Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jedenáctiletý Tomáš se chce stát filmařem, a když dostane k narozeninám kameru, rozhodne se natočit svůj první film – o své rodině a kamarádovi. Postupně tak poznáváme jeho tatínka, maminku, babičku, ale i kamaráda Harise, který mu pomáhá s natáčením. Kluci blbnou a užívají si natáčení, ale jen do chvíle než zjistí, že kamera dokáže odhalit i věci, které jsou nepříjemné - například pravdu o jejich spolužačce, kterou Tomáš miluje anebo že mu jeho táta lže! Dvakrát týdně tajně odjíždí místo práce bůhvíkam, ale zapírá to. Tomáš, i když má obavu, že se dozví něco, co bude bolet, se rozhodne tomu přijít na kloub. Netuší, že narazil na rodinné tajemství, které má mnohem hlubší kořeny, než se zprvu zdálo.... Jeho odhalení je šokující i čisté svou neokázalou jednoduchostí a lidskostí. (Falcon)

(více)

Recenze (762)

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě budou existovat lidé, kteří film odsoudí již z principu a to proto, že se jedná o přímočarý feel good film, který se snaží na diváka povrchně zapůsobit a využívá k tomu hned několika otřepaných klišé. Ano i tak se to dá brát. Nebo se zkrátka necháte strhnout okamžikem a budete si užívat každý moment, tak jako já. A film vás za to odmění...80% ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Podstatné je to, čo režisér vystihol vierohodne. Svet detského vnímania sveta, nech je akokoľvek uletený, z pohľadu dospelého možno až šialený a bláznivý. Vydarila sa aj konfrontácia sveta detí so smrťou, sexom alebo bitkami rodičov. Hoci v prípadoch domáceho násilia a mentálne postihnutého tvorcovia až príliš podľahli všeobecne páčivým efektom. Konkrétne sa to prejavilo v gýčovom zábere dotyku zdravej a postihnutej ruky v žiare Slnka. Evokuje záber z filmu E. T., čo bol hádam prvý mainstreamový veľkofilm o strete normálneho a postihnutého (možno preto je v úvode Spielberg chlapcom-začínajúcim režisérom tak radikálne odmietnutý). Vyústenie problému s domácim násilím zodpovedalo zase odpovediam z psychoporadní dneška na otázku, ako to riešiť. Poradne vravia: rozdeliť rodinu! Nápravy sa údajne nikdy nijako nedočkáte (ani po smrti - viď horory, kde strašia duchovia zlostníkovi a ježibáb, čo za života strpčovali život myšlienkami, ohováraním a činmi každému, kto pôsobil len trošilinku šťastne či bezstarostne). Tieto výhrady spolu s nešvárami skoro všetkých českých filmov (rozjuchaná pieseň a počas nej sada prestrihaných záberov ukazujúcich veselý život hrdinov filmu) spôsobili, že hviezdička išla dole. Zvyšok fajn. Poznámka: Chápem aj reakciu Tetsua a jeho recenzie, ktorý sa v nej musel vymedziť voči každému, komu sa film páčil slovami "nechápou co je to umění", "mají na film nízká kritéria", prípadne, že "mají nedostatek fantazie či empatie". Film, nakrútený z pohľadu chlapca je podľa neho "spíš materiál pro psychiatra" a divákov v diskusii obviňuje, že videli teda určite menej filmov ako on. Chápem Tetsua. Má najviac osvalený modzog medzi kritikmi. Jeho slová musia byť teda tiež silné, pružné a ohybné. Nepriepustné a pevné. Nezlomné a hrdé. Ako vravím - chápem aj postoj Tetsua. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Taxikář Miroslav Táborský výborný, ostatně jako celé osazenstvo. Přirozené, nekřečovité, uvolněné, jakoby nehrálo v tuzemském filmu. Jiřího Mádla to vždycky táhlo za kameru. Natočil výborný film, ve kterém si nehoní ego, nebýt pár pomrknutí na diváka, netušil by, kdo za kamerou stál. My ostatní víme, že někdo, kdo natočil jeden z nejosobitějších českých snímků posledních let. Svět kolem sebe za debutujícího režiséra zkoumá jedenáctiletý hrdina, který bez kamery neudělá ani ránu. Nastaví zajímavá pravidla a natočí film o sobě a svých blízkých, ambicích, snech, starostech. Tepe to životem, není to triviální, není to trapné. A výtečně to střídá žánry. Zvraty jsou uvěřitelné, i temnější sekvence (nevybíravé chování kamarádova otce) mají svou sílu. Herci výrazně potěší, hravost Mádla také. Kolegové-režiséři-scénáristé – učte se!! Sofistikovaní rádobykritici – umyjte si mastnou hlavu a zkuste někomu občas držet palec!! ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Škoda poněkud krkolomného a nuceného závěru s pointou, kterou nechci prozrazovat. Vždyť k onomu hlavnímu odhalení by se určitě dalo dojít jinak než pomocí tohoto šoku na hranici emočního vydírání. Jinak všechna čest Jiřímu Mádlovi, kterého jako herce vůbec, ale vůbec nemám rád. Jako režisér i scenárista u mě uspěl. Z Pojedeme k moři totiž čiší zdravá hravost a nadšení, kromě té pointy snad nic nepůsobí strojeně a trapně (vážně, ani humor ne). Navíc se mi líbili hlavní dětští představitelé, kteří doopravdy hráli, ačkoliv kdyby byli prkenní, dalo by se to vzhledem k home video formě filmu lehce odpustit a snad i považovat za autorský záměr. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Vzala jsem svoje (pre)adolescenty do kina. Trochu jsem se bála, že to bude moc dospělácké a že mi u toho děti nevydrží, ale obavy se ukázaly liché. Děti se nejen bavily, ale bavily svými poznámkami i důchodce v kině. Pokud se někdo strachujete, že by jim mohly ublížit poněkud drsnější scény, nebylo to o tolik horší, než samy zažily. Svět z pohledu kluků ve věku mých dětí mne bavil. ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

