Reklama

Reklama

Hazel a Gus jsou dva výjimeční teenageři, které spojuje kousavý humor, pohrdání konvencemi a především láska, co s nimi cloumá. Jejich vztah je o to neobvyklejší, že se seznámili a zamilovali během setkávání na sezeních podpůrné skupiny pro boj s rakovinou. Hazel Grace Lancasterové (Shailene Woodley) je šestnáct let. Má ráda (a zároveň toleruje) své někdy až příliš starostlivé rodiče a právě se zakoukala do mladíka jménem Gus Waters (Ansel Elgort), který se na oplátku zamiloval do ní. Jak se sbližují, Hazel a Gus společně prožívají své obavy vyplývající z jejich zdravotních problémů a zároveň sdílí lásku ke knihám, včetně Hazelina oblíbeného románu Císařský neduh. Mnohokrát se marně snažila spojit s autorem knihy, samotářským Peterem Van Houtenem (Willem Dafoe). Když se Gusovi podaří Van Houtena zkontaktovat, spisovatel je oba nečekaně pozve do Amsterdamu. Gus je rozhodnutý vzít Hazel na cestu, aby našla odpovědi na všechny otázky, které kdy ke knize měla. Ale odpovědi, které hledá, nepřichází od Petera Van Houtena. Přichází z velkého dobrodružství, které Hazel zažije s někým, koho se nebojí milovat a kdo jim oběma dal něco, co Hazel nazývá „Malou věčností – nekonečnem mezi sečtenými dny." (CinemArt)

(více)

Diskuze

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

Hlavně že to neznepokojuje a neukazuje se nic ošklivého, a pokud, tak velmi krátce. V případě tématu jako smrt je to velmi důležité. :)

na příspěvěk reagoval Matty

Matty

Matty (hodnocení, recenze)

beba789

SPOILERY - je tam jediná "ošklivější" scéna, když brečí v autě na benzince. Žádné detaily na rovině vizuálního nebo slovního popisu se nekonají (pahýl jeho nohy je vidět pouze pár vteřin). Jinak je cokoli bolestivějšího stříháno příliš rychle na to, aby to bylo divácky nepříjemné, což jsem zase u Hazel bral jako příjemné ozvláštnění - nejkritičtější fáze její nemoci je rychle shrnuta v pár flashbacích, které jsou sice ještě párkrát připomenuty, ale film její utrpení kdovíjak nestydatě neexploatuje.  

beba789

beba789 (hodnocení, recenze)

Matty

SPOILER Ano, tak to končí i v knize. Ještě mě zajímá, jak moc do detailu tvůrci udělali průběh Augustovi nemoci? V knize to chvílemi bylo popisované hodně dopodrobna, tak mě zajímá, jestli, když je to od 12, to je i ve filmu.

na příspěvěk reagoval Matty

Matty

Matty (hodnocení, recenze)

beba789

SPOILERY - nevím, zda také kniha končí nepravděpodobným zjevením Van Houtena, ale zrovna tahle scenáristická klička mi přišla dost neobratná a jak je Defoe výborný herec, tuhle proměnu jsem mu nevěřil. Pokud jde o to, kdo zemře a kdo přežije, tady se film ani moc nesnaží překvapovat (ledaže by vypravěčem byla mrtvola jako v Sunset Blvd., ale tolik vypravěčské smělosti tvůrci neměli). Nicméně se mi moc líbilo, jak se v závěru hned natřikrát projeví americká záliba ve velkých proslovech. Podobný typ "přemíry" a maximálního emocionálního vytěžení bolesti podle mne do melodramat patří, i když mnohým může připadat nesnesitelný.  

na příspěvěk reagoval beba789

Matty

Matty (hodnocení, recenze)

dr.horrible

Shit to vážně není. Minimálně v rámci filmů o umírajících teenagerech jde o vyšší standard, který má šanci stát se pro dnešní generaci mladých tím, čím byla Love Story pro mládež v 70. letech. 

na příspěvěk reagoval beba789

dr.horrible

dr.horrible (hodnocení, recenze)

Matty dal tri, takze by to nakoniec nemusel byt uplny shit... Ps: Neopodstatnene pouzivanie slova fasista, to uz je trochu moc

na příspěvěk reagoval Matty, beba789

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

Omlouvám se, že nepíšu to, co si diskuzní fašistka žádá. ;-(

 

Jinak první hodnocení překvapivě pozitivní.

beba789

beba789 (hodnocení, recenze)

Bluntman

Říká ten, který odpoví tím stylem, který mu řeknu, ať nepoužívá? Ty jsi pořádnej psanej projev. Zatím jsi byl nazván jen ty tou osobou, která se ztrapnila. Tak se měj hezky, a raději nereaguj. Už to není ani vtipné. Papa.

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

Napíšu to tak, abys to i ty pochopila: přestaň to tu zasírat neustálými urážkami a navážením se, protože by se tu mohlo diskutovat o filmu, potažmo knize. Svou potřebou útočně reagovat na cokoliv, co napíšu, ztrapňuješ leda sebe sama, protože mi dáváš za pravdu ohledně neschopnosti diskutovat a tomu, že nerozumíš psanému projevu (zmínka o oblíbené knize, eh - pro nedůvtipné vysvětlení: http://cs.wikipedia.org/wiki/Hyperbola_%28literatura%29).

na příspěvěk reagoval beba789

beba789

beba789 (hodnocení, recenze)

Když to nezvládám, tak nechápu proč reaguješ. :-D Navíc, kde jsi vzal, že Hvězdy nám nepřály je moje oblíbená kniha? Píšu to snad někde? To, že se mi líbila hned znamená, že je moje oblíbená? Ty jsi fakt na hlavu. A taky, nevíš o mě nic (tím myslím hlavně můj věk), tak brzdi. Mě taky připadá z tvého psaní, že jsi zahořklý čtyřicátník, který žije sám a jediné, na co se zmůže je jít do kina a napadám tě s tím? Ne. Snažíš se proti mě používat různé hlouposti ale zatím ti ani jedna nevyšla. A jestli mi na tohle chceš odpovídat stylem: " vyjadřovací schopnosti", "slovní zásoba", "chápání na úrovni Hvězdy nám nepřály", nějaké trapné video nebo slovy, které pochopí 1/10 lidí, tak si to raději nech, ano? Píšeš furt to samé dokola. 

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

Aneb když puberťačce ve fázi vzdoru šáhnete na oblíbenou "hračku", bude se snažit používat zbraně dospělých jako ironie a sarkasmus, ale neuvědomuje si přitom, že je směšná tím, jak ani jedno nezvládá.

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

Nebýt na ČSFD Brygmi, čtenářky (ženských) děl o dospívání a fanynky by fakt měly v očích mnohých jenom špatné jméno, protože svým vyjadřováním potvrzují nejhorší stereotypy, které hned v úvodu vyvrací angloamerická odborná literatura spadající mezi fan studies. A přitom při čtení domácích diplomek a zahraničních diskuzních fór moc dobře vím, že jsou povětšinou velmi inteligentní a kreativní (protože fanfikce píšící) ženy s rozhledem, které dovedou reflektovat svou oblast zájmu.

 

Já tu knihu nebyl schopný přečíst, protože mi přišla extrémně hloupá, a to právě z důvodů, které velmi dobře vypsal jeden autor/autorka (teď si nejsem jistý, a ono je to jedno) v hodnocení na Amazonu. Ony se ale nejčastější výtky ke knize opakují, a to: takhle (jako hlavní postavy) nikdo nemluví; všechny metafory jsou doslovně vysvětleny, jako kdyby byl čtenář/čtenářka idiot; výchozí bod zápletky je banalizací jakékoliv umělecké tvorby stojící na nedořečenosti, náznacích apod. (a zároveň nedůmyslnou metaforou konečnosti lidského života).

 

Jinak mě nepřekvapuje, že beba789 (imho překlep, spíš beba98 - podle roku narození) nerozumí ani "bů". Evidentně ztratila kontakt s jazykem svého druhu. :)

beba789

beba789 (hodnocení, recenze)

Beckett51

Všechno je srozumitelnější, než to, co z něj leze. :-) Po dnešku ho mám ještě za většího idiota, než doposud :-D

Brygmi

Brygmi (hodnocení, recenze)

Hele, ale ona ta knížka fakt není hloupá. Sice to v rámci žánru YA nedosahuje IMHO kvalit Rainbow Rowellové, ale je to poměrně slušně zpracované téma umírání, který je důležitý dospívajícím předávat (a to ne v žádné vznešené formě - Hvězdy nám nepřály občas překvapí naturalismem i věcností). Jazykově je to spíš standart, ale i tak jsem si to dokázala užít.

Ale od filmu raději nic neočekávám, trailer mě spíš vyděsil a tohle je jedna z těch knih, který si moc nedokážu představit zfilmované, protože se tam "nic moc" neděje (prostě jen obyčejné momenty a snaha dospět, když více či méně umíráte). Jako do knížky dobrý, ale nevím jak to může fungovat ve filmu. Možná z toho vyjde jen naprosto typickej prvoplánovej doják. Nebo taky ne, ale teď těžko soudit.

Beckett51

Beckett51 (hodnocení, recenze)

Bluntman

a ty by sis mohl místo pseudo intelektuálních žvástů doplnit normální slovník, kterýmu budou aspoň 2/4 lidí rozumět. 

beba789

beba789 (hodnocení, recenze)

Bluntman

Ale vždyť to všechno jsi :-) Tak co to nenapsat? Už ani nevíš, kam rýpat koukám. Jestli do toho, že čtu knihu Hvězdy nám nepřály, nebo něco s mojí zásobou, chápáním apod. "Káže vodu, pije víno." - to na tebe krásně sedí.

na příspěvěk reagoval Bluntman

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

"No, nevím, kdo tu uráží" X "Že jsi arogantní blbec je holý fakt (...)" + "Fakt, jsi trapný, protivný, arogantní a zahleděný" + "Arogantní blbec, nic jiného nejsi."

 

Beba by si mohla rozšířit slovní zásobu, ani urážky ji (na rozdíl od pokrytectví a absence soudnosti) nejdou. :-(

na příspěvěk reagoval beba789, Beckett51

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

Přednáška ne, jenom citace, kterou - předpokládám - daná osoba ani nepochopí, protože to přesahuje komplikovanost Hvězdy nám nepřály (já si z toho musím dělat legraci, protože jsem se tu knihu pokoušel číst a je to vážně něco extrémně špatného, vč. nijaké profilace hlavních a vedlejších postav, nepatřičných dialogů vzhledem k věku hrdinů a potřebě vysvětlovat veškeré, i ty nejbanálnější metafory).

 

Jinak se k filmům snažím přistupovat nepředpojatě, i když je předpoklad, že podle příšerné předlohy vznikne příšerný film, když ho režíruje někdo, jehož předchozí tvorba nevzbuzuje příliš naději. A na moc řádků to nebude, pokud komentovat budu, protože se rozepisuji jenom v tom případě, když to píšu jinam a jsem za to placen. :)

Související novinky

Disney zavřelo první divizi Foxů

Disney zavřelo první divizi Foxů

22.03.2019

Uběhl necelý den od oficiálního dokončení fúze mezi studii Disney a 20th Century Fox a slavný myšák už se rozhodl učinit první zásadní krok v rámci nově nabyté moci. Zrušil filmovou divizi Fox 2000.… (více)

Kdo si zahraje Dungeons & Dragons?

Kdo si zahraje Dungeons & Dragons?

29.06.2016

Warcraft sice v Americe propadl, naštěstí to ale neznamená konec filmových fantasy. Hlavně studio Warner Bros., které se k žánru vrátí letošními Fantastickými zvířaty, je naopak hodlá tlačit co… (více)

Jennifer Lawrence: Víc než dokonalá žena

Jennifer Lawrence: Víc než dokonalá žena

28.07.2015

Phil Lord a Chris Miller (Lego příběh) měli po 22 Jump Street režírovat romantickou komedii The Rosie Project. Lucasfilm jim ale odmávnul film s mladým Hanem Solem, takže vzali nohy na ramena a… (více)

Hvězdy přejí X-Menům

Hvězdy přejí X-Menům

14.05.2015

Mutantí vesmír se nám roztahuje do šířky. Příští rok nás čeká X-Men: Apocalypse, kde se prý definitivně rozloučíme se „starou gradou", řada nových tváří ale bude pokračovat. Dále se objeví sólovky… (více)

Reklama

Reklama