Reklama

Reklama

Epizody(78)

Obsahy(1)

Vítejte v čarovném světě muminího údolí, jehož obyvatelé se nebojí snít. Finský animovaný seriál. (Česká televize)

Recenze (2)

KajusaK 

všechny recenze uživatele

Podle knihy, takže rozhodně plus, že není příběh zkomolený nebo nějak překopaný..Vyprávění a animace - no prostě beru ohled na rok výroby a proto dávám alespon 3* ()

Stejšn 

všechny recenze uživatele

Muminí příběhy si mě získaly už když jsem jako malý dostal svou první muminí knížku: Čarodějův klobouk. Extrémní roztomilost děje i ilustrací nešlo nemilovat, takže nakonec jsem měl knížky všechny. Po letech jsem si všiml, že v televizi začal běžet japonský animák na motivy muminích příhod, tak jsem ho zkusil. Bohužel - přestože vizuálně celkem odpovídá předloze a děj se drží knížky, podání je typicky japonsky uječené až chvílemi hysterické a seriál se mi nelíbil. Pak jsem ale zjistil, že existuje ještě jiný, starší animovaný seriál a když se kompletně celý objevil na youtube, neodolal jsem. A dobře jsem udělal. Zpracování je krásné, děj podaný vlídně a v některých částech i docela strašidelně, vyprávěč (viděl jsem anglickou verzi vyprávěnou Richardem Murdochem) je laskavý a celé je to roztomilé jako ty knížky. Dávám tomu čtyři hvězdičky a plný počet nepřidělím jen kvůli tomu, že tam chybí některé momenty a vedlejší postavy, které jsem si v knížkách oblíbil (prostě není tam dialog o štětinatém obočí a chybí tam Ondatra). EDIT: Ondatra tam je, ale až v epizodách o Kometě. V Čarodějově klobouku není, takže se nedozvíme v co se proměnil její umělý chrup. ()

Reklama

Zajímavosti (5)

  • Scénář byl z polštiny přeložen do finštiny a byl poslán Tove a Larsovi Janssonovým k případné opravě. Z toho důvodu se seriál podobá předloze více další adaptace. (Kmotr76)
  • V roce 2008 byl seriál označen časopisem The Time jako 25. nejlepší pořad pro děti. (Kmotr76)
  • Jde již o třetí seriál založený na knihách finské spisovatelky a ilustrátorky Tove Jansson. (Kmotr76)

Reklama

Reklama