Reklama

Reklama

Southcliffe

(festivalový název) (seriál)
  • Velká Británie Southcliffe
Trailer 1
Velká Británie, 2013, 3 h 5 min (Minutáž: 45–47 min)

Režie:

Sean Durkin

Scénář:

Tony Grisoni

Hrají:

Sean Harris, Mark Badham, Shirley Henderson, Hayley Squires, Emma Cunniffe, Alfie Stewart, Eddie Marsan, Joe Dempsie, Anatol Yusef, Kaya Scodelario (více)
(další profese)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Southcliffe je malé ospalé anglické mestečko. V mestečku, ako je toto, sa masové vraždy nepáchajú. Je to uzavretá, právo dodržiavajúca komunita. Jednoduchí, dobrí ľudia. Ale sú v skutočnosti takí dobrí, za akých sa pokladajú?
Všetko sa zmení, keď jedného rána mestečko z jeho ospalosti prebudí náhla otvorená náhodná streľba. Táto prekvapivá násilná udalosť zastihne obyvateľov nepripravených a donúti ich čeliť tragédii, smútku a zodpovednosti. Do mestečka sa po streľbe vracia televízny reportér David Whitehead (Rory Kinnear), ktorý sa tu narodil a teraz sa vracia domov, aby zachytil príbeh skrývajúci sa za tragédiou. (sochoking)

(více)

Recenze (24)

Marigold 

všechny recenze uživatele

První dva díly, které po "durkinovsku" nepředvídatelně přecházejí mezi dvěma stavy vědomí (před katastrofou / po ní), jsou naprosto fenomenální ukázkou, jak se dá spojit poetika psychologického art filmu s atraktivní strukturou seriálového vyprávění. I když i druhá polovina seriálu je vizuálně a herecky působivá, občas má problém ustát úmyslnou zkratovitost a neurotičnost jednání postav. Hodně zachraňuje způsob, jakým se Durkin brání jednoznačnosti, ale nemůžu se zbavit dojmu, že to buď měl být radikální celovečerák, nebo delší seriál, který by postavy a jejich vztahy ještě hlouběji rozpracoval. I přes lehké rozpaky z posledního dílu a roztrpčení nad tím, že strhující energie první hodiny a půl nakonec vyprchá do bažinaté mlhy, hodnotím tenhle svébytný výklad Quality TV vysoko. [80%] ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Nemohu se zbavit pocitu, že by tomu více sedla forma dvouhodinového filmu spíše než tříhodinová minisérie rozdělená na čtyři epizody, ale i tak vysoce aktuální a ve své civilní reálnosti z ranku „může se to stát i ve vašem okolí" i setsakra znepokojivě mrazivé. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Nečekala jsem tak silné, sice fiktivní, ale zcela reálně působící drama. Mně se při sledování Southcliffe například vynořil v mysli okamžitě Breivik z Norska a tam bylo těch obětí o hodně víc. Ale naplno jsem se chytla až po druhém díle a trochu jsem zápolila s prolínáním časových linií, to se upřímně přiznávám. Tvůrcům se ale skvěle podařil ponor do pocitů a psychiky lidí, kterých se masakr nějakým způsobem dotknul, jak těch pozůstalých po tak příšerné události a nebo tady v tom případě i televizního reportéra, který se tam narodil. Možná by neškodilo věci, trochu víc rozvinout Stephanovu postavu například ohledně jeho mládí. Silně emotivně na mě zapůsobil Andrew v podání Eddieho Marsana, který zahrál otce zavražděné Anny maximálně věrohodně. A Shirley Henderson, moje oblíbená herečka už z filmu Zkrocení zlé ženy, tak té role Clarie sedla jak přišitá na míru. Celkově to bylo po herecké stránce vynikající. Studená, mokrá a temná atmosféra celého městečka ještě víc umocnila ten smutek a beznaděj. A konec byl přesně takový jako sám život, když se něco tak strašného stane. Za tu uvěřitelnost celé události si určitě Southcliffe zaslouží lepší čtyři hvězdy ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Dokonalou atmosféru tragédie v šedivém anglickém skoro-zapadákově podkopává závěrečná část. Tu si mohli tvůrci odpustit; sáhodlouhé rozpitvávání emocí mě nechávalo chladným. Méně je někdy více! Jinak ale dokonale mrazivé. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Mimoriadne depresívna a mrazivá miniséria. Prvé dve časti opisujúce čo, ako a prečo sú vynikajúce ba priam dokonalé. Zvyšné dve časti, ktoré sa príbeh snažia dopovedať, sú však už výrazne slabšie. Buď by to chcelo viac častí, alebo výraznejšie zostrihanie. V tejto podobe to žiaľ zostáva niekde na pol ceste medzi priemerným a dokonalým. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Atmosféra anglického venkova byla co do syrovosti dokonala a příběh víc než uvěřitelný, protože se šílenými střelci se v poslední letech roztrhnul pytel. Navíc výběr Seana Harrise byl trefou tref. Bohužel z mého pohledu to bylo místy až příliš zdlouhavé a při posledním díle, od kterého jsem čekal asi nejvíc, jsem se občas docela řádně nudil. BBC mě potěšilo i tentokrát, ale přesto jsem čekal víc. 60% ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Začalo to opravdu slibně a první dva díly zaujaly. Bohužel konec je nijaký, žádné vyvrcholení, žádný závěr... jen obyčejné hraní si s formou bez cíle. Škoda. ()

