Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americké komediální drama, které podle hry Terrena McNallyho natočil režisér Joe Mantello, vypráví o osmi mužích, kteří jsou gayové a odjíždějí z města, aby si užili tři týdny dovolené na čerstvém vzduchu. Chtějí je strávit ve viktoriánském domě u jezera, kde se budou koupat, slunit a odpočívat. Dům patří skvělému choreografovi Gregorymu, který se však obává nadcházejícího stáří. K jeho nejbližším přátelům patří slepý druh Bobby, dále dlouholetý pár Arthur a Perry, anglický skladatel John a jeho nejnovější milenec, tanečník Ramon. Také se tu objeví Buzz, jenž žije jen pro staré broadwayské muzikály, a James, což je identické dvojče Johna, který je sice bratrovi k nerozeznání podobný, ale povahově jsou zcela protikladní. Týdny, v nichž se dvojice scházejí a rozcházejí, je příležitostí ke konfrontaci, co znamená opravdové přátelství a láska v době narůstající hrozby AIDS. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (12)

freddy 

všechny recenze uživatele

Veliké překvapení. Z tohoto komorního filmu pro 7 herců - mužů se vyklubalo neuvěřitelně vydařené a perfektně vygradované vztahové drama, kterých se mnoho nevidí. Všechny zúčastněné postavy jsou gayové a pravidelně se o víkendech setkávají v domě za městem u jednoho z nich. Jak už jsem naznačil, film si vystačí s pouhými 7 herci a s pouhými 8 postavami (jeden herec tam má dvojroli). Film je o jejich setkávání, o jejich vztazích a názorech, ale i o jejich konfliktech a film se nevyhýbá ani tématu AIDS, které celý film posouvá do mnohem větší hloubky. V první polovině filmu totiž o této zhoubné nemoci není žádná zmínka, ale o to intenzivnější je pak druhá polovina filmu, když už toto téma ovlivňuje životy všech zúčastněných. A vygradovaný závěr, kdy každá postava říká, jak dopadl její život a kdy umřela, je velice intenzivní a emocionálně silný. Ale film není jen o tématu AIDS, ale také o krásných vztazích, kdy se dva opravdu milují a jsou spolu šťastní. Prostě tohle je film, který i přes svá závažná témata dokáže být zároveň pohodovým filmem, který zaujme a který nudí jen výjimečně. Herecké výkony jsou dotažené až k naprosté dokonalosti a já skoro nemám filmu co vytknout. Ale přesto cítím, že na nejlepší hodnocení to bohužel není. Nevím, proč nesáhnu po pěti hvězdičkách, ale prostě mám pocit, že už jsem viděl lepší filmy, než je tento, a tak uděluji "jen" nadprůměrné čtyři hvězdičky, prostě to tak cítím. ()

tomeš 

všechny recenze uživatele

Nezávadný film o gayích, který můžete s klidem pustit i mamince. Mně prostě odrazují filmy, u nichž téměř hned na začátku víme, co se stane v další scéně (hot shot Ramon se u stromu začne nabízet slepému Bobbymu). Druhé mínus je na mě příliš mnoho postav v příliš rychlém sledu (jména jsem si nezapamatoval až do konce). Třetí mínus je prvoplánové citové vydírání: ano, slepota je pro povrchní gaye hrozná představa (něco jako slepá Samantha ze Sexu ve městě), jenže Bobbyho slepota je zde dějově zcela nefunkční (proč musí mít být v ději slepec?). A čtvrtý mínus: McNallyho hra ještě uvízla v kánonu 80. a 90. let, kdy v příběhu o gayích musela být povinně aspoň jedna postava nakažena HIV. Ale plusů je taky pár. Pohodová konverzační hra (ano, nikoli film, o ten tolik nejde), příjemná hlavně tím, že se neřeší homosexualita (bere se za axiom), ale lidské příběhy, a ty za to stojí (hra získala v roce 1994 Tony Award), nota bene v kvalitním hereckém podání (viz rozkošný Jason Alexandr v roli Buzze - který je v obsazení nováčkem, všechny ostatní si režisér přivedl z divadelního ztvárnění). Ovšem nic naplat, trhák to není. Kdo chce excelentní gay divadlení hru na plátně, ať si pustí nepřekonatelné a průlomové Boys in the Band (1970, r. William Friedkin), s nimiž je LVC očekávatelně srovnáván, a kdo rád gay filmy o epidemii AIDS, ať se podívá na realističtější, dojemnější a podle mě rovněž průkopnický Longtime Companion (1990, r. Norman René). PS: Mimochodem, všimli jste si, jak Němci "vylepšili" plakát LVC? Proč? Zač? ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Gayovská konverzačka o vztazích a AIDS. 1) Svižná (občas) intelektuálská konverzačka je divadelní hra. Film samotný nepřináší prakticky nic navíc, autoři klidně mohli natočit divadelní představení a bylo by to totéž._____ 2) Některé pasáže měly překvapivý spád (např. popis Perryho nevěry), v jednom okamžiku mi šel až mráz po zádech (zhodnocení života při tanci Labutího jezera). Bohužel však většina filmu proběhla v nevzrušivém poklidném, chvílemi až nudném tónu._____ 3) Asi by mi více sedlo, kdyby se alespoň někteří z party chovali méně vykrouceně a méně hystericky._____ 4) Snad by si mohl dabingový tým dát tu práci a zjistit, jakže se vyslovuje gay a jak se tvoří přídavné jméno od gay - tedy gayovský. Jejich "gáj" a "gájský" mi protáhlo ušní lalůčky minimálně o pět centimetrů._____ 5) Nebylo to špatné, ale podruhé to vidět nemusím. ()

thommas 

všechny recenze uživatele

'Love! Valour! Compassion!' má jedno plus navrch - narozdíl od 'Angels In America' prakticky neobsahuje politiku. Děj se odehrává ve vile na břehu jezera uprostřed neobydlené přírody - ne v centru města, kam je umístěna o tři roky mladší Kushnerova hra. Osobně je pro mě LVC přece jenom citově přístupnějším filmem, než byla Nicholsova minisérie plná symbolů, filozofických úvah a politických debat, vyžadující od diváka maximální pozornost po každou minutu čistého času. Příběh osmi mužů v jednom domě, kteří se vyrovnávají nejen s nástupem AIDS, ale i sami se sebou, nabízí příjemný, citlivý a chvílemi komediální příběh s opravdu pohodovou atmosférou, poživatelnou stopáží a vynikajícími hereckými výkony, ze kterých je prostě hřích nevyzdvihnout Justina Kirka v roli slepého Bobbyho. Však většina herců už hru Terrence McNallyho dobře znala z divadelních prken MTC, kde ji od roku 1994 pravidelně hráli. /// "Je mnoho věcí, co jsem ti neřekl. Věcí, o kterých jsme nikdy nemluvili. Nechci čekat, až bude pozdě je říct... Nemám tě rád. Nemám rád nic, co s tebou nějak souvisí. Měl si nekonečnou lásku matky i otce, teď máš lásku celého světa. Jak bych mohl nezávidět? Přál bych si, abych mohl říct, že je to proto, že vypadáš mnohem lépe než já. Ne, to co mě opravdu bolí je něco mnohem většího. Ty máš dobrou duši - já tu špatnou. Ta tvoje nás teď opouští... Tak jaké je tvé tajemsví? Tajemství nezměrné lásky? Nenechám tě s ním umřít." ()

Deleatur 

všechny recenze uživatele

Z kusých vzpomínek se mi zdálo, že se režisérovi povedla lépe než nová verze Kluků z party. Když jsem ji ale zkouknul znova, viděl jsem sice, že je civilnější, ale taky že doplatila na horší scénář, resp. hru. Hlad v Africe bylo možná žhavé soudobé téma, ale k čemu tam byla nehoda sestry jednoho z nich a něco jako pokus o psychoanalytické vysvětlení S/M záliby dalšího? Mezi Jeckyllovci byl extrémní rozdíl a oba působili papírově (možná protože je oba hrál jeden herec, Glover). Gregory s Bobbym nepůsobili jako pár a rozhodně to nebyla jen chyba Bogarduse a Kirka. Ramon s Buzzem měli střídavě dobré a špatné chvilky. Takhle z toho vyšla nejlépe hádavá dlouholetá dvojice Arthur (Hickey) a Perry (Spinella). Aspoň že ta nahota tu byla daleko funkčnější. A závěr byl opravdu silný svou realističností a popřením očekávání 63% ()

jiri.twist 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem se dostal k filmu, kteří mnozí zde viděli již před lety, filmu, který se obešel zcela bez žen, alespoň co se konečného výsledku na obrazovce týče. Snímek nezapře, že jeho předlohou je divadelní hra a mohu jej těm málo zbylým a nebo nováčkům tady jen doporučit. Ke konečnému výsledku pomohli i čeští dabéři ... 8888 ()

Adiemus 

všechny recenze uživatele

Co to probůh je "komediální drama"? Něco jako hybrid? Ale tenhle film není hybrid. Posmutnělý příběh s momenty plnými pohody, který v závěru připomněl seriál Odpočívej v pokoji. Dost možná to distributor (a taky dabingové studio) vidí odlišně. Proč by jinak dabéři vyslovovat slovo "gay" jako "gáj"? Takže máte-li možnost, podívejte se na originál. ()

cachanell 

všechny recenze uživatele

Překvapivě skvělý film - 9 gay mužů se setkávají o víkendech v domě na venkově. Vztahy, romance, příběhy ... vše v jednom - úžasně skloubeno a zakončeno. Doporučuji ke shlédnutí ... ()

Reklama

Reklama