Reklama

Reklama

VOD (1)

Antonina Zabinská (Jessica Chastain) práci v manželem řízené zoologické zahradě ve Varšavě přímo zbožňuje. Se zvířaty si rozumí mnohem víc než s lidmi, nebojí se vlézt mezi neklidné slony do výběhu, je to vlastně ona, kdo svou energií a rozhodností celou zahradu vede. Ani ona však není schopná čelit valícím se dějinám. Když 1. září 1939 napadne Německo Polsko, pocítí to zahrada prakticky okamžitě. Bombardování a ostřelování města ve vteřině zničí všechno, co manželé Zabinští léta budovali. Ze zahrady bez zvířat se stane skladiště německých zbraní a své odborné znalosti můžou Antonina a její muž Jan (Johan Heldenbergh) využívat jen k chovu prasat. Právě tady ale leží začátek cesty k jejich odvážnému plánu. Prasata totiž krmí zbytky, které vyprodukují obyvatelé varšavského ghetta. A pro ně jezdí Jan pravidelně s náklaďákem. Ale zpátky neodváží jenom ty zbytky, ale také lidi, které pak ukrývají ve sklepních prostorách pod zahradou. Riskantní operace je o to složitější, že kolem zahrady neustále krouží nacistický pohlavár Lutz Heck (Daniel Brühl), prominentní zoolog, který má pro Antoninu nejen profesionální slabost. (CinemArt)

(více)

Recenze (234)

laik_60 

všechny recenze uživatele

Bruhl tam zahrala takú negatívnu postavu, že  mi to pokazilo celkovy dojem z filmu. Rozhodne som čakal od filmu trochu viacej ()

angel74 

všechny recenze uživatele

„Nikdo neví, jak těžké je, když se musíš skrývat. Nikdy nepoznáš, kdo je skutečně přítel, komu můžeš věřit. Možná proto mám tak ráda zvířata. Podíváš se jim do očí a vidíš jim až do srdce. Nejsou jako lidi.” - Bytostně se mi příčí nesmyslné zabíjení zvířat, obzvláště pak, pokud k tomu dochází pod rouškou válečného konfliktu. Po této stránce mě snímek Úkryt v zoo opravdu hodně zasáhl, proto jsem ochotná přimhouřit oko nad místy poněkud zidealizovanou realitou druhé světové války. Určitě jsem ráda, že takový film vůbec vznikl. Manželé Żabińští si za svoji odvahu a statečnost rozhodně zasloužili, aby se dostali do povědomí širší veřejnosti. (80%) ()

nineweh 

všechny recenze uživatele

Ne, Jessica Chastain kňourající se špatným rádobypolským přízvukem, "true story", kde je až podezřele často hlavním strůjcem děje shoda náhod a okolností, a Daniel Bruhl v roli zlého Němce (proč, proboha?), který z nějakého důvodu jako jediný mluví čistou angličtinou bez přízvuku, opravdu nedělají dobrý film. Těšila jsem se na to a byla jsem zklamaná. Není někde petice pro filmaře, aby se konečně vykašlali na dělání "východoevropské exotiky" pomocí toho, že nutí rodilé Američany do nesmyslných přízvuků?! ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Nechci nic říkat, ale Jessica Chastain tady vypadala úplně stejně, jak Eddie Redmayne v Dánské dívce - je už na vás, jestli je to tím, že Redmayne vypadá teple žensky nebo Chastain má tak škaredé rysy. Každopádně film o lidské zoo je jednou koukatelný, i když možná by mi stačilo, kdyby mi někdo řekl, že to je jak Musíme si pomáhat, akorát v ZOO a v Polsku. Vsadím se, že Chastain je taková ta přehnaná milovnice zvířat - vycházím z toho, jak se s nima ve filmu mazlila a byla z nich přehnaně připosraná - a moc nevěřím, že by už tehdy měli lidi ke zvířatům takovej "mazlíčkovskej" vztah. A hlavně pak nechápu, proč nakonec to mládě bizona pustili - i kdyby si ho měli nechat na horší časy na maso nebo na mléko, které po válce bylo jistě vzácné. Čeští herci tam jen tak přicmrndávali a chudáka Hofmanna asi raději předabovali (že by měl tak strašnou angličtinu?). Takže prostě - film to nebyl špatnej, ale spíš k tomu sedí průměr. ()

Sabrewulf 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem to o něco silnější, zvlášť když je to i o zvířátkách, no nakonec to dopadlo statusem nenadchne, neurazí. Ale jsem moc rád, že se stále ve filmech připomíná, jací Němci jsou... ehm... byli svině. Každopádně na úplném konci je jedna scéna, která je opravdu bravurně zahraná, vystihuje celou tu situaci na dané téma asi nejlépe, co ve filmech znám. ()

octopuska 

všechny recenze uživatele

Není to zrovna extra silnej film, ale přesto se mi hodně líbil. Musela jsem sice protrpět začátek filmu, protože nesnáším zabíjení zvířat. Původně mě právě tohle hodně odrazovalo, ale režisérka byla celkem milosrdná. I když scéna s ptákem je hodně nepříjemná. Jessica je tady skvělá, role jí vyloženě sedí a Daniel v roli prohnaného nácka parádní. Vlastně jejího manžela úplně zastíní. O Polsku se toho z válečného období zase tolik nenatáčí, takže je potřeba ukázat, že to neměli vůbec jednoduché a byli hodně stateční. Viděla jsem Katyň a to jsem jen zírala, to byla hodně silná filmová výpověď. Paradox je, že Češi Poláky moc nemusí. I když nás pojí v jistých dobách stejné osudy. Milé je, že ČR opět figuruje v natáčení. Známé herecké tváře, lokace, to potěší. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Pokud jsem kdy měl rád Jessicu, tak po výkonu v tomto hnusu jí nemohu přijít na jméno. Hraje tak afektovaně a současně se snaží tolik napodobit nějaký podezřelý přízvuk, že bych jí nejraději praštil přes hlavou Thorovou palicí na Thanose. Film má toliko náboje, že jsem měl co dělat, abych u filmu neusnul nudou. Vše je tak nalajnované, že závěrečný happening nemůže nikoho vůbec překvapit. 27 % Celosvětový příjem k 25. 9. 2019: $26,127,965, což je 1,31 násobek rozpočtu ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Ultra nuda popretkávaná ultra zle napísanými dialógmi. Zase raz židovské utrpenie vo Waršave, natáčané v Čechách s česko-slovenskými hercami, kde mal Mitáš až tri vety a bol 4 krát v zábere. Jediné zaujímavé je fakt ten úvod, lebo záver je bez šťavy a predvídateľný. Ešte že tam bol Bruhl a zopár kusom nemeckej techniky. Ďakujem, nikdy viac. 2 z 5 ( Kino Dukla Svidník ) ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se konečně dočkal. Cesta k tomuto filmu byla strastiplná, natěšenost do kina mi přebila náhoda, která v náš plánovaný den přihrála do českých kin premiéru Špuntů na vodě a Úkryt vyřadila z vysílání. Od onoho dubnového čtvrtka hlídám téměř denodenně nejrůznější servery, jestli se na nich již můj vysněný favorit nevyskytuje. Až včera se na mě usmálo štěstí, se kterým jsem se naplno sešel dnes odpoledne a film s velkým očekáváním zhlédl. Příjemné prostředí, téma války, které mě uchvacuje v jakémkoliv filmu, sympaťák Brühl, jehož mám rád i v záporných rolích a hlavně oblíbenkyně Jessica Chastainová. Přiznám se, že jsem vůbec nečekal, jak příběh nakonec skončí a měl jsem ohledně toho zamlžené pocity. Ale k sakru - tohle je můj snad vůbec nejočekávanější letošní snímek. A v celkovém ohledu nezklamal ani v jediném procentu! ()

Dado 

všechny recenze uživatele

Nie, žiadny Schindlerov zoznam ani Pianista sa tentoraz nekonajú. Snaha priblížiť nám ďalší zo zábleskov svetla v temnom období 2. svetovej vojny je bezpochyby hodná uznania, no len to bohužiaľ na kvalitný film stačiť nemôže. Presne ako nemohla v tomto prípade stačiť dvojhodinová stopáž na dôkladné predstavenie udalostí odohrávajúcich sa v priebehu šiestich rokov. Spracovanie nesmierne odvážneho konania manželov Zabinských sa ani zďaleka nedá považovať za postačujúce (o dejovej línii zameranej na poľský odboj nehovoriac) a vyobrazenie jednotlivých hrdinov príbehu je až na Antoninu príliš povrchné. S tým je následne spätý aj fakt, že talent väčšiny hereckého obsadenia zostáva absolútne nevyužitý, čo pochopiteľne najviac zamrzí v prípade Daniela Brühla. Vo výsledku tak napokon ani nedokáže potešiť kvalitne vykreslená dobová atmosféra alebo aký-taký priestor, ktorý pre seba vo filme ukoristilo pár tuzemských hercov. (55%) ()

