Reklama

Reklama

Michail Gorbačov

(TV film)
  • Francie Mikhail Gorbatchev, simples confidences (více)

Obsahy(1)

Usiloval o reformu sovětského systému a nakonec se podílel na jeho rozpadu. Portrét jednoho z nejvýznamnějších politiků druhé poloviny 20. století, muže, jehož působení v čele komunistického impéria změnilo životy miliónů lidí v bývalém východním bloku... Matka byla Ukrajinka, otec Rus. Od patnácti let jezdil s kombajnem. Když Moskevská státní univerzita umožnila studovat mladým lidem z dělnických a rolnických vrstev, dětem z chudých rodin, byl Michail Gorbačov přijat na právnickou fakultu. Brzy se stal členem komunistické strany a tajemníkem Komsomolu. Do čela sovětských komunistů se postavil v roce 1985, prvním a zároveň posledním sovětským prezidentem byl v letech 1990–1991. Chtěl reformovat socialismus. Nakonec však ztratil kontrolu nad událostmi a ocitl se na okraji politického života. Jeho zásluhy jsou přesto nemalé: perestrojka, glasnosť, parlamentní vláda, ukončení studené války, konec náboženského a politického pronásledování. Většina Rusů mu ovšem stejně nikdy nezapomněla, že připustil rozpad jejich veliké země. (Česká televize)

(více)

Recenze (9)

sator 

všechny recenze uživatele

Dobrý dokument o člověku ... Urazili jsme a ponížili národ který nám byl tak blízký... Věděl jsem že musíme opatrně. Proto když jsem plánoval změny, měl jsem na mysli Pražské jaro... ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Michail hovorí o svojom živote, odkiaľ pochádza, v akých pomeroch a rodine vyrastal a svojich postojoch aj k bývalým sovietskym funkcionárom či vládcom. Celé to je pojaté ako ľahké interview, jeho názory sú ale zaujímavé a pozoruhodné a vďaka tomu je tento dokument celkom zaujímavý. Z Gorbačova vyžaruje intelekt. ()

Reklama

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Nikdy jsem se nepral a nikdy jsem taky nebyl bit…" Z tohoto dokumentu se  toho divák o Michailu Gorbačovovi poměrně hodně dozví. O jeho kořenech (viz složitý osud jeho obou dědečků v době stalinistických procesů), o jeho seznámení a celkovém vztahu s jeho manželkou Raisou, o tom, kteří ze "starých" soudruhů mu pomáhali na jeho cestě na výsluní (viz třeba zajímavá role A. Gromyka) a třeba i jeho hodnocení charakteru pozdějšího ruského prezidenta Jelcina. A vše je to spojeno s celou řadou dobových fotografií či videí. Hodně emotivní je pak část, kdy dotyčný vzpomíná  na puč proti němu v srpnu 1991 (včetně jisté vlastní sebekritiky). Na tyhle události mám i poměrně emotivní osobní vzpomínku z dovolené s mým dědečkem. Ty dva dny nejistoty jsme tehdy prožívali poměrně intenzivně...Přeji jen Gorbačov byl pro nás garantem té naší svobody a nezávislosti na Rusech. Dnes, když Putin dělá, to co dělá, si člověk o to více říká, jaké štěstí jsme v roce 1989 měli, že tehdy v Kremlu nevládl Putin, ale Gorbačov. PS: Zhlédnuto jako připomínka tohoto nedávno zesnulého státníka.  ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama