Reklama

Reklama

VOD (1)

Antonina Zabinská (Jessica Chastain) práci v manželem řízené zoologické zahradě ve Varšavě přímo zbožňuje. Se zvířaty si rozumí mnohem víc než s lidmi, nebojí se vlézt mezi neklidné slony do výběhu, je to vlastně ona, kdo svou energií a rozhodností celou zahradu vede. Ani ona však není schopná čelit valícím se dějinám. Když 1. září 1939 napadne Německo Polsko, pocítí to zahrada prakticky okamžitě. Bombardování a ostřelování města ve vteřině zničí všechno, co manželé Zabinští léta budovali. Ze zahrady bez zvířat se stane skladiště německých zbraní a své odborné znalosti můžou Antonina a její muž Jan (Johan Heldenbergh) využívat jen k chovu prasat. Právě tady ale leží začátek cesty k jejich odvážnému plánu. Prasata totiž krmí zbytky, které vyprodukují obyvatelé varšavského ghetta. A pro ně jezdí Jan pravidelně s náklaďákem. Ale zpátky neodváží jenom ty zbytky, ale také lidi, které pak ukrývají ve sklepních prostorách pod zahradou. Riskantní operace je o to složitější, že kolem zahrady neustále krouží nacistický pohlavár Lutz Heck (Daniel Brühl), prominentní zoolog, který má pro Antoninu nejen profesionální slabost. (CinemArt)

(více)

Recenze (234)

Vědma 

všechny recenze uživatele

Kdysi jsem chodila pravidelně se školou na sovětskou filmovou ságu Osvobození. Píšu o tom proto, že v posledním díle, který vypráví o bitvě o Berlín, je úžasná scéna z berlínské zoo. Takže pokud jde o záchranu vzácných zvířat, tak to se fakt nepovedlo. Pokud jde o záchranu lidí z gheta, tak to je jiná. Ale trochu mi vadilo, že to bylo celé takové neuvěřitelné a nepravděpodobně snadné. Nejde však vůbec o film špatný, nemá sice naléhavost Pianisty, ale scény z gheta jsou natočené dobře a citlivě. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Dávám tři hvězdy, aby si někdo o mně nemyslel, že jsem zpátečník nebo podporuji ruskou armádu. Ale kočka není pes a když dva dělají totéž, často se to od sebe podstatně liší. A také: podle "skutečné události" nebo dokonce podle "true story" se mi už zajídá. Jakoby to, co si člověk vymyslí nebylo stejně skutečné jako to, co se stalo před pomalu sto lety. Tady byla po mě skutečná pouze režisérčina snaha udělat dobrý byznys, a do toho dala všechno. Ale na vrtání se ve varšavských záležitostech musí být člověk Polák a musí mít kule a nejlépe, když se jmenuje Polanski. Doložím to jedním (z mnoha) příkladem v ději a jednou v dialogu: Režisérka nechá vybudovat (paralelní/humanitární) gheto v ZOO pod halou, ve které manželé Žabinští jednají s nacistickými pohlaváry, aby vzudila náš thrill (nikoli suspension). Paní Žabinská se "dívá zvířatům do očí a vidí jim až do srdce"; to by žádný znalec zvířat nemohl říct. Ještě možná jeden příklad dokládající (určitě podle skutečnosti), že telefon je pomalejší než klus: Důstojník SS Lutz Heck vyhlašuje ze své kanceláře okamžitou razii do ZOO, zatímco přítomná pí Žabinská do ZOO pohodlně dokluše, zorganizuje přepravu a vyklidí jeho stávající židovské obyvatelstvo před příjezdem nacistické zásahové čety. Proč se o tom zmiňuji? Prostě se nerad nechávám vodit za nos. Pro film to platí stejně jako pro život. - Poznámka: v jedné recenzi čtu: "Nacisti (potažmo i Rusové)..." a tohle číst už nikdy nechci, a je to také důvod pro odstranění z oblíběných uživatelů. (No, jenže to neumím!) ()

applause 

všechny recenze uživatele

Tento film mě mile překvapil, líbil se mi více, než jsem čekala. Velmi pozitivně hodnotím hlavní roli Jessicy Chastain a Daniela Brühla, myslím si, že jim role sedly. I historické pozadí bylo celkem slušně vykreslené a zvířátka byla roztomilá. Je hezké, co rodina Zabinských pro židy dělala, ale chyběl mi tam hlubší záměr, proto nedávám plné hodnocení, ale rozhodně doporučuji. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Waw, tak to bola naozaj kvalita! Od hereckého obsadenia a príslušné postavy, cez tajuplný príbeh z prostredia vojnovej Varšavy, až po úchvatné kulisy, ktoré pôsobili naozaj vysoko autenticky. Sledujeme v podstate celý priebeh vojny prostredníctvom Antoniny a jej ZOO, ktorá počas vojny zostala bez zvierat, teda až na tie svine (aj zvieracie aj ľudské). Celý ten proces s "hosťami" mi však prišiel akosi až príliš jednoduchý. To si akože v tom ghette nikto nevšimol, že odtiaľ mizli desiatky ľudí? Neviem, akosi mám o tomto pochybnosti, ale aj o iných veciach z filmu. Ale nič to nemení na tom, že to bolo natočené naozaj znamenito a ani dramatizácia nechýbala. Osobne som očakával inší vývoj ohľadom "hostí" zo ZOO, ale keď to malo takýto šťastný koniec, tak to je potom priam zázrak. ()

Vyhy 

všechny recenze uživatele

Úkryt v Zoo přináší dvojitou emoční dávku a ukazuje nám obyčejné hrdiny s neobyčejnými činy během druhé světové války. Diváka zasáhne násilí směřované k lidem (znásilnění holčičky, které vlastně ani nebylo vidět, byl fakt silný odvar) a po té ke zvířatům. Ve filmu nemáme žádné hrdiny, kteří jsou schopni porazit celou armádu, ale dělají to, co mohou a přineslo to ovoce. Ať už je to přesně podle pravdy, nebo jen kousek je pravdivý, nevadí. I tak mě to chytlo a dojalo. Čeští herci potěšili, i když stále je mezi nimi a zahraničními herci patrný rozdíl. Musím uznat, že jsem tak dojemný a silný příběh plný známých herců nečekal a rád ho doporučím dál… ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

silný a jímavý příběh (koneckonců jako skoro všechny příběhy z války),který je ale zabalen do zbytečně zdlouhavé a ne úplně záživné vaty,kdy v paměti zůstane jen pár scén a to navíc takových které by si člověk raději nepamatoval.Osobně mi moc nevadí když ve válečných filmech umírají lidé,jelikož už člově vůdči tomu trošu otupěl,ale vybombardování ZOO je asi jeden z nejméně přijemných filmových zážitků,který sem v poslední době měl...60% ()

Figu 

všechny recenze uživatele

Životopisný filmy z války, podložený skutečností, to je moje potěšení! Niki Caro nám nabídla příběh plný strachu a vůle, plný smutku i radosti a plný smrti i života... Krutost byla reálná a bolest opravdová! Uchvátilo mě toto drama, uchvátil mě poté i celý příběh rodiny Zabinských na wikipedii. Skvěle fotkami vypodložený závěr filmu mě dělá vždy radost. Jsem o něco moudřejší a vzdělanější i přes to, že je to smutné, stejně jako celá válka. Nicméně prožitek mám veliký a to je to pravé, to pětihvězdičkové!!! 90% ()

Garson 

všechny recenze uživatele

Začíná to dobře,pohledná ošetřovatelka v obležení krásných zvířat,která oživí právě narozené slůně co nedýchá a pak najednou zvrat,bombardování Zoo a zvířata jsou buď mrtvá nebo na svobodě a nastane chaos.Zoologická zahrada je pro svůj účel zrušena,vzácná zvířata převezena do Německa a zbytek zvířat padne pod výstřely vojáků.Během okupace Varšavy jezdí Antoniny muž pro zbytky jídla do ghetta a když jede zpátky vždycky schová pár dětí ve svém náklaďáku a převeze je do Zoo,která se formálně proměnila na chov prasat,ale také je to zázemí pro schované Židy a právě tyto odvážné činy jim zachrání život i dalším lidem v jejich okolí.Velmi se mi líbil herecký výkon hlavní herečky která hraje Antoninu a nese na sobě velký díl zodpovědnosti za celou Zoo nebo spíš za to co z ní zbylo. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziserka Nyky Karo asi videla v klude svojho obyvaku Polanskeho Pianistu - a taxa rozhodla, ze aj ona bude mat film z WWII. Tema je sice dobra, Druha Svetova, ale rezisersky je to strasna rutina, natocena nezazivne, s kopou nudy v strede filmu a slabym, nevyraznym tempom. Hlavna zrzka Jessica Chastain nic nepredviedla, a uz som par jej filmov videl. Viem, ze z nej nikdy nebude novodoba Ritka Hayworth a uz toboz ne Greta Garbo alebo samotna Audrey Hepburnova. Na tie genialne herecky nema a myslim, ze nikdy mat nebude. este Winsletku keby tam dali, tak jo, ta hrat vie a to tak, ze velmi. No ale prec od Winslet, to som len tak tresol koninu do vetra, Nyky Karo natocila len slusny MekFarland, zvysok filmov je len taky priemer , mozno niekedy lepsi priemer. Postavy sa spravaju nepresvedcivo a scenar _? Som si niekedy myslel, ze vznika pocas natacania : 55 % ()

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že ak by sa takýto príbeh stal na západe, tak by bol omnoho známejší. Celkom dobrý film isto hodný 3*. ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Myslim ,že tři hvězdice jsou pro tenhle válečnej slaďáček až dost.Ženský režie stojej za starou belu.50%. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

To hodnocení mě mrzí, ale kdybych dala o hvězdu navíc nebylo by to upřímné. Těšila jsem se na film, jelikož mám ráda tématiku druhé světové války a tohle je příběh, o kterém jsem nikdy neslyšela, proto mě to zajímalo více. Obsazení obstojné, občas obohacené o české herce, Jessica svojí roli zvládla na jedničku, proto jedna hvězda za ní, vizuálně je to krásně zpracované, ghetto realistické za to druhá hvězda zbytek příšerná nuda... Je to příliš ukecané, vůbec to nehraje na divákovi emoce (možná tak ve finální scéně, jinak vůbec). Po celou dobu sledování filmu jsem pozorovala, jak dlouho ještě zbývá do konce filmu. Tohle se za mě prostě nepovedlo. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Další kapka do moře dramatického žánru, který se zaobírá druhou světovou válkou a ukrýváním židů, tentokrát v bratislavský ZOO. Film je to zručně natočený, o tom žádná. Jessica Chastain a Daniel Brühl jsou excelentní. Jen prostě podobných filmů bylo až moc. Hodně a navíc řada z nich v podobné i lepší kvalitě. A to mi zabraňuje, abych Úkrytu v ZOO dal plný počet hvězd. Přesto mé doporučení máte a za jedno zhlédnutí celek stojí. 75% ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Původně jsem na to nechtěl koukat, ale pak jsem zjistil, že mi nezbyly žádné filmy, tak jsem si to stáhl. No a bylo to přesně takové, jak se dalo čekat. Česká stopa ve filmu potěší, ale příběh jako takový je strašlivě předvídatelný a nudný, ač vypráví dost drsnou a smutnou historii. Prostě mě to nebavilo. 55% ()

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Velmi zaujimavy namet, vyborni herci, precizna rezia, no ako celok film neponuka nic prevratne a nezanechava ziadnu hlbsiu stopu... ()

zette 

všechny recenze uživatele

Pekna kamera a hezky odvypraveny pribeh, okolo varsavske zologicke zahrady za druhe svetove valky. Podobne zidovske osudy uz me ale ve filmu zacinaji nudit, tento nema uplne duveryhodnou atmosferu a ani herci nepodavaji nijak nadprumerne vykony, bohuzel vcetne Daniela Bruhla. Steky ceskych hercu ale potesi. Dobry prumer. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě se jedná o film inspirovaný hodně silnými skutečnými událostmi, ale ve srovnání s dalšími podobnými filmy u mě Úkryt v Zoo poněkud pokulhává. Pokud se totiž nenecháte unést námětem, tak leckteré filmové kvality tento film postrádá. Pokud se smířím s naprosto hroznou imitací polského přízvuku angličtiny hlavních protagonistů (stejný neduh jako Anthropoid) tak hlavní ženská role se chová jako naprostá kráva. Především v druhé polovině. Zároveň také když ukrýváte Židy před nacisty a stále opakujete, jak musíte být opatrní, tak je jasné že budete mít ve sklepě celou zeď pokreslenou židovskými hvězdami a dalšími výjevy. Tady mi přijde, že u dost věcí se autoři nechali unést a místo syrové reality servírují líbivější verzi, ve které se snaží zviditelnit určité detaily. Potěší kulisa Prahy a čeští herci ve vedlejších rolích. ()

Gaaron 

všechny recenze uživatele

Strašná patlanina a ukázkový případ lživého traileru, který jako by sestříhali z úplně jiného filmu. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Film ,,Úkryt v zoo" nie je tak dobrý ako som si myslel. Režisér film natočil rutinné a ničím má nezaujal. A aj herci sú zlý a zdá sa mi, že ich to vôbec nebaví, a čo sa týka príbehu nie moc originálny. 4/10 ()

Související novinky

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama