Reklama

Reklama

Při rutinní vesmírné cestě k novému domovu jsou dva hibernovaní pasažéři kosmické lodi následkem poruchy probuzeni o 90 let dříve, než bylo plánováno. Zatímco se Jim (Chris Pratt) a Aurora (Jennifer Lawrence) smiřují se skutečností, že budou nuceni prožít zbytek života na palubě luxusní lodi, zjišťují, že mezi nimi vzniká cosi více než přátelství...až do okamžiku, kdy odhalí, že se celá loď ocitá v obrovském nebezpečí. Jim a Aurora jsou teď těmi jedinými, kdo může zachránit životy 5000 spících pasažérů. (Falcon)

(více)

Recenze (1 244)

tron 

všechny recenze uživatele

Matní Pasažieri svojou nudnosťou, mdlosťou a (pod)priemernosťou zabili komerčne úspešnú éru vysokorozpočtových sci-fi. Kým dovtedy čo rok, to hitový sci-fi survival (Gravitácia, Marťan, Prometheus, Interstellar), po Pasažieroch Hollywood o podobné látky stratil záujem. V tej dobe zrejme bolo v móde, aby slávni herci prijímali úlohy na hranici postrehnuteľnosti - objavili sa hneď dve sci-fi, kde kapitánov vesmírnych lodí stelesnili známe tváre po dobu troch sekúnd (vo Votrelcovi: Covenant to bol James Franco a v Pasažieroch hádajte kto). Prostredie gigantickej vesmírnej lode je na jednej stránke krásne, ale zároveň pôsobí ako to, čím aj v skutočnosti je: na pohľad pekná štúdiová kulisa. Po bližšom zamyslení si uvedomíte, načo je na palube preboha bar alebo luxusná reštaurácia, keď loď má jedinú úlohu a to prepraviť spiacich pasažierov na inú planétu. Prečo systém nebol nastavený tak, aby v prípade technickej poruchy prebudil kapitána? Prečo sa každý rok neprebudila na 2 týždne časť posádky a neskontrolovala technický stav lode? Prečo hybernačné kóje nebolo možné použiť opakovane? Prečo sa týpkovi vznášali iba ruky, čo bol k posteli pripútaný alebo čo? Prečo neprebudia kapitána, aby problém vyriešil? A jeden „autodoktor“ na 5000 ľudí? Otázna je i morálka hrdinov, kedy chlapík babu prebudí a odsúdi ju tým pádom na „smrť“ a tá ho následne UDIERA PÄSŤAMI DO TVÁRE a KOPE MU DO HLAVY A KRKU (sorry, ale to nebolo ani v Mlčaní jahniat). Nevraviac o tom, že herci sa k sebe nehodia, Jennifer Lawrence je nesympatická a Chris Pratt pôsobí ako domotaný moták. Pár vecí sa mi páčilo (na konci niekoľko pomerne funkčných dojemných momentov, Laurence Fishburne, posledný záber na „les“, scéna s bazénom mimo gravitácie, barman), ale to je asi tak všetko. O tomto filme sa dlho hovorilo (scenár sa hollywoodskymi štúdiami túlal vraj od r. 2007) a dlho sa chystal. Menili sa režiséri, menili sa herci (Keanu Reeves, Rachel McAdams, Emily Blunt, Reese Witherspoon...). Asi to malo zostať nenakrútené. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Musim rict, ze na to, ze se vlastne jedna o romantickej film, vubec to neni tak blby, jak jsem se obaval. Zacatek s magoricim Prattem by klidne misty obstal i jako komedie, nevim, jestli to bylo umyslne nebo ne, ale parkrat jsem se docela nasmal. No a zaverecna pulhodinka je sice neoriginalni, ale napinavy katastroficky sci-fi. No a zbejva nam ta hodinova vypln mezi tim, to ocekavane neni zadnej zazrak, ale ani nic vylozene nudnyho, navic vse v naprosto nadhernejch vesmirnejch kulisach, triky jsou totiz fakt vybrouseny. Nastesti tu jsou ale v hlavni roli dva sympataci, ktery utahnou i ty slabsi pasaze, takze za me vlastne spokojenost, slabsi 4*. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Ten film si zaslouží, abych byl pozitivní. Nebudu psát, čím vším mohl být, ani proč to a to nefungovalo, místo toho se vrhnu rovnou na věc a pochválím pro začátek především ten sci-fi aspekt. Jestli se vám líbil Marťan, budete z Pasažérů nadšení. Ve vesmíru je hrozně snadné, aby věci působily depresivně, tahle loď je ale plná více či méně originálních nápadů, které jsou ovšem pojaty velice svěžím způsobem. Vedle toho pak potěší oba hlavní charaktery, podobná space romantika mi tu osobně chyběla a obsazení Pratta a koneckonců i té Lawrence bylo perfektním řešením. Co se proklínaného finále týče, upřímně jsem v něm problém necítil, v podstatě to byl jenom další a nutno říci i nezbytný krok k tomu, aby se film dohoupal, všechny zbylé linky se uzavřely a já mohl veskrze spokojený odejít ze sálu. Dokážu si představit, že na papíře to fungovalo líp, zpracování bylo ale dostatečně úchvatné na to, abych těch pár šrámů překousl. Na Pasažéry tak budu za rok vzpomínat úplně stejným způsobem, jako předtím na Gravitaci nebo toho již zmiňovaného Marťana. Což je v dnešní době vlastně celkem fajn trend. 7/10 ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Vesmírní Pasažéři mají sice kvalitní vizuál, ale scénář vyplněný vatou prostě není dost dobrý ani akční, aby film po značnou část doby trochu nenudil. Film mi přišel jako slabší zato vesmírná variace na Robinsona Crusoe, nebo Trosečníka, s tím, že Chriss Pratt není Tom Hanks a režisér Tyldum bohužel rozhodně není Zemeckis. ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Neváhal bych ani vteřinu. "Ticket reservations please". V optice Ridley Scotta, by se jednalo o film snů, ale tahle cesta Morten Tylduma ve mě stále rezonuje. Cestovat Vesmírem je sen, díky Bohu, že můžeme snít. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Smál jsem se muži bez kalhot, než mi došlo, že nemám nohy." Robot, gentleman a práskač Arthur mě bavil určitě víc než duo probuzených. Ti sice byli mladí, krásní, jedineční i odhodlaní, ale taky mi způsobili hybernační kocovinu a 612 dalších zdravotních problémů. Pardon, to jsem nebyl já, ale kapitán Mancuso. Mě to tedy nic neudělalo, vlastně mě to celkem bavilo, představoval jsem si 90 let pohody s vlastním kinem, zábavnými výstupy do vesmíru, hláškujícím robotem a vybíráním budoucí matky svých dětí. A asi by to dopadlo jinak než "náhodné" setkání Jima s Aurorou, které nedostalo šanci něčím mě překvapit. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Výborné ukotvení do sci-fi světa, pěkné prostředí, fajn efekty a hlavně sympatické charaktery! Bez nich by to vůbec nefungovalo. Bohužel když přijdou ke slovu "hardcore sci-fi" aspekty, začíná se zjednodušovat a uchylovat ke klišé, namísto chytrým řešením, kterými se proslavila např. Gravitace. Pasažéří jsou v podstatě takovou méně náročnější, ale za to možná více zábavnou verzí Moon... 7/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Ten film má skvělý námět. Ale náměty jsou ta nejbanálnější věc, producenti mají šuplíky přeplněný úžasnejma námětama! A provedení je fatálně špatný. Fádně vykreslený postavy, jejichž chování je tak povrchně čitelný a bezrozměrný, až je to kusem otupující a kusem urážlivý. Neexistenci opravdovýho konfliktu (protože při tomhle nastavení je nevyhnutelný usmíření mezi nima, ty postavy nemají dost velký rozměr na to, aby mohly cokoliv jinýho než naplnit klišé) musí scénář vyřešit tím, že uměle dodá poruchu lodi - aby vůbec existovala nějaká iluze napětí. Jde o ukázku veskrze špatně realizovaného námětu, film nedokáže těžit svůj potenciál a musí si pomáhat tupýma berličkama, který by mohly přijít kdykoliv v jakémkoliv filmu. ()

Arx 

všechny recenze uživatele

Napínavé a velice milé. Já jsem byl spokojen, dávám hvězdičkové maximum a doporučuji naprosto každému! 90% ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Ale jo. Navzdory snaze tvůrců zkazit přepáleným koncem zajímavé drama s prvky romantiky a navzdory účasti hladové a hravé Jennifer se mi Pasažéři líbili. Nejlepší částí filmu je prvních cca 30 minut, kdy je Jim na lodi sám, musí se vyrovnávat s vlastní psychikou a sbírá odvahu k "nejtěžšímu rozhodnutí svého života". Ani ta romantika potom však není úplně marná, včetně toho, jak oba hlavní protagonisté reagují na to, když se provalí, jak se věci mají. Posledních cca 20 minut sice nabídne nedomrlý pokus o kombinaci Gravitace s Armageddonem, ale vyloženě za hlavu jsem se nechytal, takže to filmu odpustím. Ještě bych dodal, že s designem lodi si výtvarníci celkem vyhráli. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Až budu diktátorem vesmíru, tak si jistě najdu čas, abych napsala zákon, který zakazuje ve filmech říkat věci jako "Come back to me." a "No! You don't understand!" A nejspíš přikážu, aby na lodi pro pět tisíc lidí byla víc než jedna zdravotnická kóje. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Sci-fi to má těžké, až příliš často slouží jen jako ozvláštňující kulisy pro jiné žánry. Často pak sledujete horor, krimi nebo akčňák ve futuristickém kabátku. Pasažéři představují čistokrevnou romanci zasazenou pro oživení do prostoru obří kosmické lodi. Pokud ke snímku chcete přistupovat jako k dramatu, dobrodružnému příběhu nebo nedej bože začnete přemýšlet nad logikou zobrazovaného mikrosvěta vesmírného korábu s elegantními promenádami, bazény a luxusními atrakcemi, nevyhnete se zklamání a odsudkům. Psažéři jsou ideálním doplňkem pro večer ve dvou, kdy v jedné ruce držíte sklenku vína a druhou objímáte svého partnera či partnerku. Je to příjemný film, kterému je snadné odpustit určitou naivitu a scénáristické můstky kormidlující příběh žádoucím směrem. Ještě nikdy jsem snímku, na kterém se podílela Jennifer Lawrence nenadělil víc než dvě hvězdičky, a jak se tak dívám do její filmografie, u dosud nezhlédnuté části nacházím podstatně víc kandidátů na odpad než slibných kousků. Takže té chudince vyjdu vstříc a nadělím čtyři hvězdičky a 75 % celkového dojmu. Jako bonus může sloužit i zajímavý design kosmické lodi a jejích interiérů. V rámci toho, k čemu se sci-fi běžně zneužívá, je to ještě velmi pozitivní příklad... ()

choze 

všechny recenze uživatele

Zajímavé hrdinovo dilema, trocha dramatu, trocha humoru, trocha romantiky, trocha tajemna, trocha akce a hodně sexy herců v sexy sci-fi kulisách (bazén a plavání ve stavu beztíže byly cool). ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Všichni nejsou mrtví, Dave...“ Listera už musela nejen od zvedání vidličky s kuřetem Vindaloo bolet pravačka a tak si probudil Kochanskou. Inteligentní Rimmerové pomáhají s aklimatizací, Kryton za barem hází moudra, robíci uklízejí paluby bez vulgárních gest, chvíli se mihne i kapitán Hollister, prostě jedna velká kosmická idyla, dokud se neobjeví škvíra. Pochopitelně ve stázi.. I když se v rámci etických otázek nabízel pravý opak, zůstali Pasažéři plytkým sci-fi, za jehož scénářem stojí přibližně 60 učitelů tělocviku a které se až příliš zahledělo do své vizuální opulentnosti. Romantická udička pro široké kinomasy, aneb i dělník ze šroubárny si může přečíst manuál Avalonu v originále a zamilovat se do někoho z první třídy. Apropo, taky vás v souvislosti s koncem napadlo, proč si kromě zahradničení neprobudili i porodní asistentku..? Zatímco Jennifer Lawrence plní snadný úkol vlhkého snu, krotitel velociraptorů Pratt neuvěřitelně tápe v hereckém vyjádření základních emocí (strach, údiv, smutek). Vždyť ho Michael Sheen za barem z Osvícení přehrává o tři délky a to ho je jen polovina.. Možná bych přihodil jednu hvězdu navíc, kdyby za tím vším stál Queeg.. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Jedna věc je jasná. Prometheus nebyl svou sračkovitostí náhoda. Čirý nesmysl. V závěru svou debilitou vyloženě uražející. Tyldum na hanbu. Spaihts do lodního reaktoru. Jennifer do porna. ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Sympaťák Chris Pratt se omylem probudí ve špatném filmu, ve kterém jsou jeho komediální schopnosti spíše na obtíž, ale divák se bohužel nedokáže přimět ke spánku, protože ho zajímá, zda z toho námětu tvůrci přeci jen vytěží to, co by takovému námětu slušelo. Bohužel ne. Škoda, že jim v závěru nenarostli koule a nenechali Michaela Sheena přimět Pratta k tomu, aby popadnul požární sekyru a šel zabít svoji novou družku, to by byla teprve pocta Mistrovi. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Přes den jsem byl na Star Wars a večer viděl toto... a líbilo se o něco víc. Nicméně, tak dobrý námět + rozehrání dostal direkt kompromisním přístupem resp. odklonem do mainstreamu, film mohl být o mnoho lepší. Vůbec by mi nevadil odstřih posledních 40% a budování pokřivených vztahů mezi křečky v kleci, další morální problémy a hrátky s psychikou. Probudit jich tak 5 a rozpoutat malou válku nebo ještě hůř, vládu, třeba. Zkrátka cesta, kterou se vydali, byla trestuhodně laciná. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Sci-fi romantika podle učebnice. Áčkoví herci, solidní triky a kdyby v závěru scénář nejel na těžce neoriginální volnoběh mohlo to být i na výbornou. Zpětně mě mrzí, že jsem měl propálený zásadní zvrat (ještě z doby kdy Jima měl hrát Keanu Reeves), který trailery chytře tajily. P.S: Andy Garcia tam hraje přesně tři vteřiny. ()

Související novinky

Michael Sheen bude neziskový herec

Michael Sheen bude neziskový herec

11.12.2021

Úspěšný britský filmový, televizní i divadelní herec, držitel několika významných ocenění, velký filantrop. Michael Sheen, známý třeba z Pasažérů nebo Daleko od hlučícího davu se rozhodl, že většinu… (více)

Rádio Filmové melodie obohacené o 515 skladeb!

Rádio Filmové melodie obohacené o 515 skladeb!

13.08.2017

ČSFD rádio Filmové melodie jsme právě obohatili o více jak 515 tracků z největších soundtrackových novinek posledního roku! Navíc s úpravou playlistu, ve kterém každá druhá skladba je novinka.… (více)

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Jennifer Lawrence bude režírovat

Jennifer Lawrence bude režírovat

26.11.2015

Mít ve 25 letech dva Zlaté glóby a Oscara vůbec není špatná bilance. Jennifer Lawrence k tomu může přihodit ještě dvě úspěšné blockbusterové série, právě končící Hunger Games a X-Meny, a momentálně… (více)

Reklama

Reklama