Reklama

Reklama

VOD (1)

Antonina Zabinská (Jessica Chastain) práci v manželem řízené zoologické zahradě ve Varšavě přímo zbožňuje. Se zvířaty si rozumí mnohem víc než s lidmi, nebojí se vlézt mezi neklidné slony do výběhu, je to vlastně ona, kdo svou energií a rozhodností celou zahradu vede. Ani ona však není schopná čelit valícím se dějinám. Když 1. září 1939 napadne Německo Polsko, pocítí to zahrada prakticky okamžitě. Bombardování a ostřelování města ve vteřině zničí všechno, co manželé Zabinští léta budovali. Ze zahrady bez zvířat se stane skladiště německých zbraní a své odborné znalosti můžou Antonina a její muž Jan (Johan Heldenbergh) využívat jen k chovu prasat. Právě tady ale leží začátek cesty k jejich odvážnému plánu. Prasata totiž krmí zbytky, které vyprodukují obyvatelé varšavského ghetta. A pro ně jezdí Jan pravidelně s náklaďákem. Ale zpátky neodváží jenom ty zbytky, ale také lidi, které pak ukrývají ve sklepních prostorách pod zahradou. Riskantní operace je o to složitější, že kolem zahrady neustále krouží nacistický pohlavár Lutz Heck (Daniel Brühl), prominentní zoolog, který má pro Antoninu nejen profesionální slabost. (CinemArt)

(více)

Recenze (234)

Rover 

všechny recenze uživatele

Je mi to vlastně líto, ale lépe hodnotit nemohu. Podivně zkratkovitě vystavěný film s nepřesvědčivým jednáním postav ztrácí zejména (ale za to kardinálně) směšně hraným přízvukem všech, v originálním příběhu polsky mluvících, postav. Řada scén je proto hlavně k smíchu než k čemukoliv jinému. Chastain sice dokázala hezky vykreslit fragilní Antoninu Zabinski, ale musela se natolik soustředit na polský přízvuk, že si toho skoro ani nevšimneme. Tohle je jednoznačně chyba režie, a to mě to více mrzí, jelikož Niki Caro fandím už od Pána velryb. Povedené jsou lokace a technická stránka filmu, i ty digitální efekty nevypadají až tak blbě. Hudba je průměrná, ale poměrně dobře využívaná jako doprovod bez vlivu na děj. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Jeden z řady filmů o zachráncích Židů za druhé světové války, kterých se v poslední době vyrojilo několik. Má to napětí, emoce, překvapivé zvraty v ději, chvílemi je to trošku příliš zkratkovité, sem tam se objeví nelogičnost, ale celkově docela silný zážitek. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Úvod bol výborný a pocitovo veľmi silný, pričom ma milo prekvapil aj sympatický casting, no potom to zapadlo do akejsi všeobecnej letargie a priemernosti, kde aj tie najsilnejšie dramatické scény priniesli iba zlomok emócií ako by sa vzhľadom na tému čakalo. Možno je to aj tým, že od J. Chastain som celkovo čakal niečo viac. V každom prípade, keďže ide o životopisnú drámu, snímam klobúk pred manželmi Zabinskými, že sa i v tak ťažkých časoch nevykašľali na zvieratká a snažili sa pomáhať kde len mohli. Dokázali vytvoriť ostrovček raja a relatívnej pohody v oceáne pekla všade okolo, a to si naozaj zaslúži obdiv. Inak podľa môjho názoru, najlepšie svoju postavu zvládol Daniel Brühl - slizký až hrôza. Lepší priemer. 65/100 ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Tak krásné. Navíc je to napínavé a diváka to zabaví po celou tu dlouhou dobu. Celá ta směsice herců ze všech možných zemí je příjemná, ale čeští zástupci se mi tam příliš nehodily, nicméně i tak povedené a nemám na jejích výkony výtky. Důvod proč nelze dát plný počet hvězd je jen z toho důvodu, že provozovatelé zoo - "milovníci zvířat" jsou milovníci jen na oko, když drží zvířata pro ně v nepřirozeném a stísněném prostředí. Trochu ironie, ale tak to chodí. Ale musím uznat, že Jessica Chastain předvedla snad svůj nejlepší výkon a je vidět, že má zvířata ráda. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Já ale fakt vážně nevím. Jestli mít radost, nebo vztek, smát se nebo brečet? Je to tak nějak mezi. Příběh o naději zfilmovaný tak měkce, až se mi z toho chtělo místy brečet. Celé to na mě působí, že je to šité americkou jehlou a pokud je to aspoň z části pravda, je to jen další doklad toho, že historické filmy, odehrávající se v Evropě nepatří zrovna mezi její silné stránky. Takže za mě spíše lehčí zklamání, které rozhodně herci, žijící ve Varšavě a mluvící anglicky moc nerozptýlili. Hodně slabá trojka. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

S výsledkom som nakoniec spokojný. Opäť sme sa dozvedeli z histórie trošku viac. Posledné roky vzniká filmov z obdobia 40-tych rokov veľmi veľa, takže chce to veľa, aby sa dokázali v niečom odlíšiť. Tento rozpráva príbeh, ktorý som asi ešte nepočul povedaný. A sú tu veľmi dobre vizuály (najmä v úvodných častiach filmu) a dostali sa sem aj dobrí herci, ktorí to vedia správne potiahnuť. Jessica Chastain je veľmi dobrá a rovnako je tu skvelý aj jej manžel. Je tu fajn vidieť aj známe tváre mimo USA a Británie a film tým dostáva lepší nádych. Aspoň pre mňa. Som rád, že tu bola Martha Issová a opäť toho moc nenahovorí. Daniel Bruhl je síce schopný na to, aby ukázal svoje padoušské ja, a súčasne aj niektoré dobré stránky. No ako zloduch filmu toho moc nespraví a pôsobí tu len ako prekážka vo filme, než ako reálny zloduch. Moc ma momentky s ním nebrali a pôsobí dosť nevyužito. Čo sa ostatného týka, tak film rozhodne svoje momentky má. A dokonca v ňom viem aj nasať atmosféru zlikvidovanej Varšavy. Ak máte radi filmy z obdobia druhej svetovej vojny, myslím, že by ste ho mohli oceniť. Ja som mu svoj čas rád venoval. Hodnotenie: B+ ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Ani tušenia som nemala o tom, čo sa odohralo počas druhej svetovej vojny vo varšavskej ZOO. Klobúk dole pred silou a odvahou oboch manželov. Podobné príbehy ma skoro vždy dokážu dojať a dostať sa mi pod kožu. Tentokrát to bohužiaľ neplatí. Celé mi to prišlo veľmi čitateľné, chýbala mi lepšia atmosféra a viac emócií. Výprava je ale úžasná. 3,5* ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Nový Schindlerov zoznam sa z toho nestal, hoci námet na to mal. Lenže skôr ako na osobu samotnej Antonin Zabinskej sa dej mohol trochu viac na židovské deti samotné. Bol na to priestor cez dve hodiny, no práve obete, ktorým sa pomáha, sú tu brané len okrajovo, takmer ako komparz. Chýbalo mi tu viac napätia a emočnosti. Chválim ale, že sa Chastain snažila napodobňovať poľský prízvuk. Daniel Brühl zas podal svoj štandardne kvalitný výkon, no žiadny slizský nácek to nebol. Prínos vidím aspoň v ponúknutí históriou takmer zabudnutého príbehu. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Závažné téma, které se snaží ukázat 2. sv. válku trochu jiným pohledem, ale zpracování je neskutečně fádní. ()

classic 

všechny recenze uživatele

...Počas druhej svetovej vojny bola židovská rasa ponechaná napospas osudu, pretože najprv boli vyhnaní zo svojich domovov, následne sú premiestnení do veľkého, uzavretého GHETTA, a až nakoniec je k dispozícii - konečné riešenie, čo sa dá definovať, ako HOLOCAUST... Najviac si to títo ľudia pochopiteľne odskáču v Poľsku, kde jednak odštartoval brutálny , neskôr aj, celosvetový konflikt, keď sa ešte Tretia ríša pretvarovala pred Sovietskym zväzom, že sú „kamaráti” , lebo medzi nimi dvomi leží práve hlavné mesto Varšava, na ktoré sa vzťahuje príbeh na motívy skutočných udalostí. Je určite zaujímavé vidieť vojnu taktiež z pohľadu ZVIERAT. V zoologickej záhrade sa to len tak hemží všelijakými slonmi, levmi a tigrami a cetera. Akonáhle začnú padať z vrchu bomby nadol, tak i zvieratá sú zmasakrované, zlikvidované, alebo len tak nadivoko behajú po uliciach, zdevastovaných miest, kam utekajú po totálnom chaose, ktorý sa na ne vzniesol. Manželia Ján a Antonina Żabiński sú majitelia jednej frekventovanej Varšavskej zoologickej záhrady. Spomínal som, že záhrada zažila útok bômb, a tak zvieratá, ktoré prežili, sú nakoniec premiestnené do Berlína, na mysli mám vzácne druhy. Rozhodnú sa, že sa nebudú prizerať na blížiace sa konečné riešenie, a tak postupom času, zachránia zhruba 300 Židov, ktorí by inak boli odsúdení na istú smrť v plynových komorách v Osvienčime. Ján so synom ich vynesú z varšavského, murovaného Ghetta, a ukryjú ich v dolných priestoroch záhrady, kde sa predtým zdržiavali zvieratá. Obdržia po vojne OCENENIE - Spravodlivý medzi národmi... Škoda, preškoda, že sa nenakrútil dynamickejší, lepší, schopnejší film o tomto hrdinskom čine, o týchto odvážnych manželov, ktorí riskovali svoje životy, že im aj viseli na vlásku... ? 100 % by si to zaslúžili. Notoricky, známy snímok Stevena Spielberga - Schindler's List, o členovi nacistickej strany NSDAP - o Oskarovi Schindlerovi, tak ten oveľa lepšie pracoval s touto tématikou, síce je mi jasné, že je to trošku prifarbené a prikrášlené, ale nikto nemôže poprieť, že to nemalo poriadnu razanciu. Režisérka z Nového Zélandu, Niki Caro, na to skrátka nemá, nedosahuje, a ani sa nepribližuje po členky režiséra Spielberga, a to i napriek tomu, že nakrútila voľakedy Pána veľrýb, ktorý považujem za výborný film. Obsadenie ma extra nezaujalo, aj keď predstaviteľka hlavnej ženskej postavy - JESSICA CHASTAIN používa na vlas rovnaký AKCENT, ako MERYL STREEP v legendárnej úlohe Sophie, v Sophie's Choice, inak Jessica je v úlohe prirodzená, snažila sa prevteliť do poľskej zoologičky. Obsadenie Daniel Brühla nepovažujem zrovna za šťastlivú voľbu. Vidieť slovenského herca Mariána Mitaša bolo zvláštne, tak isto, ako množstvo českých hercov. Jednoducho sa nakrútil nedostatočný film, ktorý mal mať schopnejšieho koordinátora ! ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Na prvý pohľad veľkoryso natočené, ale to je mýlka. Pochopiteľne, to nie je žiadny problém, mňa skôr iritovala Jessica Chastain s jej priduseným hlasom... Snímok je to však zaujímavý a v podstate originálny. Lepší priemer. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem nějaký filmek o zoo a zvířatech, ale spíše se jednalo o další z řady filmů o druhé světové válce. A já těch filmů už jsem přesycený, hlavně těch, jak tam ukrývají a zachraňují své židovské spoluobčany. Já se u toho filmu nudil, chyběla mi tam akce, napětí, lepší příběh. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Zookeeper's Wife nabízí dějové srovnání s třeba takovým Pianistou. Jenže tam, kde Polanski dokázal diváka spoutat nekompromisně osobním příběhem, oddává se Úkryt v zoo frigidně odosobněnému vypravování, které je tak typické pro pseudo velkoprodukční evropské historické snímky posledních let. Prostě se odvypráví příběh, vyhneme se jakékoliv možné stylizaci, jakékoliv snaze aktivně působit na diváka a filmovým způsobem ho ovládat. Výsledkem je tak zcela logicky emočně plochý film, který vás možná neurazí, ale rozhodně vám toho asi moc zajímavého nepředá. V pár aspektech mě Úkryt v zoo však přeci jen zaujal, a tak ho nemám tendenci úplně potopit. Mám slabost pro Jessicu Chastain, v úvodní expozici mě příjemně překvapilo, že jsem na první pohled neviděl nikde žádná CGI zvířata a pobavila mě také linka "milostného trojúhelníku", která při trošce fantazie připomíná ve svých základech legendární setting Hitchova Notorious. Niki Caro tedy natočila film absolutně postrádající jakoukoliv emoční nadstavbu, který ale může celkem bezkonfliktně zaplnit volný večer. 5/10 ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Dějiny ghetta ve Varšavě a vlastně i v ní samotné za války byly dost zajímavé. Dá se z nich proto postavit spousta zajímavých příběhů. Což je i tenhle. Jenom je strašně špatně natočenej. Postavy jsou papundelkový, chování postav nevěrohodný a výprava poněkud levnější, než by měla být (že tu hraje Praha místo Varšavy už beru s rezervou). ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Byly scény které se mi fakt líbily jak byli natočené a samotný příběh je celkem v pohodě ale já jsem postrádal celkem dost čekal jsem něco jiného no přesto herci se snažily takže slušný. ()

Beastmaster4 

všechny recenze uživatele

Naprostá agónie....nesnáším filmy o krutých, vážných věcech, filmy z války, koncentračních táborů, ghet atd., které jsou natočeny ve stylu "navštívil jsem cukrárnu a někdo mi převrhl pohár"....bože, je to plný totálních blbostí, který takhle už z logického hlediska být prostě nemohli. Film podle skutečné události musí vypadat úplně jinak :-/ ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Od The Zookeeper's Wife jsem po prvotních recenzích nečekal nic převratného, spíše jsem očekával lehce přibarvený příběh o holocaustu, potažmo i o rodině Zabinských. Ale v samotném finále jsem dostal brilantně odvyprávěný příběh, který je provázán údernými dialogy a skvělými hereckými výkony, z nichž nejvíce vyčnívá výborná Jessica Chastain. I když se všichni herci dokázali uvěřitelně "převtělit" do svých postav a jejich mentality, její výkon nade všemi ční jako zářící diamant na ztemnělé obloze. Filmu také rovněž prospívá i diametrálně odlišný styl vyprávěni příběhu, než na jaký jsme od filmů tohoto historického ražení zvyklí. The Zookeeper's Wife velmi důrazné doporučuji jak v případě, že hledáte kvalitní film, ale také i z historického hlediska, jelikož mimořádné hrdinství rodiny Zabinských by nemělo být opomíjeno či přímo zapomenuto. Výborná práce! „I watched her face switch among the radio stations of memory.“ ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Jedna z prvních scén se slony byla hodně silná a já si říkal, že jestli to takhle bude pokračovat dál, tak si budu muset připravit víc než jeden šnuptychl. Jenže nepokračovalo. Ne že by se tu emocemi šetřilo, ale kromě několika výjimek (dívka v ghettu, transport) neměly takový dopad, jaký by měly mít. Jistý díl viny na tom nese Jessica Chastain, na kterou jsem se po Miss Sloane hodně těšil a která mi svým protivně ufňukaným chováním připravila velké zklamání, díky čemuž jsem její postavě nedokázal přijít na chuť. Alespoň že ostatní herci nezklamali. Potěšil bohatý český casting i naše reálie a Brühl svou proměnou ze sympaťáka v prvotřídního parchanta opět bavil, ale i tak rozpaky zůstávají. Každopádně čest manželům Żabińskim a i když film není z mého pohledu úplně povedený, jsem rád, že jejich příběh někdo připomněl. 60% ()

Související novinky

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama