Reklama

Reklama

Holky pod zámkem

(pořad)
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2015, 7x45 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Příběhy žen ve vězení ve Světlé nad Sázavou. Co je dostalo dovnitř a co je čeká venku? Režim věznice i nepsaná pravidla přežití v časosběrném dokumentu TV Nova. (TV Nova)

Recenze (36)

Daginka 

všechny recenze uživatele

Na tohle dílo jsem narazila na Youtube, když jsem hledala něco jinýho. Přiznávám, že glorifikaci zločinců asi moc neocením, nicméně jsem poslouchala ty srdceryvný příběhy, který hovořily za všechno. Do pozadí, kdy kriminálnice štkaly svůj příběh o své stoprocentní nevině, hrála dojemná hudba, při které jsem usínala. Po chvíli (kdy už jsem podřimovala a dojemnou hudbu vystřídala jakási ezo meditační melodie a cinkání indický zpívající misky), mě v polospánku napadlo: "Hmmmm, už minimálně tři minuty nepadlo slovo "nevina", "filcuňk" ani výhružky o cigáro, navíc ta hudba je docela uklidňující, asi to nebude zas tak špatný...". Byla to ale jen Youtube reklama/kampaň na srovnání čaker, co se nenápadně vecpala dovnitř. 15%. ()

AllShallFall 

všechny recenze uživatele

No co dodat. Koukam kriminal pro zensky docela pohodicka. Zenskych jako kriminalnich zivlu neni tolik. Vyjma teda ciganek, kterych je tam, jak koukam 90%, 5% fetacky a dalsich 5% zoufale zenske, ktere se snazili nekde vydelat penize formou zasahujici daleko za hranice zakona. Samozrejme, ze za to muze jedine vladnouci rezim. Jak si obyvatelstvo vychoval, takoveho ho ma. Jinak teda musim souhlasit s komentarem Heavymana. Je to jak na tabore a bacharky jsou hodny tety. To je docela pech no, vedet kam jde cast, a hlavne komu, penize pracujicich lidi. Zensky, ktere si muzou za to, kde skoncili uplne sami, se vlastne maji dobre. Musi akorat dodrzivat nejaky rezim a to je cele. Bavi se vesele, nazrat dostanou, maji strechu nad hlavou, tancuji. No parada. Pro mukly a je jedno jakeho pohlavi, je treba zavest prisny rezim a hlavne poradnou praci. Protoze prace osvobozuje. Jak od kriminalnich cinnosti, tak i od drogove zavislosti. Jenze to by musela vlada bezmozku byt nasilim sesazena. Protoze v tehle republice se nikdy nic nezmeni. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Až vás nehezký, otylý soudce odsoudí k desítce nepodmíněně za "elpako", jehož rozsudek budete argumentovat tím, že jste si chtěli jen vylepšit svoji finanční situaci a udělat si hezké Vánoce s rodinou, a v žádném případě jste té hezké slečně na benzínce, před jejímž obličejem jste divoce mávali a gestikulovali "načerno" pořízenou pistolí, nechtěli ublížit, jen jste trénovali roli padoucha do připravované televizní krimi, koment, který jste předtím čirou náhodou napsali zde k tomuto dokumentu, bude mít rázem vskutku časosběrnou kvalitu. Vrátíte se o deset let starší, po uvítání s rodinou, z níž dobrá polovina se mezitím usou(lo)žila k smrti, se hned vrhnete k noťasu, který za tu dekádu nabral poněkud futuristický design, nicméně CSFD stále bude existovat a spolu s ní i váš profil. Lačně se vrhnete k tomu přístroji a v okamžení projedete tehdejší komenty, jejichž kvalita za tu dobu měla sestupnou tendenci. Váš koment, tehdy připomínající nejlepší Čapkova díla, je rázem nynější kvalitou u dítěte předškolního věku. Tehdy byla jiná doba, vězení jste znali jen z nováckého dokumentu, který kdyby nebyl tolik plačtivý, respektive netlačil tolik na emoce, byl by v podstatě tím lepším, co Nova vysílala. Nejednou sice budete mít pocit, že trestankyně měly zřejmě prostor i čas naučit se určité zdvořilostní fráze, které se na kameru vždycky hodí, ovšem už budete vědět, v jakých místech mluví za sebe a v jakých místech podle nadiktovaného scénáře. Hlava vás z toho Třeštíková nebude. 6/10 ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak předně nutno dodat, že na TV Nova je to celkem solidní počin. A i když se jedná o reality show, je to spíše takový dokument jak to chodí v našich věznicích kde je krapet mírnější režim. Samozřejmě účinkující jsou skutečné postavy se skutečnými osudy, které se tam za mříže nedostaly jen tak. O každé z těch ,,padlých žen'' si můžeme myslet co chceme. A ačkoliv samozřejmě člověk vidí, že tam opravdu mají celkem pohodičku a že je ta čórka za kterou tam jsou ani moc netrápí (na rozdíl asi od okradeného), udivilo mne, že mi jich bylo vlastně líto. Když člověk vidí z jakého prostředí často vzešly, jak musely fungovat v dravém světě tam venku, když si uvědomí, že ony nedostaly tak dobře rozdané karty už od mala jako jsme třeba dostali my v podobě milujících rodičů, domova, krásného dětství, rodinou podporovaného vzdělání.... pak opravdu je trocha té lítosti na místě. Vrcholem byla zpověď bezdomovkyně, pro kterou vlastně kriminál byl řádem a jistotou, který venku postrádala. Pravidelný režim, pravidelná strava, zázemí, teplo, hygiena... pro člověka z ulice tohle zní jako ráj. Já tu nebudu spekulovat o tom, co bylo kdyby. Kdyby se víc holky snažily, kdyby nekradly, kdyby si našli ubytovnu... Pro řadu z nich ten kriminál byl trestem. Bylo to cítit v povzdechu těch nastupujících trest ,,no jo... budu to tu muset nějak ... vydržet.. ''. A i když můžete za dobré chování večer na telku a kouknout na další díl Ordinace... přesto je to prostředí hrozné, depresivní, plné různých živlů v podobě spoluvězňů... nechtěl bych se tam dostat. Brrr. Tohle je celkem zajímavá sonda a Nova ukázala že když chce, jde to i normálně. Ti co zde dávají - ODPAD, protože ve filmu jsou socky placený z našich daní jaksi nepochopili jak se má zde hodnotit. Hodnotíme film, ne lidi v něm hrající. To je jak odsoudit dokument BBC o kosatkách, protože zabíjejí ty roztomilé lachtany a tuleně... * * * ()

yehudit 

všechny recenze uživatele

Třeštíková to věru není, ale jinak si myslím, že se jedná o (tady) nespravedlivě podhodnocený dokument, který dovoluje divákovi nahlédnout do - pro většinu z nás - exotického místa českho vězení, nastiňuje spoustu otázek a podňecuje touhu dozvědět se více. Na rozdíl od některých zdejších komentátorů vězeňské útulno z našich daní jeho obyvatelkám nezávidím, přesto mě napadlo, že skutečné, a mnohem horší vězení je pro většinu těchto dívek kdesi v hlubinách jejich psyché. Dokument vkusně podtrhuje hudba Jana P. Muchowa, jinak samozřejmě dominuje snaha o co největší senzaci a zjednodušení, což se projevuje hlavně v místy až nechtěně humorných komentářích, ve kterých se mimo jiné dozvíte, "proč se nevyplatí zavraždit vašeho manžela". Přesto si stojím za tím, že na Tv dokument z produkce Tv Nova příjemné překvapení a zasloužené 3*. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (1)

  • Čtyřdílný dokumentární seriál byl vyroben pro stanici Nova v roce 2011, ale jeho televizní premiéra proběhla až koncem roku 2014. (Bernyz)

Reklama

Reklama