Reklama

Reklama

Při rutinní vesmírné cestě k novému domovu jsou dva hibernovaní pasažéři kosmické lodi následkem poruchy probuzeni o 90 let dříve, než bylo plánováno. Zatímco se Jim (Chris Pratt) a Aurora (Jennifer Lawrence) smiřují se skutečností, že budou nuceni prožít zbytek života na palubě luxusní lodi, zjišťují, že mezi nimi vzniká cosi více než přátelství...až do okamžiku, kdy odhalí, že se celá loď ocitá v obrovském nebezpečí. Jim a Aurora jsou teď těmi jedinými, kdo může zachránit životy 5000 spících pasažérů. (Falcon)

(více)

Recenze (1 245)

skeptic 

všechny recenze uživatele

Spoilery. Mal zomrieť, to by bolo finále! Sci-fi, ľahko reznutá romantikou, ktorá asi dve tretiny funguje tak ako fungovať chce a má. V tretej, teda poslednej tretine, v podstate funguje, ale nie tak ako chce a ako má. Musím povedať, že podľa trailerov som veľmi neveril, že tvorci dokážu dobre postaviť film, a udržať moju pozornosť, len dvoma postavmi, a ich interakciami. ____ Úvodné, pomalé sekvencie, výborne natočené, upútajú pozornosť. Východisková situácia - sám, predčasne prebudení, bez možnosti ďalšej hibernácie - takisto dobre zúročená, to jest túto situáciu tvorci dobre využili na "definovanie" hlavného protagonistu, jednoducho bolo poznať, že je to človek z mäsa a kostí, že nejako cíti a premýšľa. ____ Michael Sheen ako robot (pardon android), s počiatku slúži Jimovi ako jediný spoločník a jeho takmer ľudské reakcie a slovné výmeny s Jimom stoja zato a pekne ukazujú aká je (alebo môže byť) úzka hranica medzi človekom a umelou inteligenciou. Sú vety, ktoré keď "barman" hovorí, tak jasne viete, že ide o robota, ale viac je tých pri ktorých jednoducho neviete... ____ Keď sa nakoniec Jim rozhodne (tak ako sa rozhodne :)) nastúpi Jennifer Lawrence, a na chvíľku nastáva taká repetícia, (Jim "zasväcuje" Auroru ako to tu chodí, ako sa baviť atď.), ale už vo dvojici. ____ Laurence Fishburne, bol príjemné "oživenie" akokoľvek sarkasticky to vzhľadom na jeho skorú smrť pôsobí... Jeho skon bol emotívny a nestratil sa vo filme. ____ Thomas Newman opäť ukázal, že to s hudbou stále vie, čiže hudobne to majú Pasažieri u mňa na jedničku. Pridal by som aj hviezdičku, ale bohužiaľ titulná pieseň od Imagine Dragons je proste na....no proste sa mi nepáči, a nehodí sa k tomuto filmu. ____ A teraz tretia tretina. Respektíve čím bližšie koncu tým horšie. Tu je to všetko naruby. Funguje to ako komédia (alebo paródia ako napísal Marigold), ťažko tu hovoriť o nejakom väčšom napätí, možno je také chvíľkové. Problém je, že hoc ako dobre scenáristicky bola zvládnutá možno aj trištvrtina filmu, koniec je jednoducho prehliadkou absurdnosti a tam kde má byť napätie, skôr nastáva smiech, alebo krútenie hlavou. Happy end je samozrejme totálna blbosť, scenáristi sa tu museli riadne odviazať. ____ Navrhujem dva alternatívne konce: 1) skončilo by to pri odtrhnutí lana pri posledných pekných slovách, ako by sa Jim pomaly strácal vo vesmíre, to by bolo dostatočne dojemné, lenže v takýchto blockbusteroch (bohužiaľ) hlavné postavy nezomierajú...2) Aurora by ešte Jima stihla chytiť, aby "neuletel", ale keď by si pozrela na jeho tvár, jeho hlava by už bola vybuchnutá, lebo by mal dieru v helme, lenže to je na blockbuster príliš brutálne a opäť by zomrela hlavná postava. Ja som ten záver najako rozdýchal a dám veľmi subjektívnych 5*, hoc aj zahraničné kritiky sú veľmi negatívne, ale myslím si že až príliš. Až na ten záver, veľmi dobrý film. 90% ()

fr3ak 

všechny recenze uživatele

A je to tady zase. Všechny ty Hladové hry (jaká "náhoda", že tady taky hraje Lawrence), Hostitelé, Divergence a já nevím co ještě... Proč nám to filmaři dělají, že točí sci-fi filmy, když očividně žánr sci-fi sami rádi nemají? Navíc takhle vyblitou romanci nezachránil ani ten rozpočet... ()

Faila 

všechny recenze uživatele

Prvních několik desítek minut jsem byla nadšená, protože to vypadalo, že by se z tohohle snímku mohlo vyklubat zajímavé psychologické drama. Bohužel se z něj pro mě vyklubala nesmyslná akční blbost. Škoda námětu (aspoň jeho části), hereckých talentů i výpravy. ()

strikeman 

všechny recenze uživatele

Z žánru sci-fi tento snímek disponuje hlavně kulisami - logiku nechte doma a připravte se na vcelku povedené love story mixující ale paradoxně nápady z vícerých snímků různých žánrů. Nejvíc mě pobavil barman jako vystřižený z Kubrickova Osvícení :-) 75% ()

Wallis3 

všechny recenze uživatele

To se vám tak někdo probudí o 90 let dřív. A je úplně sám hluboko ve vesmíru na superhyper moderní lodi, která se postupně sere. Řeší se dilema, který je od začátku jasný. Probudit, či neprobudit spanilou děvu? A hádejte co se stane. Rok šukaj a trtkaj, než se provalí to nemylé tajemství. Ale stejně musej spojit síly, páč loď se sere víc a víc. Film tak kýčovitej, až je překýčováno. Protože, když se to sere, tak páky nefungujou, počítač nereaguje a při posledních metrech dojde záchranný lano. Ale i přes to to funguje, sice jako těžká sájnc fikšn pro baby, ale dokoukal jsem to taky ()

crha 

všechny recenze uživatele

Spoiler: NEdepresivní, dobrý, fakt dobrý film...ze kterého se v jednu vteřinu stane sračka. Ale fakt oddychovka...fakt mě to bavilo... ()

hEROic 

všechny recenze uživatele

Krásná sci-fi romance s několika málo postavami, které však rozehrají velké představení a to ve strhujícím vizuálním podání. Popravdě, já byl nadšen a to nejen pohledem na vyladěné křivky Jennifer Lawrence... paráda... 80% ()

Vodny 

všechny recenze uživatele

S tímhle mám docela problém. Začnu asi tím, s čím jsem bojoval od samého začátku. Herci mi tak nějak k sobě neseděli a navíc jsem měl pocit, že zatímco jeden tak nějak přehrává (Jim), tak jím objevená přítelkyně (Aurora) zase moc nehraje, respektive se chová chvílemi až nelidsky. To ve mě v průběhu filmu vyvolávalo naděje, že se dočkáme nějaké konspirace v hororovém duchu, což se bohužel nakonec nepotvrdilo. Jaká to škoda. Vždyť to přímo svádělo k nervy drásajícímu souboji mezi člověkem a strojem, nebo Androidem, chcete-li. Takže místo husí kůži nahánějícího psycho thrilleru ve vesmíru se nám z toho vyklubala dobrodružná lovestory s očekávaným happyendem. Vizuálně působivé, avšak hudebně o něco slabší, bez výraznějších melodií, které by mi delší dobu utkvěly v bubíncích. Jeden z dalších one-time filmů, bohužel. Není špatný, ale mohl být o TOLIK lepší. ()

Gedes 

všechny recenze uživatele

Spíš než dobrodružný nebo drama je to vesmírná romance...romantika ve vesmíru , protože na nějakou akci se člověk docela načeká, ale jako odpočinkový film to bylo naprosto dostačující. Bavilo mě to. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Vizuál to malo perfektný! Príbeh nato ako bol poskladaný nenudil. Fishburne si tam hodil väčšie cameo a exol. Neviem prečo. Bol som odhodlaný dať priemer, no predsa len sa mi to páčilo viac ako som čakal.. ()

hazaba 

všechny recenze uživatele

Docela pěkný sci-fi film, který neřeší napadení Země mimozemšťany ci hvězdné války. Jedná se spíš o psychologickou romanci (jestli se to tak dá nazvat), v níž narazíte na všechno možné, od humoru, přes lásku, drama až po happy end. Líbilo se, moc. ()

Folky 

všechny recenze uživatele

Není to ani moc dobré, ani moc špatné. Zamrzí občasná nesympatičnost postav a zbytečně akční finále, ale slušně jsem se bavil. ()

helloween93 

všechny recenze uživatele

Sony si na závěr roku 2016 připravilo romantické sci-fi mixnuté trochou survivalu. Romantická linka mezi Pratťákem a Lawrencovou nebyla nijak vtíravá. Pravdou však je, že nejzajímavější je závěrečná špetka akce. U Sony se tedy zakončil rok 2016 úspěšně. 3* ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Kosmická loď plující do vzdálených planetárních kolonií a přepravující tisíce lidí, má náhlou poruchu ve spacích komorách. Vlivem toho je jeden cestující probuzen. Samota ho však tak zžírá, že svévolně probudí jednu další cestující. A příběh vypráví, co všechno tato dvojice v osamění prožívá a co se vlastně bude dít dál. Po vizuální stránce naprosto dokonalé dílo. Dějově zajímavý mix sci-fi, romantiky a thrilleru. V prvé řadě je třeba upozornit, že v příběhu figurují pouze čtyři herci, z nichž jeden se objeví až na samém konci a to ještě dohromady snad jen na pět minut. Celkově se jedná o příběh dvou lidí, kde se kloubí morální dilema a upřímnost. V hlavních rolích Chris Pratt a Jennifer Lawrence a dá se říci, že ve svých rolích mezi nimi chemie skutečně funguje. Do dějství zasahuje ještě barman, který je android. Buď jak buď, zajímavě v sobě probouzí sympatie. Do filozofování se tady tvůrci nijak zvlášť nehrnuli, ale i tak náznaky patrné jsou. Snímek srozumitelný, nikam nespěchající a ke všemu s rouškou záhad a tajemství. Ať se to někomu líbí nebo ne, tohle je po klasickém snímku z roku 1968 ´2001: Vesmírná odysea´ velice skvostné dílo. ()

lemonova 

všechny recenze uživatele

Tomuto príbehu by stačila polhodina a v tom vidím zásadný problém.. ak by to bol jeden diel z Black Mirror, šla by som veľmi rada s hodnotením vyššie.. ()

Kotletka 

všechny recenze uživatele

Film nenudí a pěkně vypadá. Jít na to do kina je dobrý nápad, když očekáváte typický mix trochu komedie, trochu efektů, trochu dramatu, trochu romantiky, hodně logických kiksů.. Doma se k filmu hodí určitě nějaké jednoduché jídlo dávající pocit, že by jste to mohli jíst na vesmírné lodi.. Co tak couscous s konzervovaným tuňákem? Co bych udělala ve filmu jinak, kdybych byla některá z postav (spoilery): Jako Aurora - zabila bych ho/ udělala si z něj sluhu za lepší jídlo/ ihned bez srdceryvných diskusí otevřela ty chladící dveře (a nenechala to tak dalších x minut vybuchovat) a po pár sekundách zase zavřela, to celé tak dlouho, dokud bych ho za a) neoflambovala za b) neochladila reaktor/ udělala si s ním na konci dítě a ve věku patnácti let ho dala do autodocu hybernovat.. Jako Jim - zkusila bych najít někoho, kdo vypadá, že bude vděčný když ho probudím (nějaká ošklivá, kterou nikdo nechce a která by moc ráda mé mladé masíčko)/ naprosto automaticky vzala sedativa, pokud bych se vydala za panem černochem/ probudila bych před akcí záchrana pár opravářů čistě pro případ, že oba umřeme a až přijdou k sobě, nebude ještě pozdě na jinou intervenci ()