A já už se bál, že to jde s českým filmem z kopce. Pokud budu věřit, že tenhle debut nenatáčel Tomáš s kamarádem Harisem, ale Jirka Mádl, tak klobouk dolů (jen škoda, že je nenosím : ) a palec nahoru - za odvahu plavit se po tomhle kinematografickém moři proti proudu. Hravost, nápaditost, originalita a stejně tak vážná témata k zamyšlení, to všechno zasazené do současných reálií viděných dětskýma očima nebo spíše hledáčkem fotoaparátu (kamery) Nikon, tomu říkám pořádná výbava na cestu nejen k moři, ale i k vrnění si blahem. VRRRRRR... ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

A pak, že to u nás nejde. Stačí mít přitom super nápad a talent, a jde to i bez nějakých velkých prachů. A obojího má Mádl evidentně na rozdávání. Skvěle vystavěný příběh, který se ze zprvu zdánlivé rodinné komedie změní v téměř reálnou jízdu, jež mě díky své autenticitě poslala emociálně mnohem více do kolen než všechny ty umělé Lidice Habermanovy mlýny. Sympatičtější dětskou dvojku už jsem navíc v tuzemském rybníčku dlouho neviděl. Jirka se nezdá. ()

Wacoslav1 odpad!

všechny recenze uživatele

Natočil si mě jak kadím! No to teda JAHAHAHAHA!!!!! Respect borci úžasnej film!!! Fakt mě dojal k nepříčetnosti!! Nekecám! Myslel jsem si jako, že mě už nepřekvapí nic a, že domácí kinematografie už po Troškových eskapádách do větší žumpy nepadne, ale omyl vážení... Tohle je vlastně rozličně žánrový film začíná jako rádoby komedie která se mění v detektivku a na konci je z ní emocionální oduševnělé drama. Akorát, že na to aby to nějak zapůsobilo na starýho cynika Wacoslava1 je to až prvoplánovitě dojemný a patetický a strašně průhledný. Tak jasně má to bejt nakonec o tom jakýma sračkama si v životě procházíme nebo tak nějak? No dobrý tak to nemusím vidět tenhle film a můžu se ohlídnout za svým zpackaným životem a teď jako co? Teď se z toho jako mám posrat nebo co? a posere se někdo ze mě?? a natočí o mě někdo film??? a zajímá tohle vůbec někoho????? No evidentně jo. Zdejší na hlavu padlý zástup pětihvězdičkářů vyhnal tuhle zoufalost až do červený barvy... No nestíhám to tady, ale zachovávám si chladnou hlavu, třeba mě ukamenujte, já jsem na to zvyklej, ale k moři fakt nepojedeme s tím se smiřte. No za hlášku babi ty sis prdla? dám aspoň 5% ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Chvíli jsem myslel, že se na konci dozvíme, že je Bruce Willis celou dobu mrtvej, ale tohle mě sejmulo ještě o něco víc. Mádl umí, Davies čumí! ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Asi nebudem sám, kto si myslí, že toto sme od Mádla nečakali. Fakt milé prekvapenie, nečakane vyzrelý prístup a réžia, mladučký hlavní predstavitelia podali výkony, ktorými nastavili laťku poriadne vysoko a dospelým, profesionálnym hercom sú vyrovnanými partnermi. Na ich výkonoch stojí celý film a veľmi ľahko to mohlo skončiť prúserom. Chlapci to však obdivuhodne ustáli, scenár i pointa sú výborné a celkovo som mal z filmu príjemný pocit, čo sa cení najviac. Ten pocit sa z tunajších českých a slovenských filmov prevalí na diváka tak 2-3 krát do roka. Mádl zdá sa dozrel a už ho budem musieť brať vážne. 80%. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Budem nadhodnocovať ale nemôžem si pomôcť. Mádl natočil film tak príjemny, hravý ,v závere dojímavý a navyše obrovským srdcom, že som mu schopný odpustiť, že celý ten koncept filmu 11 ročného chlapca vôbec ale vôbec nefunguje a nezožral som mu ho. Na druhej strane je možno hlavný hrdina biologickým pokusom a krížencom s DNA Ejzeštejna, Spielberga, Camerona, Flahertyho a Formana zvládajúcim vo svojom veku perfektne všetky filmárske zložky od kamery, zvuku, grafiky, strihu a réžie. 9/10 a najpríjemnejšie domáce prekvapenie za posledných pár rokov. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Hodně veliká kvalita, která staví tvrzení, že český film je o ničem a rád sází na jistotu. Jirka Mádl přišel s několika nápady, kterým tleskám vestoje. Obsadit do hlavních rolí duo malých kluků, byl skvělý tah. 70% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Možná, že to není na čistých 5*, ale za debutování Mádla v režii i scénáristice, které dopadlo takto výborně, nejde jít níž. Pojedeme k moři je snímek, který svoji formou v české kinematografii chyběl. Je zábavný, odpočinkový, má spád i napětí, dojemnější momenty se střídají s těmi úsměvnými a komickými. Herecké výkony dětských herců jsou parádní a Ondřej Vetchý potvrzuje své kvality. Pro mě vskutku velmi milé překvapení, na které bych se někdy v budoucnu s chutí podíval znovu. ()

WillBlake 

všechny recenze uživatele

Hra s kamerou mě přes veškeré mezery celkem bavila, ale nepřenesl jsem se přes (ne)herectví a hlavně bestiální scénář. Příště víc sociálního dramatu, míň dialogů poplatných českým kino-rodinám a budeme kamarádi. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem absolutně něco jiného. Myslel jsem si, že půjde o nějakou rodinku, která si vyrazí k móři a tam zažije spousta dobrodružství, ale ono ne. Vše je v rukou jedenáctiletého Tomáše, který FFkuje dění kolem sebe. Zajimavý nápad a na prvotinu Jirky Mádla jde o zdařilý kousek. Ještě to na čtyři hvězdy dá. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Během srpna jsem viděl na palubě žlutého autobusu regiojetu český film Jiřího Mádla, který je možná lepší režisér než herec. Není moc celovečerních filmu viděno dětským, chlapeckým pohledem. Je hezké, že si režisér vybral své rodné České Budějovice za dějiště filmu. Některé části filmu mne rozesmály a jiné mne dojaly, že jsem uronil slzu, tedy slzy. Především dětští představitelé, ale i dospělí jsou dost herecky kvalitní. Nedostatky kamery jsou účelné, protože to točí malý kluk. Chytré. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Trochu nečekaný film, který mi trochu připomněl milované Chorvatsko, trochu víc Budějky, kde jsem bydlel pár let, a taky trochu tajemné dobrodružství, bez kterého není dětství dětstvím. ()

ajuska 

všechny recenze uživatele

Jsem moc překvapená. Je to originální, byť v základu úplně jednoduché, svěží, má to dobrý scénář a nečekaně zajímavé režijní nápady (třeba opravdu netradičně pojatý pohřeb), kluci v ústředních rolích skvělí, věnování Miloši Formanovi, co víc si přát... Pátou hvězdičku sice dávám asi hlavně díky tomu, že žiju v Českých Budějovicích, které tenhle film opravdu využívá maximálně, a že znám herce z Jihočeského divadla, jimiž se to na plátně hemží, ale co už.. Skvělý Mádlův debut. ()

Hunt 

všechny recenze uživatele

50% Snímku se nedá zapřít nadšení tvůrců a radost. Avšak scénáři by slušela kratší stopáž, těch 90minut už bylo moc, neboť vše bylo dost předvídatelné, některé části zbytečně natahované a ve výsledku nudící. Pochvalu bych dal též za casting ústřední dvojice, kluci hrají dobře. P.S. ta paruka babičky byla fakt hrozná... ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Skvělý debut. Celou dobu jsem očekával, jak se příběh vyvrbí, a finální rozuzlení mě svou silou a neočekávaností zarazilo hluboko do sedadla. Malý nenápadný příběh, jehož jednotlivé střípky jsou však nejen v dokonalém souznění s realitou běžného dětského života, ale také jsou natolik působivě natočené, že ruku v ruce se stoprocentně zvládnutou kompozicí scén posouvají celý film takřka na světovou úroveň. Nádherná pocta filmu, rodině, přátelství a Českým Budějovicím, jejichž krásy využil Mádl i paní kameramanka znamenitě... Film v podstatě nedocenitelného charakteru.. :)) 80% ()

Související novinky

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2014

Mezi za oceánem nejlépe hodnocenými filmy roku 2014 je hodně těch menších, nezávislých, které k nám ještě nedorazily - Inherent Vice, Birdman, Slídil, Whiplash, Hon na lišku, Kód Enigmy nebo Teorie… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

10.07.2014

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 10. do 16. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Reklama

Reklama