Reklama

Reklama

Odvážné palce

(pořad)

Obsahy(1)

Odvážné palce (současná sestava: František Fuka, Iva Přivřelová a Jan Škoda) recenzují pod vedením moderátora Saši Michailidise filmové premiéry daného týdne a udělují jim palec nahoru/dolů. Pořad se vysílá každý čtvrtek na Rádiu 1. V původní sestavě od roku 2003 jsme slyšeli Tomáše Baldýnského a Františka Fuku, dále pořadem prošli například Irena Hejdová, Ondřej Vosmík či Jaromír Mölwald. Během let 2009–2014 byly Palce ke zhlédnutí i v obrazové podobě na muvi.cz, od roku 2014 do roku 2018 na stream.cz. (skrblik007)

(více)

Recenze (68)

Douglas 

všechny recenze uživatele

Poslední měsíc poslouchám každý den na cestě do práce postupně existující záznamy dílů od roku 2003 - a jsou stále vynikající, rétoricky svižné a (nejen) postupným vymezováním hodnotících parametrů inspirativní. Nešlo nicméně o "televizní pořad", jímž začal být až mnohem, mnohem později... už bez Toma Baldýnského, takže nevidím důvod kvůli tomu zvyšovat hodnocení. Měl jsem rád i epizody s Ivou Hejlíčkovou, upřímně nenáviděl díly s Irenou "ne, logický argument ode mě neuslyšíte" Hejdovou - a pak už mě to jen nechávalo hluboce netečným, což jen potvrzuje jakýkoli pozdější díl, který náhodou slyším. Jinak řečeno, Tomášovo a Františkovo myšlení se prostě na jedné straně doplňují a na druhé straně produktivně limitují. Navíc jejich hádky byly opravdové názorové střety dvou kamarádů, zkušených novinářů a hlavně filmových nadšenců, kteří se takhle hádali dlouhé roky... než se rozhodli z toho spolu se Sašou Michailidisem udělat rozhlasový pořad. Iva Hejlíčková byla pro změnu Frantovou šéfredaktorkou i sarkastickou kamarádkou, takže to fungovalo v jistých ohledech podobně - a od té doby už prostě jen na ploše několika desítek minut mluví František a někdo další. ____ UPDATE 2020: Jak poslouchám i ty další (post-hejdovské) roky, musím přiznat, že stabilní alternativní hlas začala reprezentovat Iva Přivřelová, leč jsou to častěji ony série po sobě jdoucích recenzních monologů než konfrontační dialog (s výjimkou sarkastických komentářů Saši Michailidise :)). Je to úplně jiný formát než zpočátku a jsem v systematickém naposlouchávání na cestách městem zatím u roku 2014 (ty díly mají už standardně přes třičtvrtě hodiny), ale zvyšují hodnocení o hvězdičku. Navíc mě fakt baví ta procházka minulostí distribučních premiér, z nichž mnohé mi dávno vypadly z paměti. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Lidový původně mnoho let rozhlasový a dnes čerstvě 200 epizod i video-streamovaný pořad sestávající z recenzí premiérových kinofilmů. Ty časy, kdy jsem si stahoval MP3 z webu Radia 1 a poslouchal jak se Fuka s Baldýnským pouští do sebe i do celého (nejenom filmového) světa, jsou sice už dávno pryč, a těžko jsem se smiřoval s odchodem Ireny Hejdové (který souvisel s prací na dokumentárním cyklu Čtyři V Tom pro ČT, což byla velmi povedená akce), ale Iva Přivřelová přináší leckdy téměř opoziční nahlížení na filmy proti Fukovi a Vosmíkovi (víc do artu, nepředvídatelné ženské úlety odvislé od mužského hereckého obsazení atd...), takže ve výsledku si není moc na co stěžovat. Tedy může být, ale jde o ryze osobní záležitost "vkusu každého soudruha" a toho jak kterému soudruhovi vyhovuje humor jednotlivých zúčastněných. Mně vyhovuje dost, a za ty roky jsem se naučil filtrovat silné a slabé stránky vnímání zejména Františka Fuky, takže i ta hodnocení jsou pro mě celkem přínosná. Prostě za čtyři, 80% a příští pátek (to se nové epizody zveřejňují po čtvrtečním živém vysílání v rádiu) zase nashle, Palce a Sašo. BTW neexistence Sašova palce je ryze formální záležitost;) ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Zprůměrované hodnocení za skoro legendární epizody s Baldýnským a Fukou (palec hodně nahoru) a Fukou a Vosmíkem (palec nahoru) na jedné straně a za epizody pozdější, v nichž příliš mnoho hlasů dohromady často řekne příliš málo relevantních informací (palec dolů), na straně druhé. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Novináři s popiskem práce "profesionální recenzent" jsou většinou to poslední, co mě zajímá u výběru filmů naházených do kickass.to vyhledávače, a na čtení recenzí pak zvysoka seru úplně. Přesto všechno se na tento pořad z mnou neznámých důvodů skvěle dívá (a poslouchá) a člověka ty pokusy o profesionální rozbory od tvůrců až po děje filmů skutečně zajímají. Lehce arogantní a radikální Fuka se svým pro mě sympatickým fekálním a suchým humorem pochopitelně táhne celý pořad do jinak nereálných výšin, ale i ostatní recenzenti přináší přidanou hodnotu a hlavně díky svým různorodým osobnostem mají co říct. Kvalita dílů je pak odvozena od kvality nebo zajímavosti rozebíraného filmu, a tak se jednou rozbory zastaví na stručném konstatování: "sračka", jindy se rozjíždějí až filozofické střety na téma "Film". Dávám