evilmind 

všechny recenze uživatele

Určitě nedostálo pověsti nejdepresivnější show, s jakou mi bylo doporučeno - na takový Torchwood se to vůbec nechytá. Docela mě štvaly zmatené a nelogické flashbacky ve druhé episodě, a stejně tak to, že vlastně až do konce se jen tak naťukne spoustu postav a možných linií, a pak se prostě nestane nic... Speciálně poslední episoda je k vzteku - žádná pointa, žádné odhalení, žádné uzavření čehokoliv. Cítil jsem se podveden! Přitom je to chvílemi opravdu působivé, a budování atmosféry na téma "všichni jsou maximálně v prdeli" se autorům docela daří. A pokud se vám stejně jako mě líbila hudba v poslední části, ušetřím vám googlení, je to T.E.Morris. ()

TaxiDriver 

všechny recenze uživatele

Arthouse TV Serie. První dva díly, které se zabývají přímo incidentem, jsou vrchol. Třetí a čtvrtý se už na plno zabývá dopadem tragédie a trochu to slábne. Takže Grisoni za dvě. Sean a Erdély za jedna. Jak řekl Antonio Campos při master classu v KV: "you nailed the long takes so well." ()

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Zajimavy zazitek / propletenec pribehu, hodne pomaly a temny i na me, chvilemi az ubijejici, ale ma to nevtirave silny naboj, stoji to za to... ()

Mr.Ripley 

všechny recenze uživatele

V současné době již stá inspirace severským stylem, která naštěstí nedovede nudit svým vizuálem ani minutu, což se o obsahu říct nedá. Příliš chladné, příliš odtažité, příliš beztempé. Herecké výkony, obsazení a především technická stránka jsou na televizní poměry opravdu nevídané, škoda. ____ Vzdáno po dvou epizodách. ____ ()

Qitek 

všechny recenze uživatele

Absolutní vrchol slova filmová depka (tedy televizní). Ultimátní herecké výkony v ultimátně nekompromisní režii Seana Durkina. ()

ScorM 

všechny recenze uživatele

Téměř bomba. Škoda jen, že mají díly podobně jako Red Riding (v tomto případě jen mírně) sestupnou kvalitu. Nicméně oproti RR (i mnoha dalším tv počinům) je to o několik levelů výš i jako celek. 90% a musim zaokrouhlit nahoru. ()

petrskoc 

všechny recenze uživatele

První díl bohužel nasadil laťku příliš vysoko - 100 %. Dlouho jsem z TV produkce neviděl něco tak kvalitního. Trošku škoda 3. dílu, který byl ze všech určitě nejslabší a naopak čtvrtý, poslední díl, kde se tvůrci soustředili na detailní pitvu psychiky obyvatel města, okolo kterých se příběh točí, byl opět výtečný. Velmi povedená psychologická sonda do jednoho uzavřeného městečka, kde jakoby se zastavil čas. Musím vyzdvihnout skvělý scénář, decentní práci s hudbou, úžasné herecké výkony v podstatě všech, kdo se na obrazovce objeví, ale hlavně - kamera! Ta mě naprosto uchvátila - širokoúhlé precizní kompozice střídající místy až dokumentární styl - prostě lahůdka. Stejně tak strohý a chladný vizuál, který se k prostředí perfektně hodí. Režie nápaditá, přirozená, a střih nechávající diváka vždy přece jen trošku v napětí. Tleskám. Kdyby si celá série udržela kvalitu jako první díl a poslední díl, s plným hodnocením bych neváhal. ()

KOZEL84 

všechny recenze uživatele

Depkoidní je to na jedničku s mašličkou,ale skoro mi přišlo,že je to hlavně tím britským ''sluníčkem''.Koukal sem vlastně jen kvůli Harrise,ale ten je pořádně jen v první části a s ním odešla i zajímavost tohoto příběhu.Zbytek herců a scénář je přepálený a teatrální.Třeba postavu reportéra sem nepobral vůbec.Nežral sem jim to.Postupný sešup dolů a s finálem to vyšumí rychleji než šampáno na stupních vítězů. ()

chelsea63 

všechny recenze uživatele

Místy velmi emotivní, ale ta mozaika postav prostě vůbec nedrží pohromadě. Zmatené flashbacky. Někdy úplně mimo mísu. Občas zajímavá kamera, ale jinak promrhaná šance! Dvě a půl... ()

jafuska 

všechny recenze uživatele

Ponurá atmosféra, dějově pro mě trochu slabší, ale budiž, také bych očekávala 2 hodinový film, než rozdělení do 4 částí, ale Britové opět nezaváhaly, a natočily vcelku slušný dramatický miniseriál. ()

Související novinky

Fresh Film Fest uvede v Praze téměř 100 filmů

Fresh Film Fest uvede v Praze téměř 100 filmů

15.09.2014

Přes 90 celovečerních a krátkých snímků, které nejsou běžně v kinech k vidění, zajímavé filmové osobnosti od nás i ze zahraničí, a řadu doprovodných akcí nabídne program 11. ročníku mezinárodního… (více)

Reklama

Reklama