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Silný zážitek na to rozvláčné zpracování! Byť měl film dvě hodiny, s přehledem mě udržoval neustále napjatého. Mísily se ve mně všechny možné emoce, počínaje nenávistí k všem těm z**dům, kteří páchali neskutečná zvěrstva (díkybohu se jejich reálné předlohy dávno smaží, či teprve budou smažit v pekle), konče dojetím a dobrými pocity. Velice se mi líbila nadhozená myšlenka toho, že zvířata jsou bezesporu lepší, než lidi (co si budeme - je to pravda). A jelikož mám rád konce na způsob toho, jímž končil i tento film, nemůžu si nějak zvlášť stěžovat! Jo a tvůrci pěkně dokázali přetvořit okolí holešovického výstaviště a Stromovky! ()

elanius 

všechny recenze uživatele

(126/2017) / Trochu mi tento film svojou umelosťou pripomenul Anthropoid. Opäť raz nepodarený pokus s anglicky hovoriacimi hercami snažiacimi sa o prízvuk. Materiál tým úplne stratil autenticitu. Ani spracovaním inak úžasného príbehu sa nevymyká kvalita priernosti. Už keď aj inak skvelá Jessica Chastain sa zviezla, výsledkom je nevýrazný, zdĺhavý film. (4/10) ()

venison 

všechny recenze uživatele

Na film "Úkryt v ZOO" na kulisách pražského Výstaviště jsem se těšila snad už od okamžiku, kdy jsem zahlédla filmařské kulisy.. Navíc obsadit v hlavní roli úžasnou a krásnou Jessicu Chastain byl dobrý tah.. Tematika zachránců z II. světové války mě všeobecně zajímá, zvířata miluju a tak jsem doufala, že by tenhle příběh nemohl dopadnout nejhůře.. U celkového hodnocení jsem byla vcelku nerozhodná.. Váhala jsem něco mezi 3* a 4*.. Nakonec jsem zvolila hodnocení o fous lepší, protože za filmem bylo znát opravdu velké úsilí s menšími finančními prostředky, než je u Hollywoodu zvykem.. Herecké výkony byli sice vlažnější, ale ucházející.. Výprava byla skvělá, i když (v souvislosti, že lokace převážně znám) spíše skromnější.. To, co mě trošku zklamalo byla na můj vkus málo propracovaná dějová linka a trošku mělčí scénář.. Autoři upustili od surových scén a spíše diváka informovali náznakem, což by nevadilo.. Chyběla mi větší citová angažovanost a hlubší atmosféra.. Většina scén byla "neintimních".. Chyběly mi tam propracovanější vztahové linie.. Celé dvě hodiny jsem se ovšem nenudila a informativní hodnotu "Úkryt v ZOO" splnil.. V hlavě mi však nezůstane žádná osudová scéna s velkým S.. ()

terunka003 

všechny recenze uživatele

Válečné, polské, skutečné, napínavé, zlé, kruté, děsivé. Filmů o 2. světové válce nebude nikdy dost. Úkryt v zoo je natočen příjemně, barevně a uhlazeně, rozuměj bez zbytečných litrů krve. Utrpení lidí se dá vyjádřit i jinak, a i tak dost děsivě. Děj byl plynulý, napínavý. Herecké výkony skvělé, Jessica mě mile překvapila. ..manželé Zabinští byli stateční lidé a měli neskutečnou odvahu.. ()

Bobik9 

všechny recenze uživatele

Skvělá Jessica Chastain, skvělý Daniel Bruhl, krásná zvířata, silný příběh, krásná Praha a pár českých herců, kteří potěší. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Jedinečný pohled na druhou světovou válku...Tímto způsobem jsem ještě "vyprávění" o válce neshlédla a chci říct, že je to unikát, jelikož skrz život a smrt zvířat v zoo sledovat utrpení lidí - geniální nápad. Jsem ráda, že tento příběh byl vyprávěn a jsem ještě více ráda, že tam bylo vybrané tak skvělé herecké obsazení :) Je tam silná dějová linka, silné vztahy mezi postavami, měla jsem k tomu určitou vazbu, jelikož jsem v dané zoo sama byla a není to ani pro nás tak daleko. Doporučuji všem, jelikož pokud příběh neznáte, tak opravdu nevíte, co se do poslední chvíli stane...spoiler - já jsem postavě Bruhla opravdu věřila, že při střele na syna - ho střelil.... ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele

Pěkné i tragické, částečně originální drama, zřejmě nízkorozpočtové. Scény nedrží ideálně u sebe, pořádně nenavazují. Ačkoli mám Daniela Brühla fakt ráda, tady by se možná hodil charismatičtější záporák, Jessica Chastain ale válí a dává do svého výkonu všechno, navíc čeští herci jsou snesitelní a není to zdaleka tak umělohmotný film jako Anthropoid. Samotný snímek je tedy na 2,5*, ale kvůli Jessice půl hvězdy přidám. ()

sskrblik 

všechny recenze uživatele

Námět tohoto filmu zněl pro mě nově a neokoukaně. Zoo za druhé světové války je téma, které jsem ještě neviděl. Když k tomu přepočtu děj je z Varšavy, tak o to více mě to zajímalo. Film je technicky a i po stránce kulis velmi dobře natočen. Rovněž mě těší i bohatá herecká účast z České republiky. Co se ale nepodařilo je hutná a tryznivá atmosféra války. Působí to polovičatě a prostě není moc k uvěření, že se hlavním hrdinům může něco stát. Ve finále nejpůsobivější je závěrečný dovětek o manželích Zabinských a to co udělali. ()

Související novinky

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama