Reklama

Reklama

Predestination

  • Česko Paradox času (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Film Predestination vznikl na motivy povídky "Všechny tvé stíny" od Roberta A. Heinleina a vypráví příběh tajného agenta (Ethan Hawke), kterého čeká složitá série cest napříč časem s cílem zajistit pokračování své kariéry vymahače práva. Při plnění posledního úkolu bude muset využít i svého mladšího já, aby dokázal dostihnout zločince, který mu uniká v čase. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (976)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Predestination je po väčšine času akousi komornou drámou, postavenou na komunikácií dvoch-troch postáv a nie thriller ako ho označujú sami tvorcovia, i keď je tu aj na zopár akčnejších scén. Nakrúcalo sa len na zopár miestach, ale pekne sa s tým pohrali. Najmä scény zo SpaceCorp. majú svoje čaro, hlavne vďaka takpovediac retro-futuristickému dizajnu z prelomu 50. a 60. rokov. Rozhodne to nie je bohvieaký film. Odporučiť ho môžem tým, ktorí si obľúbili Ethana Hawkea, preferujú sci-fi, alebo majú radi zvláštne veci. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Dobre, veľmi dobré, vlastne skoro perfektné. Bratia Spieringovi vás od začiatku doslova hodia do filmu, kde vlastne netušíte o čo kráča. A keď sa chcete o tom dozvedieť viac, tak vám to tesne pred xsichtom strihnú na nejakú drámu o dievčati. A potom, potom to začne. Predestination sa rovnako ako puzzle zrazu začne skladať dokopy a postupne to začne aj dávať zmysel. Tempo sa zvyšuje, Ethan Hawke začne hrať čoraz viac presvedčivejšie, gradácia stúpa a nakoniec ste s toho úplne v prdeli ako strašne je tento film cool. 85% - 4* ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Sci-fi příběh plný časových paradoxů, jehož suverénním vrcholem je první polovina ve znamení retrospektivního vyprávění o jednom neobyčejném lidském osudu. Kdyby byl celý film natolik strhující a atmosférický jako tato úvodní pasáž, která mi jen krásně sladěnými záběry na obličeje obou diskutujících hrdinů způsobovala příjemné mrazení, jednalo by se o absolutní a dosud nevídanou pecku. Jenže posledních třicet minut mi nejenže až příliš zamotalo všemi časovými posuny hlavu, ale také zcela narušilo dosavadní harmonii vyprávění, díky níž jsem doposud neskrývaně chrochtal blahem. Jakoby odvážní Spierigové chtěli sdělit strašně moc, ale zatímco v úvodu jsem jim to žral a věřil, v závěru jsem skoro neposlouchal.... Velká škoda. 70% ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Chápu, že to některým připadá jako limonádová a pro masy určená verze Primeru, nicméně bez ohledu na slabší konec jsem už od barové části byl do filmu naprosto zažrán a k pointě se předčasně nedobral. Sarah Snook byla úžasná. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

... a to som riadne prestrelil hodnotenie, najmä kvôli štýlovému retro vizuálu (hlavne 60s sci-fi organizácia). Príbeh, ktorý znesie papier na pár stranovej poviedke, neunesie celovečerný film (navyše dejová línia s teroristom je viditeľne navyše). Po prvé, napriek svojej šialenosti je film dosť predvídateľný. Po druhé, tým že je prostý námet natiahnutý na celovečernú stopáž, odhaľuje sa množstvo účelovosti a logických dier. Ale na time travel filmy mám slabosť, takže zaokrúhlime tých 5/10 nahor. ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Mám lehké nutkání věřit, že pánové Spierig a Spierig nejsou sourozenci, ani jednovaječná dvojčata, nýbrž jeden a ten samý člověk. Pěkně namyšlený člověk, který by nejraději šukal sám sebe a sám sebe by i s chutí porodil. Jdu si zkontrolovat doklady, jestli se náhodou nejmenuju Spierig, o tom, že se przním (né že by se tak občas nedělo) a že se rodím, sním totiž dlouhá léta. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Pustím si film o cestování čase a první polovina je v baru, kde si Ethan Hawke poslechne celkem zajímavý příběh. Jako divák si říkám, sakra co se to děje? Koukám vůbec na správný film? Po příběhu to teprve začne, vše dostane náboj, začne pořádný bordel v hlavě a divák musí začít přemýšlet. Nakonec je vše tak komplikované včetně rozuzlení, že si jistý stejně na 100% nejsem. Druhé zhlédnutí je povinnost a musím přiznat velké nadšení.. 8/10 =87% ()

Chlupis 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem neviděl film, u kterého bych neměl tušení, co přijde v následujícím záběru. 97 minut intenzivního mind-fucku ve stylu Wachovských, který uhání kupředu tempem, o kterém se současné hollywoodské produkci ani nesní. Světe div se, v závěru do sebe vše perfektně zapadá a i po několikátém zhlédnutí nelze najít jediný záběr, který by neměl svůj význam a místo. Takhle si představuji chytrý mainstream. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak toto bola časová slučka ako hrom, navyše veľmi dobre premyslená, bez zjavných nelogizmov a tak prechytralá, že sa z toho na konci zatočí hlava. Mám rád námet zahŕňajúci cestovanie v čase, a tu si ho človek užije do sýtosti. A ide to aj bez prehnaných, vizuálno-bombastických trikov. Potešila aj záverečná pointa, bolo veru nad čím premýšľať, zároveň som sa utvrdil, žeby prospela druhá projekcia. Jedno pozretie je málo. Čo sa týka hercov, viac ako E. Hawke ma zaujala Sarah Snook, ktorá tu aspoň podľa mňa, podala svoj zatiaľ najlepší herecký výkon. Aj vám v určitej časovej etape pripomínala DiCapria? Mne hrozne. Ako by ho človek vytiahol z pláže a prirobil pár vrások :). Zatiaľ niečo medzi 4 a 5 hviezdami, po druhom pozretí možno plný počet. 85/100 ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Fajn hříčka. S pointou odhadnutelnou už zhruba od poloviny, což ale příliš nevadí - takovéto "malé sci-fi" mi velice chybí, tak jen houšť, a hybaj sem s dalšími takto zfilmovanými povídkami. Zásob od klasiků sci-fi je požehnaně, takže je z čeho čerpat. 8/10 ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

|81%| Velmi zajímavý film. Takže sci-fi o cestování čase ? Proč ne. Téměř 2/3 filmu tu máme pozorování dvou lidí a dlouhý příběh ženy, která měla od dětství těžký život. Na sci-fi to vůbec nevypadá, jen úvod naznačí ledacos. Takže spíš taková drama běhěm těch necelých 2/3 filmu. Ale abych se pravdu přiznal, tak mě to teda dost pohltilo a podobný příběh, který mě tak vtáhnul do děje jsem dluho nezažil. A poslední třetina filmu už jasně vypluje do sci-fi žánru, kde začne dost věcí do sebe zapadat, at už je to někdy uvěřitelné nebo neuvěřitelné. Máme tu jednu šílenou scénu vedle další. Bál jsem se, že film moc nepoberu. Třeba velmi přecenovaný Počátek mi vůbec nesedl a najde si i spousta filmů o cestování v čase, kterým moc nerozumím atd. Ale tohle mi zas tak složité nepřišlo. Ale samozřejmě přiznávám, že jsem nepochopil vše na 100%. Ale ta hlavní myšlenka a to vše podstatné mi je jasné. Takže jsem byl dost šokovaný, jaký scénář se dal vymyslet. To skutečně chválím. No, k úplnému nadšení ještě něco chybí. Mohlo to být víc velkolepější, taky nějaká akce mohla být (zde se párkrát teda střílelo, ale jen trochu) když zde o akci nešlo. No, jetš kdybych to komplet pochopil, tak by bylo plné hodnocení jasné. Ale možná, je dobře, že si divák pokládá určité otázky, o to víc je film zajímavější. Takže u mě velká spokojenost. Konečně komplikovanější scénář, který jsem téměř celý pochopil. Hudba byla obstojná. Herecké obsazení bylo výborné. Ethan Hawke zahrál svůj standart a to dobře. Sarah Snooh v roli ženy s tvrdým životem mě zde bavila ještě víc než Hawke. A to mi v nedávném slabém hororu Jessabelle vůbec nebavila. No, nevím co k tomu dál dodávat. Jsem spokojen a s radostí se k filmu ještě párkrát vrátím. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Die šiškenc motačka. Zeptejte se německých bratrů Špiritusových, jak toho dosáhli. Stačilo se chopit neotřelého námětu a nenápadně přimět diváka ke spolupráci, aby zapojil svoje myšlení. Příběh staví na množství časových paradoxů předurčení. Tedy toho, co se teprve má stát. První polovina je relativně přehledná. Podivínský spisovatel vypráví svůj pohnutý osud barmanovi. Ani u jednoho není tak úplně jisté, zda se jejich profese slučují s jejich skutečným posláním. I když se záhy dozvídáte, že barman je časový agent, který jde s buldočí vytrvalostí po jakémsi záhadném teroristovi s legrační přezdívkou "Sičák" a spisovatel se podrobil změně pohlaví, stejně to stačit nebude a ve druhé polovině se do toho dokonale zamotáte. Je potřeba si hlídat každý detail, ale i tak není záruka, že výsledná mozaika vám vše objasní. Příběh je poměrně invenčně vystavěn, má komorní ráz, triková složka je velmi skromná až zanedbatelná. Znázornění časových skoků je z trikového hlediska hodně naivní a archaické. Trochu to kazilo serioznost a vybroušenost perfektně působivého vyprávění. Jsem rád, že tohle scifi absolutně nestaví na nákladných vizuálních efektech. Z vizuálního hlediska film vypadá obstojně, má příjemnou kameru, velmi často i zajímavě tajemnou atmosféru, která postupem času opadne, zejména ve druhé polovině, když se klubko záhad začne rozmotávat. Ethan Hawke se do popředí dostane až postupem času, více prostoru má zpočátku Sarah Snook, která je za normálních okolností pohledná, ale zde ztvárnila chlapa. Její namaskování není moc povedené, ale její pooperační fáze už byla celkem na kvalitativně vyšší úrovni. Masky jsou celkově na pobavení, ale v tom dobrém slova smyslu. Zajímavý a originální příběh ale hraje prim a hodně předčí určité technické nedostatky. 80% ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Je to vlastně totální nonsens, ale tak brilantně natočený, že si říkám, že nic lepšího o sebedestruktivním narcisismu jsem neviděla. ()

k212 

všechny recenze uživatele

Jako tohle bylo fakt hodně divný a jetý, až mi to vlastně přišlo originální a dobrý! Budu muset provést komparaci s povídkou od Heinleina, neboť mě hodně zajímá, do jaké míry koresponduje narativní konstrukt povídky a filmu! A i když Ethana mám opravdu jako herce ráda, tohle dílo si pro sebe opanovala jednoznačně Sarah Snook. 75% ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Dobrá zpráva pro všechny narcisy. Svítá vám jistá naděje, že konečně poznáte sobě rovnou ( rovného), hodnou vašeho jedinečného sémě, tj; zachování resp. předání vašeho, tolik vzácného, genomu . To je ale hudbou daleké? budoucnosti. Do té doby si musíte vystačit se sebou samým, tj; nevyhnutelným bolestivým osudem, v podobě uhnání si tenisového lokte před zrcadlem popř. tímto rozpohybovaným manuálem, v podobě atmosferického snímku, který táhne (nahoru) E. Hawke a mladičký L. DiCaprio pardon S. Snook, to zejména v komorní dialogové pasáži v baru, gradujícího v momentě seznámení se mladšího se starším já a byť těch skoků (v čase) v závěrečné pětadvacetiminutovce, je i na R. Koudelku, v současné životní formě, víc než by bylo zdrávo, dvojice M. Spierig/P. Spierig, to překvapivě uhrála (čti ustála) až do závěrečného, předem avizovaného, přesto působivého finále aneb Nolan by se mohl/měl (při)učit. 80% ()

Související novinky

Kdo natočí osmý díl Saw?

Kdo natočí osmý díl Saw?

15.07.2016

Velké značky v Hollywoodu prakticky neumírají. Dokud na něco diváci slyší, točí se další a další díly, takže vás asi nepřekvapí, že bude pokračovat i Saw. Hororová série, jíž nastartoval James Wan (V… (více)

Režisér X-Menů míří na měsíc

Režisér X-Menů míří na měsíc

04.03.2015

Robert A. Heinlein byl jedním z nejslavnějších sci-fi autorů vůbec. Společně s Arthurem C. Clarkem a Isaacem Asimovem patřit do tzv. "Velké trojky science fiction", není tedy divu, že byly některé z… (více)

Reklama

Reklama