Reklama

Reklama

VOD (1)

Antonina Zabinská (Jessica Chastain) práci v manželem řízené zoologické zahradě ve Varšavě přímo zbožňuje. Se zvířaty si rozumí mnohem víc než s lidmi, nebojí se vlézt mezi neklidné slony do výběhu, je to vlastně ona, kdo svou energií a rozhodností celou zahradu vede. Ani ona však není schopná čelit valícím se dějinám. Když 1. září 1939 napadne Německo Polsko, pocítí to zahrada prakticky okamžitě. Bombardování a ostřelování města ve vteřině zničí všechno, co manželé Zabinští léta budovali. Ze zahrady bez zvířat se stane skladiště německých zbraní a své odborné znalosti můžou Antonina a její muž Jan (Johan Heldenbergh) využívat jen k chovu prasat. Právě tady ale leží začátek cesty k jejich odvážnému plánu. Prasata totiž krmí zbytky, které vyprodukují obyvatelé varšavského ghetta. A pro ně jezdí Jan pravidelně s náklaďákem. Ale zpátky neodváží jenom ty zbytky, ale také lidi, které pak ukrývají ve sklepních prostorách pod zahradou. Riskantní operace je o to složitější, že kolem zahrady neustále krouží nacistický pohlavár Lutz Heck (Daniel Brühl), prominentní zoolog, který má pro Antoninu nejen profesionální slabost. (CinemArt)

(více)

Recenze (234)

malylada 

všechny recenze uživatele

Další z řad filmů o holocaustu, který se snaží vyniknout něčím originálním, ale ve většině stopáže se to úplně nedaří. Celý film se odehrává na půdě Varšavské zoo, kterou také zasáhne válka a jejichž majitelé se rozhodnou zachraňovat židovské spoluobčany. První půl hodinka mezi hlavní hrdinkou a prostředí zvířat je dobově půvabné a Jessica se do role vyloženě hodí. V průběhu se tématika odkloní na klasická omílaná klišé, které v těchto filmech o židech vídáme a praktiky je to pořád dokola. Problém filmu je, že ostatní postavy krom Antonie jsou nevýrazné a tím pádem jako drama ztrácí, nedaří se pracovat s emocemi a místy to působí jako tápání z jedné scény do druhé. Nepochopil jsem, proč více nebyla využitá holčička, kterou se podařilo zachránit a všechny pasáže s ní vyzněly do prázdna. V případě Brühla jako nacistického zoologa to samé, když nepočítám závěr. Ten naštěstí celkový dojem hodně zachraňuje a jakž, takž se podařilo dosáhnout napětí, nějakou přidanou hodnotu, aby film úplně neupadl v zapomnění. Za mě zcela zbytečný film........6/10 ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Druhá světová válka je zdá se jen ztěží vyčerpatelnou přehlídkou nejen pokud jde o krutost a utrpení, ale na druhé straně také pokud jde o lidskost a statečnost těch, kteří riskovali své životy pro záchranu druhých. 80 % ()

mirekem 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k osobě režisérky Nicki Caro jsem čekal, že mě snímek emocionálně rozloží, což se ovšem nestalo. Zůstal solidně natočený příběh podle skutečné události a to taky není málo. ()

MoiJe 

všechny recenze uživatele

Dost romantizovana podoba, som si ista, ze napriek zobrazenym ohavnostiam realita bola este o kusisko spinavsia. Ako film ok. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Téma pripomenie podobné ,,útrapy,, Oskara Schindlera, za odhodlanie pomôcť židovským utečencom. Lenže Niki Caro nieje Steven Spielberg a jediné, niečo nervydrásajúce, je poprava dvoch žien priamo na ulici, ostatné zverstvá sa páchajú mimo kameru. Ale samozrejme, sme na pľaci PG-13 snímku, stálo nás to ,,až,, 20 melónov, takže nechceme riskovať. Hovädá. Producenti. Druhýkrát natočte o hrôzach 2. svetovej vojny disneyovku. To bude pecka! ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Tohle by si snad (s troškou nadsázky) měl někdo šeredně odskákat.. Protože něco tak kýčovitého, zkratkovitého, klišoidního, sentimentálního a po všech stránkách plochého by mohlo být snadno interpretováno jako zlehčování (a možná zesměšňování) válečných útrap... ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Ide o zaujímavú a málo známu epizódu holokaustu, aj keď v tomto filme skutočné hrôzy holokaustu nie sú priamo zobrazované, ale len naznačované. Dojímavý príbeh z druhej svetovej vojny, ktorý napísal sám život, Americká spisovateľka Diane Ackermanová v románe The Zookeeper´s Wife, ktorý tvorí podstatu tohto filmu sa opierala o rôzne zdroje, Antóniinej denníky, spomienky, listy ale aj spomienky syna Ryszarda a dcéry Terezy. Ide o dojímavý príbeh z druhej svetovej vojny, ktorý napísal sám život, zobrazuje život Poliakov v tomto období na oboch stranách barikády. Na jednej sú zbedačení židia vo varšavskom gete a na druhej záchrancovia, ktorí strkali každodenne svoje hlavy do slučiek nenávidených nacistov, manželia Zabinski. A týchto druhých nebolo málo, len z Poľska bolo za svoje úsilie pri záchrane Židov ocenených a zapísaných na pamätníku holokaustu Yad Vasem 6704 obyvateľov Poľska (najviac zo všetkých krajín). Manželia Zabinski majú na starosti Varšavskú zoologickú záhradu, po vypuknutí vojny vzácne zvieratá boli presunuté do Nemecka a ostatné pozabíjané. A tak prázdne klietky a priestory slúžili, ako úkryty pre židov z geta. Celkom v rokoch 1939 až 1944 využilo tieto priestory asi 300 Židov a poľských podzemných bojovníkov. Samotný Ján Zabinski bol aktívnym členom poľskej podzemnej armády a zúčastnil sa Varšavského povstania v auguste a septembri 1944. Po jeho potlačení bol zadržaný a prevezený do nemeckého koncentračného tábora, jeho manželka aj naďalej pokračovala v načatej práci v starostlivosti o Židov, ktorí ostali v troskách Varšavy. Film, sám o sebe, ako skutočná udalosť bol veľmi náročný na stvárnenie, ale sa javí ako historický úplne presný. Ide o príbeh dôsledne prepracovaný a systematický zdokumentovaný a skutočne zobrazuje život Poliakov v 2. svetovej vojne veľmi reálne. Tento film ja radím medzi najlepší novodobý film o holokauste. ()

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

Příběhově se to nijak moc neliší od standardní americké Hallmark/Lifetime produkce. Inu, realita občas dokáže být nerealistická. Co ale tuhle filmovou adaptaci v mých očích nadnáší je fakt, že se na něm podílelo mnoho místních lidí včetně velké části z ČR a že si tvůrci dali záležet na výpravě (lokace, zvířata, kostýmy, atd.) Ovšem nebýt toho, že tam kamarádka v ghettu dělala jednu tvář v davu a že na filmu pracovalo několik zvučných jmen, asi bych se na něj nepodíval. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Tak silný příběh, který se skutečně během druhé světové války odehrál, by si zasloužil daleko hlubší zpracování, jaké by se vám vrylo do paměti na pěkně dlouhou dobu. Takto to je jen film, který zprvu oceníte, ale za pár dní se vám jednoduše vypaří z hlavy. Musím ocenit herecké ztvárnění hlavních rolí, to byla absolutní špička, kde se doopravdy nedá nic vytknout. Dále pak perfektně vykreslené kulisy zoo s úžasně natočenými scénami se zvířaty, které v leckterých případech berou dech. No ale to je asi tak všechno kladné na tomto filmu. Příběh mi přišel pojat strašně ploše, film nešel vůbec do hloubky, pouze vždy nakousl nějakou věc, ale dál nic. Věřím, že se to celé mohlo stát, protože takových skoro až zázračných událostí se v historii stalo velké množství, ale divákovi to bylo podáno způsobem, že tomu za žádných okolností nemohl uvěřit. Ta schovávačka před Němci působila spíše legračně než realisticky, dále jsem pak nepochopil jednání německých vojáků, které v důležitých momentech nemělo hlavu a patu. Třeba se to tak vše stalo, ale do filmu to vložili způsobem, který nebyl jednoduše uvěřitelný. Mohl z toho být majstrštyk jako Schindlerův seznam, ale ten byl procítěnější a propracovanější. Nebylo to špatné, mělo to silné momenty, ale celkově z toho nejsem odvařený. Za mě dávám 68 % ()

Alementina 

všechny recenze uživatele

Ten příběh si zasloužil lepší zpracování, tady to většinou byla takova limonáda, i když s ohledem na současnou situaci na Ukrajině mi z toho bylo opravdu smutno... ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Díky tomu, že to prostředí je mi celkem blízké, protože mám zvířata a zoologické rád, i když jsem tam nikdy nepracoval, tak se mi film prostě zamlouval. Navíc scény se zvířaty jsou skutečně povedené a interakce je velmi dobrá. Příběh není špatný, ale něco podobného při záchraně židů tak nějak očekáváte. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Tenhle příběh si chci v klidu přečíst jako knihu. Jsem na knižní předlohu velmi zvědavá. Patřím k těm lidem, kterým vadí zabíjení zvířat. Nemusím se na to dívat. Tady jsem ale chtěla vědět, jak to celé dopadne. Daniela Bruhla bych chtěla vydět jako prvotřídního zmetka. Má k tomu velmi slibně našlápnuto. Překvapila mě přítomnost českých herců a musím říct, že velmi mile. Dostali slušný prostor. Z role Arnošta Goldflama mě mrazilo v zádech. Jako profesora, který se musí postarat o své děti, jsem ho chápala. Ta scéna, kde děti před nástupem do dobytčáku natahují ručičky, mě dostala. Takových silných scén tu bylo víc. Je dobře, že hrdinství Zabinských bylo připomenuto. ()

Argoe 

všechny recenze uživatele

2. světová válka, nevyčerpatelné téma plné strachu, utrpení, nenávisti. Je to téma, které pobízí řadu filmařů k zfilmování silných příběhů nejen z bitevní vřavy. Úkryt v zoo (v originálním znění The Zookeeper's Wife) od režisérky Niki Caro je velice citlivě odvyprávěný film, který po celou dobu trvání projekce precizně manipuluje s divákovými emocemi. Více zde ()

dom156 

všechny recenze uživatele

Snaha o co největší procítěnost a přívětivost na jedné straně, a na té druhé, ukrutnost režimu a války to vše film dobře popisuje. Je příjemné vidět na velkém plátně již v hojnějším počtu lokace z naší republiky. Herecky bych čecháčky taky pochválil, ani ta jejich angličtina, které jsem se celkem bál nebyla vůbec, ale vůbec zlá. Bohužel, filmu chybí hlubší dějový oblouk, který by mě vytrhl ze sedačky a lomcoval semnou. Zbytečně děj hopsá z jednoho roku na druhý a nic pořádně nerozebere do hloubky, proto nemohu dát plné hodnocení. Jinak, ale doporučuji. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Opravdu špatný film, nejde mi do hlavy, jak je možné, že to ostatní nevidí. Všechno naaranžované a vyumělkované, počáteční idylku střídá nálet na zoo a podobně "nečekaně" se film odvíjí i dál. Emotivně mě to naprosto minulo, filmu chybí atmosféra doby, působí velmi nepřirozeně. Jessica je moje nejoblíbenější herečka, ale tady jí to vůbec nesedlo, celý film jen protivně kňourá. Ani ostatní herci se mi v rolích moc nezamlouvali (Heldenbergh, Brühl). ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Jímavý příběh inspirovaný skutečností mě zaujme vždy. Navíc mám ráda Jessicu Chastain. A líbilo se mi, že se tvůrci na téma druhé světové války podívali zase z jiného úhlu pohledu. ()

Související novinky

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama