Reklama

Reklama

Při rutinní vesmírné cestě k novému domovu jsou dva hibernovaní pasažéři kosmické lodi následkem poruchy probuzeni o 90 let dříve, než bylo plánováno. Zatímco se Jim (Chris Pratt) a Aurora (Jennifer Lawrence) smiřují se skutečností, že budou nuceni prožít zbytek života na palubě luxusní lodi, zjišťují, že mezi nimi vzniká cosi více než přátelství...až do okamžiku, kdy odhalí, že se celá loď ocitá v obrovském nebezpečí. Jim a Aurora jsou teď těmi jedinými, kdo může zachránit životy 5000 spících pasažérů. (Falcon)

(více)

Videa (12)

Trailer 1

Recenze (1 245)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Sci-fi to má těžké, až příliš často slouží jen jako ozvláštňující kulisy pro jiné žánry. Často pak sledujete horor, krimi nebo akčňák ve futuristickém kabátku. Pasažéři představují čistokrevnou romanci zasazenou pro oživení do prostoru obří kosmické lodi. Pokud ke snímku chcete přistupovat jako k dramatu, dobrodružnému příběhu nebo nedej bože začnete přemýšlet nad logikou zobrazovaného mikrosvěta vesmírného korábu s elegantními promenádami, bazény a luxusními atrakcemi, nevyhnete se zklamání a odsudkům. Psažéři jsou ideálním doplňkem pro večer ve dvou, kdy v jedné ruce držíte sklenku vína a druhou objímáte svého partnera či partnerku. Je to příjemný film, kterému je snadné odpustit určitou naivitu a scénáristické můstky kormidlující příběh žádoucím směrem. Ještě nikdy jsem snímku, na kterém se podílela Jennifer Lawrence nenadělil víc než dvě hvězdičky, a jak se tak dívám do její filmografie, u dosud nezhlédnuté části nacházím podstatně víc kandidátů na odpad než slibných kousků. Takže té chudince vyjdu vstříc a nadělím čtyři hvězdičky a 75 % celkového dojmu. Jako bonus může sloužit i zajímavý design kosmické lodi a jejích interiérů. V rámci toho, k čemu se sci-fi běžně zneužívá, je to ještě velmi pozitivní příklad... ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Cestou k přelidnění a vyplundrování další kosmické koule lhostejnými parazity zazvoní technickým nedopatřením budík o osmdesát let dříve, přičemž vzbudí jediného cestujícího, a zrovna úchylného masochistu. Ne, nebojte se, nic vám neuniklo, já jsem jen filmově teoreticky natolik erudovaný, že analyzuji audiovizuální díla daleko hlouběji a citlivěji než obyčejný plebs, čumící na pohyblivé obrázky. Tudíž mi nezůstal utajen ani podprahový psychologický profil hlavního hrdiny. Sledujte! Vezmeme-li v úvahu nutnou genderovou vyváženost kolonizačního komanda, můžeme se s vysokou pravděpodobností demograficky domnívat, že pokud extrahujeme čtyři procenta kůl teploušů, co se nějakým tím moderním liberalizačním zázrakem prokouřili až na palubu, je z pěti tisíc hibernovaných pasažérů cirka 2400 kund. Je také téměř jisté, že ziskuchtivý korporát nevyšle ke zničení další planety nějaké staré a jeté pizdy, takže statisticky vzato lze opět úspěšně predikovat, že zhruba 70 procent z nich bude jakž takž píchatelných. V Gaussově rovině takovéto kvantifikace se tedy nutně musí vyskytovat tak 30 procent naprosto luxusních mrden, včetně například nádherných a ke všemu svolných pětadvacetiletých mulatek s dokonalýma prdelkama. Vydržte, už vrcholím! To máme cca 504 fantastických, estetických a exkluzivních pohlavních zážitků! No, a když někdo záměrně hrábne mimo takto macaté portfolio a probere k padesátileté all inclusive plavbě znuděným vesmírem oslizlou Lorencku s odporným kysličníkovým přelivem, kobylí prdelí a věčně zpruzeným xichtem, která je ještě ke vší té hrůze ňujorká yntelechtuálka, musí to být nade vši pochybnost vyšinutý sebemrskačský pičus. A jinak docela škoda vcelku kulantního nápadu, z něhož se s trochou kreaturivity dalo udělat solidní psycho, a nikoliv Vesmírná mýdlopera 2016 s trochou Gravitace, balancující na hraně dystopického ekzému. ()

Reklama

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Velice bych přál Passengers, potažmo chřadnoucímu studiu od Sony úspěch, jelikož originálních filmů v záplavě sequelů vzniká pořád méně, natožto poctivých scifi. Námět tohoto kousku mě zaujal, trailer poměrně také, ale s blížící se premiérou jsem nabral menší a menší očekávání. Už od vesmírného začátku jsem se na vesmírnou epopej naladil a kupodivu mi to zůstalo téměř až do konce. Celá galaktická výzva za zalidněním planety kdesi v pr..čicích samozřejmě stojí a padá na dvou současných hollywoodských zlatých dítkách, bez jejichž star-power by snímek zřejmě propadl úplně, a musim uznat, že to byla velice střídmá volba. Herecky filmu naprosto nelze nic vytknout, Chris Pratt to úspěšně zkouší přes zručného sympaťáka, skvělá Jlaw asi úplně nepočíala s nominací na druhého oscara, ale působí přesně tak jak ji známe a jak ji máme rádi, i když je její charakter zjevně zesexualizován a značně omezen na genderové vyvážení, ale je příjemné sledovat ty dva, mezi nimi je cítit ona pověstná chemie a je vidět, že společné natáčení si užili. Závěrečné vyvrcholení už jen tupě kopíruje hollywoodský standard a víc mně seděla ta komornější linka, ale když si vzpomenu na jakoukoliv scénu s Michaelem Sheenem, nemohu jít níž. PS : Laurence Fishburne DAMN! ... 9/10...[28.12.2016_ČSFD projekce_Cinestar Černý most] ()

tron 

všechny recenze uživatele

Matní Pasažieri svojou nudnosťou, mdlosťou a (pod)priemernosťou zabili komerčne úspešnú éru vysokorozpočtových sci-fi. Kým dovtedy čo rok, to hitový sci-fi survival (Gravitácia, Marťan, Prometheus, Interstellar), po Pasažieroch Hollywood o podobné látky stratil záujem. V tej dobe zrejme bolo v móde, aby slávni herci prijímali úlohy na hranici postrehnuteľnosti - objavili sa hneď dve sci-fi, kde kapitánov vesmírnych lodí stelesnili známe tváre po dobu troch sekúnd (vo Votrelcovi: Covenant to bol James Franco a v Pasažieroch hádajte kto). Prostredie gigantickej vesmírnej lode je na jednej stránke krásne, ale zároveň pôsobí ako to, čím aj v skutočnosti je: na pohľad pekná štúdiová kulisa. Po bližšom zamyslení si uvedomíte, načo je na palube preboha bar alebo luxusná reštaurácia, keď loď má jedinú úlohu a to prepraviť spiacich pasažierov na inú planétu. Prečo systém nebol nastavený tak, aby v prípade technickej poruchy prebudil kapitána? Prečo sa každý rok neprebudila na 2 týždne časť posádky a neskontrolovala technický stav lode? Prečo hybernačné kóje nebolo možné použiť opakovane? Prečo sa týpkovi vznášali iba ruky, čo bol k posteli pripútaný alebo čo? Prečo neprebudia kapitána, aby problém vyriešil? A jeden „autodoktor“ na 5000 ľudí? Otázna je i morálka hrdinov, kedy chlapík babu prebudí a odsúdi ju tým pádom na „smrť“ a tá ho následne UDIERA PÄSŤAMI DO TVÁRE a KOPE MU DO HLAVY A KRKU (sorry, ale to nebolo ani v Mlčaní jahniat). Nevraviac o tom, že herci sa k sebe nehodia, Jennifer Lawrence je nesympatická a Chris Pratt pôsobí ako domotaný moták. Pár vecí sa mi páčilo (na konci niekoľko pomerne funkčných dojemných momentov, Laurence Fishburne, posledný záber na „les“, scéna s bazénom mimo gravitácie, barman), ale to je asi tak všetko. O tomto filme sa dlho hovorilo (scenár sa hollywoodskymi štúdiami túlal vraj od r. 2007) a dlho sa chystal. Menili sa režiséri, menili sa herci (Keanu Reeves, Rachel McAdams, Emily Blunt, Reese Witherspoon...). Asi to malo zostať nenakrútené. ()