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

Loď byla pěkně vymyšlená, vizuál vůbec neurazil a Pratt-Lawrence byly pěkně sehraná dvojice. Jenže tim veškerá moje chvála končí. Byl jsem připravenej na scífko s nezanedbatelnou porcí romantiky. Nakonec jsem dostal romantiku se zanedbatelnou porcí scifi. Úvod měl nějaký světlejší chvilky (morální dilema), ale nakonec se zvrhnul na manuál zábavy a kratochvíle na "vylidněný" vesmírný lodi. Od probuzení Aurory už šlo do kopru všechno, páč se rozjela klišoidní romance a mě v pozornosti držela už jenom víra v nějakou závěrečnou pointu resp. zjištění, co a proč se na lodi děje. SPOILER: Možností se nabízelo spoustu. Od "vzpoury" umělý inteligence až po zásahy nějaký mimozemský entity. Obyčejná technická závada v podobě díry v reaktoru byla uplně nejtrapnější varianta. KONEC SPOILERU. Kvůli trapnýmu vysvětlení a cukrkandlovýmu happy endu ale tu třetí hvězdu prostě nepřihodim, i když by pro ní díky akčnějšímu závěru a vizuálu nějakej prostor možná byl. ()

Narayan 

všechny recenze uživatele

První půlka filmu je luxusní komorní psychologické drama, které je bohužel v druhé části trochu zazděno dosti laciným akčním vyústěním. Paradoxně - akční polovina filmu, je oproti té první totálně nezáživná, bohužel ani není moc dobře natočená. Ale do doby, než se loď začne rozpadat, jak mozek pravidelného čichače toluenu, nabízí film řadu mimořádně silných momentů, které si rozhodně budu pamatovat i druhý den po návštěvě kina. A kolik filmů v poslední době se může pochlubit něčím podobným... ()

Dm1tr1j 

všechny recenze uživatele

Grafika krásna, hudba slabá, dej nudný ale herecké výkony boli super. Po filme si poviete, hm bolo to pekné ale niečo tomu chýbalo. ()

JetDryerFan 

všechny recenze uživatele

A já se toho nebojim a dávám pět hvězd... naprosto mě to pohltilo, jako jooo, sou tam takový podivný věci, ale pokud si chcete užít super sci-fi s poměrně originálním námětem a k tomu máte rádi Pratta i Lawrencofku, nebudete zklamaný. No fakt. ()

Související novinky

Michael Sheen bude neziskový herec

Michael Sheen bude neziskový herec

11.12.2021

Úspěšný britský filmový, televizní i divadelní herec, držitel několika významných ocenění, velký filantrop. Michael Sheen, známý třeba z Pasažérů nebo Daleko od hlučícího davu se rozhodl, že většinu… (více)

Rádio Filmové melodie obohacené o 515 skladeb!

Rádio Filmové melodie obohacené o 515 skladeb!

13.08.2017

ČSFD rádio Filmové melodie jsme právě obohatili o více jak 515 tracků z největších soundtrackových novinek posledního roku! Navíc s úpravou playlistu, ve kterém každá druhá skladba je novinka.… (více)

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Jennifer Lawrence bude režírovat

Jennifer Lawrence bude režírovat

26.11.2015

Mít ve 25 letech dva Zlaté glóby a Oscara vůbec není špatná bilance. Jennifer Lawrence k tomu může přihodit ještě dvě úspěšné blockbusterové série, právě končící Hunger Games a X-Meny, a momentálně… (více)

Reklama

Reklama