Reklama

Reklama

Sedmero krkavců

  • Slovensko Sedem zhavranelých bratov (více)
Trailer

Obsahy(1)

Pohádkový příběh vychází z klasické pohádky Boženy Němcové "Sedmero krkavců". Mladá dívka na sebe bere těžký úkol. Musí se pokusit zachránit své bratry a zbavit je prokletí, které na ně uvrhla jejich matka. Je to příběh o odvaze, vytrvalosti, ale také síle slova, pravdy a opravdové lásky... Hlavní hrdinkou je mladá dívka Bohdanka, která se narodí do utrápené rodiny pekaře, jehož žena před lety v návalu vzteku proklela sedm svých synů a z těch se stali krkavci. Rodiče před Bohdankou toto rodinné neštěstí tají. Když se Bohdanka na prahu dospělosti dozví o prokletí své rodiny, rozhodne se, že musí bratry zachránit. Od místní čarodějky se jí dostane rady, že musí svým bratrům ušít košile. Ale ne lecjaké - sama bez pomoci musí natrhat kopřivy, zpracovat vlákna, utkat látku a ušít každý steh. Bohdanka se vydává na dlouhou cestu za záchranou svým bratrů. (Bohemia MP)

(více)

Recenze (594)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Naprosto skvělá pohádka, která má blíž k Princezně Fantaghiro, než ke Třem veteránům. Prostě a jednoduše je spíš fantasy, než pohádka...a to je přesně to, co se mi na tomto filmu tak strašně líbilo. Nemá v sobě tu klasikou usměvavou atmosféru českých pohádek, ale spíš realistično zaobalené do originálního fantasy světa se špetkou středověku. Tak se mi to líbí a tak by to v příštích letech klidně mohlo vycházet. Do toho nádherné prostředí Tater, ale i hradu Zvíkov, perfektní spolupráce Českého a Slovenského štábu, skvělá hudba a herci, kde ani jeden nebyl vůbec špatnej. Naopak. Dokonce si i myslím, že Issová předvedla naprosto parádní výkon...a to vlastně skoro vůbec nemluvila :-) Fantasy pohádka, z českých luhů a hájů, jak se patří. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Sebevědomá pohádka, která je vyváženým mixem humoru, napětí, babičkovského poučení a současného špičkového řemesla, kdy se můžete opájet nádhernou krajinou a nořit do temných hvozdů. Dobrá práce a body k dobru za ty místy až fyzické pasáže, které obstojí i beze slov - v českém filmu nevídané! Nellis se jako zakázková filmařka našla. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Nebýt překotného úvodu, kde se vypravěčův monolog (musí?) vlézt ještě do úvodních titulků, bylo by to bez hlavních pochybností. Zvlášť zajímavé jsou úvahy o pravdě/vyprávění a subjektivních pohledech těch, kteří jsou jejich tvůrci, Alice Nellis nám tak předkládá i poněkud teoretické zamyšlení o určitých zákonitostech snímku. V pohádce zajímavé a od režisérky rozhodně osvěžující úkrok stranou. 70%. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet CZK 48miliónov ($2milióny)Tržby Celosvetovo $478,000▐ Česko-slovenská koprodukcia Sedem zhavranelých bratov, bola z jednej strany príjemný prekvapením, čo sa týka prevedenia a hlavne keď bola zverená do rúk režisérky Alice Nellis, ktorá má svoj chladní štýl tvorby ktorý moc nekomunikuje s divákom. V tomto prípade ale režisérka pookriala a rozprávka bola príjemne hravá, taká trošku iná, príbehovou schémou neokukaná. Jedinou a to veľkou vadou bolo obsadenie, ktoré pripomínalo výber tých najmenej sympatický hercov a to na každom poste, či už princezné, kráľovné či princov, čo sa fakt moc na takýto tip filmu nehodí, jediný svetlí zjav bola v úlohe služky Kristína Svarinská. /videl v kine: 45%/(filmový festival Art Film Fest 2015) ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Žánrově usazeno mezi pohádkou a fantasy, na poměry porevolučních pohádek opravdu skvěle výpravné, jistá režie, spíš jen průměrný casting, tématizace ženy coby hrdinky...Alice Nellis natočila silnou emancipovanou pohádku...logicky, když jde o adaptaci klasické pohádky Boženy Němcové... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Poněkud mě vyděsilo v programu označení žánrů "Fantasy/Akční/Válečný", ale naštěstí je to ryzí česká filmová pohádka klasického střihu, která kdyby ve druhé polovině neuhnula do pohádky poněkud jiného naturelu a neztratila tah na branku poloviny první, tak tu máme novodobou klasiku (nejen) času vánočního. Takto je to "pouze" nejlepší pohádka několika posledních let. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„LIDSKÉ PŘÁNÍ MÁ VĚTŠÍ SÍLU NEŽ VĚTŠINA KOUZEL.“ /// Československej horor o největší královský svini, si to štráduje po těch nejlepších pohádkovejch stezkách. Lidi si vyprávěj cokoliv, ale třeba tuhle si vyprávět klidně nechte! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Božku Němcovou nečtu. 2.) Chystám se rodit a tchýně shání kočku. 3.) Potřebuju, aby se z parchanta stal krkavec. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Určitě jedna z těch lepších českých pohádek za posledních pár let. Herecky i režijně velmi dobré, avšak samotná zápletka mi nebyla úplně po chuťi. Mám radši klasičtější fantasy i pohádkovější rysy. 6/10. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Keď je človek nahnevaný, mal by byť ticho.“ Behom roka vtedy šli von dve rozprávky – Láska na vlásku a táto. Láska na vlásku bola lepšie ošetrená režijne, ale nebola čistou rozprávkou, neobsahovala žiadne nadprirodzené prvky. Sedem zhavranených bratov je síce príšernosť ťažkého kalibru, ale zas kto od rozprávky vyžaduje veci medzi nebom a zemou (čo by podľa mňa každá normálna rozprávka mala obsahovať, inak predsa nejde o rozprávku, ale o historickú kostýmovú melodrámu), ten si príde na svoje. Bosorky v chyžiach uprostred hustých lesov, čary a kúzla, na zvieratá sa meniace ľudské bytosti, je toho vcelku dosť. Ten film je však hrozný! Dobrou správou je, že hrozný takým tým parádnym spôsobom, kedy je to AŽ TAK zlé, až si to užívate. V prvom rade kasting je zlý. Skôr štyridsiatnička, než tridsiatnička Martha Issová sa do úlohy veselej puberťáčky hodí asi ako Terminátor do sitkomu. Miro Noga bol v roličke kráľa trápny už na pohľad. Sabina Remundová ako kráľovná neuveriteľná. Pripadala mi ako neherečka, ktorá je obsadzovaná asi len preto, že má slávnu mamu. Jej synovia sú po hereckej stránke takisto nevydarení a divní. Ako-tak sa držia snáď len Bydžovská a Jana Oľhová, tá zvykne bývať fajn v kladných rolách. Scenár je plný šialených momentov a nápadov, ako je vražda manžela skalou (to muselo byť fakt majstrovsky na centimeter presne vyrátané) alebo bizarný nápad s hrebeňom, kedy „to“ vidí len ten, ktorý danú osobu češe, ale minimálne z upaľovacieho finále sa zdá, že „to“ vidí aj okolostojaci dav. Výprava nie je zlá, no z ustavičného škriekania havranov si budete musieť vziať paralen. Na facku je strih, ktorého mizernosť dosahuje rozmery Arktídy. Čiže ona vlastne porodila a potom čo? Kráľovná vzala bábätko, hodila ho do rieky (!!!) a následne čo? Čo povedala rodičke? Že dieťa je mŕtve? Ak áno, nemali ukázať žiaľ ženy pri najväčšej tragédii jej života? Alebo jej len dajme tomu povedala, že dieťa je v poriadku, ale práve teraz spí a tak ho nemôže vidieť? Finále s poltuctom flashbackov ma prizabilo, museli ma oživovať. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Mohli by se prosím všichni čeští tvůrci pohádek společně sbalit, chytit se za ruce a jít už do prdele? Díky. O:) ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Já se přiznám, že jsem zklamaná a jestli měla tohle být pohádka pro malé děti, tak já osobně bych jim jí nikdy nepustila, protože místy působila až hororově, ale to je můj subjektivní dojem. Herecké obsazení mně také nesedlo. Bohdanka a Issová ani omylem a to vím, že je dobrá herečka a totéž platí o dalších hercích, tedy spíš herečkách od Sabiny až po Zuzanu. A nebo ta negace působí můj nezájem o pohádky celkově. Hodně slaboučká trojka. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Takřka dvě dekády nám bylo u českých pohádek trapně. Nellis to i díky citu pro výběr herců a dravé kameře změnila. Její Sedmero krkavců se bude na špici žánru vyhřívat ještě hodně dlouho. Issová je živel, takže její obsazení do skoro němé role se přímo nabízelo. Příjemnou změnou je absence pitvořících se pablbů. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Proč jsem to zapomněl okomentovat poté, co jsem přemohl svou nedůvěru a tento skvost konečně spatřil v televizi? Asi proto, že vlastně nemám moc co říct, a proto, že jsem se dlouho pokoušel překonat zklamané očekávání plynoucí z toho, že i někteří z mých nejoblíbenějších lidí zde nešetřili slovy chvály (čest Honajzovi, že tomu nepropadl). Jenže pro mě je to prostě jen další z mizerných současných českých pohádek, v tomhle případě navíc dorasovaná účastí odporného těžkotonážního stvoření v roli Bohdanky. Růžičkové Droběna by byla vhodnější než tohle "cjéé" věčně opruzené pražské debilátko. Spoustou věcí (především kombinací solidních kostýmů s mizernými dialogy a hereckými výkony) mi to připomnělo ty horší z německých pohádek, kterými nás o víkendových dopolednách zásobuje TV Nova. Na Rážovu verzi (na obě) to nemá ani náhodou. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Neboj, matka se o tebe postará.“ A pan Kopfrkingl by měl z všeho toho česání radost…Ne, cynismus si Sedmero nezaslouží. Neznám předešlé verze, tato však určitě patří mezi ty lepší z pohádek poslední doby. Upoutá už hudbou/zvukem a vůbec jsou Lví nominace v technických kategoriích zasloužené. Film ale zvládá vcelku s přehledem i všechny žánrové prvky. Ač je pravdou, že scéna s Bohdankou neustávající v šití ani cestou na hr…ehm, v ten nejnapínavější moment by se člověk asi neměl začít smát. Ale podobně nezvládnutých chvilek (ještě třeba lov v poli) je naštěstí málo. A fajn je i casting, třeba Issová si s pantomimou vystačí úplně hravě, „záporák“ je docela záludný, a tak jedinou kaňkou je tu „předchůdkyně“ Bydžovské (ani typově si nejsou podobné). A škoda toho předabování (nevím, zda je v „oběhu“ i původní verze). Přesto, Alice, konečně to budou (slabší) 4* pro tvůj (hraný) počin, že to trvalo...„Jako kdo vypadám?“ - „Jako Bohdanka.“ - „Já vypadám jako Bohdanka? Jak taková Bohdanka vypadá? Jako já, že jo?!“ ()

Dellamorte

všechny recenze uživatele

Líbilo a to hodně. Neviem sa ale zbaviť pocitu, že bez CZ podpory by to neuzrelo svetlo sveta. Po dlouhý době pohádkově spokojená za 4. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Martha Issová je naprosto skvělá a ačkoliv je u 7 krkavců režijně všecko správně, tyhle nově natočené pohádky už prostě nemají to kouzlo, které měly ty před 20ti lety a už mě to zkrátka nedokáže zabavit. V záplavě 3 bratrů nebo Čertovin to je ovšem jasná volba. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Dlouhá linie filmových pohádek podle Boženy Němcové sahá ve svých počátcích až do roku 1929. Jak šla léta, měnil se vkus, styl i filmové vyprávění. Zatím poslední výzvu přijala Alice Nellis a vytvořila cosi nového. V hlavní roli drzá Martha Issová, poměrně ponurý námět ustoupil moderním gagům a i v dalších rolích se můžeme setkat s netypicky vedenými Remundovými či Bydžovskými. Z princů potěší příjemný Lukáš Příkazký i Václav Neužil. Zprvu jsem si nebyla jistá, ale když to srovnám s těmi "lepšími" podle Svěráků či Trošky, tak Nellis jasně vyhrává. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Cítiť snahu vytvoriť formálne skvelé dielo. Obsadiť presvedčivo hlavnú úlohu, nezanedbať genderové role atď. Prílišná snaha občas vytvorí presilenie. Z neho často bodne do svaloviny, základu pohybu, kŕč. Nuž a kŕčovitá snaha o dokonalosť sa s tajomnom a čarovnom úžase, aké by sa pri tej správnej rozprávke malo prebudiť v detskom srdci, veľmi nemusí. ()

Související novinky

23. Český lev - výsledky

23. Český lev - výsledky

05.03.2016

Filmovým králem Českých lvů za rok 2015 se stává film Kobry a užovky. Film si přímo z vyhlašování ocenění odnesl šest sošek Českých lvů. Za nejlepší film si cenu převzali producenti Jan Prušinovský a… (více)

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

10.12.2015

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádájí od 10. do 16. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2015 za jednotné… (více)

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

09.07.2015

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 9. do 15. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Zlín metropolí filmu pro děti a mládež

Zlín metropolí filmu pro děti a mládež

28.05.2015

Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež ve Zlíně letos slaví jubilejních 55 let. Na Kudlově, na kopci nad Zlínem, se filmy natáčí již od léta 1936, zatímco dole ve městě se už od roku 1961 koná… (více)

Reklama

Reklama