tomu absolutní hodnocení, protože mě to skvěle zabavuje, když nemám na co čumět. Objektivně si to zřejmě zaslouží o zpíčenou hvězdu méně, protože je kolikrát fakt, že dotyční neřeknou nic navíc, než co si přečtete od amatérských šulínů, kteří prostě jen rádi čumí na filmy (CSFD). Hodnotím na základě nové éry, kdy je pořad píchnut na jinak naprosto debilním Streamu, později si sjedu všechny starší obrazové díly z Muvi, postupně přidávané SEM. 90% ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Nejlepší filmová relace současnosti na českých televizích a internetech, hodně fajn je hodnocení filmů, které mají daný týden premiéru, takže je to zároveň i nejlepší kinopřehled spojenej s lehkejma recenzema, s bonuse v podobě faktu, že Fuka narozdíl od svých recenzí nespoileruje. Éra Baldýnský byla fajn, ale rozhodně nebyla o kilometr lepší a je to vůči Ondřeji Vosmíkovi a Ivě přivřelové poněkud unfér. Navíc má Iva pro rozhlas neskutečně příjemnej hlas (dobře, přiznám, obrazovou verzi jsem v životě neviděl a nehodlám na tom nic měnit.) ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Od cinefilních profíků pro cinefilní labužníky.... Pořad je to skvělej, ale takový Čelisti od Českýho rozhlasu jsou svou kvalitativní laťkou a shitpost obsahem celkově někde jinde. Akorát to Fukovo boomerství je někdy napřesrdžku. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Poslední dobou chybí skutečný opoziční názor. Trochu je to roztahané. Průvodce pořadem "rozhlasák" Saša Michailidis má rád art a absolutně nepřipustí nic, co by zavánělo nenáročným filmíkem. Tedy takové mám nejradši. Podle něho by se všichni museli dívat v kině i doma jen na ambiciozní filmy s áčkovým obsazením. Ještě štěstí, že tu hráz narušují případně bortí Fuka s Vosmíkem, kteří přece jen mají větší nadhled a pochopitelně i přehled a nebrání se i nenáročným filmům, ačkoliv Fukovy recenze už dávno nejsou, co bývaly. Navíc jde poslední dobou poměrně hodně s davem. Vosmík oproti němu neumí dostatečně barvitě přednést svůj názor. V projevu je jalový. Přivítal bych kdyby se více připouštělo, že i nekvalita může mít svoji kvalitu. Občas se tak děje, což u profesionálních kritiků nebývá časté a jedná se tedy o jev vzácného typu. Přivřelová, která "svatou trojici" doplnila, to je opět kritička, která vyhledává jen náročné kousky a téměř vše, co toho ražení není, vynechává. To dobrý kritik nedělá. Mně přijde nudná. Chtělo by to do pořadu někoho opozičně ostrého. Moc jsem nesledoval díly s Baldýnským, ale že by až tak ve studiu zavařil, to zase ne. Normál. V nejnovějších dílech, kde už není, jsou vesměs všichni spolu zadobře a jde především jen a hlavně o rekapitulaci filmů, které ten daný týden jdou do kin. Po čase, kdy vyhrocenost v názorech ustupuje znatelně do pozadí, jde jen z diváckého pohledu už jen o jakousi suchou orientaci při výběru filmu na který jít do kina. A co já vím, tak názorem profesionálních kritiků se diváci moc neřídí. Pořad se čas od času dá sledovat. Jen to nesmí být příliš pravidelné. Je totiž pak těžké jednotlivé díly od sebe spolehlivě odlišit, jak téměř v ničem nevybočují z jedné dlouhé řady. No a já raději o filmech píši než si o nich povídám. A pořadu dávám palec nahoru s vykřičníkem. Za Michailidise bych dal nejradši palce dolů i na noze. Mé hodnocení: 60% ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Docela dobrý pořad na Streamu o filmech s Františkem Fukou a dalšími kritiky. Hezky tam rozebírají filmové novinky. Vysílá se to i v rádiu. "Franta má hlas jako Darth Vader." :D ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě první "pouze" rozhlasová verze je a nebude překonána, přesto jsou Odvážné palce (nyní již i v obrazové podobě) výborným pořadem o filmu pod taktovkou Saši Michailidise. Pro mě Baldachýn, Fuka, Vosmík... ()

Ratemus 

všechny recenze uživatele

Nechápu všechny ty hejty, pokud se mi to nelíbí, tak není nic jednoduššího, než se na to nekoukat. Ve většině případů s kritiky souhlasím. Při hodnocení si užijete plno srandy, jedna věc mě ale štve, často si skáčkou do řeči, což přímo nenávidím, ale jinak výborný pořad. Nejvíc jsem se pobavil při komentování Rychle a Zběsile 7 a Transformers 4. Za mě palec nahoru... ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Ve většině dílů skvělý způsob informování o nových filmech a jejich kvalitách. Ne, že bych se jimi přímo řídil, ale minimálně napomohou odlišení plev od Plev (zrna, natož Zrna, jest pomálu). Rád poslouchám a vždycky mě dokáže nakrknout, když se zdrží fanoušky distribuovaný MP3 záznam - ano, poslouchám to totiž JEN jako podcast. Rádio totiž neposlouchám vůbec, na MUVI videa nemám čas. většinou u poslouchání něco dělám nebo si to pouštím do uší na cestu. Pro mě rozhodně jediný důvod, kterým lze obhájit dosavadní existencí rádií, vlastně jednoho rádia, vlastně Rádia 1. ()

Reklama

Reklama