Reklama

Reklama

Camp X-ray

(festivalový název)
  • USA Camp X-Ray
Trailer

Obsahy(1)

Poté, co Cole utekla z dusivého maloměsta do armády, doufala v to, že bude odvelena do Iráku. Místo toho je ale poslána do Guantanama. Setkává se s nenávistí a násilím od muslimských mužů, nad kterými má dohled. Cole naváže zvláštní přátelství s Alim, který je ve věznici na osm let. (Ajjinka)

Recenze (59)

verbal 

všechny recenze uživatele

Bella je sice rozhodně ta nejvhodnější kandidátka na to, aby děsila svým zjevem fundamentalistické tenoristy a nutila je oduševnělými „hereckými“ výkony k sebevraždě, avšak pokud to v Guantanámu opravdu vypadá tak, jak tu bylo prezentováno, divím se, že ti islámští fanatici neorganizují vyhlídkové lety nad Ňu Jorkem s detailními prohlídkami mrakodrapích interiérů jako na běžícím pásu a jen proto, aby se z pekla perských holobytů dostali do toho luxusního Holidej In na Varaderu. Samozřejmě si dělám legraci!! Nutit totiž někoho číst furt dokola Heryho Potrata, přičemž mu dle krutých vojenských předpisů musí co deset sekund do cely okýnkem nakukovat ta tragická tvajlajtí pizda s ochrnutou držkou, protože tam určitě nemají kamery, to je opravdové dno humanity, vrchol nelidského zacházení a bezskrupulózní porušování Ženevské konvence. Ten dement, co tuhle přiblblou a nudnou žvanivku splácal, mohl na takové top sekretenální informace narazit pouze v případě, že si zadal do gůglu „O čem mám natočit opravdu debilní a otravný film, abych se i já angažovaně vyjádřil k potlačování lidských práv?“ a vyhodilo ho to na wykydpédii. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

I humanistům se dá lézt do prdele s přijatelnějším příběhem. Já nemám nic proti komornímu pojetí filmu, naopak mělo to celkem vydařenou atmosféru, která mě fascinovala i během záverčných titulků, které jsou mimochodem udělaný skvěle a dotváří celý příběh. Zatímco atmosféra filmu působí věrohodně, chování hlavní hrdinky působí zcela opačně. Nebyl zřejmý jediný motiv, proč by měla hlavní hrdinka navzat citový vztah s vězněným fousáčem a ten byl ještě navíc navázán takovým způsobem, že by mu neuvěřil ani čerstvě nasátej komár. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,ZA OBRANU SVOBODY…" /// Doutnající ,,dvojčata“ a vojáci mířící do Afghánistánu v reportáži kanálu Al Jazeera. Stůl plnej mobilů a chlápek modlící se čelem ke qible. Tma. Pak světlo a cesta, na jejímž konci nečeká 72 huristek, ale pečlivá ostraha ve věznici Guantanámo. Camp X-Ray proto nejspíš přiláká pozornost těch, co spolíhaj na ,,eR“kovej rating přístupnosti. A ti budou zklamaní. Vobčas sice vidíme, kdo je tady pánem, ale příběh je hlavně o neobvyklým přátelství. Hodně se mluví a přitom se neřeší ideologie. Monotónní části střežení dotvářej pomalý tempo, a jsou asi tím nejzajímavějším. Rozhovory postupně ztrácej náboj, sbližování těch dvou mi taky moc do armádního kodexu nezapadá. Očekávám nějakou hlubokou myšlenku, a ta o zvířátkách zavřených v klecích mě nenaplňuje. Závěr je ovlivněnej událostma, který se hold v armádě stávaj. Tím chci říct, že nadšenej jásot sluníčkovejch multikulti pseudohumanistů není zcela oprávněnej. Není to úplný zklamání, K.Stewart se mi dokonce líbila. Ovšem to rozuzlení je takový holčičí. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Práce v pasťáku se mi zdá bejt vzrušující. 2.) Mám doma víc jak 10 mobilních telefonů. 3.) Thx za titule ,,tsusho“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Za obranu svobody!" Nechci být negativní, ale tady to nejde jinak. Já totiž nemám rád odpalující se Alibaby a už vůbec nemám rád, když se ve jménu svobody porušuje svoboda jiného. Guantánamo budiž skvělým případem, protože v něm nejsou vůbec žádní vězni, kteří by měli nějaká práva, ale pouze zadržení, kteří mohou být zadržováni nekonečně dlouho. A až nějaký světový paragraf dá zadržovaným nějaké to právo, tak budou přejmenováni třeba na uložené a bude vše při starém. Tady končí můj vztek a začíná vnímání pohádky o drsné dozorkyni a německém Alim, které sblížil jeden výkalový koktejl a Harry Potter. Mě to tedy moc nebavilo, ale tohle téma je potřebné občas provětrat, aby daňoví poplatníci viděli, že jejich peníze byly vynaloženy smysluplně. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Bůh žehnej všemocné Americe. Boj proti démonům terorismu vs. sedmé dobrodružství Harryho Pottera. I v nelidských podmínkách se dá podle debutujícího tvůrce Petera Sattlera najít trochu té humánnosti. Ti, které téma zajímá, budou zřejmě ujíždět na permanentním šmírovacím obcházení průhledů do cel (v moderní americké základně na Kubě neměly kamery?), ostatní tenhle matný příběh ze zadržovacího tábora nestrhne. Sattler navíc zamýšlel, že hlavní postava bude muž. Tak to už opravdu nevím, v čem by tkvěla alespoň nějaká zajímavost. Ve scénáři je navíc poměrně dost nepřesností, vojín Cole něco pronese, ale o půl hodiny později to svým způsobem popře. Po projekci toho ve mně zbylo pramálo. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,We are in the War! '' Rozhodně nejsem naivní a souhlasím s ostatními co dávali po jedné hvězdě, kdy se jim nezdálo, že vrcholem amerického mučení bylo sprchování před dozorkyní, krmení nosem při hladovce a ,,frequent flyer'' stěhování. Jsem si jist že na Quantanamu a jinde jsou i jiná místa, ve filmu nám neukázaná, kde se děle víc než nedávno odsuzovaný waterboarding při výsleších. I to přátelství mezi Cole a zadrženým se mi moc nezdálo. Nejsem si jist, že by velení právě kvůli podobným incidentům jako ve filmu dovolovalo při permanentním kamerovém monitoringu takovéto sbližování. I když kdo ví.Tak proč jsem dal tak vysoké hodnocení? Kvůli myšlence a snad i kvůli studu sebe sama ani ne jako člověka západního (a tedy pro ortodoxní muslimy zkaženého) světa ale jako obyčejného člověka... Již jednou jsem měl podobné pocity a při sledování filmu http://www.csfd.cz/film/225932-odvlecen/ jsem si kladl podobné otázky jako zde. Co když je to pravda? Co když na Kubě a kdo ví kde ještě ve světě drží tajné služby a armáda podobné zadržené celé roky a kterým se nesmí říkat vězni, protože by podléhali mezinárodnímu právu? Co když vážně všichni nejsou teroristé? Co když opravdu někteří jen tím, že se dostali do rukou vyšetřovatelů - jen pro pouhé podezření, následně vyvrácené a teď mají stigma a nemohou se vrátit protože není kam? A co když to jediné tak je náruč radikálního islámu a pomsta tomu zvrácenému světu? Jsem si jist, že občas v sítu protiteroristických zátahů uváznou i neviní. Mají tu smůlu, že někdo z rodiny je terorista, nebo vede radikální řeči v mešitě... Být pak zadržován v cele 2x2m pod permanentním dohledem bez jakékoliv možnosti soukromí několik let musí člověka na psychice těžce poznamenat. nedivím se pak hladovkám a shit koktejlům. --- Styděl jsem se i za to, že při podávání břitvy jsem čekal, že bude Cole pořezána. Prostě už mám v sobě zakódován strach z těch lidí co věří v Alláha. A přitom on byl vážně dobrý muž... ---- jenže jak to dělat jinak? Jak hledat vlky ve stádu ovcí? Jak bránit naši civilizaci, chovat se přitom lidsky a respektovat všechna práva při boji s terorem? Neumím si na to odpovědět. Jsme ve válce. Už jeden Říman řekl: Když řinčí zbraně, mlčí můzy, mlčí zákony... Nechtěl bych být na Quantanámu. Ani jako zadržený a ani jako dozorce! Nemám z tohoto filmu dobrý pocit. Proto dávám 4 smažené kuřecí nugety. * * * * ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Veľmi nudná záležitosť, ktorá mi pripomínala staré časy za komunistov na základných školách, ked' sme chodievali na prestávkach po chodbe furt dokolečka ako idioti. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Čo je hlúpejšie; Keď Američania prezentujú sprchovanie pred ženou ako vrchol guantanamskej šikany, alebo že hlavnej hrdinke na nadviazanie akéhosi puta s potencionálnym teroristom, stačí zmienka o Harrym Potterovi? Tak či tak, je to kravina. ()

Aknah 

všechny recenze uživatele

Hodně kontroverzní téma, což mě baví... Po shlédnutí jsem dost přemejšlela, jestli si to zaslouží 4* nebo míň, nebo jak. Nejen,že mám hrozně ráda Kristen Stewart a nechápu, že někdo může tvrdit, že tady nehrála. Když to co předvedla, ještě nepředvedla. Každopádně k samotnýmu tématu - rozhodně zajímavá volba, ale zároveň trošku bič na režiséra - protože kritika je logicky velká. Já obecně nemám ráda globalizaci čehokoliv, házení určitých lidí/národu do jednoho pytle, ačkoli to sama někdy dělám, tak to nerada slyšim, proto jsem měla cítění pro situaci i hlavní hrdinku. Furt jsem člověk z masa a kostí a mám srdce. Jinak symboličtější konec asi dát nemohli. Nádhera. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Myslím, že z tohto filmu vzniklo niečo celkom pozerateľné a zaujímavé, no nie je to nič perfektné. V prvom rade si povedzme o Kristen Stewart. Myslím, že ako herečka nie je zlá, ale stále mám s ňou problém, že vidím v jej postave hrať seba samú. A nie je to zlé, ale mohlo byť lepšie. Horšie však je, že film často niečo načne, a nedopovie nám, viete odhadnúť jednotlivé scénky a ako to bude pokračovať a záver filmu je skoro nekonečný. Trebalo vyhodiť aspoň štvrtinu dialógov, ktoré boli dokopy o tom istom, skrátiť film a radšej viac sa venovať iným miestam, ktoré boli rovnako dôležité. Aspoň pre mňa. Čakal som oveľa viac od tohto filmu. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Tak takhle se dělá moderní drama o dvou postavách. Postačí vám minimum prostor a financí, stačí vzít pořádné herce a umět pracovat jak s nimi, tak se scénářem. Skvělá atmosféra. Tleskám. 9/10 ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Drama s výborně vystavěnou atmosférou, které pro mě bohužel strádalo trochu šťávy a nebýt pár nudnějších pasáží, asi bych se nebál jít na pět hvězdiček. Kristen je výborná, nikdy jsem nechápal, v čem teda tak byly strašné její výkony v Twilight, že dostávala i Zlaté maliny. Upřímně si myslím, že to byla zaujatost vůči sérii, protože nijak špatně nikdy nehrála a ani nehraje. Mám radost, že však objevuje ovšem i filmové vody mimo mainstream. Z Camp X-Ray, Sils Maria i Still Alice s Kristen jsem měl velkou radost. ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Dobrý a také překvapivě dobře obsazený film, který mohl (a měl) mít daleko vyšší ambice. Je proto škoda, že nosnou myšlenkou je "pouze" vztah dozorkyně a jednoho "chytřejšího" vězně. Vedlejší postavy mají totiž minimum prostoru a Sattler navíc servíruje pouze útržky informací o obou stranách "konfliktu" (471 a Cole), takže divák v podstatě musí automaticky předpokládat, že američani jsou ti zlí a vězni ti nevinní. Celkově bych tedy film doporučil těm, které zajímá dané téma nebo další herecká poloha Kristen Stewart, ale jinak osobně stále čekám na film, který nestranně, objektivně a bez příkras vylíčí tuto šedou kapitolu amerického boje proti terorismu. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Americká palba do vlastních řad. Tentokrát si sebemrskači vzali na paškál vězeňské komplexy pro ručníkáře a dopadlo to špatně. Copak to prostředí kriminálu, to bylo docela fajn, stejně jako rutina, kterou tamní práce obnáší. Ale příběh sám, kdy se unylá vojanda začne zbližovat s jedním ze zabásnutých prostěradel, to byla tragédie. Když to shrnu, tak si její sympatie získá tím, že po ní mrskne kelímek sraček. mě tohle někdo udělat, tak dostává sodu až do konce svého pobytu. Zkrátka té náhlé erupci citů neuvěří nikdo, kdo má všech pět pohromadě. Dalším úletem bylo obsazení Kristen Stewart. Neříkám, že ta holka neumí hrát, ale jestli se na něco nehodí, tak je to vojačka házející drsné ksichty. Její výkon byl spíše parodický. Amíci by to v tomhle ohledu se sebekritikou neměli přehánět, protože jak pravil jeden z agentů Mossadu, když omylem zabili jiný cíl: "Mrtvý Arab, dobrý Arab." 30% ()

Lyli 

všechny recenze uživatele

Alibaba si našel kamarádku. Cesta to nebyla lehká, protože celých 8 let vídal jen samé chlapce plné nepochopení a neznalosti Harryho Trotla. Pak se to stalo, a přišla ona. Bruneta, které kvůli barvosleposti, říkal blondýno. Dívka, která taky neznala Trotla, ale měla hluboké oči plné slz a pochopení. To ho nejspíš dost bralo...no, není se čemu divit. Byli dost kamarádi, aby jí koktejlem z hoven polil jen jednou, aby jí dal svou těžce ukrytou kudličku a neřízl jí přitom žílu. Bylo to krásné...tolik lásky. Jenže ona šla dál, nejspíš zabíjet nějaké jeho krajany, a on seděl v krimu...asi až do konce světa. No, a v závěru jsem bulela s nima. ()

VojinRyan 

všechny recenze uživatele

Pri čítaní popisu k filmu som si myslel, že to bude zaujímavejšie. Ale takúto nudu som nečakal. Sattler sa snažil o pochmúrnu drámu, ale to sa nedá dosiahnuť len 117 minútovým pochodom od jedných dverí k druhým. A popri tom sa snažiť zaujať kecami o Harrym Potterovi. Scenár mal asi tri riadky: 1. Hlavným hrdinom bude žena "outsider", ktorá bude ako "vojín" dosadený do nového prostredia pre ňu neznámeho. 2. Protipólom bude terorista s vyšším IQ ako ostatný, ktorý sa jej bude snažiť dostať do hlavy 3. A popri tom všetkom v bodoch 1. a 2. budeme chodiť okolo dverí. Očakával som viac rozvinutejšie dialógy a detailnejší rozbor danej témy. Žiaľ Sattler to nedokázal. A ja ako veľký fanúšik vojnových filmov, u ktorých jednak sledujem autenticitu a originálnosť + nápaditosť. Ale to mi odjakživa chýba u spracovaní modernej doby (roky 1990+). Stavať na dátume 11.9.2001, čo bol pre Ameriku čierny deň sa nedá donekonečna. Už to nie je zaujímavá téma. Tento film ma presvedčil o tom, že zas ostanem na dlhšiu dobu u pozeraní filmov z vojnovou tématikou výhradne u obdobia 2. sv. vojny. V tej dobe to boli hrdinovia a iná dráma. To čo sa snaží Sattler vykresliť sú len rá dobi relatívny vojaci, čo o vojne asi len počuli s kilometra. Tá druhá hviezdička je len zato, že som Stewart K. takmer nepoznal. 35% - 2*. ()

Riddick77 

všechny recenze uživatele

Velice solidní pocitovka, u níž vůbec nejde o detailní a chirurgicky přesné vykreslení reálií, ale o samotný princip... Dvojice Stewart (překvapivě) a Moaadi (žádné překvápko, viz "Rozchod Nadera a Simin") herecky na jedničku podtrženou. 7/10! ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Teda na to, že je tohle konverzační drama, které se většinu času odehrává mezi dvěma postavami v jedné malé cele a chodbě, mě to docela zaujalo. Kristen ukazuje, že to její herectví se přesně do takových snímků hodí, ale má skvělého protihráče. Je to emotivní tak akorát, je to v konečném důsledku o ničem, ale prostě se mi líbilo na tohle koukat. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Tematika v podstate rovnaká ako aj pri The Boys of Abu Ghraib, avšak tu sme mali v hlavnej úlohe ženu - vojenskú dozorkyňu v podaní Kristen Stewart, ktorej táto rola celom sadla. No ešte väčší dojem na mňa spravil Alí - Peyman Moaadi, ktorý na mňa pôsobil neuveriteľne charizmatickým dojmom (a asi nie len na mňa ale aj na Cole). Len škoda, že väčšina deju pôsobila dosť monotónne. Najviac ma bavili samozrejme rozhovory medzi Cole a Alím, inak to ostatné okolo toho bolo dosť nezáživné. To puto dôvery ma dojímalo, a najmä ten koniec. Ale bohužiaľ, na viac ako 3* to asi neni. ()

Reklama

Reklama