vteco 

všechny recenze uživatele

Komplexní film, jenž obsahuje několik různorodých částí, které na sebe velmi dobře navazují. Ať jde o proces hledání, smíření se, zamilování se a mnoho dalších, tak se vždy jedná o kousek filmové skládačky, která se do celkové jednotky pasažérů nenásilně přidává a ničí tak lehce očekávaný stereotyp. Perličkou celých dvou hodin jsou pasáže s naprosto úžasným androidem Arthurem, který si každou scénu během pár sekund absolutně získává a svým charismatem naprosto převyšuje jak Chrise Pratta, tak i Jennifer Lawrence. A to je samozřejmě škoda, protože na hlavní protagonisty se sice dobře dívá, ale chemie mezi nimi funguje opravdu jen občas. Nelze opomenout vizuální stránku filmu včetně zpracování interiéru vesmírné lodi Avalon, skrze kterou se utváří dobrá atmosféra společně s efektně budovaným napětím. Škoda posledních několika minut, kdy se režisér nechal chytit do pasti s nápisem „klišé“. Konec tak ztrácí na gradaci a předvídatelnost letí na maximum, což ovšem filmu, jako celku, až tak neubírá a spokojenost s vesmírnou sci-fi romantikou je i přesto zachována. [70%] | Kino ()

Galerie (164)

Zajímavosti (25)

  • Děj filmu je velmi podobný knize „Loď mezi hvězdami“ od spisovatelky Beth Revis. (LindaKola)
  • Pokud by na lodi byla zásoba jídla pro 250 lidí na měsíc a pro 5 250 lidí na další čtyři měsíce, pak by dva lidi žijící dalších šedesát let na lodi, spotřebovali tolik zásob, že by zbylí pasažéři po konci hibernace měli jídlo pouze na 3,7 měsíce. (katasta)
  • Když je Jim (Chris Pratt) ve vesmíru a ukápne mu slza, tak teče po tváři dolů, což je vzhledem ke stavu beztíže velmi málo pravděpodobné. (jujec)

Související novinky

Michael Sheen bude neziskový herec

Michael Sheen bude neziskový herec

11.12.2021

Úspěšný britský filmový, televizní i divadelní herec, držitel několika významných ocenění, velký filantrop. Michael Sheen, známý třeba z Pasažérů nebo Daleko od hlučícího davu se rozhodl, že většinu… (více)

Rádio Filmové melodie obohacené o 515 skladeb!

Rádio Filmové melodie obohacené o 515 skladeb!

13.08.2017

ČSFD rádio Filmové melodie jsme právě obohatili o více jak 515 tracků z největších soundtrackových novinek posledního roku! Navíc s úpravou playlistu, ve kterém každá druhá skladba je novinka.… (více)

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Jennifer Lawrence bude režírovat

Jennifer Lawrence bude režírovat

26.11.2015

Mít ve 25 letech dva Zlaté glóby a Oscara vůbec není špatná bilance. Jennifer Lawrence k tomu může přihodit ještě dvě úspěšné blockbusterové série, právě končící Hunger Games a X-Meny, a momentálně… (více)

Reklama

Reklama