoto filmu u nás asi zůstane omezena jen na hrstku fandů M. Valverde, kteří si film stáhnou tak jako já kvůli ní - marná sláva, pro pohled na ty její kozinky to za to stejně stálo. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Kdo se trochu zajímá o historii, tak by bylo namístě na tenhle historický film mrknout. Já si nejdřív našla informace na wiki a pak už jsem jen vstřebávala historii převedenou do filmové podoby. Víte na jakém základě vznikl stát, který se nazývá Bollívie ? Víte, že v Praze je socha Bolívara? Víte, co to bylo za člověka a jaký měl význam v dějinách? Já určitě neházím tenhle film do koše, protože pro mě osobně mnohé z historie přiblížil a já jsem byla spokojená. Ono držet se skutečností a přenést to do scénáře alespoň trochu srozumitelným způsobem je obdivuhodné. Jistě, že mnozí se budou kochat svůdnou kráskou Maríi Valverde, ve filmu v roli María Teresa, která má žel minimálně prostoru, ale i to málo stojí za to. Nádherné scenérie, ale i drsné boje za svobodu byly natočeny dle mého pohledu na výbornou a já rozhodně nelituji, že jsem mohla spatřit část dějin a míst, která jsou sice vzdálená, ale pro mě mají svojí nepopiratelnou hodnotu. Koho by z laiků normálně napadlo zabývat se dějinami takových míst? ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Simon Bolivar si rozhodne nemôže sťažovať na nedostatok vzrušenia ani dobrodružstva, pričom vo svojej dobe patril k najvýznamnejším postavám, ktorým sa podarilo riadne zatriasť dejinami. Filmové spracovanie jeho životnej púte sa mi síce zdalo trocha skratkovité a miestami i náhlivo zostrihané, ale celkový dojem je aj tak výborný. Bol som prekvapený ako si Venezuela so Španielskom poradili s výpravou, kamerou i zvukovými záležitosťami. Po technickej stránke môže film úplne v pohode konkurovať drahým americkým historickým veľkofilmom. Páčili sa mi aj kostýmy, ktoré verne odzrkadľovali svoju dobu. Jediné čoho ľutujem, ako už mnohí užívatelia predo mnou zmienili, je malý priestor postave, ktorú si zahrala M. Valverde. Nešlo od nej oči odtrhnúť. Veľká spokojnosť. 75/100 ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Když si člověk přečte wikipedii, měl bych chuť Simonovi potřást pravicí a uznale poklepat na rameno. Jenomže když se kácí les, lítají třísky a právě na ně zaměřili filmaři svou pozornost. Hudba a zvuk jsou perfektní, kamera nekazí dojem, ovšem příběh je šablonovitý a už jsme to celé, jen v jiné zemi, absolvovali mockrát. Film pro své efekty určený na velká plátna, pakliže ovšem máte rádi řežbu a masakrování lidí (a efekty, jasně). Znalce potěší odhalená Maria Valverde. Neuskutečněný Cinema Mundi 2015 - oficiální oscarovský kandidát za Venezuelu! ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Historický film se vším co k tomu patří, takže tu najdeme lásku, zradu, masové válečné scény, krásné exteriéry a nezbytný vlastenecký kýč, který ovšem v tomto případě nehrál na nervy a Bolívarova povinná idealizace byla tak akorát. Potěší i mezinárodní obsazení na čele s osvědčeným Ramírezem a samozřejmě nelze zapomenout na odhalenou Maríu Valverde. Na Libertadora se určitě nebude nějak extra vzpomínat, ale i tak patří k tomu lepšímu, co bylo v rámci žánru v posledních deseti patnácti letech natočeno. 70% ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Kdysi jsem přečetl Bolivarovu biografii a také Marquezův román popisující jeho poslední dny. Film se historických skutečností celkem drží, ale podává je hodně zkratkovitě a dost často ne moc srozumitelně. Nicméně je vše zabaleno do pěkného vizuálu a má to charizmatického hlavního představitele. Za mě rozhodně kvalitní historický snímek z období dějin, které není tak často zpracováváno. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Ale co, já tomu dám trochu víc, než bych dal podobnému filmu, který by byl natočen v americké produkci. Venezuela a Španělsko ukázaly, že je pořád možné natáčet historické velkofilmy. Netvrdím, že je nějak pravdivý, nebo jak moc je pravdivý, ale jako podívaná to bylo celkem fajn, vytvoření hrdiny, kterého je možné následovat. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Dost dobře natočený film o životě Simona Bolívara, sjednotitele a bojovníka proti Španělům v Jižní Americe. Ten hnědooký, sympatický muž, vizionář, politický dobrodruh, fanfarón, který se nebál a pro svůj cíl by udělal cokoliv, tak ten byl skvěle zahrán Èdgarem Ramírezem, který mě upoutal před krátkým časem ve filmu Gold. No a jako Simon, jo jo, lidská zrada se najde všude. Takže doporučuji shlédnout, I když jsem se nad Marií Valverde tolik nerozplývala, má křivý nos, evidentně kvůli němu špatně dýchá, hrudník vystrkují jiné herečky též, ale rozhodně do filmu sedla pro svůj díl éteričnosti. Zkrátka, líbilo se mi to. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Historické filmy si pozriem veľmi rád, a hoci o Simónovi Bolívarovi som doteraz až tak veľa nevedel (fakt len tie základné udalosti), tak som bol rád, že aj vďaka tomuto filmu som trochu rozšíril svoje poznanie. Aj keď treba brať do úvahy aj známy fakt, že každý historický film v sebe nesie idealizáciu, ktorá zvykne skresliť realitu. Ale zas v tomto prípade mi to aspoň neprišlo až tak strašne prehnané. Veľmi príjemný veneuzelský film o svojom hrdinovi potešil svojim scenárom, atmosférou, ale aj pôsobivým scenériami a hereckými výkonmi na čele so skvelým Édgarom Ramírezom, (škoda že María nevydržala aj dlhšie). ()

Hees 

všechny recenze uživatele

Libertador (písané 27.10.2016) tu nemá ani veľa hodnotení, aby to bolo adekvátne, ale myslím si, že tento film je trochu podhodnotený (64 percent), ale pozrieme sa ďalej v komentári prečo je tento film kvalitným a dobrým filmom. Film má možno menšiu chybu v postavách, lebo nie sú dosť vyprofilované, ale v tom ostatnom je dostatočne kvalitný a herecky dobre zvládnutý. Ide o historický film, v ktorom je ústredná postava Simon Bolivar a teda všetko sa vo filme krúti okolo neho a všetko máme pocítiť z jeho pohľadu či už je to vojna, láska, alebo beznádej a nakoniec aj nádej lebo vôla bojovať je taká, aké sú tie najhrubšie okovy čo nás zväzujú k zemi. Film Libertador sa nekončí pompézne, ale len tak bežne a to mu môže u niekoho zobrať body a u mňa našťastie nie. Čo je dôležité vo filme je niekoľko vrcholov a vo filme sa dá nájsť pravá podstata ľudí najprv dobíjaj a potom rozdeľuj to čo nikdy nebolo tvoje ...nemyslím tým nič zlé na pána Bolivara. Vrchol filmu nie je teda jeho samotný koniec, ale pár scén, ktoré sú minimalistické, ale krásne. Bohužiaľ pán Bolivar neskôr pochopil, že sloboda neexistuje a ak áno ľudia ju nikdy nechcú lebo v ňu neveria. Páči sa mi v tomto filme hlavne zobrazenie niekoho kto ťahá za nitky v nejakej vojne a to v iných filmoch veľmi časté nie je a vždy takýto ľudia existovali v každej vojne a čo je smutné tento film sa nebojí o tomto povedať pravdu vo vojne ide často iba o profit či je to vojna za nezávislosť, alebo o čokoľvek iné. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

slušné filmové nazretie do histórie Južnej Ameriky. Pôsobivá scenéria, nádherne kostýmy v kráľovskom dvore, aj bojové scény celkom ušli. Na druhej strane, ak to bolo podľa skutočnosti, pripadal mi Bolivar predsa len troška naivný. Možno vedel bojovať, ale vládnuť nie. ()

zdenny 

všechny recenze uživatele

O Simónu Bolívarovi jsem četl životopisnou knihu. Tam byl vykreslen jako skutečný osvoboditel s velkým jihoamerickým racionálním myšlením. Zde v tomto filmu se mi jevil spíš jako člověk, který byl vlivnými lidmi ke svému národnostnímu cítění a uvědomění dokopán. Film celkově neměl grády a v divákovi žádné speciální emoce nevyvolal. Bolívar zde spíš než charismatický osvoboditel působí jako zaslepený revolucionář, kterému je jedno, kolik obětí jeho revoluce přinese. Důležité přece je dosáhnout svých vojenských a politických cílů. Nebudu hodnotit, jestli bylo jeho počínání správné či nikoliv. Nezvratným faktem je, že Bolívar změnil Jižní Ameriku a stal se neoddiskutovatelným symbolem jihoameričanů v boji za svobodu a nezávislost. Osobně si myslím, že kdyby ne díky Bolívarovi, Jižní Amerika by se své nezávislosti dočkala i tak. Třebaže o stopadesát let později, podobně jako africké země. Je to prostě vývoj zemí, které sloužily evropským imperiálním výbojům. ()

drackula 

všechny recenze uživatele

Príbeh je taká klasická revolučná šablóna, ktorú sme mohli vidieť už x krát v rôznom historickom kontexte, ale príliš to nevadí. Technicky je film zvládnutý dobre, funguje súkromná aj politická linka a čo je hlavné, sú tam cítiť investované peniaze, takže žiadny TV film nečakajte. 70% FCH052016/1 ()

Pedross800 

všechny recenze uživatele

"JSOU S NÁMI. STARÁ AMERIKA....JE POHŘBENA V TÉTO ZEMI, KTEROU SI CHCEME VZÍT ZPÁTKY, JSOU S NÁMI. PONIŽOVÁNÍ MILIONŮ ŽIVOTŮ VEDLO K TOMUTO OKAMŽIKU, VŠICHNI NAŠI PŘEDCI SE MODLILI, ABY TENTO DEN NASTAL. JEJICH KREV KOLUJE V NAŠICH ŽILÁCH. NEJSME TU NÁHODOU, JE TO NÁŠ OSUD." Viva Bolívar.....Viva Colombia.....Viva América......a samozřejmě Viva María a její prsa :-) ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Profesionálně zvládnuto jak technicky, tak herecky. Jenže to k úspěchu nestačí, když si scénárista neuvědomí, že většina diváků o Bolívarovi (zvláště v Evropě) ví jen velmi málo, takže se v ději filmu moc neorientují. Tvůrci si asi dali velké sousto a měli se spíš zaměřit na TV sérii, které by rozvláčnost příběhu vadila méně. Takhle jsou to jen útržky z boje Jižní Ameriky proti Španělům a ve druhé fázi boj o udržení jednotné unie jihoamerických zemí. Do toho jsou vloženy ještě soukromé a vzhledem k malému prostoru, který soukromí Bolívarovi ječ věnován, i zbytečné erotické scény. A pak jeden nedostatek dabingu - anglicky a francouzsky mluvené scény nejsou titulkovány - a zvláště ty politické hovory pak člověku, který aktivně angličtinu neovládá, k pochopení souvislostí dost chybí. Nu, dnešní generace si už myslí, že je na čase, aby se tento jazyk stal druhou úřední řečí... ()

AloeB 

všechny recenze uživatele

Snímek o frajerovi, po němž se jmenuje ta hispanoamerická země mezi Kolumbií, Brazilií a Guayanou; země, o níž víte tak málo, že jste si po přečtení ani neuvědomili, že ta země po něm pojmenovaná je ve skutečnosti mezi Peru, Chile, Argentinou, Paraguayem a Brazilií. Jenže na základě oficiálního názvu současné Venezuely je pravda vlastně i ta první možnost, ale fakt, že jste to ani nezaznamenali, je zde pointou. Pár let před tím, než ve Venezuele ztratila hodnotu mimo jiné i samotná měna, si místní nejen že mohli točit překrásné a kapku idealizované filmy o svém národním hrdinovi, ale dokonce si do nich mohli pozvat i formáty jako je Iwan Rheon, tuším nějakou dobu předtím, než ho svět, až na pár sadistických výjimek, začal nenávidět za obstojnou roli v jednom nejmenovaném braku. El Libertador je nádherný vhled do jednoho plus mínus úspěšného koutku jihoamerické historie, který sice trpí zkratkovitostí, ale to je oběť za to, že nás ušetřil nudného a veleúspěšného seriálu na Netflixu, který by byl sice podrobný a doslovnější, ale v konečném důsledku by odvyprávěl to samé. Vede zde nádherná krajina, působivé herecké obsazení, úžasná atmosféra a sem tam i nějaký pěkný herec nebo herečka. ()

BadAs 

všechny recenze uživatele

za prve prvni uvod začátek a záběr na Simonovy záda a cop jak prochazí palacem a vsichni se mu klaní je proste pompezni drsnarna !!! za druhe edgar ramirez představitel simona bolivara je nezkutecný mačo a opravdu kurva silnej krasnej ,charizma potíci chlap !!! a to jsem poctivej heterák .-) za třetí romantická linka s marijou lujzou to je topka romantiky skvost mezi filmy ! scenar v romantických scenách je nerudovsky poeticky a krásně funguje !!! další postavy jsou silne třeba postava kterou zname s her o truny skotsky plukovnik o leary,zklamal mne Jose Antonio Paez hřmotny zrzavy hruzu budici hromotluk a velitel 15 tisic divokých jezdcu je tady jako vousata maco manicka ale neni to nejhorší ...no trochu mám problem s Jose Antoniem De Sucrem který je hned po simonovy druha nejvyznamnejsi postava revoluce a byl prý chodící továrna na charizma ,vojaci jej milovaly na koni bojoval v prvni linii a vybojoval posledni obrovskou bitvu se spanelskem kde porazil Jose canteraca ...taky tam chybela postava Generala De san Martina který osvobodil argentinu a je velkou legendou a byly prately se simonem .-) film je velký krásný ,ale krátky tohle si zaslouzi trilogii s mnoha hodinovou stopazi ()

l.enik.c 

všechny recenze uživatele

Miluji historii a ráda se vždy podívám na dobrý film ztvárňující historii osobnosti, země či období, o kterých se v našich končinách běžně neví, nemluví a neučí. Avšak historie Jižní Amerika, ostatně jako všechno, co se týká tohoto kontinentu, šla vždycky mimo mě. Jsem tedy moc ráda, že manžel s tímto filmovým počinem přišel a přiměl mě se na něj podívat. Film se mi moc líbil, i když některé střihy a události mi přišly dost nesrozumitelné a vlastně jsem z toho celého snímku ani nenabila dojmu, že by Simón Bolívar dokázal něco tak velkého, jak se tvrdí. Proto jsem chtěla udělit jen 3*. Avšak po bližším pátrání po jeho osobě jsem se rozhodla připsat jednu hvězdičku k dobru, protože to nebylo úplně zcestné, drží se historických reálií a bohužel, pokud neměl být film jednou tak dlouhý, nemohl zachytit úplně všechno. Snad jen se možná dala zkrátit dlouhá osobní linka, avšak zrovna v případě této osobnosti je to asi poměrně stěžejní, takže super. Jinak je hezké vidět, že pořádný historický velkofilm nemusí točit jen USA :-) A oceňuji i to, že přestože bitvy byly kruté a krvavé, nebyla zde až taková snaha zachytit všechny nechuťárny zblízka a do úplného detailu, jak je tomu dneska zvykem, takže i slabší povaha jako já to snesla bez větší psychické újmy... a nebo už jsem bohužel tak imunní. ()

Sakulnikov 

všechny recenze uživatele

Dobrý film o Bolívarovi. Pár detailů, které mě obzvláště potěšily: 1) jednotlivé národnosti mluví svým jazykem, takže ve Francii se mluví francouzsky, s Angličany anglicky, .... 2) María Valverde, i když tam je jen krátce. 3) Scéna přechodu And v zimě, kde sedí Ramsey Bolton a Bolívar vypadá jak Jon Snow. 4) Reálné zpracování vojenské taktiky - ta byla v tomto období obzvláště masakrózní. ()

Reklama

Reklama