Reklama

Reklama

Michail Gorbačov

(TV film)
  • Francie Mikhail Gorbatchev, simples confidences (více)

Obsahy(1)

Usiloval o reformu sovětského systému a nakonec se podílel na jeho rozpadu. Portrét jednoho z nejvýznamnějších politiků druhé poloviny 20. století, muže, jehož působení v čele komunistického impéria změnilo životy miliónů lidí v bývalém východním bloku... Matka byla Ukrajinka, otec Rus. Od patnácti let jezdil s kombajnem. Když Moskevská státní univerzita umožnila studovat mladým lidem z dělnických a rolnických vrstev, dětem z chudých rodin, byl Michail Gorbačov přijat na právnickou fakultu. Brzy se stal členem komunistické strany a tajemníkem Komsomolu. Do čela sovětských komunistů se postavil v roce 1985, prvním a zároveň posledním sovětským prezidentem byl v letech 1990–1991. Chtěl reformovat socialismus. Nakonec však ztratil kontrolu nad událostmi a ocitl se na okraji politického života. Jeho zásluhy jsou přesto nemalé: perestrojka, glasnosť, parlamentní vláda, ukončení studené války, konec náboženského a politického pronásledování. Většina Rusů mu ovšem stejně nikdy nezapomněla, že připustil rozpad jejich veliké země. (Česká televize)

(více)

Recenze (9)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Michail hovorí o svojom živote, odkiaľ pochádza, v akých pomeroch a rodine vyrastal a svojich postojoch aj k bývalým sovietskym funkcionárom či vládcom. Celé to je pojaté ako ľahké interview, jeho názory sú ale zaujímavé a pozoruhodné a vďaka tomu je tento dokument celkom zaujímavý. Z Gorbačova vyžaruje intelekt. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Dobrý dokument o člověku ... Urazili jsme a ponížili národ který nám byl tak blízký... Věděl jsem že musíme opatrně. Proto když jsem plánoval změny, měl jsem na mysli Pražské jaro... ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Nikdy jsem se nepral a nikdy jsem taky nebyl bit…" Z tohoto dokumentu se  toho divák o Michailu Gorbačovovi poměrně hodně dozví. O jeho kořenech (viz složitý osud jeho obou dědečků v době stalinistických procesů), o jeho seznámení a celkovém vztahu s jeho manželkou Raisou, o tom, kteří ze "starých" soudruhů mu pomáhali na jeho cestě na výsluní (viz třeba zajímavá role A. Gromyka) a třeba i jeho hodnocení charakteru pozdějšího ruského prezidenta Jelcina. A vše je to spojeno s celou řadou dobových fotografií či videí. Hodně emotivní je pak část, kdy dotyčný vzpomíná  na puč proti němu v srpnu 1991 (včetně jisté vlastní sebekritiky). Na tyhle události mám i poměrně emotivní osobní vzpomínku z dovolené s mým dědečkem. Ty dva dny nejistoty jsme tehdy prožívali poměrně intenzivně...Přeji jen Gorbačov byl pro nás garantem té naší svobody a nezávislosti na Rusech. Dnes, když Putin dělá, to co dělá, si člověk o to více říká, jaké štěstí jsme v roce 1989 měli, že tehdy v Kremlu nevládl Putin, ale Gorbačov. PS: Zhlédnuto jako připomínka tohoto nedávno zesnulého státníka.  ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama